/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 468: Baraj distrus, potop filmat, risc atomic și „Cutia Neagră”! UE: „O crimă de război”

Scrisori de amenințare pentru funcționari din apărare și ordine publică. Revenco: „Menite să inducă haos în loc de disciplină”

22 mai 2023, ora 20:43

Funcționari publici, inclusiv din forțe de ordine, au primit scrisori de amenințare prin care li se cerea să nu îndeplinească ordinele. În cadrul unui interviu pentru RFI, ministra de Interne, Ana Revenco, a subliniat că toate sistemele de rezistență ale țării au fost testate de războiul hibrid declanșat de Moscova după invadarea Ucrainei: de la șantaj energetic, la alarme cu bombe false, demonstrații organizate de oligarhii fugari, știri false și altele.

Ministra a menționat că „scrisori, citații, note false” le-au fost expediate angajaților din mai multe structuri de apărare și ordine publică.

Acestea aveau scopul să descurajeze „efectivul de a-și realiza sarcina, menite să înstrăineze echipele de la gândirea și acționarea în comandă, menite să inducă haos în loc de disciplină, menite să inducă frică în raport cu legalitatea acțiunilor pe care le-au desfășurat efectivele în această perioadă. Sunt toate acestea chemate să descurajeze și să întoarcă cu spatele oamenii de la lider, de la conducători”.

Revenco consideră că elementul războiului hibrid, concertat de Rusia, a fost declanșat prin șantajul energetic, după care a urmat „un mare test pentru autoritățile naționale”.

„Atacurile cibernetice asupra infrastructurii critice, lanțul de alerte de minare care s-au dovedit a fi false, dar îndreptate spre acele obiective și instituții care asigură buna funcționare a țării: Aeroportul, Chișinău, școli, spitale, instanțe de judecată, blocajele pe șosele, blocajele comunelor și a Capitalei prin aceste false proteste plătite inclusiv cu participarea oligarhilor fugari. 

Deci, toate la pachet au intenția de a provoca destabilizări de o natură care, prin radicalizarea populației cu dezinformări, cu campanii false care compromit liderii naționali, să se producă acea presiune asupra autorităților care să determine, așa cum se așteaptă Rusia, la schimbarea Guvernului, ceea ce ar însemna schimbarea cursului democratic”, a declarat Ana Revenco.

TV8.md reamintește că în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8, ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicu Popescu, a declarat că relația diplomatică dintre Rusia și Republica Moldova este problematică. Potrivit acestuia, între țări există un schimb regulat de mesaje sincere și deseori dure.

Nicu Popescu a subliniat că autoritățile de la Chișinău vor continuă să răspundă ferm și calm insinuărilor din Federația Rusă, deși unii oficiali de la Moscova adoptă un ton deșănțat, adică lipsit de bună-cuviință.

/VIDEO/ Război diplomatic între Moscova și Chișinău? Popescu: Tonul adoptat de mai mulți oficiali ruși e „deșănțat”
Sturza, despre relația moldo-rusă: „Suntem impuși să alegem de ce parte suntem, dar divorțul nu poate fi făcut peste noapte”
"Это преднамеренная диверсия". В Кремле обвинили Украину в подрыве Каховской ГЭС
"Это преднамеренная диверсия". В Кремле обвинили Украину в подрыве Каховской ГЭС
Подоляк: "Каховскую ГЭС подорвали изнутри"
Подоляк: "Каховскую ГЭС подорвали изнутри"
В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
/VIDEO/ В зоне затопления Каховской ГЭС около 80 населенных пунктов
Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
/VIDEO/ Джоанэ: "НАТО поддерживает безопасность Молдовы. Наше сотрудничество никогда не было более тесным"
В Пограничной полиции завершают курс обучения служебных собак
/VIDEO/ В Пограничной полиции завершают курс обучения служебных собак

/VIDEO/ Controversa privind Ziua de 9 mai. De ce PAS s-a răzgândit? Deputat: „Pentru unii, contează sentimental”

06 iunie 2023, ora 23:46

Amendamentul înregistrat în Parlament de deputații PAS, Eugeniu Sinchevici și Natalia Davidovici, privind ziua de 9 mai, nu e rezultatul protestelor Partidului Șor și ale unor deputați socialiști. O spune chiar Sinchevici, potrivit căruia au existat și reacții din partea unor oameni „de bună-credință”, pentru care semnificația acestei zile „contează mult sentimental”. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 6 iunie a emisiunii „Întreabă Ghețu” de la TV8.

„Eu am primit reacții și de la oameni respectabili, de bună-credință, pentru care acest lucru contează mult sentimental. Și sunt un deputat ales de oameni pentru a le reprezenta interesele. Dacă oamenii care m-au votat cer ceva, eu mă supun.

Ziua Victoriei trebuie să fie o zi care unește. În al Doilea Război Mondial, s-a unit toată lumea liberă împotriva nazismului. E important pentru noi să spunem dacă pentru oameni contează că asta e victorie, a fost victorie”, a spus Eugeniu Sinchevici.

De cealaltă parte, secretarul general al Platformei DA, Liviu Vovc, consideră că amendamentul înregistrat nu va schimba situația de acum cu nimic altceva decât data.

„Această zi de 9 mai era folosită întotdeauna de sateliții Kremlinului în Republica Moldova doar pentru a se afișa ca mari victorie, să strige „Noi putem repeta victoria” și astfel de mesaje. Odată cu acest amendament, din păcate, aceste lucruri vor continua numai că nu pe 9, ci pe 8 mai, pe când varianta inițială a proiectului era ca noi să transformăm această zi în una a comemorării și nu niște marșuri ale sateliților Kremlinului.

Îmi pare că s-au creat disensiuni în PAS că nu putem merge atât de radical ca să facem un adevăr să transformăm în ziua comemorării. Ați încercat să împăcați și capra, și varza, ca să nu supărați pe nimeni”, a menționat Liviu Vovc.

TV8.md reamintește că după ce PAS a propus inițial marcarea Zilei Memoriei, deputatul Eugeniu Sinchevici a anunțat că a înregistrat un amendament la proiectul de lege deja înregistrat, prin care se va stabili că ziua de 8 mai va fi declarată Ziua Victoriei asupra Nazismului și a Comemorării celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial. 

Anunțul a fost făcut după ce un grup de deputați PAS a înregistrat un proiect care prevedea schimbarea denumirii „Ziua Victoriei” prin „Ziua comemorării și reconcilierii în memoria celor căzuți în cel de-al Doilea Război Mondial”.

„Capitularea Germaniei în faţa coaliţiei anti-hitleriste a fost semnată pe data de 8 mai 1945 şi anume aceasta dată este ziua Victoriei asupra Nazismului. Victoria coaliţiei anti-hitleriste marchează sfârşitul celui mai sângeros război din istoria omenirii şi această Victorie a fost una comună, la ea contribuind prin jertfe şi eroism mai multe popoare, inclusiv moldovenii. 

Nimeni nu poate să-şi adjudece principalul merit în câştigarea acelui război, de aceea, Ziua Victoriei trebuie să fie o zi a Comemorării şi Reconcilierii. Este de datoria noastră să învăţăm lecţiile acelui război şi să nu permitem repetarea lui. În acelaşi amendament, vom stipula că Ziua Victoriei şi Comemorării celor căzuţi în cel de-al Doilea Război Mondial, va deveni o zi comemorativă naţională. Memoria trebuie să ne unească, nu să ne dezbine”, se arată în postarea lui Sinchevici.

Partidul Socialiștilor a condamnat anterior intenția grupului de deputați PAS. „9 mai - Ziua Victoriei asupra fascismului - va rămâne pentru totdeauna o dată sacră pentru noi!”, se arată într-un comunicat al PSRM.

Potrivit aceluiași proiect de lege, pe 9 mai, va fi sărbătorită, în continuare, Ziua Europei.

 Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
/VIDEO/ Итоги недели: вклад в ПВО. В Молдове установят радар для воздушного наблюдения
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Зеленский: "Кишинев не просил Украину вводить войска в Приднестровье"
Дефолта не будет. Сенат США проголосовал за повышение потолка государственного долга
Дефолта не будет. Сенат США проголосовал за повышение потолка государственного долга
"Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
/VIDEO/ "Историческое событие". Как международные СМИ освещали саммит ЕПС
Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
/VIDEO/ Взрыв на пересечении трех границ. Сообщается о подрыве РФ трассы на Черниговском направлении
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram