În plin sezon al pepenilor verzi și galbeni, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor atenționează consumatorii să fie prudenți la cumpărarea fructelor și să țină cont de unele recomandări. Cel mai important pas, potrivit ANSA, este ca fructele să fie cumpărate din spațiile special amenajate, unde există certificatele de înregistrare oficială în domeniul siguranței alimentelor.
În același timp, consumatorii sunt îndemnați să evite cumpărarea produselor de la persoanele fizice care practică comerțul stradal ilicit, din motiv că aceștia nu dețin acte permisive, documente ce atestă calitatea, inofensivitatea și proveniența fructelor, nu sunt respectate normele elementare de igienă.
Specialiștii ANSA recomandă să verifice vizual fructul, să nu prezinte urme de putregai, sau urme de prezență a dăunătorilor, să nu aibă miros impropriu și să nu prezinte la suprafață deformări nespecifice cum ar fi noduli sau umflături. De asemenea, coaja fructului trebuie să fie tare, iar codița pepenelui verde, preferabil să nu fie uscată, ci verde.
În același timp, consumatorii sunt în drept să solicite de la comercianți prezentarea unor documente ce atestă inofensivitatea pepenilor verzi sau galbeni expuși spre vânzare, cum ar fi investigațiile la conținutul de nitrați sau reziduuri de pesticide.
O altă recomandare ține de consumul de pepeni verși și galbeni. Specialiștii ne sugerează să evităm consumul excesiv după mesele copioase. Surplusul cantității de pepene poate îngreuna metabolismul și provoca efecte negative asupra sănătății. Fructele sunt delicioase și au multe beneficii doar fiind consumate moderat.



























































