Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”

Maia Sandu, interviu pentru The Economist: „Cei care au pariat că ne pot schimba perspectiva au făcut un pariu greșit”

16 mai 2023, ora 14:00

Publicația The Economist a publicat un editorial semnat de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu. Șefa statului a atins problema războiului, crizelor, dezinformării și independenței. Lumea s-a schimbat dramatic din februarie anul trecut, dar nu în felul în care cei care au comandat războiul s-ar fi așteptat. Cel puțin așa spune șefa statului, care susține că „sperau să ne forțeze pe noi, împreună cu Ucraina, să privim înapoi, dar au reușit doar să ne întărească hotărârea de a rămâne parte a lumii libere”. Totodată, Maia Sandu a mai declarat că, cei are au pariat că ne pot schimba perspectiva au făcut un pariu greșit.

„Sperau să slăbească securitatea colectivă a Europei, dar, în schimb, noi am întărit-o. Voiau ca fragilitatea să înlocuiască agilitatea, dar a fost încă o greșeală de calcul. Devenim doar mai agili pe măsură ce urmăm traiectoria noastră europeană. Moldova, viitoare membră UE, rămâne fermă, puternică și încrezătoare.

Ne-am stabilit cursul cu mult timp în urmă și nu ne vom abate de la calea pe care o urmăm – calea spre aderarea la UE, spre pace, democrație și prosperitate”, este menționat în articolul publicat de The Economist.

Crizele pot edifica sau distruge țări. Crizele pot edifica sau distruge lideri. Republica Moldova, ca și multe alte țări ale Europei, se confruntă cu multiple provocări de o amploare nemaivăzută, de când țara noastră, îngrădită de Ucraina și România, și-a declarat independența în 1991. Războiul nemilos și fără sens al Rusiei împotriva Ucrainei se presupune că ne va face pe noi și alte țări să cedăm sub presiune. Nu o vom face.

În calitate de președintă, mă încurajează să văd reziliența și perseverența poporului nostru în fața crizelor interconectate: războiul de la ușa noastră, șantajul energetic al Rusiei și inflația rezultată, recesiunea economică și protestele orchestrate. Cetățenii noștri au rămas fermi, iar parteneriatele noastre cu prietenii și aliații ne-au ajutat să rezistăm furtunii. Moldova devine mai puternică. Aceasta este o criză care cred că va edifica, nu va distruge țara noastră și va stabili direcția parcursului nostru pentru deceniile următoare.

Privim cu groază suferințele din țara vecină, Ucraina. Sunt mândră de modul în care poporul nostru și-a deschis inimile și casele pentru sute de mii de refugiați care fug de atacurile brutale de acolo. Deși nimic nu se poate compara cu devastarea din Ucraina, războiul chiar de lângă hotarele noastre trimite unde de șoc care ne afectează și pe noi. Agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei este o invazie militară. Asaltul său asupra Moldovei este hibrid și conceput pentru a ne destabiliza și a ne forța, ca și pe Ucraina, înapoi pe orbita Moscovei. Strategia nu a reușit în Ucraina și nu va reuși în Moldova. Ne-am menținut poziția pentru mai bine de un an și vom continua să o facem.

Luptăm împotriva acestei ofensive hibride prin consolidarea rezilienței noastre, reformând instituțiile și apropiindu-ne mai mult de UE. Interconexiunile energetice cu România și alte țări europene ne-au ajutat să rezistăm șantajului cu gaz, să accesăm noi surse de energie și să ținem luminile aprinse și casele încălzite în timpul unei ierni dificile. Ne-am reorientat exporturile către noi piețe și am menținut economia funcțională. Două treimi din comerțul nostru este cu țările UE.

Am intensificat și măsurile pentru contracararea dezinformării. Forțele de ordine au dezvăluit schemele din spatele protestelor plătite, orchestrate de interpuși ai Rusiei, care încearcă să ne influențeze de la distanță și să incite la violență pe străzile noastre.

Mișcarea noastră în sensul aderării la UE este ireversibilă. De decenii, UE a acționat pentru a asigura pacea în cea mai mare parte a Europei, aducând o mai mare coeziune socială, democrație și respect pentru drepturile omului. Văd și ce ne-a adus UE nouă, Moldovei, chiar și fără a fi membru. În ultimii 20 de ani, UE a ancorat dezvoltarea pașnică, prosperă și democratică a țării noastre.

Decizia de a solicita oficial aderarea la UE în martie 2022 a fost o alegere clară pentru noi: apelul democrației va triumfa asupra opresiunii autoritarismului. Acum așteptăm ca statele membre ale UE să deschidă discuțiile de aderare. Avem multe de făcut înainte de a putea adera la bloc, dar suntem hotărâți.

Reformăm în mod cuprinzător sistemul de justiție, ne dublăm eforturile pentru a eradica corupția și crima organizată și lucrăm pentru a contracara influența oligarhilor care la un moment dat ne-au capturat statul; influența a doi criminali fugari a fost redusă după ce au fost loviți de sancțiuni din partea SUA și a Marii Britanii. De asemenea, ne consolidăm capacitatea administrativă, astfel încât să putem implementa reforme și mai profunde în viitor.

Aderarea Moldovei la UE reprezintă o investiție crucială în stabilitatea și securitatea comună a Europei. Credem că este vital să consolidăm relația noastră și îndemn UE să ia o decizie anul acesta pentru a lansa discuțiile de aderare la începutul anului 2024. Acest pas ne va da impulsul de care avem nevoie pentru a menține reformele și a consolida poziția Moldovei ca viitor membru.

De asemenea, trebuie să consolidăm cooperarea în domeniul securității și apărării, să îmbunătățim interconexiunile energetice și să accelerăm suportul pre-aderare pentru dezvoltarea infrastructurii. Porturile ucrainene, care au servit drept poartă de intrare pentru comerțul moldovenesc, rămân sub blocada rusească, astfel devine imperativă prioritizarea dezvoltării infrastructurii pentru a proteja stabilitatea socio-economică comună.

Eforturile noastre de reformă internă încep deja să dea roade. Din 2021, Moldova a urcat de pe locul 89 pe locul 28 din 180 de țări în Indicele Libertății Presei publicat de Reporteri fără Frontiere. Anul trecut am fost numiți drept un punct luminos al democrației de către raportul Global State of Democracy, care este publicat de Institutul Internațional pentru Democrație și Asistență Electorală. În plus, am intensificat și eforturile pentru a moderniza economia, reducând birocrația pentru investitorii locali și străini.

Ne dovedim a fi un partener de încredere pentru UE și multe alte țări. Contribuim la securitatea casei noastre comune europene, fiind un vecin puternic pentru Ucraina, menținând calmul în regiunea separatistă transnistreană și unindu-ne forțele cu UE pentru a contracara provocările de securitate generate de războiul de la ușa noastră.

Acest angajament față de Europa va fi vizibil în Moldova, când vom găzdui Summitul Comunității Politice Europene în iunie. Pacea, securitatea, reziliența energetică și conectivitatea vor fi pe ordinea de zi când mă voi întâlni cu șefii de stat și de guvern din Europa și cu liderii UE. Va fi o ocazie de a avea o discuție deschisă despre provocările comune.

/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Descoperire macabră la Ungheni: Cadavrul unui tânăr, găsit într-o fâșie forestieră. Era strangulat
Descoperire macabră la Ungheni: Cadavrul unui tânăr, găsit într-o fâșie forestieră. Era strangulat

/VIDEO/ Beneficiile Summitului CPE pentru Moldova. Țîcu: „Am câștigat pace. Nu avem și nu va fi război”

02 iunie 2023, ora 23:20

Asigurarea păcii și stabilității în țară, susținerea parcursului european, obținerea unui angajament de securitate din partea partenerilor europeni și creșterea vizibilității și prestigiului Moldovei la nivel internațional. Sunt câteva dintre beneficiile pe care le-a adus Summitul Comunității Politice Europene (CPE) Republicii Moldova.

Potrivit ex-deputatului Octavian Țîcu, cel mai important rezultat al Summitului este obținerea păcii. El a menționat că Moldova nu se află într-un război și că acest lucru va continua să fie valabil în viitor. Totuși, Țîcu a atras atenția că războiul ar putea fi generat în interiorul țării, dacă cetățenii vor vota în favoarea partidelor pro-ruse și putiniste la alegerile viitoare. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 2 iunie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Am câștigat pace, asta e cel mai important. Nu avem război și nu va fi război. Războiul va fi în interior dacă cetățenii noștri vor merge în toamnă și vor arunca buletine de vot pentru partide pro-ruse și putiniste. 

Dar în planul invaziei, noi am obținut, din partea familiei europene, un bon important de securitate, care ne asigură integritatea și faptul că suntem la adăpost. Mesajul NATO a fost foarte important. Chiar dacă pe o zi, NATO a arătat, de fapt, ce înseamnă o sfidare a Rusiei. Acest eveniment a fost la 50 de km de războiul din Ucraina și la 20 de km de armatele ruse, care se află în regiunea transnistreană. Din punctul meu de vedere, cea mai importantă este liniștea pe care o avem și garanțiile că traseul de integrare europeană este susținut plenar de partenerii europeni”, a spus Octavian Țîcu.

Ex-deputatul a mai subliniat că datorită evenimentului istoric, Republica Moldova a ieșit dintr-un anonimat politic.

„Noi am ieșit din anonimat prin acest Summit, este o chestiune de imagine. Am ieșit dintr-un anonimat politic, fiindcă am stat în fața tuturor. Eu cred că asta contează extrem de mult. Cetățenii trebuie să fie mândri de această realizare și să avem această capacitate de a ne bucura pentru lucrurile pe care le realizăm”, a menționat Țîcu.

Iar deputata PAS, Ina Coșeriu, a declarat că „beneficiile sunt asigurarea păcii și stabilității în țară, securitatea pentru cetățeni, asigurarea parcursului european, susținerea Republicii Moldova în parcursul european, acesta este mesajul foarte clar al Summitului”.

Jurnalistul Ion Terguță consideră că Summitul a reprezentat „clipa de glorie” a Republicii Moldova. El a afirmat că beneficiile evenimentului se vor vedea pe termen lung, deoarece investiția în imaginea țării va aduce roade. 

„Europa și nu doar vor afla mai multe despre Republica Moldova, iar beneficiile ulterioare pentru Europa vor fi faptul că unitatea îi va ajuta să găsească niște soluții. Cel mai important lucru este că la aceeași masă, s-au așezat toți liderii europeni”, a spus Terguță.

TV8.md reamintește că Republica Moldova a găzduit, pe 1 iunie, cea de-a doua ediție a Summitului Comunității Politice Europene. 48 de oficiali, președinți și șefi de guverne de pe continentul european s-au adunat la Bulboaca. 

De la evenimentul istoric au lipsit delegațiile din San Marino și Turcia, care s-a răzgândit pe ultima sută de metri. Cel mai așteptat oaspete a fost președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, vizita căruia a fost ținută în secret până în ultima clipă. Reprezentanții Rusiei și Belarus nu au fost invitați.

Summitul CPE consolidează poziția RM în Europa. Ioniță: „Mare succes diplomatic”. Pistrinciuc: „Țara a împlinit majoratul”
/VIDEO/ Maia Sandu, mesaj de mulțumire după Summitul CPE: „Am scris istorie împreună - Moldova a fost centrul Europei”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Tragedie la Bălți: O fetiță de 5 ani a murit după ce a căzut din scrânciob și s-a lovit puternic la cap
Tragedie la Bălți: O fetiță de 5 ani a murit după ce a căzut din scrânciob și s-a lovit puternic la cap
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Moldova neștiută. Top patru destinații turistice uimitoare, dar neexploatate pe deplin
/VIDEO/ Moldova neștiută. Top patru destinații turistice uimitoare, dar neexploatate pe deplin
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram