Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"

Volodimir Zelenski a ajuns în Japonia pentru Summitul G7: „Astăzi, pacea va deveni mai aproape”

20 mai 2023, ora 10:29

Președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a ajuns în Japonia pentru a participa la Summitul G7. Liderii vor avea discuții cu privire la alte răspunsuri la invazia Rusiei în Ucraina în cadrul reuniunilor care au început vineri la Hiroshima.

„Japonia. G7. Întâlniri importante cu parteneri și prieteni ai Ucrainei. Securitate și cooperare sporită pentru victoria noastră. Astăzi, pacea va deveni mai aproape”, a scris șeful statului ucrainean pe contul său de Telegram.

Șeful Biroului Președinției din Ucraina, Andrii Yermak, a menționat anterior că în Japonia va avea loc o întâlnire între Zelenski și președintele SUA, Joe Biden, unde liderii vor discuta în detaliu despre pregătirea armatei ucrainene pentru avioanele de luptă F-16.

Summitul G7 din Japonia a început pe 19 mai și va dura trei zile. La acesta, liderii țărilor participante vor discuta despre situația din Ucraina, dezarmarea nucleară, afacerile regionale, economia mondială, dar și despre problemele globale precum schimbările climatice, sănătatea și dezvoltarea.

Zelensky a ajuns în Japonia cu un avion al Guvernului francez din orașul Jeddah, unde a vorbit la summit-ul Ligii Statelor Arabe, scrie The Guardian. El a fost văzut ieșind din avion pe fondul securității stricte, înaintea unei zile întregi de discuții bilaterale și de grup cu liderii G7, menite să sporească sprijinul occidental pentru Kiev.

Vineri, G7 a anunțat o nouă serie de sancțiuni care vizează Kremlinul și și-a reiterat sprijinul neclintit pentru Kiev în fața „războiului de agresiune ilegal, nejustificat și neprovocat” al Rusiei.

Vizita lui Zelenski îi va oferi, de asemenea, o ocazie rară de a vorbi cu liderii țărilor puternice nealiniate, inclusiv Brazilia și India, care au refuzat să condamne invazia Rusiei.

Statele Unite au fost vârful de lance al sancţiunilor dure impuse companiilor, băncilor şi persoanelor fizice din Rusia, iar anunţul care urmează să fie făcut este menit să reafirme hotărârea puterilor mondiale de a sprijini Ucraina şi de a strânge şurubul în cazul Moscovei.

Aceste măsuri, la care Statele Unite contribuie cu un set „substanţial” de sancţiuni, vor „face şi mai dificilă alimentarea maşinăriei de război a Rusiei”, a precizat sursa citată. Măsurile americane sunt menite să „limiteze în mod semnificativ accesul Rusiei la produsele necesare pentru capacităţile sale de luptă”, a explicat înaltul oficial american, transmite News.ro.

Statele Unite vor interzice astfel în mod specific exporturile americane către 70 de entităţi din Rusia şi din alte ţări. În plus, Washingtonul va pune în aplicare 300 de sancţiuni împotriva diferitelor ţinte, „persoane, organizaţii, nave şi aeronave”, în Europa, Orientul Mijlociu şi Asia.

Occidentul a decis sancţiuni fără precedent împotriva Rusiei de la invadarea Ucrainei în februarie 2022, pentru a o sugruma din punct de vedere economic, inclusiv prin diminuarea veniturilor provenite din petrol, şi pentru a-i perturba industria de apărare.

/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Sîngerei: Casa poetului din Cartea Recordurilor, muzeul cu exponate de mii de ani și biserica din oraș
/VIDEO/ Foc la Ghete spre Sîngerei: Casa poetului din Cartea Recordurilor, muzeul cu exponate de mii de ani și biserica din oraș
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”

Război în Ucraina, ziua 465: Plan de pace, furia lui Soloviov și gluma lui Blinken. Zelenski: "Contraofensiva nu e film"

03 iunie 2023, ora 20:57

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a cerut aliaților internaționali mai multe sisteme Patriot pentu apărarea spațiului aerian al țării sale și a subliniat că viitoarea contraofensivă ucraineană „nu este un film”. Între timp, un înalt oficial american a făcut glume pe seama armatei ruse și a subliniat că SUA vor continua să sprijine Ucraina și să o ajute să construiască „armata viitorului”.

Totodată, o divizie a trupelor speciale cecene „Akhmat” începe o nouă ofensivă în regiunea Donețk, în timp ce șeful grupării Wagner, Evgheni Prigojin, a acuzat Ministerul rus al Apărării că a plasat mine pe rutele pe care luptătorii săi se retrag de la Bahmut, ca o „pedeapsă publică”. Cel mai important propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov, este revoltat de reacția Moscovei față de ocuparea orașului rusesc Șebekino din regiunea Belgorod. Kremlinul a avertizat că aderarea Ucrainei la NATO ar cauza probleme pentru mulți ani de acum încolo, transmite Reuters.

UPDATE Statele Unite recunosc că, înainte de invazia Rusiei în Crimeea, statele membre NATO nu credeau că un nou război în Europa mai era posibil. Declarația vine chiar de la secretarul american de stat, Antony Blinken. Acesta a subliniat că anexarea peninsulei din Donbas a schimbat cu totul perspectiva NATO asupra Rusiei, considerată parteneră la acea vreme, potrivit Digi24.

UPDATE Indonezia propune o zonă demilitarizată şi un referendum organizat de ONU în zonele disputate de ruşi şi ucraineni în cadrul unui plan de pace pentru Ucraina, notează Mediafax. Ministrul indonezian al Apărării, Prabowo Subianto, a propus sâmbătă un plan de pace pentru războiul din Ucraina. Propunerea a fost făcută în faţa oficialilor din domeniul apărării din întreaga lume, reuniţi la Singapore. Planul indonezianului are mai multe puncte, inclusiv o încetare a focului „pe poziţiile actuale" şi stabilirea unei zone demilitarizate prin retragerea la 15 kilometri de la poziţia fiecărei părţi. Zona demilitarizată ar trebui să fie monitorizată de o forţă de menţinere a păcii desfăşurată de Naţiunile Unite. De asemenea, planul prevede organizarea de către ONU a unui referendum „pentru a stabili în mod obiectiv dorinţele majorităţii locuitorilor din zonele disputate", potrivit Reuters.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina capătă accente dramatice, după ce drone ucrainene au lovit Moscova, iar incursiunile trupelor anti-Kremlin au ajuns pe teritoriul Rusiei. Acum, un fost deputat rus din Dumă avertizează că țara se află în pragul celei mai mari revoluții din 1917 și până în prezent, pe măsură ce crește nemulțumirea în rândul populației, scrie Ziare.com. 

UPDATE Volodimir Zelenski şi-a anunţat compatrioţii, în discursul său de vineri seara, că a ordonat o verificare a tuturor adăposturilor antiaeriene din Ucraina, după moartea a trei persoane la Kiev care nu au găsit deschis un astfel de adăpost în timpul unui atac rusesc care a avut loc joi, anunță news.ro.

UPDATE Războiul declanșat de Putin în Ucraina acum peste 15 luni pare că în ultimele două săptămâni a căpătat accente dramatice. Evoluția conflictului a dus la o întorsătură pe câmpul de luptă, iar Putin este pus într-o mare încurcătură. Experții militari britanici au semnalat faptul că președintele rus este în ”dilemă” cu privire la creșterea forțelor sale armate în teritoriul ocupat din Ucraina sau în Rusia, în zonele de graniță ce au fost atacate recent, potrivit Ziare.com.

UPDATE Ucraina va trebui să ceară explicații țărilor care nu vor să aplice sancțiuni împotriva companiilor ruse producătoare de drone și rachete cu care Federația Rusă trage asupra teritoriului ucrainean - potrivit unei declaraţii făcute de ministrul de externe de la Kiev, Dmitro Kuleba, informează Rador. Oficialul a remarcat că Ucraina a transmis statelor partenere o listă cu 36 de companii din complexul militar-industrial al Federației Ruse implicate în producția de arme și a cerut impunerea de restricții împotriva acestora. Cu toate acestea, potrivit lui Kuleba, doar o mică parte dintre companii au ajuns să fie sancționate, în pofida faptului că Ucraina se confruntă în continuare cu atacuri cu drone și rachete din partea Federației Ruse, iar oamenii nu pot dormi aproape deloc din cauza alertelor de raid aerian.

UPDATE O tânără judoka ucraineană a murit în urma unui atac cu rachete rusești asupra KievuluiO judoka ucraineană în vârstă de nouă ani, pe nume Victoria Ivashko, a murit în timpul bombardamentelor din districtul Desnyan din Kiev.

UPDATE Bloggeri ruși au susținut pe 2 iunie că forțele aerospațiale ruse au primit un număr nespecificat de avioane de atac Su-34 noi produse de la Russian United Aircraft Corporation. Anterior, Ministerul rus al Apărării a publicat imagini din timpul operațiunilor în care au fost implicate astfel de aeronave:

UPDATE Un ofițer din armata americană a declarat că a început antrenamentul forțelor ucrainene cu tancurile americane avansate Abrams, dar aceste arme cruciale pe termen lung în încercarea de a alunga Rusia din teritoriul ocupat nu vor fi gata la timp pentru iminenta contraofensivă a Kievului, potrivit CNN.

UPDATE Răspunsul oficialilor ruși și al milblogerilor la incursiunile transfrontaliere din regiunea rusă Belgorod dezvăluie o „anxietate sporită continuă” cu privire la războiul din Ucraina, au declarat analiștii militari pentru Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citați de Sky News.

UPDATE Secretarul de stat american Antony Blinken s-a referit la armata Rusiei ca fiind „a doua cea mai puternică din Ucraina” din punct de vedere al capacităților sale. Observația, făcută în timpul unei conferințe de presă la Helsinki, se referă la o afirmație din trecut a Kremlinului potrivit căreia Rusia are „a doua cea mai puternică armată din lume”. Este o afirmație pe care „mulți au crezut-o”, a spus el.

UPDATE Cel mai important propagandist al Kremlinului, Vladimir Soloviov, este revoltat de reacția Moscovei față de ocuparea orașului rusesc Șebekino din regiunea Belgorod. La 1 iunie, rebelii ruși au început operațiunea de eliberare a regiunii Belgorod de sub puterea Kremlinului. Propaganda rusă nu se aștepta la succesul oponenților regimului Putin și a fost uluită de succesele reale ale legiunilor „RDK” și „Libertatea Rusiei”, potrivit Ziare.com.

UPDATE Dialogul dintre Statele Unite şi China este "esenţial" pentru a evita erorile de calcul care ar putea duce la un conflict, a declarat sâmbătă secretarul american al apărării, Lloyd Austin, scrie Mediafax.

UPDATE Şeful companiei ruse de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, care se ceartă de luni de zile cu conducerea armatei regulate ruse, a escaladat vineri disputa acuzând forţele Moscovei că au încercat să-i arunce în aer oamenii. Trupele lui Prigojin s-au retras în mare parte din oraşul Bahmut din estul Ucrainei, pe care l-au capturat luna trecută după ce au suferit pierderi grele, şi au predat poziţiile forţelor ruseşti, potrivit Ziare.com.

UPDATE Oficialii ruși au făcut vineri noi afirmații despre intensificarea atacurilor în regiunile de frontieră ale țării, care ar fi provocat moartea și rănirea unor civili. De asemenea, a avut loc un presupus atac asupra unui oraș portuar ocupat de Rusia în Ucraina, notează Realitatea.

UPDATE Curtea Penală Internațională a emis un mandat internațional de arestare împotriva lui Putin pentru crime de război din Ucraina. Dacă șeful Kremlinului vine în Africa de Sud, trebuie arestat.În culise, potrivit jurnaliştilor, există tot mai multe semne că Africa de Sud caută frenetic modalităţi de a evita o întâlnire cu Putin, eventual prin mutarea summit-ului într-o altă ţară.În plus, Africa de Sud dorește să rescrie legile înainte de summitul BRICS . Autoritățile țării au criticat Curtea Penală Internațională pentru presupusele „standarde duble”, notează Ziare.com.

UPDATE Statul Major General al Ucrainei a anunțat vineri, pe Fcacebook, că trupele ruse au efectuat 62 de lovituri aeriene asupra pozițiilor militare ucrainene.Rușii își concentrează eforturile pe încercările de a ocupa complet regiunile Lugansk și Donețk, potrivit Știripesurse.

UPDATE Agenţia nucleară ucraineană transmite că “sistemele de pregătire și răspuns pentru situații de urgență sunt compromise aproape în totalitate” și face apel la retragerea trupelor. Agenţia explică că rușii recrutează personal fără calificările necesare. În plus, trupele ruse au dezmembrat sau sustras elemente importante ale sistemului şi au dezactivat sisteme informatice care transmit informaţii despre nivelul radiaţiilor, ceea ce înseamnă că mecanismul de protecție fizică de la centrală are nevoie de “resurse semnificative” pentru a fi refăcut. Adaugă că aceste reparaţii pot fi făcute doar după retragerea invadatorilor ruşi, potrivit Biziday.

UPDATE Recep Tayyip Erdogan, reales duminică preşedinte al Turciei, va depune sâmbătă jurământul la Ankara pentru un nou mandat de cinci ani şi va anunţa în acelaşi timp componenţa guvernului său, scrie AFP, citată de News.ro. Pe lângă cei aproximativ douăzeci de şefi de stat, potrivit presei proguvernamentale, prezenţa secretarului general al NATO, Jens Stoltenberg, confirmată de Alianţă, va pune un accent special asupra festivităţilor.

UPDATE Guvernul ungar a lansat un videoclip în care face apel la pace în Ucraina, însă, într-una dintre imagini, Crimeea apare ca făcând parte din Federaţia Rusă - transmite RBC, menţionând că videoclipul a fost postat pe canalul de YouTube al executivului de la Budapesta, scrie Rador. "Zeci de mii de copii au rămas orfani, sute de mii de case au fost distruse, peste 10 milioane de oameni au fost forțați să-și părăsească locuinţele, iar războiul continuă și ar putea deveni cu ușurință unul global" - potrivit mesajului care însoţeşte videoclipul. "Doar o încetare a focului poate pune capăt devastării, doar negocierile pașnice pot salva vieți" - se mai arată în apel.

Război în Ucraina, ziua 464: Sancțiuni oligarhilor din Moldova, alertă la Kiev și atac în Rusia! SUA: „Eșec strategic al Moscovei”
Război în Ucraina, ziua 463: Summit la Bulboaca, replica FSB-ului și atac la Kiev! Zelenski anunță când s-ar putea sfârși războiul
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
/VIDEO/ Zi istorică în Moldova! Maia Sandu, la finalul Summitului CPE: „Sunt mai multe rezultate concrete”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
/VIDEO/ Interpreta și jurnalista TV8, Andreea Josan, ne bucură cu o nouă melodie - „Ты прости”: „Va răscoli amintiri”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
Tragedie la Bălți: O fetiță de 5 ani a murit după ce a căzut din scrânciob și s-a lovit puternic la cap
Tragedie la Bălți: O fetiță de 5 ani a murit după ce a căzut din scrânciob și s-a lovit puternic la cap
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram