/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 843: Baza aeriană Morozovsk, atacată cu 70 de drone ucrainene. Rusia simulează atacuri

Război în Ucraina, ziua 446: Premiu din Franța, promisiune de la Londra și precizarea NATO! Moldova denunță un acord din CSI

missing
15 mai 2023, ora 20:12

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, anunță inițierea procesul de retragere a Republicii Moldova din acordul privind adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). „Noi nu mai putem sta la o masă de discuţii cu un stat agresor. După ce o ţară fondator a CSI, Federaţia Rusă, a atacat în mod barbar alt stat fondator, Ucraina, această organizaţie nu se mai poate numi drept comunitate”, a mai spus Igor Grosu.

Pe de altă parte, țările NATO au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski își continuă turneul european. După Roma, Berlin și Paris, liderul de la Kiev a ajuns la Londra. Premierul britanic, Rishi Sunak, a asumat angajamentul, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Volodimir Zelenski, de a furniza Ucrainei drone militare şi de a instrui piloţi ucraineni, dar nu vor fi livrate avioane de vânătoare, iar Kremlinul nu consideră asistenţa determinantă, notează Mediafax.

UPDATE Rusia trebuie să se retragă din Ucraina aşa cum a făcut Uniunea Sovietică la finalul anilor 1980, când s-a retras din Afganistan, a declarat luni premierul Estoniei, Kaja Kallas, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Africii de Sud susţine că ţara sa este supusă unor "presiuni extraordinare" pentru a-şi abandona poziţia neutră în privinţa războiului din Ucraina, informează BBC.

UPDATE Vicepreşedintele Federaţiei Germane de Fotbal (DFB), Hermann Winkler, şi-a cerut luni scuze pentru o postare pe reţelele de socializare în care a ironizat vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Berlin, relatează Reuters.

UPDATE Rusia susține că a doborât pentru prima dată o rachetă cu rază lungă de acțiune Storm, furnizată Ucrainei de către Marea Britanie, relatează Sky News. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, în informarea sa zilnică privind Ucraina, că a doborât racheta de croazieră, precum și rachete cu rază mai scurtă de acțiune lansate de rachetele americane HIMARS și HARM, construite de SUA. Marea Britanie este singura țară care furnizează public Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Ieri, Moscova a declarat că Ucraina a folosit rachetele pentru a lovi situri industriale din regiunea Luhansk, controlată de Rusia, în estul Ucrainei, notează G4media.

UPDATE Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a negat luni, 15 mai, dezvăluirea făcută de The Washington Post, potrivit căreia s-ar fi oferit să împărtășească Kievului informații despre pozițiile trupelor ruse în schimbul cedării de către ucraineni a teritoriului din jurul orașului asediat Bahmut, informează CNN. Într-un mesaj audio postat luni pe canalul său de Telegram, Prigojin a speculat că povestea ar fi putut fi pusă la cale de dușmanii săi.

UPDATE Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană, pe care intenţionează să le desfăşoare în regiunea ce se învecinează cu Rusia, a anunţat luni ministrul apărării polonez, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Potrivit declarațiilor unor oficiali egipteni și americani, Egiptul a ignorat cererea SUA vizând închiderea spațiului său aerian în fața forțelor ruse, punând astfel la încercare capacitatea Washingtonului de a reduce alimentarea cu armament a Moscovei înaintea unei îndelung așteptate contraofensive ucrainene, relatează The Wall Street Journal citat de Rador.

UPDATE Exporturile de gaze ruseşti prin conducte au scăzut cu 11,4% în prima jumătate din mai, faţă de nivelul mediu din aprilie, conform calculelor Reuters, în contextul preţului scăzut pe piaţa spot.

UPDATE Un canal de ştiri de stat din Belarus a publicat luni o fotografie cu Aleksandr Lukaşenko în vizită la ceea ce este prezentat a fi un centru de comandă militar, în prima sa apariţie publică după aproape o săptămână, timp în care s-a speculat că dictatorul de 68 de ani a fost internat cu probleme cardiace, informează Agerpres.

UPDATE Lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat luni pe belaruşi "să fie pregătiţi pentru orice scenariu", într-un moment în care starea de sănătate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko face obiectul unor intense speculaţii, informează AFP.

UPDATE Liderii țărilor aliate discută despre modalităţi de a se asigura că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia odată ce războiul se va încheia, dar sunt îngrijoraţi să facă ceva care ar putea antrena NATO într-un conflict mai amplu, a declarat luni, 15 mai, şeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, scrie news.ro preluând The Associated Press.

UPDATE Kremlinul a criticat luni, 15 mai, prin vocea lui Dmitri Peskov, comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron, care a afirmat că Rusia devine vasalul Chinei ca urmare a conflictului din Ucraina, informează AFP, preluată de Agerpres. „Această abordare este absolut falsă şi rezultă dintr-o înţelegere absolut eronată a esenţei a ceea ce se întâmplă" între cele două puteri, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Categoric nu suntem de acord cu acest lucru. Relațiile noastre cu China au caracterul unui parteneriat special, strategic", a mai spus reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Armenia nu primește în momentul de faţă armele comandate în Federația Rusă, astfel că a fost abordat subiectul retragerii republicii din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), a susținut Armen Grigorian, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, relatează Agenţia de presă Interfax cu referire la publicaţia Novaia Gazeta Evropa (site-ul publicaţiei este blocat în Rusia de Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor). „În ultimii ani, arhitectura de securitate în lume și în mod special în regiunea noastră s-a schimbat radical. Obligațiile contractuale nu sunt respectate”, a spus Grigorian.
Potrivit politicianului, în momentul de faţă Armenia trebuie să caute noi surse de aprovizionare cu arme și mecanisme. După cum a subliniat Grigorian, „în mod obiectiv, Armenia nu primește lucrurile pentru care i-a plătit Rusiei”, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministrul interimar de interne al așa-zisei Republici Populare Luhansk, Igor Kornet, se află la terapie intensivă în urma unui atentat comis la Luhansk, informează agenția rusă TASS, citând agențiile de aplicare a legii din regiune. "El este grav rănit. A avut loc un atentat la viața sa. Este la terapie intensivă", a declarat interlocutorul agenției, adăugând că Kornet a fost rănit într-o explozie în centrul Luganskului. Potrivit lui Leonid Pasechnik, șeful interimar al LNR, în total șapte persoane au fost rănite. Kornet și cei trei bărbați răniți în explozie se află în stare gravă. Forțele de ordine au mai spus că un trecător a fost ucis într-un atentat împotriva ministrului de interne al LNR, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a obţinut luni, în Marea Britanie, angajamente privind o apropiată livrare de rachete antiaeriene şi drone de atac, declarându-se totodată „optimist” şi privind furnizarea avioanelor de luptă pe care le cere de la occidentali în faţa invaziei ruse, relatează AFP, Reuters şi dpa. În paralel, la Moscova, Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a doborât o rachetă cu rază lungă Storm Shadow, proaspăt livrată Ucrainei de Londra.

UPDATE Secretarul general al NATO a declarat că se așteaptă ca alianța să convină asupra unui „program multianual” pentru a ajuta Ucraina în dorința sa de a adera la organizație și că nu are „niciun sens să discutăm când și cum poate deveni Ucraina membră a alianței” dacă nu învinge în război „ca națiune independentă și suverană în Europa”, relatează The Guardian, potrivit G4media.

UPDATE O explozie a avut loc într-o salon de înfrumusețare din Lugansk. Potrivit primelor informații, așa-numitul șef de interne al regiunii, Igor Kornet, se afla în încăpere în acel moment și a fost rănit în urma deflagrației.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat că a trimis luni un avion de vânătoare pentru a împiedica avioanele de patrulare franceze și germane să intre în spațiul său aerian deasupra Mării Baltice, după ce le-a detectat zburând spre Rusia, relatează Reuters, citată de The Guardian. Rusia a declarat că zborurile erau efectuate de un avion de patrulare german P-3C și de un avion de patrulare maritimă francez Atlantic-2. După ce avionul rusesc a fost ridicat, iar cele franceze și germane s-au îndepărtat de Rusia, Su-27 s-a întors la bază, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova, notează G4media.

UPDATE Armata ucraineană a catalogat luni, 15 mai, recentele progrese făcute în jurul Bahmutului ca fiind primul său contraatac de succes în lupta împotriva forțelor ruse pentru controlul orașului din regiunea estică Donețk, relatează Reuters. „Înaintarea trupelor noastre de-a lungul direcției Bahmut este primul succes al acțiunilor ofensive în apărarea Bahmutului. Ultimele zile au arătat că putem avansa și distruge inamicul chiar și în astfel de condiții extrem de dificile. Luptăm cu mai puține resurse decât inamicul. În același timp, suntem capabili să îi distrugem planurile”, a precizat pe Telegram generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene.

UPDATE Propagandista rusă Margarita Simonyan a găsit o nouă explicație pentru eșecul invaziei Ucrainei de către armata rusă. La postul NTV, ea a declarat că Putin și autoritățile ruse consideră poporul Ucrainei „frate” în raport cu Rusia și, se pare, de aceea duc un război cu ”jumătate de inimă” pentru ca „Ucraina să nu sufere", potrivit Ziare.com.

UPDATE Comandantul forțelor terestre ale armatei sud-africane se află într-o vizită oficială la Moscova, au anunțat luni agențiile de presă ruse, după acuzațiile SUA potrivit cărora Pretoria ar fi livrat arme Rusiei, scrie Le Figaro. Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agențiile TASS și Interfax, generalul-locotenent Lawrence Mbatha și delegația sa au discutat cu colegii lor ruși despre „chestiuni de cooperare militară” care vizează „creșterea pregătirii de luptă a forțelor armate ale celor două țări”, scrie G4media.

UPDATE Rușii au atacat cu rachete orașul ucrainean Adviivka, din regiunea Donețk. În urma atacului, patru oameni, adăpostiți într-un spital din localitate, au murit. „În momentul atacului cu rachete, oamenii se aflau la adăpost amenajat într-un spital mai vechi, care nu mai activa. Sunt date preliminare. Din păcate, numărul victimelor ar putea fi mai mare”, a declarat Vitalie Barabaș, șeful administrației militare din Adviivka. Locuitorii rămași în Adviivka au fost somați să plece din localitate. 

UPDATE Oficialilor ruși de rang înalt li s-a interzis să demisioneze în timpul războiului din Ucraina, fiind amenințaţi că, dacă o vor face, vor fi urmăriţi penal. Kremlinul a impus interdicția neoficială după ce mulți oficiali și-au exprimat dorința de a demisiona, notează NewsWeek.

UPDATE Gazprom continuă să livreze gaze naturale în Transnistria fără să primească bani, pentru că vrea să sprijine regiunea separatistă, potrivit ministrului Energiei. Controversele privind prețurile și aprovizionarea au generat tensiune între Moldova și Rusia, scrie Reuters, citat de Adevărul.

UPDATE Secretarul general al NATO a participat la ceremonia de absolvire de la Universitatea Politehnică din Virginia, ocazie cu care a punctat că războiul Rusiei din Ucraina a umbrit pacea din Europa și că lupta marilor puteri a revenit, potrivit Adevărul.

UPDATE În perioada 1991-2022, 30 de avioane de tip MiG-21 LanceR au fost distruse în incidente, potrivit Ministerului român al Apărării. Ele au fost retrase de mult timp, însă decizia a fost amânată din cauza lipsei de bani, declară generalul în retragere Ştefan Dănilă. ”Ucraina nu s-a arătat interesată”, declară el şi subliniază că capacitatea de luptă a avioanelor de vânătoare româneşti de acest tip rămase este limitată, notează News.ro.

UPDATE Rusia a pierdut sâmbătă două avioane de luptă şi două elicoptere, prilej să fie analizate aparatele de zbor ale Kremlinului. Potrivit ucrainenilor, avioanele de luptă sunt „coşciuge zburătoare”. „Se pare că sticla din cabina avionului de luptă rus Su-34 care a fost doborât în regiunea Briansk nu era blindată. Aşa că piloţii au murit imediat din cauza fragmentelor lovite. Există ţări care cheltuiesc miliarde cumpărând arme ruseşti „super moderne” şi „de înaltă calitate”? Chiar ar trebui să-şi verifice achiziţiile. De asemenea, mă întreb ce părere au piloţii ruşi despre această ştire?”, scrie consilierul ucrainean Anton Geraşenko, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat luni un nou apel către NATO, îndemnând Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord să ia o „decizie politică pozitivă” cu privire la candidatura Kievului în cadrul summitului său din iulie, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenk, ar fi fost internat la spital, transmite Euroradio, post care emite din Minsk, capitala Belarus, dar și grupul de monitorizare Belaruski Gayun. Totul ar fi avut loc în 13 mai, la clinica prezidențială de lângă Minsk, transmite sursa citată.

UPDATE Industria românească de muniție va fi revitalizată după ce un grup de oameni de afaceri americani a investit în compania românească Romanian Allied International Defense și va demara producția la Uzina Mecanică Drăgășani. Conform unor surse din domeniu, principala piață va fi cea din Ucraina, țară care consumă cantități imense de muniție din cauza războiului cu Rusia, dar nu vor fi neglijate nici livrările către Ministerul Apărării Naționale sau partenerii externi tradiționali. Investitorii americani vor face o infuzie de capital de 100 de milioane de dolari, iar în prima fază vor fi achiziționate, de la producători din țări NATO, linii de fabricație pentru muniții de calibru mic, 5,56 și 7,62 milimetri. Partea americană dorește să achiziționeze până la trei astfel de linii de fabricație, iar producția este prevăzut să fie demarată până în ianuarie 2024, cel târziu, informează Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește luni cu premierul Rishi Sunak în Marea Britanie, ca parte a unui turneu în mai multe țări europene aliate cheie, înainte de așteptata contraofensivă ucraineană împotriva forțelor rusești, transmite Reuters.

UPDATE Presa din Rusia a publicat imagini cu momentul unei explozii de proporții. Potrivit primelor informații, militarii ruși susțin că au distrus un depozit de muniție al armatei ucrainene la Hmelnițk. Kievul nu a comentat, deocamdată, informațiile.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat pe Twitter că astăzi se va afla la Londra: “Astăzi – Londra. Marea Britanie este un lider când vine vorba de extinderea capacităților noastre, la sol și în aer. Această cooperare va continua astăzi. Mă voi întâlni cu prietenul meu, Rishi. Vom purta negocieri substanțiale față în față și în delegații”. Președintele ucrainean ajunge astfel în a patra mare țară europeană în ultimele zile, în încercarea de a presa liderii occidentali să îi ofere mai mult ajutor militar, notează BBC. Ministerul britanic al Apărării a confirmat joia trecută că va furniza Armatei Ucrainene rachete de croazieră “Storm Shadow” cu rază lungă de acțiune, potrivit Biziday.

UPDATE Președintele belarus Alexandr Lukașenko, care nu a mai fost văzut în public de marți, nu a apărut nici duminică la o ceremonie desfășurată în capitala Minsk, declanșând speculații că veteranul lider este grav bolnav, transmite Reuters.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că decizia liderului rus, Vladimir Putin, de a elimina vizele pentru georgieni este o "recompensă politică" pentru refuzul Georgiei de a introduce noi sancțiuni împotriva Federației Ruse - potrivit purtătorului de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleh Nikolenko, relatează portalul ucrainean Babel citat de Rador.

UPDATE Ucraina a anunţat în weekend că a recucerit ”peste zece poziţii” ruseşti la periferia oraşului Bahmut (est), epicentrul confruntărilor armate de mai multe luni şi teatrul, în ultimele zile, ale unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a ridicat duminică prestigiosul premiu Charlemagne în numele poporului ucrainean, acordat în onoarea serviciilor aduse Europei, încununând astfel o vizită în Germania în care a obţinut un nou ajutor militar şi un sprijin călduros din partea Berlinului, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Un emisar chinez de rang înalt va începe luni un turneu în Ucraina, Rusia și alte țări europene, într-un turneu diplomatic despre care Beijingul spune că are ca scop discutarea unei „soluții politice" la criza ucraineană. Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, va vizita, de asemenea, Polonia, Franța, Germania în cadrul acestui turneu de mai multe zile, a anunțat vineri Ministerul de Externe, fără a oferi un program detaliat, notează Mediafax.

UPDATE Moscova a investit masiv în flota sa de submarine, în timp ce NATO a ignorat în mare măsură domeniul subacvatic, au declarat experții pentru Newsweek.

UPDATE Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române sunt programate, luni, de la bazele aeriene de la Câmpia Turzii şi Borcea. Avioanele care mai sunt încă în exploatare vor decola spre baza aeriană din Bacău, unde vor fi scoase din serviciu. Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 14 mai că CEC (Comisia Electorală Centrală Rusă) a început pregătirea sistemelor electorale și că recrutarea pentru a forma 615 comisii de circumscripție este în desfășurare în regiunea Donețk ocupată, notează Adevărul.

UPDATE Sancțiunile au întărit Rusia pe termen scurt, izolând-o de șocurile globale, dar au slăbit-o în același timp pe termen mediu și lung.PIB-ul Rusiei a scăzut cu doar 2,1% în 2022 și Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează prudent că Produsul Intern Brut va crește în 2023 – spre deosebire de economia Regatului Unit, de exemplu. Acest lucru permite Kremlinului să susțină că sancțiunile sunt ineficiente, dar există un efect atât calitativ, cât și cantitativ. Sancțiunile au schimbat radical modul de operare al blocului economic al guvernului rus – deși, din nou, nu într-un mod bun, notează Ziare.com. 

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un mesaj pe Twitter la sosirea sa în Franța, afirmând că „legăturile cu Europa devin tot mai puternice” și că „presiunea asupra Rusiei este în creștere”, relatează Sky News.

UPDATE Poporul ucrainean luptă pentru libertate şi valorile europene, a dat asigurări, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează Antena3.

UPDATE Țările NATO au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius, dar discută posibilitatea creșterii interacțiunii cu Kievul și stabilirea potențială a termenilor pentru intrarea sa în bloc, a scris duminică de The Washington Post.

UPDATE Duminică, forțele aeriene au informat că Rusia a atacat Ucraina din multiple direcții, utilizând drone de atac Shahed, rachete Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră și rachete de croazieră lansate de pe avioane strategice Tu-95.

UPDATE Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP, potrivit HotNews.

UPDATE Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti, dacă ucrainenii îşi retrag forţele din oraşul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive, susţine The Washington Post, citată de News.ro.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a aflat duminică în Germania unde a discutat cu oficialii de la Berlin despre sprijinul acordat țării sale în contextul iminentei contraofensive și unde a cerut sprijinul lui Olaf Scholz pentru livrarea de avioane de luptă. De altfel, el a precizat că forțele ucraine au "aproape" tot ce le trebuie pentru declanșarea atacurilor. Ulterior, liderul ucrainean a plecat spre Paris, într-o vizită-supriză. Tot duminică, rușii au bombardat mai multe regiuni ucrainene, în timp ce luptele aprige pentru Bahmut au continuat, ambele părți revendicând câștiguri în și în jurul orașului-cheie din Donețk, scrie Libertatea.

Război în Ucraina, ziua 445: Atac de Eurovision și asigurarea lui Zelenski la Berlin. Macron: Rusia a pierdut geopolitic războiul
Război în Ucraina, ziua 444: Mercenar la Chișinău, aeronave prăbușite și 3 gloanțe de argint! Cadoul lui Zelenski pentru Papa

INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?

/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile
/VIDEO/ „Au fost duși de companie la hotel”: Ce spune Marina Tauber despre oamenii întorși la Erevan și cine suportă cheltuielile
/PROMO/ Capcanele muncii peste hotare - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Capcanele muncii peste hotare - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Alertă cu bombă într-un avion cu destinația Chișinău! Zborul nu era autorizat, iar la bord se aflau simpatizanți Șor
/VIDEO/ Alertă cu bombă într-un avion cu destinația Chișinău! Zborul nu era autorizat, iar la bord se aflau simpatizanți Șor
/VIDEO/ Deputații asociați cu Șor, supărați foc! Au încercat să dea buzna la ședința Parlamentului, dar au rămas în beznă pe coridor
/VIDEO/ Deputații asociați cu Șor, supărați foc! Au încercat să dea buzna la ședința Parlamentului, dar au rămas în beznă pe coridor
/VIDEO/ Alerta din avionul plin cu simpatizanți Șor - falsă. Aeronava și pasagerii se întorc în Armenia
/VIDEO/ Alerta din avionul plin cu simpatizanți Șor - falsă. Aeronava și pasagerii se întorc în Armenia

Moldova și Ucraina încep oficial negocierile de aderare la UE. Când va avea loc prima conferință interguvernamentală

missing
15 iunie 2024, ora 10:00

Republica Moldova și Ucraina vor începe oficial negocierile de aderare la Uniunea Europeană pe 25 iunie. Atunci vor avea loc primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări. Anunțul a fost făcut de către vicepremierul pentru Integrare Europeană, Cristina Gherasimov, în seara de 14 iunie. 

Ambasadorii țărilor membre pe lângă Uniunea Europeană au agreat, de principiu, cadrele de negociere pentru deschiderea oficială a negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Drept urmare, la 25 iunie, Președinția belgiană a UE va convoca primele conferințe interguvernamentale cu cele două țări. Felicitări tuturor pentru acest moment istoric! Și mulțumim Președinției belgiene pentru această veste bună”, a scris Gherasimov într-un mesaj pe Facebook.

Pe 7 iunie, Comisia Europeană le-a transmis ambasadorilor UE că Ucraina şi Republica Moldova au îndeplinit condiţiile pentru a începe negocierile pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Republica Moldova și Ucraina sunt țări-candidate pentru aderarea la Uniunea Europeană din iunie 2022. În decembrie 2023, liderii UE au decis să deschidă negocierile de aderare cu R. Moldova și Ucraina și au invitat Consiliul să adopte cadrul de negociere, după finalizarea etapelor relevante prevăzute în raportul Comisiei.

Consiliul a salutat progresele substanțiale înregistrate de R. Moldova în atingerea obiectivelor care stau la baza statutului său de țară candidată, în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei și al desfășurării de atacuri hibride împotriva R. Moldova înseși.

Însă înainte ca negocierile să înceapă în practică, cele 27 de state mai trebuie să aprobe în unanimitate un plan pentru desfăşurarea lor. La 1 iulie, Belgia va preda președinția UE Ungariei, care se opune primirii Ucrainei în UE. În acest context, președinția belgiană a UE a cerut blocului comunitar să găsească modalități de a ocoli pe viitor opoziția Ungariei față de efortul Ucrainei de a se apropia de UE, cât și față de ajutorul militar european pentru Kiev.

Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/PROMO/ Capcanele muncii peste hotare - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Capcanele muncii peste hotare - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri
/VIDEO/ Scene dramatice la Briceni, la frontiera cu Ucraina: Sunt zile când trec ilegal câte 14 persoane. Sunt prinși direct pe câmpuri
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram