Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina ziua 884: Atacuri cu drone, erou arestat, catastrofa din Rusia și soluția rapidă! Putin vrea un NATO

Război în Ucraina, ziua 446: Premiu din Franța, promisiune de la Londra și precizarea NATO! Moldova denunță un acord din CSI

missing
15 mai 2023, ora 20:12

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, anunță inițierea procesul de retragere a Republicii Moldova din acordul privind adunarea interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI). „Noi nu mai putem sta la o masă de discuţii cu un stat agresor. După ce o ţară fondator a CSI, Federaţia Rusă, a atacat în mod barbar alt stat fondator, Ucraina, această organizaţie nu se mai poate numi drept comunitate”, a mai spus Igor Grosu.

Pe de altă parte, țările NATO au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius, iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski își continuă turneul european. După Roma, Berlin și Paris, liderul de la Kiev a ajuns la Londra. Premierul britanic, Rishi Sunak, a asumat angajamentul, cu ocazia întâlnirii pe care a avut-o cu preşedintele Volodimir Zelenski, de a furniza Ucrainei drone militare şi de a instrui piloţi ucraineni, dar nu vor fi livrate avioane de vânătoare, iar Kremlinul nu consideră asistenţa determinantă, notează Mediafax.

UPDATE Rusia trebuie să se retragă din Ucraina aşa cum a făcut Uniunea Sovietică la finalul anilor 1980, când s-a retras din Afganistan, a declarat luni premierul Estoniei, Kaja Kallas, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele Africii de Sud susţine că ţara sa este supusă unor "presiuni extraordinare" pentru a-şi abandona poziţia neutră în privinţa războiului din Ucraina, informează BBC.

UPDATE Vicepreşedintele Federaţiei Germane de Fotbal (DFB), Hermann Winkler, şi-a cerut luni scuze pentru o postare pe reţelele de socializare în care a ironizat vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la Berlin, relatează Reuters.

UPDATE Rusia susține că a doborât pentru prima dată o rachetă cu rază lungă de acțiune Storm, furnizată Ucrainei de către Marea Britanie, relatează Sky News. Ministerul Apărării de la Moscova a declarat, în informarea sa zilnică privind Ucraina, că a doborât racheta de croazieră, precum și rachete cu rază mai scurtă de acțiune lansate de rachetele americane HIMARS și HARM, construite de SUA. Marea Britanie este singura țară care furnizează public Kievului rachete de croazieră cu rază lungă de acțiune. Ieri, Moscova a declarat că Ucraina a folosit rachetele pentru a lovi situri industriale din regiunea Luhansk, controlată de Rusia, în estul Ucrainei, notează G4media.

UPDATE Șeful grupului rus de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a negat luni, 15 mai, dezvăluirea făcută de The Washington Post, potrivit căreia s-ar fi oferit să împărtășească Kievului informații despre pozițiile trupelor ruse în schimbul cedării de către ucraineni a teritoriului din jurul orașului asediat Bahmut, informează CNN. Într-un mesaj audio postat luni pe canalul său de Telegram, Prigojin a speculat că povestea ar fi putut fi pusă la cale de dușmanii săi.

UPDATE Polonia a primit primul lot de lansatoare de rachete HIMARS de fabricaţie americană, pe care intenţionează să le desfăşoare în regiunea ce se învecinează cu Rusia, a anunţat luni ministrul apărării polonez, informează AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Potrivit declarațiilor unor oficiali egipteni și americani, Egiptul a ignorat cererea SUA vizând închiderea spațiului său aerian în fața forțelor ruse, punând astfel la încercare capacitatea Washingtonului de a reduce alimentarea cu armament a Moscovei înaintea unei îndelung așteptate contraofensive ucrainene, relatează The Wall Street Journal citat de Rador.

UPDATE Exporturile de gaze ruseşti prin conducte au scăzut cu 11,4% în prima jumătate din mai, faţă de nivelul mediu din aprilie, conform calculelor Reuters, în contextul preţului scăzut pe piaţa spot.

UPDATE Un canal de ştiri de stat din Belarus a publicat luni o fotografie cu Aleksandr Lukaşenko în vizită la ceea ce este prezentat a fi un centru de comandă militar, în prima sa apariţie publică după aproape o săptămână, timp în care s-a speculat că dictatorul de 68 de ani a fost internat cu probleme cardiace, informează Agerpres.

UPDATE Lidera opoziţiei belaruse aflată în exil, Svetlana Tihanovskaia, i-a îndemnat luni pe belaruşi "să fie pregătiţi pentru orice scenariu", într-un moment în care starea de sănătate a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko face obiectul unor intense speculaţii, informează AFP.

UPDATE Liderii țărilor aliate discută despre modalităţi de a se asigura că Ucraina nu va fi atacată din nou de Rusia odată ce războiul se va încheia, dar sunt îngrijoraţi să facă ceva care ar putea antrena NATO într-un conflict mai amplu, a declarat luni, 15 mai, şeful Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, scrie news.ro preluând The Associated Press.

UPDATE Kremlinul a criticat luni, 15 mai, prin vocea lui Dmitri Peskov, comentariile făcute de președintele francez Emmanuel Macron, care a afirmat că Rusia devine vasalul Chinei ca urmare a conflictului din Ucraina, informează AFP, preluată de Agerpres. „Această abordare este absolut falsă şi rezultă dintr-o înţelegere absolut eronată a esenţei a ceea ce se întâmplă" între cele două puteri, le-a spus reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. „Categoric nu suntem de acord cu acest lucru. Relațiile noastre cu China au caracterul unui parteneriat special, strategic", a mai spus reprezentantul Kremlinului, Dmitri Peskov, potrivit The Moscow Times.

UPDATE Armenia nu primește în momentul de faţă armele comandate în Federația Rusă, astfel că a fost abordat subiectul retragerii republicii din cadrul Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (CSTO), a susținut Armen Grigorian, secretarul Consiliului de Securitate al Armeniei, relatează Agenţia de presă Interfax cu referire la publicaţia Novaia Gazeta Evropa (site-ul publicaţiei este blocat în Rusia de Agenţia Federală pentru Supravegherea Comunicaţiilor din Rusia, Roskomnadzor). „În ultimii ani, arhitectura de securitate în lume și în mod special în regiunea noastră s-a schimbat radical. Obligațiile contractuale nu sunt respectate”, a spus Grigorian.
Potrivit politicianului, în momentul de faţă Armenia trebuie să caute noi surse de aprovizionare cu arme și mecanisme. După cum a subliniat Grigorian, „în mod obiectiv, Armenia nu primește lucrurile pentru care i-a plătit Rusiei”, potrivit Știripesurse.

UPDATE Ministrul interimar de interne al așa-zisei Republici Populare Luhansk, Igor Kornet, se află la terapie intensivă în urma unui atentat comis la Luhansk, informează agenția rusă TASS, citând agențiile de aplicare a legii din regiune. "El este grav rănit. A avut loc un atentat la viața sa. Este la terapie intensivă", a declarat interlocutorul agenției, adăugând că Kornet a fost rănit într-o explozie în centrul Luganskului. Potrivit lui Leonid Pasechnik, șeful interimar al LNR, în total șapte persoane au fost rănite. Kornet și cei trei bărbați răniți în explozie se află în stare gravă. Forțele de ordine au mai spus că un trecător a fost ucis într-un atentat împotriva ministrului de interne al LNR, potrivit Știripesurse.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a obţinut luni, în Marea Britanie, angajamente privind o apropiată livrare de rachete antiaeriene şi drone de atac, declarându-se totodată „optimist” şi privind furnizarea avioanelor de luptă pe care le cere de la occidentali în faţa invaziei ruse, relatează AFP, Reuters şi dpa. În paralel, la Moscova, Ministerul rus al Apărării a anunţat luni că a doborât o rachetă cu rază lungă Storm Shadow, proaspăt livrată Ucrainei de Londra.

UPDATE Secretarul general al NATO a declarat că se așteaptă ca alianța să convină asupra unui „program multianual” pentru a ajuta Ucraina în dorința sa de a adera la organizație și că nu are „niciun sens să discutăm când și cum poate deveni Ucraina membră a alianței” dacă nu învinge în război „ca națiune independentă și suverană în Europa”, relatează The Guardian, potrivit G4media.

UPDATE O explozie a avut loc într-o salon de înfrumusețare din Lugansk. Potrivit primelor informații, așa-numitul șef de interne al regiunii, Igor Kornet, se afla în încăpere în acel moment și a fost rănit în urma deflagrației.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a declarat că a trimis luni un avion de vânătoare pentru a împiedica avioanele de patrulare franceze și germane să intre în spațiul său aerian deasupra Mării Baltice, după ce le-a detectat zburând spre Rusia, relatează Reuters, citată de The Guardian. Rusia a declarat că zborurile erau efectuate de un avion de patrulare german P-3C și de un avion de patrulare maritimă francez Atlantic-2. După ce avionul rusesc a fost ridicat, iar cele franceze și germane s-au îndepărtat de Rusia, Su-27 s-a întors la bază, a precizat Ministerul Apărării de la Moscova, notează G4media.

UPDATE Armata ucraineană a catalogat luni, 15 mai, recentele progrese făcute în jurul Bahmutului ca fiind primul său contraatac de succes în lupta împotriva forțelor ruse pentru controlul orașului din regiunea estică Donețk, relatează Reuters. „Înaintarea trupelor noastre de-a lungul direcției Bahmut este primul succes al acțiunilor ofensive în apărarea Bahmutului. Ultimele zile au arătat că putem avansa și distruge inamicul chiar și în astfel de condiții extrem de dificile. Luptăm cu mai puține resurse decât inamicul. În același timp, suntem capabili să îi distrugem planurile”, a precizat pe Telegram generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, comandantul forțelor terestre ucrainene.

UPDATE Propagandista rusă Margarita Simonyan a găsit o nouă explicație pentru eșecul invaziei Ucrainei de către armata rusă. La postul NTV, ea a declarat că Putin și autoritățile ruse consideră poporul Ucrainei „frate” în raport cu Rusia și, se pare, de aceea duc un război cu ”jumătate de inimă” pentru ca „Ucraina să nu sufere", potrivit Ziare.com.

UPDATE Comandantul forțelor terestre ale armatei sud-africane se află într-o vizită oficială la Moscova, au anunțat luni agențiile de presă ruse, după acuzațiile SUA potrivit cărora Pretoria ar fi livrat arme Rusiei, scrie Le Figaro. Potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agențiile TASS și Interfax, generalul-locotenent Lawrence Mbatha și delegația sa au discutat cu colegii lor ruși despre „chestiuni de cooperare militară” care vizează „creșterea pregătirii de luptă a forțelor armate ale celor două țări”, scrie G4media.

UPDATE Rușii au atacat cu rachete orașul ucrainean Adviivka, din regiunea Donețk. În urma atacului, patru oameni, adăpostiți într-un spital din localitate, au murit. „În momentul atacului cu rachete, oamenii se aflau la adăpost amenajat într-un spital mai vechi, care nu mai activa. Sunt date preliminare. Din păcate, numărul victimelor ar putea fi mai mare”, a declarat Vitalie Barabaș, șeful administrației militare din Adviivka. Locuitorii rămași în Adviivka au fost somați să plece din localitate. 

UPDATE Oficialilor ruși de rang înalt li s-a interzis să demisioneze în timpul războiului din Ucraina, fiind amenințaţi că, dacă o vor face, vor fi urmăriţi penal. Kremlinul a impus interdicția neoficială după ce mulți oficiali și-au exprimat dorința de a demisiona, notează NewsWeek.

UPDATE Gazprom continuă să livreze gaze naturale în Transnistria fără să primească bani, pentru că vrea să sprijine regiunea separatistă, potrivit ministrului Energiei. Controversele privind prețurile și aprovizionarea au generat tensiune între Moldova și Rusia, scrie Reuters, citat de Adevărul.

UPDATE Secretarul general al NATO a participat la ceremonia de absolvire de la Universitatea Politehnică din Virginia, ocazie cu care a punctat că războiul Rusiei din Ucraina a umbrit pacea din Europa și că lupta marilor puteri a revenit, potrivit Adevărul.

UPDATE În perioada 1991-2022, 30 de avioane de tip MiG-21 LanceR au fost distruse în incidente, potrivit Ministerului român al Apărării. Ele au fost retrase de mult timp, însă decizia a fost amânată din cauza lipsei de bani, declară generalul în retragere Ştefan Dănilă. ”Ucraina nu s-a arătat interesată”, declară el şi subliniază că capacitatea de luptă a avioanelor de vânătoare româneşti de acest tip rămase este limitată, notează News.ro.

UPDATE Rusia a pierdut sâmbătă două avioane de luptă şi două elicoptere, prilej să fie analizate aparatele de zbor ale Kremlinului. Potrivit ucrainenilor, avioanele de luptă sunt „coşciuge zburătoare”. „Se pare că sticla din cabina avionului de luptă rus Su-34 care a fost doborât în regiunea Briansk nu era blindată. Aşa că piloţii au murit imediat din cauza fragmentelor lovite. Există ţări care cheltuiesc miliarde cumpărând arme ruseşti „super moderne” şi „de înaltă calitate”? Chiar ar trebui să-şi verifice achiziţiile. De asemenea, mă întreb ce părere au piloţii ruşi despre această ştire?”, scrie consilierul ucrainean Anton Geraşenko, notează Mediafax.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat luni un nou apel către NATO, îndemnând Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord să ia o „decizie politică pozitivă” cu privire la candidatura Kievului în cadrul summitului său din iulie, relatează Reuters.

UPDATE Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenk, ar fi fost internat la spital, transmite Euroradio, post care emite din Minsk, capitala Belarus, dar și grupul de monitorizare Belaruski Gayun. Totul ar fi avut loc în 13 mai, la clinica prezidențială de lângă Minsk, transmite sursa citată.

UPDATE Industria românească de muniție va fi revitalizată după ce un grup de oameni de afaceri americani a investit în compania românească Romanian Allied International Defense și va demara producția la Uzina Mecanică Drăgășani. Conform unor surse din domeniu, principala piață va fi cea din Ucraina, țară care consumă cantități imense de muniție din cauza războiului cu Rusia, dar nu vor fi neglijate nici livrările către Ministerul Apărării Naționale sau partenerii externi tradiționali. Investitorii americani vor face o infuzie de capital de 100 de milioane de dolari, iar în prima fază vor fi achiziționate, de la producători din țări NATO, linii de fabricație pentru muniții de calibru mic, 5,56 și 7,62 milimetri. Partea americană dorește să achiziționeze până la trei astfel de linii de fabricație, iar producția este prevăzut să fie demarată până în ianuarie 2024, cel târziu, informează Adevărul.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski se întâlnește luni cu premierul Rishi Sunak în Marea Britanie, ca parte a unui turneu în mai multe țări europene aliate cheie, înainte de așteptata contraofensivă ucraineană împotriva forțelor rusești, transmite Reuters.

UPDATE Presa din Rusia a publicat imagini cu momentul unei explozii de proporții. Potrivit primelor informații, militarii ruși susțin că au distrus un depozit de muniție al armatei ucrainene la Hmelnițk. Kievul nu a comentat, deocamdată, informațiile.

UPDATE Volodimir Zelenski, președintele Ucrainei, a anunțat pe Twitter că astăzi se va afla la Londra: “Astăzi – Londra. Marea Britanie este un lider când vine vorba de extinderea capacităților noastre, la sol și în aer. Această cooperare va continua astăzi. Mă voi întâlni cu prietenul meu, Rishi. Vom purta negocieri substanțiale față în față și în delegații”. Președintele ucrainean ajunge astfel în a patra mare țară europeană în ultimele zile, în încercarea de a presa liderii occidentali să îi ofere mai mult ajutor militar, notează BBC. Ministerul britanic al Apărării a confirmat joia trecută că va furniza Armatei Ucrainene rachete de croazieră “Storm Shadow” cu rază lungă de acțiune, potrivit Biziday.

UPDATE Președintele belarus Alexandr Lukașenko, care nu a mai fost văzut în public de marți, nu a apărut nici duminică la o ceremonie desfășurată în capitala Minsk, declanșând speculații că veteranul lider este grav bolnav, transmite Reuters.

UPDATE Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei consideră că decizia liderului rus, Vladimir Putin, de a elimina vizele pentru georgieni este o "recompensă politică" pentru refuzul Georgiei de a introduce noi sancțiuni împotriva Federației Ruse - potrivit purtătorului de cuvânt al MAE de la Kiev, Oleh Nikolenko, relatează portalul ucrainean Babel citat de Rador.

UPDATE Ucraina a anunţat în weekend că a recucerit ”peste zece poziţii” ruseşti la periferia oraşului Bahmut (est), epicentrul confruntărilor armate de mai multe luni şi teatrul, în ultimele zile, ale unei înaintări ucrainene pe flancurile apărării ruse, relatează AFP.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a ridicat duminică prestigiosul premiu Charlemagne în numele poporului ucrainean, acordat în onoarea serviciilor aduse Europei, încununând astfel o vizită în Germania în care a obţinut un nou ajutor militar şi un sprijin călduros din partea Berlinului, relatează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE Un emisar chinez de rang înalt va începe luni un turneu în Ucraina, Rusia și alte țări europene, într-un turneu diplomatic despre care Beijingul spune că are ca scop discutarea unei „soluții politice" la criza ucraineană. Li Hui, reprezentantul special al Chinei pentru afaceri eurasiatice și fost ambasador în Rusia, va vizita, de asemenea, Polonia, Franța, Germania în cadrul acestui turneu de mai multe zile, a anunțat vineri Ministerul de Externe, fără a oferi un program detaliat, notează Mediafax.

UPDATE Moscova a investit masiv în flota sa de submarine, în timp ce NATO a ignorat în mare măsură domeniul subacvatic, au declarat experții pentru Newsweek.

UPDATE Ultimele zboruri cu aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forţelor Aeriene Române sunt programate, luni, de la bazele aeriene de la Câmpia Turzii şi Borcea. Avioanele care mai sunt încă în exploatare vor decola spre baza aeriană din Bacău, unde vor fi scoase din serviciu. Forţele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliţie Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful Republicii Populare Donețk (DNR), Denis Pușilin, a declarat la 14 mai că CEC (Comisia Electorală Centrală Rusă) a început pregătirea sistemelor electorale și că recrutarea pentru a forma 615 comisii de circumscripție este în desfășurare în regiunea Donețk ocupată, notează Adevărul.

UPDATE Sancțiunile au întărit Rusia pe termen scurt, izolând-o de șocurile globale, dar au slăbit-o în același timp pe termen mediu și lung.PIB-ul Rusiei a scăzut cu doar 2,1% în 2022 și Fondul Monetar Internațional (FMI) estimează prudent că Produsul Intern Brut va crește în 2023 – spre deosebire de economia Regatului Unit, de exemplu. Acest lucru permite Kremlinului să susțină că sancțiunile sunt ineficiente, dar există un efect atât calitativ, cât și cantitativ. Sancțiunile au schimbat radical modul de operare al blocului economic al guvernului rus – deși, din nou, nu într-un mod bun, notează Ziare.com. 

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a publicat un mesaj pe Twitter la sosirea sa în Franța, afirmând că „legăturile cu Europa devin tot mai puternice” și că „presiunea asupra Rusiei este în creștere”, relatează Sky News.

UPDATE Poporul ucrainean luptă pentru libertate şi valorile europene, a dat asigurări, duminică, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează Antena3.

UPDATE Țările NATO au decis să nu adreseze o invitație Ucrainei pentru a deveni membru al Alianței Nord-Atlantice la summitul lor din iulie de la Vilnius, dar discută posibilitatea creșterii interacțiunii cu Kievul și stabilirea potențială a termenilor pentru intrarea sa în bloc, a scris duminică de The Washington Post.

UPDATE Duminică, forțele aeriene au informat că Rusia a atacat Ucraina din multiple direcții, utilizând drone de atac Shahed, rachete Kalibr lansate de pe nave din Marea Neagră și rachete de croazieră lansate de pe avioane strategice Tu-95.

UPDATE Franţa va antrena şi va echipa mai multe batalioane ucrainene cu zeci de vehicule blindate şi tancuri uşoare, au anunţat duminică, după o cină la Paris, preşedinţii Emmanuel Macron şi Volodimir Zelenski, care au cerut, de asemenea, noi sancţiuni împotriva Rusiei, transmite AFP, potrivit HotNews.

UPDATE Evgheni Prigojin a spus că îi va dezvălui armatei Ucrainei unde poate ataca trupele ruseşti, dacă ucrainenii îşi retrag forţele din oraşul asediat Bahmut, unde mercenarii Wagner înregistrau pierderi masive, susţine The Washington Post, citată de News.ro.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a aflat duminică în Germania unde a discutat cu oficialii de la Berlin despre sprijinul acordat țării sale în contextul iminentei contraofensive și unde a cerut sprijinul lui Olaf Scholz pentru livrarea de avioane de luptă. De altfel, el a precizat că forțele ucraine au "aproape" tot ce le trebuie pentru declanșarea atacurilor. Ulterior, liderul ucrainean a plecat spre Paris, într-o vizită-supriză. Tot duminică, rușii au bombardat mai multe regiuni ucrainene, în timp ce luptele aprige pentru Bahmut au continuat, ambele părți revendicând câștiguri în și în jurul orașului-cheie din Donețk, scrie Libertatea.

Război în Ucraina, ziua 445: Atac de Eurovision și asigurarea lui Zelenski la Berlin. Macron: Rusia a pierdut geopolitic războiul
Război în Ucraina, ziua 444: Mercenar la Chișinău, aeronave prăbușite și 3 gloanțe de argint! Cadoul lui Zelenski pentru Papa

Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova și cum îi susținem pe cei deja prezenți, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți și Dumitru Vicol, analist financiar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari, vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului, aflați la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?

/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bilete false în autobuzele din Chișinău. Pasageră: Taxatorul „a spus să tac, să nu fac gălăgie”
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/VIDEO/ Bolea salută crearea comisiei pentru criza în agricultură: „Sunt reprezentanții poporului și au voie să facă comisii câte doresc”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului
/INFOGRAFIC/ Cifre record la angajare: Câte persoane și-au găsit un loc de muncă cu ajutorul ANOFM, de la începutul anului

/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE

missing
26 iulie 2024, ora 23:24

Vă prezentăm acum o istorie de succes din cadrul campaniei „Vreau în Europa”. Este vorba despre o pensiune din Maramureș, devenită un punct de atracție pentru mii de turiști. A fost ridicată din două case străvechi strămutate, adică aduse pe bucăți, astfel că a devenit un adevărat muzeu al satului. Acum, întrebați de secretul succesului, proprietarii localului spun că cel mai mult i-au ajutat la început de cale fondurile europene. 

Hanul Teilor - o nouă locație pe care am vizitat-o în România. Pensiunea se află la o margine de drum, înconjurată de pădure și munți, iar pereții ascund adevărate bijuterii istorice, printre care două case bătrânești cu o vechime de peste 120 de ani. Una a fost numită „Varvara”, în memoria bătrânei pe pământul căreia a fost ridicat complexul. 

„Am aflat istoria ei, că nu a avut copii. Bătrâna Varvara a intrat în moarte clinică și în acea perioadă a avut o viziune ca să dea terenul bisericii catolice din vremea aceea. Dar dorința ei a fost ca să fie pomenită veșnic. Am aflat asta de la părintele catolic. Noi de la episcopia greco-catolică am luat acest teren și s-a construit hanul, dar aflând povestea și dorința ei, i-am dat numele acestei case „Varvara”, ca să fie veșnic pomenită”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Casa a fost adusă la pensiunea soților Topan în 2015, pe bucăți, iar ulterior a fost asamblată, fiindu-i păstrată autenticitatea. Doritorii nu se pot caza în căsuță, dar pot lua o masă acolo, spune proprietara hanului. De fapt, întreaga pensiune a fost gândită și construită în stil rustic. În curte se găsește și o terasă, cu o poveste în spate. Construcția a fost cândva șură, în care erau ținute vacile și uneltele de muncă. 

„Această terasă de vară este amenajată în stilul secolului 19 și nu este doar din cauza mobilierului vechi s-au a blănițelor de pe scaune. E suficient să ridicăm privirea și să vedem că de pod este agățat un car, dar și alte unelte care au fost folosite de strămoșii noștri”.

Obiectele din interior sunt autentice și au fost procurate de la târgurile de vechituri și localnici. 

„Nu le mai folosesc și vin și le aduc, dar căutăm și ni le dorim ca să punem în valoare: lădoaie, credenți, oglinzi, ferestre. Barul de la intrare este o casă care a fost construită odată cu o biserica monument UNESCO din Plopiș. Se și vede vechimea acestui lemn din care este făcut. O numim ca o piesă istorică, ca o piesă UNESCO, ceea ce am făcut aici”, a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

Însă toate acestea nu au putut fi realizate fără susținere din afară. Atunci când și-au lansat afacerea, soții Topan au apelat la un fond european pentru promovarea valorilor naționale și a turismului local. Acesta fiind și punctul de pornire pentru o viitoare poveste de succes. 

„Sigur că da, existau și fonduri proprii, dar pentru a reuși să ajungem să deschidem odată au fost de mare folos aceste fonduri europene care au fost în 2015. A fost o sumă de 93 de mii de euro. Într-adevăr față de investiție nu este o sumă extrem de mare, dar a fost exact ceea ce am avut noi nevoie atunci ca să putem face deschiderea”,  a declarat fondatoarea pensiunii, Liliana Topan.

În prezent, pensiunea din Maramureș are 15 camere pentru cazare, dar proprietarii planifică să le dubleze în scurt timp. Totodată, se lucrează la construcția unei zone SPA, iar în sala de evenimente vara se organizează petreceri. 

/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Zi istorică la Paris, unde se dă astăzi startul Jocurilor Olimpice de vară. La ceremonia de deschidere vor participa peste o sută de lideri din toată lumea, inclusiv președinta Maia Sandu. /Un adolescent de 17 ani a decedat în urma unui accident în Găgăuzia. Băiatul care conducea o motocicletă nu a cedat trecerea unui camion care circula regulamentar. /După câteva zile cu temperaturi confortabile, de mâine vremea se încălzește brusc. Meteorologii au emis un cod galben de caniculă și altul pentru pericol de incendii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Demisie în Guvernul Recean. Ministrul Finanțelor, Petru Rotaru, trece drumul la Banca Națională. Acesta va fi numit viceguvernator. Ce salariu va avea, vă spunem imediat. /Primarul Ion Ceban s-ar putea răzgândi. Supărat că PAS și PSRM nu au votat pentru proiectul bugetului propus de MAN, edilul capitalei spune că ar putea candida la prezidențiale. /Ucraina ar putea accepta inițierea negocierilor de pace cu Rusia, dacă aceste vor fi mediate de China. Declarațiile au fost făcute de președintele Zelenski, în contextul vizitei ministrului ucrainean de externe la Beijing.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ilegalități serioase în sistemul de medicină privată date în vileag de tragedia tinerei decedată după o intervenție de micșorare a stomacului. Banii pentru intervenție au fost încasați de o companie fără autorizație de funcționare, susține Ministra Sănătății. /Amenzi mai mari pentru cei care își vor vinde votul. Sancțiunile pornesc de 16 mii și jumătate de lei. Avizul Guvernului nu se referă și la materialele de agitație electorală. /Guvernul face un pas înapoi cu alocațiile pentru copiii diplomaților. Proiectul ce prevede indemnizații lunare de 500 de euro a fost retras, urmare a multiplelor critici.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane pentru copiii angajaților misiunilor diplomatice! Fiecare copil va primi 500 de euro lunar! Cum își motivează Guvernul decizia, vedeți imediat. /În plină vară, autoritățile au decis ieftinirea căldurii centralizate pentru locuitorii capitalei cu 15 la sută. Dacă nu vor apărea alte circumstanțe, sezonul rece va începe cu un tarif de 1824 de lei pentru o gigacalorie. /Cei care au bani dar nu și idei de investiții, vor avea ocazia să câștige oferind împrumuturi statului. Din august persoanele fizice vor putea cumpăra valori mobiliare pe o platformă online.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă o tragedie pe traseul dintre Orhei și Peresecina. Un bărbat a fost accidentat mortal în timp ce traversa neregulamentar cu fetița sa de un an în brațe. Copila a supraviețuit, dar a fost internată în stare gravă. /A început admiterea în instituțiile superioare de învățământ. Deși toți candidații urmau să depună cererea on-line, platforma e-Admitere s-a blocat, astfel că mulți au mers, pe vechi, la sediile universităților. / Peste 70 de judecători cercetați penal și nici unul la închisoare! Au scăpat din cauza expirării termenului de prescripție, tergiversarea dosarelor, dar și acuzația de încălcare a procedurii de către CSM. / Președintele american, Joe Biden, a anunțat că se retrage din cursa pentru prezidențiale. Viitorul candidat al democraților ar putea fi actuala vicepreședintă a Statelor Unite - Kamala Harris.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi copii au fost electrocutați, aseară, într-un parc din Chișinău. Copila de 11 ani a decedat, iar fratele ei, de șase ani a ajuns în stare gravă la spital, fiind internat la terapie intensivă. /Haos în sistemul aviatic internațional. Peste o mie de avioane din numeroase aeroporturi din lume au rămas la sol, după ce rețeaua Microsoft s-a prăbușit. / Doi indivizi, presupuși escroci, au fost reținuți în flagrant, în timp ce luau bani de la o femei înșelată. Este vorba despre schema „ruda implicată în accident”, care a făcut de la începutul anului peste 130 de victime. / Președintele Joe Biden s-ar putea retrage din cursa prezidențială în următoarele două zile, urmare a presiunilor făcute de prieteni, dar și liderilor democrați de peste ocean.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă patru vameși au fost reținuți în urma unor percheziții la postul vamal Leușeni. Aceștia sunt bănuiți că luau mită de la transportatorii de colete și pasageri pentru a-i scuti de anumite taxe. /Atenție, cod roșu de escrocherie. Zeci de moldoveni sunt înșelați zilnic prin așa-numita schemă „ruda implicată în accident”. Poliția susține că doar de la începutul anului escrocii au reușit să ia de la oameni cel puțin 20 de milioane de lei. /Ploile, vântul puternic și grindina din după-amiaza zilei de ieri au distrus acoperișuri și au doborât mai mulți copaci în nordul țării. A fost nevoie de intervenția pompierilor în 15 raioane, cele mai afectate fiind Glodeni și Dondușeni. / Preşedintele american Joe Biden a fost testat pozitiv la Covid-19. Liderul de la Casa Albă spune că se simte „bine” și că își va onora obligațiunile în izolare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Câte 1000 de lei lunar, timp de doi ani pentru părinții de la sate, care își vor da copiii la școlile mai mari din localitățile vecine. Guvernul a aprobat procedura, menită să încurajeze populația să accepte optimizarea sistemului educațional. /Incendiu puternic la Edineț. Un depozit al fostei fabrici de tutun din Cupcini a luat foc. Șapte echipe de salvatori au intervenit în lupta cu flăcările. /Moldoveancă ucisă în România. Femeia lucra stomatolog în orașul Brăila și a fost găsită moartă în propriul cabinet.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 120 de hectare de vegetație au fost mistuite de flăcări, în mai multe raioane ale țării. La Cahul a ars pădurea de lângă oraș, iar în raionul Florești focul s-a extins pe 80 de hectare de vegetație uscată. /Energia electrică cumpărată de stat la bursa română s-a scumpit de patru ori, în ultimelel zile pe fundalul creșterii consumului și diminuării producției de curent. Din fericire, Republica Moldova importă de peste Prut doar opt la sută din necesitățile țării.. /Roberta Metsola a mai obținut un mandat de președinte al Parlamentului European, iar joi deputații vor pune la vot și candidatura Ursulei von der Leyen la șefia Comisiei Europene.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șase hectare de pădure au fost mistuite de flăcări la Cahul. Meteorologii au emis avertizare cod galben de incendii, în paralel cu cel roșu de caniculă, de care vom scăpa abia joi. /A început admiterea în instituțiile de învățământ profesional tehnic. Sunt peste 12 mii de locuri bugetare și peste șapte mii- cu taxă. /Reparațiile de pe podul de la Mihai Viteazul se lungesc. Acum primăria invocă faptul că CFM refuză să deschidă circulația peste calea ferată la strada Petru Rareș, pentru ca podul să fie închis în totalitate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Prima zi de cod roșu de caniculă, cu temperaturi care au trecut de 40 de grade! Oamenii au făcut cu greu față căldurii sufocante, în special cei nevoiți să muncească sub razele arzătoare ale soarelui. /Curtea Constituțională a respins solicitarea unui grup de deputați comuniști, care au cerut examinarea constituționalității Decretului prezidențial prin care Alexandr Stoianoglo a fost demis din funcția de procuror general. / Rusia a vrut să îl asasineze pe directorul executiv al Rheinmetall, care furnizează obuze Ucrainei. Complotul a fost dejucat de SUA și Germania.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Poliția anunță că a reținut doi complici la crima odioasă de ieri, dar recunoaște că la 24 de ore după executarea unui bărbat la o terasă din capitală, killer-ul rămâne în libertate. /Cauza penală pe numele fostului procuror general, Alexandr Stoianoglo, și doi procurori PCCOCS a fost deblocată. Colegiul Penal al Curții de Apel a respins recursurile depuse de cei doi procurori vizați în dosar. Între timp, Stoianoglo o acționează în judecată pe Maia Sandu. /Temperaturi tot mai fierbinți! Meteorologii au emis cod roșu de caniculă în centrul și sudul țării, iar la nord - cod portocaliu. Alertele meteo intră în vigoare mâine și vor fi valabile până pe 17 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Asasinat în plină zi în capitală. Un bărbat a fost împușcat mortal la o terasă de un individ pe trotinetă. Victima este de origine turcă, membru al unei organizații criminale. /Punct și de la capăt în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Astăzi a fost schimbat completul de judecată, al treilea la număr. Ce urmează? /Accident grav la Taraclia. Un copil de 8 ani și tatăl său au decedat, după ce mașina în care se aflau s-a izbit într-un copac pe un drum local.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Consiliul Superior al Magistraturii are un nou președinte. Este Sergiu Caraman, care a asigurat până acum interimatul. / Șase persoane au fost astăzi reținute, în urma unor descideri la sediul Partidului „Victoria”, afiliat fugarului Ilan Șor din Comrat. Perchezițiile au loc într-un dosar de finanțare ilegală a partidului. / Ne vom topi la soare! De mâine, întră în vigoare codul portacoliu de caniculă. Acesta va fi valabil în partea de centru și sud a țării.Temperaturile vor atinge 39 de grade Celsius. Alerta meteo este valabilă până pe 16 iulie inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, este propus de PSRM drept candidat neafiliat politic la alegerile prezidențiale din toamnă. Socialistul Igor Dodon, face apel la opoziție să îl susțină. / Bloc cu 12 etaje, ridicat cu încălcări ale normelor în construcții. Ofițerii anticorupție au decins astăzi cu percheziții la o companie de construcție din capitală. Sunt vizați și responsabili din cadrul primăriei Chișinău. / Ieri, 7 iulie, a fost ultima zi a recensământului populației. Ultimele date publicate de Biroul Național de Statistică arată că până în ultima zi au fost recenzate circa două milioane 438 mii de persoane și circa un milion 654 mii de locuințe.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru Șeful biroului Nord al Serviciului Vamal și cinci subalterni de-ai săi. Cei șase sunt suspectați de corupție. /Consilierul socialist și sportivul care s-au încăierat săptămâna trecută la Bălți au fost eliberați. Aceștia au stat o săptămână în arest preventiv. /Vom plăti mai mult pentru băuturile în sticle din plastic, dar dacă le returnăm, primi înapoi banii pe recipiente. Ministerul Mediului vrea astfel să micșoreze cantitatea deșeurilor care ajung la gropile de gunoi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică din Uniunea Europeană. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. /Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Serviciile de apă și canalizare în municipiul Chișinău ar putea să se scumpească cu aproape 40 la sută. „Apă-Canal Chișinău” spune că a acumulat devieri financiare de peste 150 de milioane de lei, iar acestea trebuie recuperate.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții soldate cu rețineri la Biroul vamal „Nord”. 6 vameși, inclusiv șeful Biroului, au fost reținuți pentru corupere pasivă. /Amenzi de peste 480 de milioane de lei pentru șase companii de pe piața petrolieră. Sunt acuzate că au recurs la înțelegeri de cartel pentru a menține prețul majorat la carburanți. /Se caută un șef interimar la Interpol. Acesta îi va lua locul lui Viorel Țentiu, aflat în arest. Sunt examinate mai multe candidaturi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alertă cu bombă la Aeroportul Chișinău! Toți pasagerii și personalul au fost evacuați, iar procesul de înregistrare a fost întrerupt. /Ședință cu fermierii la Ministerul Agriculturii, după ce aceștia au amenințat cu proteste masive. Ce li s-a promis, vedeți în continuare. / Curtea Supremă din SUA i-a acordat imunitate lui Donald Trump în ancheta asaltului asupra Capitoliului. „Un precedent periculos”, a reacționat actualul președinte Joe Biden.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se scumpesc semnificativ carburanții. Mâine, prețul benzinei cu cifra octanica 95 va ajunge la 25 de lei per litru. Cum explică ANRE motivele? / Consiliului Superior al Magistraturii nu a reușit nici astăzi să aleagă un președinte a CSM. Doi candidați Aliona Miron și Sergiu Caraman au fost înscriși în concurs, însă au solicitat timp pentru a se pregăti. / Încă o șansă pentru elevii din clasa a 9, care nu au susținut examenele din prima. Astăzi a început sesiunea suplimentară pentru absolvenții de gimnaziu.

/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Un avion cu pasageri s-a prăbușit imediat după decolare: Cine este unicul supraviețuitor
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/VIDEO/ Bijuterie ascunsă în munți: Cum au reușit soții Topan să deschidă o afacere de succes cu bani din UE
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/FOTO/ Durere fără margini! O tânără a murit după o intervenție la un spital din Chișinău. Ce spune chirurgul care a operat-o
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Anul în care s-au născut cei mai puțini copii. Cum oprim criza demografică - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE
/VIDEO/ Investiții de 10 milioane de euro! Cum arată acum comuna Brănești, care a atras cele mai multe fonduri UE

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram