Președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, a venit cu un comentariu după ce președintele Curții Supreme de Justiție ucrainene, Vsevolod Kneazev, a fost reținut pentru mită de 2,7 milioane de dolari. Potrivit acesteia, vetting-ul nu este o soluție care dă rezultate pentru 100 de ani înainte.
„El a trecut vetting-ul, dar care a fost specific in Ucraina. El are salariu suficient pentru un trai bine-merci, mult mai mare decât judecătorii din țara noastră. Deci, vetting-ul nu este o soluție care dă rezultate pentru 100 de ani înainte. Mecanismul de control și sancționare trebuie sa fie pus la punct foarte bine pana a se termina vetting-ul. Doar așa se va asigura sustenabilitatea curățirii sistemului.
Nici salariile mari nu sunt unica soluție. Salariile judecătorilor trebuie să fie suficient de mari ca să descurajeze corupția, însă nu trebuie privite drept elementul cheie, care îl va împiedica pe judecător să ia o mită mult mai mare decât ce câștiga el într-un an sau în câțiva ani. Și iar revenim la importanța mecanismelor de investigare și sancționare.
Operațiunea în cazul judecătorului din Ucraina a fost desfășurată de NABU( similar CNA) și Procuratura Anticorupție. Deci se poate și așa de muncit eficient - atunci când ai interesul țării în față”, a scris Olesea Stamate pe pagina sa de Facebook.
Președinta Comisiei Juridice Numiri și Imunități a mai spus că sistemul instituțional și legislativ de la noi din țară este suficient de bun deja.
„Ce a rămas de făcut este sa mai curățăm anumite instituții de oameni corupți, care protejează infractorii, scurg informație din dosare. Și asta vom face”, a subliniat Stamate.
Tv8md amintește că președintele Curții Supreme ucrainene, Vsevolod Kneazev, a fost reținut după ce a fost prins în flagrant cum a luat o mită de 2,7 milioane de dolari, a anunțat Biroul Național Anticorupție din Ucraina, scrie currenttime.

„Biroul Național Anticorupție și Procuratura Anticorupție au destructurat o schemă de corupție pe scară largă din cadrul Curții Supreme, și anume o schemă de primire de beneficii necuvenite de la conducerea și judecătorii Curții Supreme a Ucrainei”, a precizat agenția într-o declarație.