Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă

/VIDEO/ Fundația Orange Moldova a lansat Orange Digital Center, un hub de învățare pentru viitor /P/

16 mai 2023, ora 11:54

Fundația Orange anunță deschiderea Orange Digital Center – un spațiu gratuit de învățare pe parcursul vieții, unde copiii, tinerii, studenții, femeile, antreprenorii sau seniorii pot să exploreze potențialul tehnologiei, să-și perfecționeze abilitățile digitale sau să se recalifice pentru o meserie a viitorului. 

Prin lansarea Orange Digital Center, Fundația Orange și compania Orange Moldova, lider recunoscut în responsabilitatea socială corporativă pe piața TELCO din Moldova, cu cele mai mari investiții în domeniul educației, își confirmă angajamentul de a contribui în continuare la incluziunea digitală a societății prin educație.

Evenimentul de inaugurare a Orange Digital Center a avut loc pe 11 mai 2023 și a reunit înalți oficiali, ambasadori, reprezentanți ai organizațiilor internaționale, societății civile, comunităților academice și de afaceri din țară.

În Republica Moldova, hub-ul de învățare Orange Digital Center este implementat de Fundația Orange, în parteneriat cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău și Proiectul Tehnologiile Viitorului, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie. Partenerii de implementare ai Orange Digital Center sunt Acceleratorul de Inovații și Antreprenoriat „Dreamups” și Centrul de Informații Universitare. 

Dorin RECEAN, Prim-ministru al Republicii Moldova: „Acum, de la mic la mare, prin intermediul Centrului găzduit de universitate, fiecare dintre noi poate avea un contact cu noile tehnologii și se poate inspira pentru cariere digitale de viitor. Mă bucur că industria de telecomunicații stimulează inovația și creativitatea în dezvoltarea afacerilor și a comunităților. Liceeni și liceene, studenți și studente, profesioniști și profesioniste, antreprenori și antreprenoare vor avea acces la oportunitățile Orange Digital Center.”

Mari-Noëlle JEGO-LAVEISSIERE, CEO adjunct al Orange Group, responsabil pentru Europa: „Deschiderea Orange Digital Center în Moldova este o dovadă solidă a angajamentului nostru continuu de a reduce decalajul digital, oferind tuturor acces egal la lumea digitală. Deși extinderea rețelelor noastre este o prioritate în toată Europa, este la fel de important ca toată lumea să aibă acces atât la sprijin, cât și la cunoștințe, pentru a beneficia de tehnologie, indiferent de vârsta, statutul social și educațional al acestora. Suntem mândri că prin programele de incluziune digitală dăm putere și modelăm în mod pozitiv societatea în care suntem activi și continuăm să contribuim la obiectivul de a face digitalul accesibil tuturor.”

Laura HRUBY, Șefă adjunctă a Misiunii Ambasadei Statelor Unite la Chișinău: „Statele Unite prin USAID, împreună cu Suedia și Marea Britanie, sprijină dezvoltarea educației și a abilităților digitale în Republica Moldova. Cu fiecare an, sectorul digital crește rapid, contribuind în prezent cu peste 7% din PIB-ul țării. Doar în anul 2022 exporturile IT au crescut cu peste 51% și au fost create peste 2000 de locuri noi de muncă în sectorul IT. Ne bucurăm că împreună cu Fundația Orange am reușit să edificăm acest Centru modern, care va contribui la sporirea abilităților digitale a moldovenilor și competitivității afacerilor, astfel ca acestea să fie capabile să concureze pe piețele europene și globale.”

Olga SURUGIU, CEO Orange Moldova: „Cu Orange, tehnologia devine o sursă de progres și oportunități pentru toți. În calitate de operator responsabil, suntem extrem de mândri că putem îndeplini una dintre prioritățile noastre majore: incluziunea digitală a societății. Cu Orange Digital Center oferim comunității acces la competențe digitale, susținem copiii să facă primii pași în coding, tinerii să facă manufactură digitală, femeile să își dezvolte abilitățile antreprenoriale și digitale, astfel contribuind la transformarea Moldovei.”

Orange Digital Center – explorează potențialul tehnologiei și dezvoltă abilități pentru viitor 

Orange Digital Center este locul unde fiecare, poate să-și dezvolte competențe digitale și antreprenoriale, să aibă contact cu noi tehnologii și să se inspire pentru cariere digitale și cele de viitor.

IT, manufactură digitală, antreprenoriat clasic sau tehnologic și programare pentru copii – sunt doar câteva dintre activitățile gratuite disponibile sub umbrela Orange Digital Center. Mai mult, hub-ul de învățare oferă o experiență completă tuturor: de la studiu și proiecte de inițiere în IT, formare continuă și dezvoltare, până la programe de internship și chiar angajare ulterioară la Orange Moldova sau Orange Systems.

La Orange Digital Center oricine își poate descoperi talentul și vocația, accesând:

Code School, unde pasionații de tehnologie fac primii pași spre o carieră tech cu programele: #SuperCoders, Fundamentele IT, Women Digital Center, Quality Assurance și Front-End Developer.

FabLab, care ajută tinerii din Moldova să dezvolte competențe în domeniul producției digitale, să programeze sau să manevreze tehnologii de ultimă generație: imprimanta 3D, vinyl cutter, mașina de cusut digital, tăierea cu laser. 

Orange Fab, locul unde oamenii de toate vârstele și profesioniștii învață abilități cheie de antreprenoriat și cum să lanseze o afacere în cadrul programelor: Business Campus, Antreprenoriat de la Zero și a evenimentelor tematice – Connector.

Ludmila NISTORICĂ, Președinta Consiliului Fundației Orange Moldova: „Orange Digital Center ajută la incluziunea și echitatea digitală. Aceste două imperative sunt un pilon al strategiei de responsabilitate socială, prin care ne propunem să reducem inegalitățile legate de accesul societății la Internet, la dispozitive și la dezvoltarea abilităților digitale. Fundația Orange Moldova va ajuta în continuare comunitățile, pentru ca împreună să valorificăm responsabil oportunitățile pe care le oferă tehnologiile și inovațiile digitale.”

Alexandra BARBĂNEAGRĂ, Rectorul Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”: „Ne mândrim că pe parcursul anilor am dezvoltat cu Fundația Orange, USAID, Suedia și Marea Britanie un parteneriat durabil. În comun, reușim să lansăm proiecte inovative de succes dedicate incluziunii digitale a tinerei generații, dar și noi oportunități pentru modernizarea studiilor.

Orange Digital Center, un spațiu de formare continuă prin puterea tehnologiei

Orange Digital Center este o inițiativă socială a Grupului Orange și este implementat în fiecare țară în care acesta operează: Belgia, Luxemburg, Polonia, Franța, precum și în Orientul Mijlociu și Africa: Egipt, Iordania, Tunisia etc. 

În perioada 2022 – 2023, pentru realizarea Orange Digital Center, Fundația Orange, alături partenerii proiectului, au investit circa 19,5 milioane de lei. Orange Digital Center își are sediul în incinta Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, str. Ion Creangă 1, Chișinău. Mai multe detalii despre Orange Digital Center sunt disponibile pe https://digitalcenter.orange.md/

Fundația Orange Moldova a fost înființată în anul 2009, ca parte a organizației cu același nume la nivel internațional. Până în prezent, datorită investițiilor sale, au fost dezvoltate peste o sută de proiecte sociale, în valoare de circa 100 de milioane de lei. Fundația Orange Moldova dezvoltă proiecte în patru domenii cheie: educație și educație digitală; ajutor social populației; sănătate și dizabilități; cultură. Beneficiari ai proiectelor Fundației Orange Moldova sunt peste 400 de mii de persoane din toată țara.

Proiectul Tehnologiile Viitorului în Moldova, finanțat de USAID, Suedia și Marea Britanie susține dezvoltarea economiei digitale, creative și prietenoase mediului în Moldova. Proiectul, cu un buget de 52,8 mln USD și o durată de implementare de 5 ani (2021-2026), promovează, în echipă cu partenerii cheie, inovația și noile tehnologii în următoarele sectoare strategice pentru Republica Moldova - tehnologia informațiilor și comunicației (TIC), ingineria, industria ușoară, industriile creative și digital media - pentru a spori competitivitatea și integrarea acestora pe piața globală. 

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
/VIDEO/ O minoră, lovită în timp ce traversa strada: „Mi-a zis să beau o pastilă și să mă culc”. La 10 zile, șoferul nu a fost identificat
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă
Război în Ucraina, ziua 466: Tragedie la Dnipro, întâlnire secretă, aerodrom atacat și un nou indiciu înainte de contraofensivă

/FOTO/ O  nouă expoziție Art Safari se deschide la Bulboaca: Picturi semnate de femei extraordinare /P/

31 mai 2023, ora 17:44

Fundația Constantin Mimi – Castel Art prezintă expoziția de artă plastică românească „Art Safari” care are loc în perioada 22 mai - 15 iunie 2023, la Castel Mimi, satul Bulboaca, raionul Anenii Noi. 

Evenimentul este dedicat femeilor din arta românească și își propune să aducă în atenția publicului o serie importantă de picturi semnate de femeile extraordinare care au contribuit semnificativ la crearea istoriei artei în România.

Lucrările prezentate completează viziunea publicului asupra artei românești moderne și contemporane într-un format care subliniază importanța aportului femeilor artiste. Acest eveniment unic aduce în fața publicului din Republica Moldova 22 de lucrări semnate de treisprezece artiste românce care au pus România pe harta culturală europeană în epoca interbelică.

Expoziția Femei din arta românească este o celebrare a vieții și a creației femeilor care au îmbogățit arta românească modernă și contemporană și reprezintă o ocazie pentru publicul din Republica Moldova să descopere o parte importantă din patrimoniul cultural al țării.

Accesul la expoziție

În perioada 22 mai - 4 iunie 2023, accesul la expoziție va fi limitat, din cauza rigorilor de securitate impuse în contextul desfășurării Summitului Comunității Politice Europene care va avea loc în aceeași locație. 

În ziua de 5 iunie 2023 va avea loc Vernisajul Expoziției de artă plastică românească „Art Safari” la care vor participa oficialități și profesioniști din domeniu, iar începând cu 6 iunie până la 15 iunie 2023, expoziția va fi deschisă cu acces gratuit pentru vizite publicului larg.

Proiectul – Expoziția de artă plastică românească „Art Safari” - este finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Ministerul Culturii al Republicii Moldova, Ambasada României la Chișinău și Castel Mimi. 

/P/ Acest material este un articol comercial și nu prezintă punctul de vedere al redacției TV8. Instituția nu poartă responsabilitate pentru conținutul textului de mai sus.

/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Gropile de împrumut. Cratere uriașe și pagube de milioane, apărute după reparația unor drumuri din R. Moldova
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram