Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a declarat pentru presa de peste Prut că, la moment, nu există un pericol iminent de escaladare a conflictului la hotarele Republicii Moldova. Însă, totuși, există pericole de ordin hibrid a menționat speakerul.
Șeful Legislativului a precizat că au fost tentative de destabilizare a situații politice cu proteste plătite, cu grupări criminale organizate, care și-au tras un partid și au intrat în, cumva, în simpatiile Federației Ruse.
„Ele își au efectul lor, nu sunt de neglijat, chiar pot influența lucrurile, viabilitatea instituțiilor statului. Au fost tentative de destabilizare a situații politice cu proteste plătite, cu grupări criminale organizate, care și-au tras un partid și au intrat în, cumva, în simpatiile Federației Ruse, au obținut și au primit un număr de televiziuni, care altădată erau la Partidul Socialist, au fost transferate către Partidul Șor, despre această grupare criminală organizată vorbesc. Noi am reușit totuși, prin acțiunile pe care le-am întreprins, prin prestația Procuraturii, Ministerului de Interne și serviciilor de intelligence, să dejucăm toate aceste tentative de a destabiliza situația”
Potrivit președintelui Parlamentului, Republica Moldova va continua să investească, inclusiv, în apărare. Neutralitatea nu este „o decorație pe care ai pus-o pe perete și te uiți cât de frumoasă e”, spune Igor Grosu. Potrivit lui, neutralitatea trebuie consolidată și apărată, în special în cazul țărilor care nu fac parte sau nu beneficiază de o umbrelă cum este NATO sau de un angajament colectiv al mai multor țări, care se ajută reciproc.
„În cazul nostru, lucru consfințit în Constituție, noi cu atât mai mult trebuie să ne consolidăm sistemul de apărare. Noi avem deja trei precedente, trei incidente, când fragmente de rachete lansate de Federația Rusă din Marea Neagră împotriva infrastructurii critice ucrainene au căzut, s-au detonat în proximitatea Republicii Moldova. Asta încă o dată dovedește că noi trebuie să investim și o să investim. Sunt elemente de apărare defensivă, deci de apărare”, a mai spus președintele Parlamentului, Igor Grosu..