/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia

Secretul longevității și vitalității: 12 dintre cele mai sănătoase fructe și beneficiile lor

missing
24 mai 2023, ora 15:30

Includerea fructelor în alimentație este o modalitate excelentă de a ne îmbunătăți starea de sănătate, greutatea, digestia și de a reduce riscul apariției inflamației și diverselor boli (de inimă, cancer, diabet). Fructele sunt o sursa bogată de vitamine și minerale esențiale, fibre și antioxidanți. Iată câteva din cele mai sănătoase fructe și beneficiile lor:

Avocado

Este bogat în grăsimi sănătoase, precum acizii grași mononesaturați, care pot contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL și la menținerea sănătății cardiace. Avocado este o sursă excelentă de fibre alimentare, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Totodară, conține vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina K, vitamina E, vitamina C, potasiu și cupru, care susțin sistemul imunitar, sănătatea oaselor și funcționarea optimă a creierului.

Afine

Afinele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și vitamina E, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la întărirea sistemului imunitar. Consumul de afine poate contribui, de asemenea, la menținerea sănătății creierului, datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor cerebrale împotriva daunelor oxidative. De asemenea, afinele sunt o sursă bună de fibre alimentare, care susțin sănătatea digestivă și ajută la menținerea unei funcții intestinale regulate. Aceste fructe pot, de asemenea, să sprijine sănătatea cardiovasculară prin reducerea inflamației și a nivelului de colesterol. În plus, afinele pot avea efecte benefice asupra vederii.

Merele

Merele sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele alimentare, vitamina C și potasiul, care contribuie la menținerea unei stări bune de sănătate. Consumul regulat de mere poate sprijini sistemul imunitar și poate reduce riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, merele pot fi benefice pentru digestie, datorită conținutului lor ridicat de fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Deoarece merele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi quercetina și flavonoidele, ele pot juca un rol în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și în reducerea inflamației. În plus, merele sunt o gustare sănătoasă și satisfăcătoare, cu un conținut scăzut de calorii, ceea ce le face potrivite pentru persoanele care își doresc să-și mențină greutatea sau să slăbească.

Zmeură

Zmeura este o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv vitamina C și polifenoli, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ și a bolilor cronice. Consumul regulat de zmeură poate sprijini sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de afecțiuni precum boala coronariană și hipertensiunea arterială. Conține fibre dietetice, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la controlul greutății corporale. Zmeura are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamației cronice din corp. Datorită conținutului său ridicat de vitamine, minerale și compuși bioactivi, zmeura poate sprijini sănătatea sistemului imunitar și poate menține o piele sănătoasă și strălucitoare.

Banane

Bananele sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum ar fi potasiu, vitamina C și vitamina B6, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Potasiul din banane ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la funcționarea optimă a sistemului nervos și muscular. Consumul regulat de banane poate sprijini și sănătatea inimii, reducând riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, aceste fructe pot fi benefice pentru digestie datorită conținutului lor de fibre, promovând un tranzit intestinal sănătos. Bananele sunt, de asemenea, o sursă de energie naturală datorită carbohidraților pe care îi conțin, fiind o gustare ideală pentru a-ți menține nivelul de energie pe parcursul zilei. În plus, ele pot contribui la îmbunătățirea stării de spirit datorită conținutului de triptofan, care este convertit în serotonină, un neurotransmițător asociat cu bunăstarea mentală.

Lămâi

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care întărește sistemul imunitar și protejează organismul împotriva infecțiilor. Aceste fructe acide ajută la digestie prin stimularea secreției de enzime digestive și îmbunătățesc absorbția nutrienților. Consumul regulat de lămâie poate contribui la reducerea nivelului de colesterol în sânge și la protejarea sănătății inimii. Datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți, lămâile pot contribui la prevenirea formării radicalilor liberi și la combaterea stresului oxidativ. De asemenea, lămâile pot promova hidratarea și detoxifierea organismului datorită proprietăților lor diuretice și a conținutului de antioxidanți.

Pepeni verzi

Pepenii verzi au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o sursă excelentă de hidratare datorită conținutului lor ridicat de apă. Aceștia sunt, de asemenea, bogati in vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului în organism. De asemenea, pepenii verzi conțin licopen, un antioxidant puternic asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer. Datorită conținutului lor scăzut de calorii și a fibrelor dietetice, pepenii verzi pot contribui la menținerea greutății corporale sănătoase și la digestia regulată. Pepenii verzi sunt și o sursă bună de potasiu, care ajută la menținerea tensiunii arteriale normale și la funcționarea optimă a sistemului muscular și nervos.

Curmale

Curmalele sunt o sursă excelentă de energie naturală datorită conținutului lor ridicat de carbohidrați, inclusiv zaharuri naturale. Acestea pot fi un aliment ideal pentru a-ți redobândi energia într-un mod sănătos. De asemenea, curmalele conțin fibre dietetice care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la reglarea tranzitului intestinal. Bogate în minerale precum potasiu, magneziu și calciu, curmalele contribuie la susținerea sănătății oaselor și a sistemului nervos. De asemenea, ele conțin antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la întărirea sistemului imunitar.

Căpșune

Căpșunele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan, care susțin sănătatea generală a organismului. De asemenea, conțin fibre, care promovează digestia sănătoasă și reglează nivelul zahărului din sânge. Consumul regulat de căpșune poate sprijini sistemul imunitar și reduce riscul de inflamație și afecțiuni cronice, datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți. Aceste fructe sunt asociate cu beneficii pentru sănătatea inimii, deoarece pot scădea tensiunea arterială și pot reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”). În plus, căpșunele sunt considerate un aliment cu conținut scăzut de calorii, dar cu un gust dulce și satisfăcător, ceea ce le face o alegere excelentă pentru persoanele care doresc să slăbească sau să mențină o greutate sănătoasă.

Cireșe

Cireșele sunt o sursă bogată de antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care pot ajuta la combaterea inflamației și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Consumul regulat de cireșe poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii, deoarece acestea conțin potasiu și fibre dietetice, care pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la reducerea nivelului de colesterol rău. Cireșele sunt o sursă bună de vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută la producția de colagen, promovând sănătatea pielii și a țesuturilor conjunctive. Ele conțin și melatonină, un hormon care ajută la reglarea somnului și a stării de veghe. Cireșele sunt o gustare sănătoasă și delicioasă, care poate contribui la controlul greutății, deoarece sunt sărace în calorii și conțin fibre care pot ajuta la menținerea senzației de sațietate.

Ananas

Consumul de ananas contribuie la menținerea unei funcții imunitare sănătoase, deoarece este o sursă importantă de vitamina C, care stimulează producția de celule imunitare și ajută la combaterea infecțiilor. Ananasul conține o enzimă numită bromelină, care poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor asociate afecțiunilor musculare și articulare. De asemenea, bromelina facilitează digestia și poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate indigestiei.

Datorită conținutului ridicat de fibre și a enzimelor digestive, ananasul poate promova un sistem digestiv sănătos și poate ajuta la prevenirea constipației. Consumul de ananas poate fi benefic pentru sănătatea oculară datorită conținutului de vitamina C și de antioxidanți. Totodată, este o sursă bună de mangan, un mineral esențial pentru menținerea sănătății oaselor și a țesutului conjunctiv, precum și pentru producția de colagen, care susține elasticitatea pielii și vindecarea rănilor.

Mure

Murele sunt fructe bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la reducerea riscului de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Consumul regulat de mure poate sprijini sănătatea sistemului imunitar datorită conținutului lor ridicat de vitamina C. Aceste fructe sunt și o sursă excelentă de fibre alimentare, care contribuie la menținerea unei digestii sănătoase și la controlul greutății. Murele pot fi benefice pentru sănătatea creierului, deoarece conțin antioxidanți și compuși antiinflamatori care pot susține funcția cognitivă și pot reduce riscul de declin cognitiv asociat cu vârsta. În plus, murele sunt o sursă bună de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, magneziul și potasiul, care sunt importante pentru sănătatea generală a organismului.

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 816: Sfatul lui Băsescu pentru Moldova, atacuri mortale și navă distrusă! Avertizarea lansată de Estonia
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana
/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Opoziția din Moldova, la aceeași masă. Dodon: „Discutăm despre o strategie comună la alegerile prezidențiale”
/FOTO/ Mesajul pro-UE, vandalizat la Comrat, a fost rescris în găgăuză. Spînu: „Hoții șterg, noi vom scrie de câte ori e nevoie”
/FOTO/ Mesajul pro-UE, vandalizat la Comrat, a fost rescris în găgăuză. Spînu: „Hoții șterg, noi vom scrie de câte ori e nevoie”

/VIDEO/ Au fost despărțiți 11 ani, dar soarta i-a readus împreună. Povestea de iubire a lui Radu Dolgan și soției sale, Cerasela-Loredana

missing
19 mai 2024, ora 15:45

S-au căsătorit în 2008, iar 2009 s-a născut primul și unicul lor copil. Este vorba de interpretul Radu Dolgan și actrița Cerasela-Loredana Filin. Puțini însă cunosc că povestea lor de dragoste este un adevărat scenariu de film, iar pentru a fi acum împreună, au fost despărțiți 11 ani. Cei doi au fost noii invitați la emisiunea „Iubește viața” de la TV8.

Deși se cunoșteau încă din tinerețe, soarta i-a dus pe căi diferite. Radu, membru al formației „Noroc”, iar Loredana o actriță care a plecat să trăiască în America. Iar de atunci au rupt legătură până în anii 2003-2004, când Loredana a pus punct relației în care se afla cu un alt bărbat.

„Momentul reîmpăcării a fost în 2003, 2004, când eu deja locuind în Canada, Toronto, urma să vin în vizită acasă la ai mei și prietena mea a zis < Știi, dacă tot te duci acasă mă gândeam...eu vreau să îl caut, să sun în Chișinău, să aflu numărul lui și dacă tu vii ar fi o șansă să vă vedeți.> Ea a făcut lucrul acesta”, ne-a povestit soția artistului.

Radu ne-a mărturisit că în toți acei ani, nu își dorea nimic, decât să știe că ea este bine acolo unde a plecat, împreună cu familia sa.

„Ea (prietena soției) când a sunat încă nu erau telefoane mobile. Și pentru prima oară când au sunat, au dat peste criticul literar Mihai Dolgan... Totuși când au sunat la noi, prima a ridicat telefonul maica-mea, care mi-a zis că te caută cineva din America. Claudia (prietena soției) mi-a dat speranța că o să vorbesc cu Loredana. În toți anii ceea eu nu voiam nimic de la soartă, decât doar să știu că ea este bine, chiar dacă avea familie”, ne-a spus interpretul.

Deși în toți anii ceea, zice că a încercat sa o caute, totuși Radu nu a reușit să dea  de Loredana și să vorbească normal cu ea:

„Eu nu știam unde este. Ultima dată sunase de ziua mea, când deja era despărțită”.

Pentru a afla povestea lor emoționantă de dragoste, priviți emisiunea de mai jos.

Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
30 de zile de arest pentru șoferul mașinii în care a urcat tânăra însărcinată, dată dispărută la Orhei. Acesta este suspectat de răpirea fetei de 19 ani. / Parlamentul inițiază procedurile tehnice pentru organizarea referendumului privind aderarea la Uniunea Europeană pe 20 octombrie. A fost înregistrat în Legislativ și proiectul de lege care prevede modificarea Constituției, astfel încât integrarea europeană a țării să devină ireversibilă. / Licitația pentru închirierea spațiilor comerciale de la Aeroportul Chișinău a eșuat pentru că gruparea Șor ar avea în continuare interes să o saboteze. Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu spune că o nouă licitație ar putea fi anunțată săptămâna viitoare.

/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
Republica Moldova, neatractivă? Ulianovschi: Războiul din Ucraina nu este principalul motiv pentru care nu vin investitori străini
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Blocarea TikTok și Telegram în timpul campaniei electorale - zvon sau realitate? Președinta: „Nu am de ce să...”
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări
/VIDEO/ Credința și sportul merg mână în mână la Costuleni: După liturghie, preotul a provocat tinerii la o sesiune de flotări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram