Parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, Alexei Sîrbu a fost oprit de la oficierea slujbelor de către Mitropolia Moldovei, după ce a anunțat că aderă la Mitropolia Basarabiei. Un ordin prin care clericul a fost înlăturat de la cele sfinte a fost semnat de către mitropolitul Chișinăului și al Întregii Moldove. În decret se invocă faptul că parohul de la Puhoi ar fi încălcat jurământul depus la hirotonie. În replică, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei au declarat pentru TV8.md că părintele Alexei Sîrbu, va continua să oficieze slujbe și contestă practica de caterisire aplicată de către Mitropolia Moldovei, care se supune Patriarhiei Ruse.
În decret se mai menționează că părintele Alexei ar putea reveni la slujbe doar dacă se va pocăi în fața ierarhului. Am încercat să obținem un comentariu din partea secretarului Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș pe marginea acestui caz. Inițial, Cheibaș a solicitat timp pentru documentare, după care nu a mai răspuns la apeluri.
De cealaltă parte, reprezentanții Mitropoliei Basarabiei spun că parohul bisericii de la Puhoi va putea în continuare să țină slujbe, pentru că aparține Mitropoliei Basarabiei și se supune canonic Patriarhiei Române.
„Este o practică comună pe care o face Mitropolia Moldovei subordonată Patriarhiei Ruse. Pentru toți cei care aderă la Mitropolia Basarabiei ei găsesc tot felul de motive, din invidie, din motive de răutate, din motive personale, pe care îi caterisesc. Caterisirea lor nu este valabilă, pentru că în momentul în care ei emit o astfel de decizie preoții respectivi aparțin Mitropoliei Basarabiei și se supun canonic Patriarhiei Române. Cu siguranță că va putea oficia slujbe, el se supune Mitropoliei Basarabiei, adică Înalt Preasfințitului Petru, iar din partea noastră nu are niciun fel de oprire de la cele sfinte”, a declarat pentru TV8.md, Constantin Olariu, consilierul pe comunicare și relații publice al Mitropoliei Basarabiei. În acest context, am încercat din nou să vorbim cu secretarul Mitropoliei Moldovei, Vadim Cheibaș, dar nu a răspuns la apelurile noastre.
Arhidiaconul Constantin Olariu mai precizează că în cazul în care un preot aderă la Mitropolia Basarabiei, nicio altă structură religioasă în afară de Patriarhia Română nu mai poate să aibă răspundere canonică față de clericul respectiv.
„Aderarea la Mitropoliei Basarabiei nu este o decizie personală. Și niciun preot care aderă la Mitropolia Basarabiei nu ia decizii personale. Solicitările vin în urma dorinței credincioșilor. Toate actele care se depun cu cerere la Mitropolia Basarabiei, care la rândul ei le înaintează la Agenția Servicii Publice, pentru eliberarea unui nou statut, un nou extras al ASP de înregistrare a cultului religios. Toate aceste demersuri sunt semnate de Consiliul Parohial și inclusiv semnăturile enoriașilor din sat. Preotul chiar dacă dorește singur să adere la Mitropolia Basarabiei, nu o poate face. Comunitatea trebuie să facă această solicitare. El este doar conducătorul comunității”, a mai spus Constantin Olariu.
Reprezentantul Mitropoliei Basarabiei se arată nedumerit de practica de a caterisi preoții în astfel de situații. Potrivit lui, Mitropolia Basarabiei este o biserică canonincă, care în ordine ierarhică este una din cele trei biserici importante din lume. ”Dacă ar fi trecut la alt cult religios, catolic, protestanți sau iehovișiti, ar fi altă treabă”, a conchis arhidiaconul.
TV8.md amintește că nu este pentru prima dată când preoți subordonați Mitropoliei Moldovei au decis să adere la Mitropolia Basarabiei. Acum doi ani, in alt preot din raionul Ialoveni, doar că din satul Costești, la fel a fost oprit de a oficia slujbe, după ce a luat decizia ca parohia „Sfinții Trei Ierarhi” să treacă în subordinea Mitropoliei Basarabiei.