Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1060: Atac mortal la Kiev și spioni pe Telegram. Condiția Germaniei pentru a trimite soldați în Ucraina

/ULTIMA ORĂ/ Spitalul „Toma Ciorbă” va fuziona cu cel Dermatologic. Nemerenco: „Tot personalul se va regăsi în noua structură”

missing
27 decembrie 2023, ora 12:02

Spitalul de Boli infecțioase „Toma Ciorbă” va fuziona cu Spitalul de Dermatologie și Maladii Comunicabile din orășelul Codru. Decizia a fost luată de miniștri, în cadrul ședinței din 27 decembrie. Potrivit ministrei Sănătății, reorganizarea a fost necesară pentru a face față provocărilor ce ar putea apărea în sistemul de sănătate, iar personalul angajat în ambele instituții se va regăsi în noua structură.

„Personalul angajat se va regăsi absolut tot în noua structură și nu îi paște niciun pericol. Din contra, aceasta este unica posibilitate de a gestiona corect noua instituție fondată pentru ca pacientul să poată utiliza servicii de înaltă calitate”, a declarat Ala Nemerenco.

Potrivit notei informative a proiectului prezentat de Ministerul Sănătății, cele două instituții medicale publice oferă servicii de asistență medicală practic similare în domeniul diagnosticării și tratamentului bolilor contagioase, de asta s-a decis comasarea lor. 

Asta presupune ca tot colectivul și pacienții Spitalului „Toma Ciorbă” să treacă la instituția medicală de la Costiujeni. Primul motiv invocat este că spitalul din centrul Capitalei este foarte vechi, iar asta compromite calitatea actului medical.

Responsabilii invocă și faptul că Spitalul de Boli infecțioase nu dispune de nicio secție de terapie intensivă corespunzătoare pentru pacienții critici, de un laborator performant și nici măcar de secție pediatrică și că asta înseamnă un risc foarte mare pentru viața pacienților. De asemenea, potrivit autorităților, managementul separat al celor două instituții necesită cheltuieli suplimentare nejustificate. Pe lângă cele pentru întreținerea clădirilor, fiecare spital deține și toate structurile auxiliare administrative: juriști, contabili, secții de resurse umane, etc, care solicită sume de bani semnificative. 

„Nu mă voi axa aici pe o notă negativă ca să prezint toate datele care vin să spună despre ineficiență gestionării la nivel de administrație a acestor două instituții. Investițiile și restructurările necesare sunt foarte esențiale, având în vedere experiența pandemică prin care am trecut și țara nu își poate permite să dispună în continuare de un spital de boli infecțioase la nivel republican, care să nu aibă secții de terapie intensivă, în perioada pandemică, absolut toți pacienții au trebuit să fie transferați la alte spitale, să nu aibă o secție de pediatrie, fără un laborator modern și multe alte structuri. 

Pericolul situațiilor pandemice similare rămâne destul de iminent la nivel global, astfel trebuie să construim un sistem de sănătate care este pregătit ca să poată reacționa în cazul apariției unor noi provocări”, a spus ministra.

În urma deciziei Guvernului, Ministerul Sănătăţii va aproba, în modul stabilit, organigrama, statele de personal şi Regulamentul de organizare și funcționare a instituției menționate la punctele și va institui în termen de 15 zile comisia de transmitere, asigurând în termen de 30 de zile, transmiterea bunurilor, în conformitate cu procedurile stabilite.

Transferul și disponibilizarea personalului din instituții ca urmare a reorganizării, în cazul imposibilității transferului acestuia, se va efectua în conformitate cu legislaţia muncii din contul și în limitele mijloacelor financiare ale instituției absorbante.

Anterior, directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” s-a arătat nemulțumit de decizia autorităților, spunând că instituția pe care o conduce și-a făcut mereu treaba așa cum se cuvine. 

„Noi am făcut față când a fost COVID. A fost acordată asistență medicală necesară. Nu a fost ca în Italia când stăteau cu balonul de oxigen pe hol si mureau oamenii. Au fost spitalizați, s-a acordat asistență medicală la maximum care este posibil”, a spus directorul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasilița.

Sergiu Vasilița mai spune că decizia de a comasa cele două instituții va provoca un mare disconfort personalului medical:„Este o incomoditate pentru mai mulți lucrători pentru că avem din suburbii, care vin din partea sectorului Buiucani, din Sireți, Strășeni”.

Iar la mijlocul lunii decembrie 2023, peste o sută de angajați ai Spitalului de Dermatologie și Maladii Comunicabile și de la Spitalul de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” au ieșit în stradă pentru a-și manifesta dezacordul cu decizia de fuzionare a celor două instituții pe care le reprezintă. Protestatarii au mers în marș pașnic până în fața Executivului unde au depus o petiție prin care au cerut revizuirea proiectului.  

Proiect by on Scribd

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/VIDEO/ Mihaela Tabură, cea mai emoționată prezentatoare TV8. Cum s-a descurcat artista și cine a pășit pragul primei emisiuni din 2025
/VIDEO/ Mihaela Tabură, cea mai emoționată prezentatoare TV8. Cum s-a descurcat artista și cine a pășit pragul primei emisiuni din 2025
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Fâșia Gaza, atracție turistică după armistițiu: Oamenii vin să vadă cu ochii lor urmările bombardamentelor
/VIDEO/ Fâșia Gaza, atracție turistică după armistițiu: Oamenii vin să vadă cu ochii lor urmările bombardamentelor
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Înghesuială după agheasmă. Zeci de enoriași s-au îmbulzit în scuarul Catedralei, în ajun de Bobotează
/VIDEO/ Înghesuială după agheasmă. Zeci de enoriași s-au îmbulzit în scuarul Catedralei, în ajun de Bobotează

/VIDEO/ Amendă de 200 milioane de lei pentru întreprinderi de producere a uleiului. Companiile spun că vor contesta în instanță

missing
18 ianuarie 2025, ora 21:30

Consiliul Concurenței a sancționat cu aproape 200 de milioane de lei una din cele mai mari întreprinderi de producere a uleiului, Floarea Soarelui, dar și distribuitorul cu care colaborează, pentru că ar fi avut o înțelegere anticoncurențială. 

Mai exact, cele două întreprinderi, în perioada octombrie 2019 - iunie 2022, au coordonat prețurile înainte de a le comunica clienților. Potrivit Consiliului Concurenței, în cazul livrărilor directe realizate de „Floarea Soarelui” , prețurile erau calculate ținând cont de adaosurile comerciale practicate de distribuitor, ceea ce ar fi fost nejustificat. 

Coordonarea prețurilor a avut efecte negative asupra asigurării concurenței. De aceea, ambele companii au fost amendate cu 192,6 milioane de lei. Astăzi, cele două firme au anunțat că vor contesta amenda în instanță și o califică drept ilegală și cu încălcări ale legislației naționale și europene. Compania consideră că decizia Consiliului contravine normelor internaționale privind protecția investitorilor străini, prejudiciind reputația și integritatea Grupului Trans-Oil. 

Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
/VIDEO/ Bătut în plină stradă de un grup de persoane. Mărturiile unui tânăr homosexual și reacția poliției
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
Președinta a dat-o în judecată pe cetățeana care i-a denigrat bunicul într-o postare pe Facebook. Când are loc prima ședință
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski
/VIDEO/ Planul decuplării Tiraspolului de la gazul Rusiei. Recean explică vizita permisă lui Krasnoselski

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.