Pornirile separatiste ale autonomiei găgăuze se accentuează. Deputații Adunării Populare au votat o rezoluție prin care solicită mai multă libertate și mai mulți bani pentru proiecte noi. În caz contrar, ei spun că vor recurge la acțiuni mai dure, fără a preciza clar despre ce este vorba. Unii au propus să pună la vot chiar și independența regiunii în cadrul unui referendum, doleanță ce nu a fost inclusă, totuși, în lista de solicitări formulate, astăzi.
De cealaltă parte, ieri, în ajunul evenimentului, președintele Parlamentului a declarat că aleșii de acolo au voie să facă totul în limitele legii Republicii Moldova.
Printre principalele solicitări ale deputaților găgăuzi, adresate autorităților de la Chișinău, se numără:
- acordarea statutului constituțional Legii privind statutul juridic special al Găgăuziei;
- adaptarea legilor Republicii Moldova la statutul Găgăuziei;
- acordarea unei cote în Parlament pentru Găgăuzia;
- restabilirea statutului procurorului Găgăuziei ca membru al Consiliului Superior al Procurorilor;
- interzicerea activității partidelor al căror program include lichidarea Republicii Moldova ca stat independent.
Rezoluția va fi transmisă președintei Maia Sandu, președintelui Parlamentului, Igor Grosu, președinților Rusiei, Turcia, SUA, reprezentanțelor Consiliului Europei și UE, misiunea OSCE, corpul diplomatic acreditat în Moldova, șefilor de state, guverne și instituții UE care vor participa la Summitul Comunității Politice Europene.
Rezoluția a fost votată de Congresul Deputaților și al autorităților reprezentative de toate nivelurile din Găgăuzia, convocat în ședință. Aceasta a avut loc la Casa de Cultură din Comrat, iar pe ordinea de zi, era inclus un singur subiect - ignorarea „de către autoritățile Republicii Moldova a obligațiilor lor de a garanta exercitarea deplină și necondiționată a competențelor Găgăuziei”, scrie nokta.
La eveniment au fost prezenți actuali și foști deputați ai Adunării Naționale, membri ai Comitetului Executiv al Găgăuziei, primari și activiști civili.
La prezidiu, s-a aflat bașcana în exercițiu, Irina Vlah, și Dmitri Konstantinov, președintele Adunării Populare din Găgăuzia.

TV8.md reamintește că pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a decis validarea scrutinului electoral din Găgăuzia, în urma căruia candidata Partidului Șor, Evghenia Guțul, a acumulat cele mai multe voturi.
Pe 16 mai, în cadrul perchezițiilor efectuate în UTA Găgăuzia, ofițerii CNA au ridicat documente în cadrul anchetei privind finanțarea ilegală a campaniei electorale pentru alegerea bașcanului din regiune, mai exact listele alegătorilor de la Judecătoria Comrat.
Potrivit CNA, există bănuieli rezonabile, precum că în ele au fost incluse persoane decedate, dar și care se află peste hotare, iar voturile ar fi fost exprimate în numele acestora.
Totodată, în urma efectuării acțiunilor de urmărire penală, s-a conturat o suspiciune rezonabilă că un număr semnificativ de alegători ar fi fost aduși organizat din alte raioane cu scopul de a vota în favoarea candidatului susținut de Partidul Șor.