Război în Ucraina, ziua 459: Cel mai masiv atac asupra Kievului și număr record de drone doborâte. Prigojin e supărat

Secretul longevității și vitalității: 12 dintre cele mai sănătoase fructe și beneficiile lor

24 mai 2023, ora 15:30

Includerea fructelor în alimentație este o modalitate excelentă de a ne îmbunătăți starea de sănătate, greutatea, digestia și de a reduce riscul apariției inflamației și diverselor boli (de inimă, cancer, diabet). Fructele sunt o sursa bogată de vitamine și minerale esențiale, fibre și antioxidanți. Iată câteva din cele mai sănătoase fructe și beneficiile lor:

Avocado

Este bogat în grăsimi sănătoase, precum acizii grași mononesaturați, care pot contribui la reducerea nivelului de colesterol LDL și la menținerea sănătății cardiace. Avocado este o sursă excelentă de fibre alimentare, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și poate contribui la reglarea nivelului de zahăr din sânge. Totodară, conține vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina K, vitamina E, vitamina C, potasiu și cupru, care susțin sistemul imunitar, sănătatea oaselor și funcționarea optimă a creierului.

Afine

Afinele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi vitamina C și vitamina E, care ajută la combaterea stresului oxidativ și la întărirea sistemului imunitar. Consumul de afine poate contribui, de asemenea, la menținerea sănătății creierului, datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți care pot ajuta la protejarea celulelor cerebrale împotriva daunelor oxidative. De asemenea, afinele sunt o sursă bună de fibre alimentare, care susțin sănătatea digestivă și ajută la menținerea unei funcții intestinale regulate. Aceste fructe pot, de asemenea, să sprijine sănătatea cardiovasculară prin reducerea inflamației și a nivelului de colesterol. În plus, afinele pot avea efecte benefice asupra vederii.

Merele

Merele sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum ar fi fibrele alimentare, vitamina C și potasiul, care contribuie la menținerea unei stări bune de sănătate. Consumul regulat de mere poate sprijini sistemul imunitar și poate reduce riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, merele pot fi benefice pentru digestie, datorită conținutului lor ridicat de fibre, care ajută la reglarea tranzitului intestinal. Deoarece merele sunt bogate în antioxidanți, cum ar fi quercetina și flavonoidele, ele pot juca un rol în protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și în reducerea inflamației. În plus, merele sunt o gustare sănătoasă și satisfăcătoare, cu un conținut scăzut de calorii, ceea ce le face potrivite pentru persoanele care își doresc să-și mențină greutatea sau să slăbească.

Zmeură

Zmeura este o sursă bogată de antioxidanți, inclusiv vitamina C și polifenoli, care protejează organismul împotriva stresului oxidativ și a bolilor cronice. Consumul regulat de zmeură poate sprijini sănătatea cardiovasculară, reducând riscul de afecțiuni precum boala coronariană și hipertensiunea arterială. Conține fibre dietetice, ceea ce ajută la menținerea unui sistem digestiv sănătos și la controlul greutății corporale. Zmeura are, de asemenea, proprietăți antiinflamatorii, contribuind la reducerea inflamației cronice din corp. Datorită conținutului său ridicat de vitamine, minerale și compuși bioactivi, zmeura poate sprijini sănătatea sistemului imunitar și poate menține o piele sănătoasă și strălucitoare.

Banane

Bananele sunt o sursă excelentă de nutrienți esențiali, cum ar fi potasiu, vitamina C și vitamina B6, care au numeroase beneficii pentru sănătate. Potasiul din banane ajută la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la funcționarea optimă a sistemului nervos și muscular. Consumul regulat de banane poate sprijini și sănătatea inimii, reducând riscul de boli cardiovasculare. De asemenea, aceste fructe pot fi benefice pentru digestie datorită conținutului lor de fibre, promovând un tranzit intestinal sănătos. Bananele sunt, de asemenea, o sursă de energie naturală datorită carbohidraților pe care îi conțin, fiind o gustare ideală pentru a-ți menține nivelul de energie pe parcursul zilei. În plus, ele pot contribui la îmbunătățirea stării de spirit datorită conținutului de triptofan, care este convertit în serotonină, un neurotransmițător asociat cu bunăstarea mentală.

Lămâi

Lămâile sunt o sursă excelentă de vitamina C, care întărește sistemul imunitar și protejează organismul împotriva infecțiilor. Aceste fructe acide ajută la digestie prin stimularea secreției de enzime digestive și îmbunătățesc absorbția nutrienților. Consumul regulat de lămâie poate contribui la reducerea nivelului de colesterol în sânge și la protejarea sănătății inimii. Datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți, lămâile pot contribui la prevenirea formării radicalilor liberi și la combaterea stresului oxidativ. De asemenea, lămâile pot promova hidratarea și detoxifierea organismului datorită proprietăților lor diuretice și a conținutului de antioxidanți.

Pepeni verzi

Pepenii verzi au numeroase beneficii pentru sănătate, fiind o sursă excelentă de hidratare datorită conținutului lor ridicat de apă. Aceștia sunt, de asemenea, bogati in vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută la absorbția fierului în organism. De asemenea, pepenii verzi conțin licopen, un antioxidant puternic asociat cu reducerea riscului de boli cardiovasculare și cancer. Datorită conținutului lor scăzut de calorii și a fibrelor dietetice, pepenii verzi pot contribui la menținerea greutății corporale sănătoase și la digestia regulată. Pepenii verzi sunt și o sursă bună de potasiu, care ajută la menținerea tensiunii arteriale normale și la funcționarea optimă a sistemului muscular și nervos.

Curmale

Curmalele sunt o sursă excelentă de energie naturală datorită conținutului lor ridicat de carbohidrați, inclusiv zaharuri naturale. Acestea pot fi un aliment ideal pentru a-ți redobândi energia într-un mod sănătos. De asemenea, curmalele conțin fibre dietetice care ajută la menținerea sănătății tractului digestiv și la reglarea tranzitului intestinal. Bogate în minerale precum potasiu, magneziu și calciu, curmalele contribuie la susținerea sănătății oaselor și a sistemului nervos. De asemenea, ele conțin antioxidanți care ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ și la întărirea sistemului imunitar.

Căpșune

Căpșunele sunt o sursă bogată de vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, vitamina K și mangan, care susțin sănătatea generală a organismului. De asemenea, conțin fibre, care promovează digestia sănătoasă și reglează nivelul zahărului din sânge. Consumul regulat de căpșune poate sprijini sistemul imunitar și reduce riscul de inflamație și afecțiuni cronice, datorită conținutului lor ridicat de antioxidanți. Aceste fructe sunt asociate cu beneficii pentru sănătatea inimii, deoarece pot scădea tensiunea arterială și pot reduce nivelul de colesterol LDL (colesterolul „rău”). În plus, căpșunele sunt considerate un aliment cu conținut scăzut de calorii, dar cu un gust dulce și satisfăcător, ceea ce le face o alegere excelentă pentru persoanele care doresc să slăbească sau să mențină o greutate sănătoasă.

Cireșe

Cireșele sunt o sursă bogată de antioxidanți, cum ar fi antocianinele, care pot ajuta la combaterea inflamației și la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative. Consumul regulat de cireșe poate contribui la îmbunătățirea sănătății inimii, deoarece acestea conțin potasiu și fibre dietetice, care pot ajuta la menținerea tensiunii arteriale în limite normale și la reducerea nivelului de colesterol rău. Cireșele sunt o sursă bună de vitamina C, care sprijină sistemul imunitar și ajută la producția de colagen, promovând sănătatea pielii și a țesuturilor conjunctive. Ele conțin și melatonină, un hormon care ajută la reglarea somnului și a stării de veghe. Cireșele sunt o gustare sănătoasă și delicioasă, care poate contribui la controlul greutății, deoarece sunt sărace în calorii și conțin fibre care pot ajuta la menținerea senzației de sațietate.

Ananas

Consumul de ananas contribuie la menținerea unei funcții imunitare sănătoase, deoarece este o sursă importantă de vitamina C, care stimulează producția de celule imunitare și ajută la combaterea infecțiilor. Ananasul conține o enzimă numită bromelină, care poate ajuta la reducerea inflamației și a durerilor asociate afecțiunilor musculare și articulare. De asemenea, bromelina facilitează digestia și poate ajuta la ameliorarea simptomelor asociate indigestiei.

Datorită conținutului ridicat de fibre și a enzimelor digestive, ananasul poate promova un sistem digestiv sănătos și poate ajuta la prevenirea constipației. Consumul de ananas poate fi benefic pentru sănătatea oculară datorită conținutului de vitamina C și de antioxidanți. Totodată, este o sursă bună de mangan, un mineral esențial pentru menținerea sănătății oaselor și a țesutului conjunctiv, precum și pentru producția de colagen, care susține elasticitatea pielii și vindecarea rănilor.

Mure

Murele sunt fructe bogate în antioxidanți, care ajută la protejarea celulelor împotriva daunelor oxidative și la reducerea riscului de afecțiuni cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Consumul regulat de mure poate sprijini sănătatea sistemului imunitar datorită conținutului lor ridicat de vitamina C. Aceste fructe sunt și o sursă excelentă de fibre alimentare, care contribuie la menținerea unei digestii sănătoase și la controlul greutății. Murele pot fi benefice pentru sănătatea creierului, deoarece conțin antioxidanți și compuși antiinflamatori care pot susține funcția cognitivă și pot reduce riscul de declin cognitiv asociat cu vârsta. În plus, murele sunt o sursă bună de vitamine și minerale, cum ar fi vitamina K, magneziul și potasiul, care sunt importante pentru sănătatea generală a organismului.

/VIDEO/ Moldova neștiută. Top patru destinații turistice uimitoare, dar neexploatate pe deplin
/VIDEO/ Moldova neștiută. Top patru destinații turistice uimitoare, dar neexploatate pe deplin
/VIDEO/ Limuzine pentru oficialii europeni veniți la Summitul din 1 iunie. Un producător german pune la dispoziție 16 mașini
/VIDEO/ Limuzine pentru oficialii europeni veniți la Summitul din 1 iunie. Un producător german pune la dispoziție 16 mașini
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Ialoveni și Cimișlia: Admirăm mănăstirea Horești, mănăstirea Zloți și piatra misterioasă
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Ialoveni și Cimișlia: Admirăm mănăstirea Horești, mănăstirea Zloți și piatra misterioasă
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/FOTO/ Accident șocant: Un tânăr a ajuns la spital, după ce i s-a făcut rău la volan și a ajuns cu mașina pe scările unui magazin
/FOTO/ Accident șocant: Un tânăr a ajuns la spital, după ce i s-a făcut rău la volan și a ajuns cu mașina pe scările unui magazin

/VIDEO/ Drapelul Moldovei, în serialul legendarului actor Arnold Schwarzenegger: Ce face starul de la Hollywood la Chișinău

28 mai 2023, ora 13:28

Drapelul Republicii Moldova apare în episodul 3 al serialului american „Fubar”, al cărui protagonist este legendarul actor de la Hollywood, Arnold Schwarzenegger. Acesta vine la Chișinău să rezolve misterul dispariției unui cercetător nuclear din țara noastră, Carl Novac.

Serialul de comedie și acțiune „Fubar” a fost lansat pe 25 mai și spune povestea unui agent CIA aflat la un pas de pensionare, care descoperă un secret de familie și este forțat să intre pe teren pentru o ultimă slujbă.

Schwarzenegger este producător executiv alături de creatorul și showrunnerul Nick Santora.

secvență video: tv8.md

foto: fb/Viorel Ursu

/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
/VIDEO/ Limuzine pentru oficialii europeni veniți la Summitul din 1 iunie. Un producător german pune la dispoziție 16 mașini
/VIDEO/ Limuzine pentru oficialii europeni veniți la Summitul din 1 iunie. Un producător german pune la dispoziție 16 mașini
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Moldova neștiută. Top patru destinații turistice uimitoare, dar neexploatate pe deplin
/VIDEO/ Moldova neștiută. Top patru destinații turistice uimitoare, dar neexploatate pe deplin
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram