Război în Ucraina, ziua 465: Sfidare din Ungaria, supărarea lui Prigojin și gluma lui Blinken. Zelenski: Contraofensiva nu e film

/VIDEO/ Povestea unui soldat rus, capturat la Bahmut cu ajutorul unei drone: „În tranșeea în care mă aflam erau 30-40 de cadavre”

16 mai 2023, ora 13:00

Un recrut rus a fost capturat de trupele ucrainene la Bahmut cu ajutorul unei drone. Soldatul a fost ghidat să se predea de la înălțime, după ce s-a rugat să nu fie bombardat. El a povestit apoi cum a scăpat cu viață din tranșeele pline de cadavrele camarazilor lui, notează Libertatea.

Canalul de YouTube al publicației ruse Gulagu a publicat un interviu amplu atât cu soldatul rus capturat, cât și cu operatorul ucrainean al dronei care l-a ghidat pe acesta. Pe 9 mai, lângă Bahmut, opreatorii de drone ai echipei „CODE 9.2” a batalionului 3 al brigăzii 92 a Forțelor Armate ale Ucrainei au ajutat la salvarea vieții soldatului rus caporal Ruslan Anitin, care, fără nicio pregătire, împreună cu încă doi militari, a fost trimis în prima linie de către instructorul din grupul de mercenari Wagner, scrie Gulagu, la descrierea înregistrării cu interviul. Cei trei soldați au fost trimiși lângă cele mai apropiate poziții ale Forțelor Armate ale Ucrainei și amenințați că vor fi împușcați pentru că au încercat să părăsească pozițiile și să se retragă din prima linie. 

Ceilalți doi militari mobilizați în septembrie 2022 împreună cu Ruslan au murit în timpul luptelor. Dronele i-au urmărit pe Dmitri Ivanov, 21 de ani, și Victor, 27 de ani, aceștia au încercat să doboare dronele și au fost atacați cu grenade. După ce au fost răniți au realizat că nu vor fi evacuați din tranșee și s-au sinucis. Unul s-a împușcat, celălalt s-a aruncat în aer cu o grenadă F-1, a povestit Ruslan Anitin, singurul care a supraviețuit dintre cei trei.

Când o dronă s-a pregătit să-l atace și pe el, caporalul a făcut semne că e gata să se predea și spune că s-a gândit că acasă îl așteaptă fiica lui de 4 ani.

După ce Ruslan a arătat că este neînarmat și gata să se predea, ucrainenii nu l-au atacat cu drona. Operatorii de drone au cerut permisiunea comandanților să-l ia prizonier pe soldatul rus, apoi au scris un mesaj pentru Ruslan, aruncat din dronă lângă el, în tranșee: „Predă-te. Urmărește-mă și îți vom salva viața”. 

Caporalul rus a urmărit apoi drona prin tranșee, printre cadavrele a 30-40 de camarazi uciși, iar evacuarea a durat aproximativ două ore. În tot acest timp s-au tras peste zece focuri de mortiere și artilerie asupra lui Ruslan din pozițiile ocupate de mercenarii Wagner și de Forțele Armate ruse, doi militari au tras în el cu mitraliera, dar ucrainenii au reușit să-l conducă în pozițiile lor și să-i salveze viața. 

„Cei din trupele Wagner ne-au dat un soldat care să ne ducă în prima linie, care ne-a spus: niciunul dintre voi să nu rămână în urmă, veniți după mine. Cine încearcă să se întoarcă, îl curăț”, a povestit Ruslan.

„Aveți grijă, sunt schimburi de focuri. Dacă vreunul dintre voi e lovit, îl împușc pe loc”, au fost amenințați recruții de mercenarul Wagner. Când au ajuns în tranșee, au găsit soldați care stăteau lângă zeci de cadavre: „Nu mi-am imaginat așa ceva: cadavre puse unul peste altul. În tranșeea în care mă aflam, erau 30-40 de cadavre, în adăposturi individuale, pe jumătate îngropați, întinși pe jos”. 

Caporalul a povestit și că recruții trimiși să lupte sub comanda Wagner nu aveau experiență militară, nu li se dădea hrană și au fost amenințați că vor fi executați, dacă încearcă să fugă sau sunt răniți.

/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Descoperire macabră la Ungheni: Cadavrul unui tânăr, găsit într-o fâșie forestieră. Era strangulat
Descoperire macabră la Ungheni: Cadavrul unui tânăr, găsit într-o fâșie forestieră. Era strangulat

Război în Ucraina, ziua 465: Sfidare din Ungaria, supărarea lui Prigojin și gluma lui Blinken. Zelenski: Contraofensiva nu e film

03 iunie 2023, ora 08:15

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților internaționali mai multe sisteme Patriot pentu apărarea spațiului aerian al țării sale și a subliniat că viitoarea contraofensivă ucraineană „nu este un film”. Între timp, un înalt oficial american a făcut glume pe seama armatei ruse și a subliniat că SUA vor continua să sprijine Ucraina și să o ajute să construiască „armata viitorului”,

Totodată, o divizie a trupelor speciale cecene „Akhmat” începe o nouă ofensivă în regiunea Donețk, în timp ce șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat Ministerul rus al Apărării că a plasat mine pe rutele pe care luptătorii săi se retrag de la Bahmut, ca o „pedeapsă publică”.

UPDATE Ucraina va trebui să ceară explicații țărilor care nu vor să aplice sancțiuni împotriva companiilor ruse producătoare de drone și rachete cu care Federația Rusă trage asupra teritoriului ucrainean - potrivit unei declaraţii făcute de ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, informează Rador. Oficialul a remarcat că Ucraina a transmis statelor partenere o listă cu 36 de companii din complexul militar-industrial al Federației Ruse implicate în producția de arme și a cerut impunerea de restricții împotriva acestora. Cu toate acestea, potrivit lui Kuleba, doar o mică parte dintre companii au ajuns să fie sancționate, în pofida faptului că Ucraina se confruntă în continuare cu atacuri cu drone și rachete din partea Federației Ruse, iar oamenii nu pot dormi aproape deloc din cauza alertelor de raid aerian.

UPDATE O tânără judoka ucraineană a murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra KievuluiO judoka ucraineană în vârstă de nouă ani, pe nume Victoria Ivashko, a murit în timpul bombardamentelor din districtul Desnyan din Kiev.

UPDATE Un ofițer din armata americană a declarat că a început antrenamentul forțelor ucrainene cu tancurile americane avansate Abrams, dar aceste arme cruciale pe termen lung în încercarea de a alunga Rusia din teritoriul ocupat nu vor fi gata la timp pentru iminenta contraofensivă a Kievului, potrivit CNN.

UPDATE Agenţia nucleară ucrainene transmite că “sistemele de pregătire și răspuns pentru situații de urgență sunt compromise aproape în totalitate” și face apel la retragerea trupelor. Agenţia explică că rușii recrutează personal fără calificările necesare. În plus, trupele ruse au dezmembrat sau sustras elemente importante ale sistemului şi au dezactivat sisteme informatice care transmit informaţii despre nivelul radiaţiilor, ceea ce înseamnă că mecanismul de protecție fizică de la centrală are nevoie de “resurse semnificative” pentru a fi refăcut. Adaugă că aceste reparaţii pot fi făcute doar după retragerea invadatorilor ruşi, potrivit Biziday.

UPDATE Răspunsul oficialilor ruși și al milblogerilor la incursiunile transfrontaliere din regiunea rusă Belgorod dezvăluie o „anxietate sporită continuă” cu privire la războiul din Ucraina, au declarat analiștii militari pentru Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Sky News.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken s-a referit la armata Rusiei ca fiind „a doua cea mai puternică din Ucraina” din punct de vedere al capacităților sale. Observația, făcută în timpul unei conferințe de presă la Helsinki, se referă la o afirmație din trecut a Kremlinului potrivit căreia Rusia are „a doua cea mai puternică armată din lume”. Este o afirmație pe care „mulți au crezut-o”, a spus el.

UPDATE Cel mai important propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov, este revoltat de reacția Moscovei față de ocuparea orașului rusesc Șebekino din regiunea Belgorod. La 1 iunie, rebelii ruși au început operațiunea de eliberare a regiunii Belgorod de sub puterea Kremlinului. Propaganda rusă nu se aștepta la succesul oponenților regimului Putin și a fost uluită de succesele reale ale legiunilor „RDK” și „Libertatea Rusiei”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Dialogul dintre Statele Unite şi China este "esenţial" pentru a evita erorile de calcul care ar putea duce la un conflict, a declarat sâmbătă secretarul american al apărării, Lloyd Austin, scrie Mediafax.

UPDATE Şeful companiei ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu conducerea armatei regulate ruse, a escaladat vineri disputa acuzând forţele Moscovei că au încercat să-i arunce în aer oamenii. Trupele lui Prigojin s-au retras în mare parte din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, pe care l-au capturat luna trecută după ce au suferit pierderi grele, şi au predat poziţiile forţelor ruseşti, potrivit Ziare.com.

UPDATE Oficialii ruși au făcut vineri noi afirmații despre intensificarea atacurilor în regiunile de frontieră ale țării, care ar fi provocat moartea și rănirea unor civili. De asemenea, a avut loc un presupus atac asupra unui oraș portuar ocupat de Rusia în Ucraina, notează Realitatea.

UPDATE Guvernul ungar a lansat un videoclip în care face apel la pace în Ucraina, însă, într-una dintre imagini, Crimeea apare ca făcând parte din Federaţia Rusă - transmite RBC, menţionând că videoclipul a fost postat pe canalul de YouTube al executivului de la Budapesta, scrie Rador. "Zeci de mii de copii au rămas orfani, sute de mii de case au fost distruse, peste 10 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească locuinţele, iar războiul continuă și ar putea deveni cu ușurință unul global" - potrivit mesajului care însoţeşte videoclipul. "Doar o încetare a focului poate pune capăt devastării, doar negocierile pașnice pot salva vieți" - se mai arată în apel.

Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”
Război în Ucraina, ziua 463: Summit la Bulboaca, replica FSB-ului și atac la Kiev! Zelenski anunță când s-ar putea sfârși războiul
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Tragedie la Bălți: O fetiță de 5 ani a murit după ce a căzut din scrânciob și s-a lovit puternic la cap
Tragedie la Bălți: O fetiță de 5 ani a murit după ce a căzut din scrânciob și s-a lovit puternic la cap
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Moldova neștiută. Top patru destinații turistice uimitoare, dar neexploatate pe deplin
/VIDEO/ Moldova neștiută. Top patru destinații turistice uimitoare, dar neexploatate pe deplin
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram