Nici din a doua încercare Consiliul Superior al Procurorilor nu a reușit să se întrunească pentru a analiza cele trei cereri ce țin de concursul pentru funcția de șef la PCCOCS. Deși a fost o zi de muncă obișnuită, la ședință s-au prezentat doar șase membri din cei 13, iar din lipsă de cvorum ședința a fost amânată pentru marți.
„Să o amânăm pentru data de 31 ianuarie, orele 14:00, ca să fie examinată până la organizarea și intervievarea candidaților. Să avem deja o certitudine la acel moment, când se va întruni comisia”.
Despre organizarea ședinței Consiliului Superior al Procurorilor s-a anunțat aseară. Adunarea urma să aibă loc la ora 10:00 la Procuratura Generală, doar că, din lipsă de cvorum s-a amânat pentru săptămâna viitoare. În sala de ședințe s-au prezentat doar șase membri, pe când pentru a lua o decizie trebuie să fie prezenți cel puțin 9 din totalul de 13. I-am sunat pe câțiva dintre cei absenți, inclusiv ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco, dar nu ni s-a răspuns la apeluri.
Pe ordinea de zi erau trei subiecte importante. CSP urma să examineze cererea procurorului Eduard Bulat, care crede că odată ce a fost destituit din funcția de adjunct al Procuraturii Generale poate ocupa fotoliul de procuror șef la PCCOS fără concurs. Asta pentru că legea îi permite să-și aleagă orice altă funcție vacantă din cadrul Procuraturii.
O altă cerere a fost depusă de unul din cei trei pretendenți la șefia PCCOCS, care solicită excluderea lui Iulian Groza din comisie. Eugen Rurac crede că Groza nu întrunește calitățile necesare unui membru al comisiei, pentru că nu are experiență în domeniul combaterii corupției. Pe de altă, parte și cel vizat are obiecții. Acum două zile, Iulian Groza, unul din cei cinci membri ai comisiei a declarat pentru TV8 că este victima unei campanii de denigrare.
„Am observat în comunicările de pe internet anumit mesaje care mă vizau pe mine. Sunt mesaje speculative, manipulative și falsuri, care din câte le-am perceput erau promovate pentru a mă discredita”.
Alte detalii Groza nu a oferit. În lupta pentru șefia Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale s-au înscris trei aspiranți - actualul șef interimar Sergiu Russu, Eugen Rurac, șef de direcție la Centrul Anticorupție și fostul procuror, în prezent avocat, Andrei Mațco. Pe de altă parte, ministrul Justiției crede că procesul a fost compromis. Litvinenco a scris într-o postare că competiția ar trebui anulată până când va exista un Consiliu Superior al Procurorilor cu mandat plenipotențial, adică după finalizarea exercițiului de prevetting.