/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia susține că a respins o ofensivă majoră. ISW: Prima linie de apărare rusă a fost spartă

/VIDEO/ Cel mai înalt și activ vulcan din Europa a erupt: Plouă cu cenușă, iar zborurile au fost oprite

22 mai 2023, ora 08:43

Vulcanul Etna a erupt duminică, stârnind o ploaie de cenușă care a acoperit mai multe localități din sud-vestul Italiei, determinând oprirea zborurilor în zonă. După mai multe cutremure tot mai intense, vulcanul Etna din Sicilia a intrat într-o nouă fază de erupție duminică dimineața. 

Activitatea vulcanică a putut fi urmărită însă doar cu ajutorul instrumentelor Institutului Național de Geofizică și Vulcanologie din Italia (INGV) din cauza norilor în care se ascunde vulcanul, împidicând obsevarea directă a erupției, notează spotmedia.

Prezența activității vulcanice este confirmată de cutremurele tot mai intense, de vuietele puternice auzite în localitățile Adrano și Biancavilla și de căderea cenușii în localitățile din zonă, precum și în orașul Catania, relatează Catania Today.

Potrivit măsurătorilor INGV, erupția s-ar fi produs în craterul de sud-vest al vulcanului, unde se concentrează căderea de cenușă. Cu câteva zile în urmă au fost observate râuri de lavă care ieșeau însă din craterul Bocca Nuova, scrie Live Sicilia.

Vulcanologul Boris Behncke, membru al INGV, a emis o ipoteză despre evoluția erupției. "Așa cum spun mereu, când Etna este într-o stare de calm, se gândește la cum să ne păcălească data viitoare. Este evident o activitate explozivă în desfășurare (cădere de cenușă și pietricele pe partea de sud-vest a Etnei), se aud explozii în diverse zone și este probabil ca vinovatul să fie micul prieten obișnuit, craterul de sud-est", a scris acesta pe Facebook.

Pista aeroportului din Catania, al doilea mare oraș din Sicilia, situat la poalele vulcanului, a fost acoperită de cenușă, iar conducerea a decis oprirea activității din motive de siguranță. Serviciul de protecție civilă a instituit Cod Roșu și a anunțat primăriile localităților din zonă să activeze procedurile preventive prevăzute în caz de erupție.

Oamenii au postat pe rețelele de socializare imagini cu cenușa care a acoperit casele, șoselele și mașinile.

Vulcanologii și autoritățile locale monitorizează în continuare situația și le-au recomandat șoferilor să conducă cu atenție și să evite folosirea scuterelor și motocicletelor.

Cu o altitudine de 3.326 de metri, Etna este cel mai înalt vulcan activ din Europa, putând erupe de mai multe ori pe an. Este vulcanul cu cea mai lungă serie de erupții documentate istoric - cea mai veche mențiune a unui astfel de eveniment datează din anul 425 înainte de Hristos.

Cea mai lungă erupție despre care există date a avut loc în iulie 1614. Atunci activitatea exploziilor a durat 10 ani, iar vulcanul a emis peste un miliard de metri cubi de lavă, acoperind o suprafață de 21 de kilometri pătrați.

Cea mai puternică și cea mai distructivă erupție a avut loc în 1669, când cutremurele au îngropat zeci de orașe și lava a ajuns până în mare.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
/VIDEO/ Cum Ucraina a învins propaganda rusă și a unit o națiune? Șevcenko: „Am început să luptăm cu ea încă din 2014”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
/VIDEO/ O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 467: Rusia susține că a respins o ofensivă majoră. ISW: Prima linie de apărare rusă a fost spartă

05 iunie 2023, ora 13:15

Forțele ucrainene au lansat atacuri terestre și au obținut mici câștiguri tactice în vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie, transmite Institutul pentru Studiul Războiului. Rusia însă afirmă că forțele sale au împiedicat o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului. Între timp, grupul de partizani pro-ucraineni care au înaintat 3,5 km în regiunea Belgorod, rămâne în localitate. 

Ucrainenii nu au comentat nicicum aceste informații, dar pe rețelele de socializare sunt confirmate lupte în zona respectivă, la granița dintre regiunile Zaporojie și Donețk. Analizând informațiile din spațiul informațional rus, ISW arată că ucrainenii au atacat într-adevăr și au capturat două localități, dar vorbește de o ofensivă localizată, nu de una “la scară largă”, cum spune Ministerul rus al Apărării, scrie Biziday. Totodată, mercenarii Wagner conduși de Evgheni Prigojin au luat prizonier un comandant al armatei ruse regulate, pe care îl acuză că, beat fiind, a tras într-o mașină aparținând PMC Wagner.

UPDATE Șeful grupului Wagner, Evgheni Prigojin, a declarat în weekend că este posibil ca forțele ucrainene să fi recâștigat poziții în sud-vestul Bahmutului, transmite Sky News. Potrivit informațiilor citate de acesta, trupele ucrainene au stabilit poziții de observare în oraș și a îndemnat forțele rusești să acționeze, potrivit G4media.

UPDATE Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, a declarat că, în timpul contraofensivei din această vară, Ucraina nu va folosi avioane de vânătoare F-16, însă va implica în lupte toate armele terestre, scrie Rador.

UPDATE În ultimul său raport despre situația din Ucraina, Institutul pentru Studiul Războiului susține că în urma atacurilor la sol de ieri, Armata Ucraineană a obținut câștiguri mici, dar tactice pe frontul din vestul regiunii Donețk și estul regiunii Zaporojie. Instituția citează bloggerii ruși care susțin că forțele ucrainene au spart prima linie de apărare rusă și au avansat pe 4 iunie cu 500 de metri până la trei kilometri în zona respectivă. Pe de altă parte însă autoritățile de la Moscova susțin că pe 4 iunie, forțele militare ruse au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în regiunea Donețk, din sudul Ucrainei, și au ucis sute de militari pro-Kiev.

UPDATE „Peste 60 de nave de război şi nave de sprijin, aproximativ 35 de aeronave din cadrul aviaţiei navale, trupe de coastă şi mai mult de 11.000 de cadre militare sunt implicate în exerciţiul forţelor Flotei din Pacific”, a anunțat, pe Telegram, Ministerul rus al Apărării, scrie B1.

UPDATE Cardinalul italian Matteo Zuppi, căruia Papa Francisc i-a încredințat o misiune de menținere a păcii în Ucraina, va vizita Kievul în perioada 5-6 iunie – potrivit unui comunicat publicat de serviciul de presă al Sfântului Scaun. Vaticanul transmite că scopul principal al vizitei cardinalului la Kiev este acela de a „asculta cu atenție autoritățile ucrainene cu privire la posibilele modalități de a obţine o pace justă și de a sprijini gesturile de umanitate, care vor ajuta la atenuarea tensiunilor”, notează Rador.

UPDATE Guvernatorul regiunii Kaluga, care se află la sud de Moscova, a declarat că două drone au căzut pe autostrada M3, în apropierea orașelor Jizdra și Duminichi. Nu a avut loc nicio explozie, iar zona a fost izolată de anchetatori.

UPDATE Statul Major al Ucrainei nu menționează în actualizarea sa zilnică nimic despre ofensiva anunţată ca respinsă de ruşi, dar spune că au avut loc 29 de ciocniri în regiunile Donețk și Lugansk. În toată țara, Ucraina a lansat 15 lovituri aeriene asupra trupelor inamice, a interceptat șase drone inamice, a atacat mai multe posturi de comandă, depozite de arme și sisteme antiaeriene, potrivit Spotmedia.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a afirmat, duminică, într-un discurs, că va veni vremea când copiii din lume vor fi protejaţi de “un asemenea rău precum răul rusesc” şi de agresiuni, scrie Știripesurse.

UPDATE Armata ucraineană ar fi efectuat această ofensivă cu şase batalioane mecanizate şi două batalioane de tancuri. Iar un video postat pe Telegram arată ceea ce se menţionează că ar fi vehicule blindate ucrainene filmate din aer, fiind distruse de forţele ruse. Ministerul susţine că forţele ruse au ucis 250 de soldaţi ucraineni şi au distrus 16 tancuri şi peste 20 de vehicule blindate. Imaginile nu au fost verificate.

UPDATE Autoritățile belgiene intenționează să ceară explicații Kievului cu privire la utilizarea de arme de fabricație belgiană de către luptătorii anti-Kremlin din regiunea Belgorod, relatează ziarul Le Soir, citat de serviciul rusesc al BBC.

UPDATE După ce a dat lovituri importante cu dronele pe câmpul de luptă, Ucraina a lansat un program special de înzestrare cu astfel de aparate. Producătorii autohtoni își testează dronele într-un concurs organizat de guvern, iar câștigătorii primesc contractele și livrează aparatele armatei, notează Spotmedia.

UPDATE Letonia a pus gratuit la dispoziția Ucrainei 66 de mașini confiscate de la șoferi în stare de ebrietate, au anunțat autoritățile letone, citate de cotidianul ucrainean Pravda.

UPDATE Din perspectiva Kremlinului, zona din jurul Bahmut este doar o parte din linia frontului pe care armata rusă trebuie să o țină. Soldații ucraineni mențin presiunea și continuă lupta de pe pozițiile de la periferia vestică a Bahmutului. „Lupta evoluează spre o nouă fază”, a declarat ministrul adjunct ucrainean al apărării, Hanna Maliar, potrivit AlephNews.

UPDATE Rusia a afirmat că forțele sale au zădărnicit o ofensivă ucraineană majoră în cinci puncte de-a lungul frontului din regiunea Donetsk, în sudul Ucrainei, și au ucis sute de soldați ucraineni, relatează SkyNews. La ofensivă au participat şase batalioane mecanizate şi două batalioane cu tancuri, a adăugat ministerul rus. O înregistrare video postată de minister pe Telegram arată ceea ce este prezentat ca fiind vehicule blindate ucrainene filmate din aer pe cale de a fi distruse de forţele ruseşti, notează Digi24. Totodată, oficialii ruși au raportat drone pe o autostradă la sud de Moscova.

UPDATE Rusia are suficiente drone sinucigașe de fabricație iraniană pentru a lansa atacuri împotriva Ucrainei în fiecare zi, a declarat un oficial de la Kiev, în ceea ce experții consideră a fi o veste proastă pentru guvernul ucrainean în contextul în care forțele sale armate se pregătesc să lanseze o contraofensivă împotriva pozițiilor deținute de trupele lui Vladimir Putin, scrie G4media.

UPDATE Ucraina interzice exportul de zahăr pentru a-și asigura consumul. Iar România suferă cel mai mult din cauza acestei decizii. Din octombrie 2022 până în aprilie 2023, a importat aproape 85.000 de tone de zahăr din țara vecină, de 26 de ori mai mult decât în ​​aceeași perioadă a anului trecut, notează Cotidianul.

UPDATE Poliţia rusă a arestat, duminică, peste 100 de persoane care a au ieşit în stradă pentru a marca ziua de naştere a lui Alexei Navalnîi, a anunţat un grup care monitorizează protestele, potrivit Reuters, informează News.ro.

UPDATE Forțele ruse au vizat din nou Ucraina cu drone și rachete de croazieră de fabricație iraniană pe 4 iunie, marcând a patra zi consecutivă de atacuri în toată Ucraina. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au lansat cinci drone Shahed-136/131 din regiunea Briansk și șase rachete de croazieră Kh-101/Kh-555 de pe șase bombardiere strategice Tu-95 care au zburat deasupra Mării Caspice în dimineața zilei de 4 iunie. Forțele ucrainene au doborât trei drone Shahed și patru rachete de croazieră. Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene Ucrainene, colonelul Yuriy Ihnat, a declarat că două rachete rusești au lovit un aerodrom activ ucrainean în apropiere de Kropyvnytskyi din regiunea Kirovohrad. Ihnat a adăugat că două drone Shahed au lovit o infrastructură nespecificată din regiunea Sumy. Oficialii ucraineni au raportat că apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate dronele și rachetele care au vizat Kievul, scrie Adevărul.

Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă
Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram