Ziua mondială a albinelor se sărbătoreşte, în fiecare an, la 20 mai în scopul evidenţierii importanţei albinelor pentru umanitate şi necesităţii protejării acestora dar şi a altor polenizatoare. În context, Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare (MAIA), Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) și Proiectul USAID Competitivitate și Reziliență Rurală în Moldova au semnat un Memorandum de Înțelegere privind dezvoltarea soluției digitale de protejare a albinelor BeeProtect.
BeeProtect a devenit un instrument de comunicare obligatoriu pentru apicultori și agricultori, reducând riscurile de intoxicare a albinelor cu produse fitosanitare. Astfel, părțile își consolidează eforturile pentru a alinia Republica Moldova la inițiativele internaționale de protejare a albinelor.
Astfel, părțile își consolidează eforturile pentru a alinia Republica Moldova la inițiativele internaționale de protejare a albinelor.
„Albinele sunt cele care ne demonstrează că doar având o organizare structurată și o predispoziție de a lucra prin cooperare, pot fi atinse performanțe. Oamenii încă nu au învățat acest lucru. Cu prilejul Zilei Mondiale a Albinelor, vin cu îndemnul să avem grijă de albine, întrucât acestea sunt garantul unor recolte bogate. În acest scop a fost creată platforma BeeProtect și ne dorim ca în perioada următoare să ne bucurăm împreună de rezultate pozitive”, a transmis Iurie Scripnic, secretar de stat al MAIA.
Pe teritoriul R. Moldova sunt înregistrate circa 200 de mii de familii de albine
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în prezent pe teritoriul R. Moldova sunt înregistrate circa 200 de mii de familii de albine. Pe parcursul anului 2022, au fost produse 4 463 tone de miere, dintre care aproximativ 3,5 mii de tone ajung pe rafturile din afara republicii.
Țările în care R. Moldova a importat cea mai multă miere au fost Italia, România, Slovacia, Germania, Regatul Țărilor de Jos și Serbia.

Albinele sunt principalii polenizatori pentru culturile agricole, dar și pentru flora spontană, cu un rol important în biodiversitate. Experții confirmă că polenizarea culturilor agricole poate spori recoltele cu până la 40 la sută.
Albert Einstein: „Atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”
Data aleasă pentru marcarea Zilei Mondiale a Albinelor reprezintă ziua de naştere a lui Anton Jana (20 mai 1734 - 13 septembrie 1773), considerat un pionier şi un expert important al apiculturii moderne, scrie Agerpres.
Această zi a fost instituită de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) în anul 2017, la propunerea Asociaţiei Apicultorilor din Republica Slovenia.
Cu prilejul proclamării, directorul Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), Carla Mucavi, sublinia: „Albinele joacă un rol crucial în creşterea randamentului culturilor şi promovarea siguranţei alimentare şi a alimentaţiei. Fără ele, am putea pierde o varietate de produse alimentare, precum cartofi, piper, cafea, dovleci, morcovi, mere, migdale, roşii ... Pe scurt, fără albine, FAO nu poate realiza o lume fără foame. Ziua mondială a albinelor recunoaşte importanţa acestor mici ajutoare şi va creşte gradul de conştientizare a necesităţii protejării”.
Omul de ştiinţă Albert Einstein obişnuia să spună că „atunci când albinele vor dispărea de pe suprafaţa Pământului, omul va mai avea doar patru ani de trăit”.
Albinele sunt cele mai importante vieţuitoare de pe pământ. Ele dau hrană sănătoasă, întreţin 78% din flora autohtonă şi aduc venituri la nivelul Uniunii Europene de peste 14 miliarde de euro, pe an, din vânzarea produselor apicole, potrivit https://agrointel.ro.
Pentru a face o jumătate de kilogram de miere, o albină trebuie să zboare aproximativ 144.840 km - de circa trei ori distanţa parcursă în jurul globului.
Studiile efectuate de ONU şi de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii arată că populaţiile de albine şi de polenizatori sălbatici s-au restrâns drastic, în ultimii ani, ca o consecinţă a activităţii umane iraţionale - agricultura intensivă, utilizarea pe scară largă a pesticidelor, poluarea, schimbările climatice, etc.
Decimarea populaţiilor de albine a determinat ţări ca Germania, Franţa, Italia, Marea Britanie sau China să emită norme de reglementare pentru restrângerea folosirii pesticidelor, una dintre principalele cauze ale dispariţiei albinelor.