/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”

externe

Război în Ucraina, ziua 582: Explozie la Anenii Noi și scenarii negre! NATO: „Bătălii aprige! Rusia luptă pentru iluzii imperiale”

28 septembrie 2023, ora 20:36

Pe muchie de cuțit! O rachetă a fost detonată la Anenii Noi. Aceasta a fost găsită în lacul din localitatea Hârbovăț. Una din ipoteze este că ar fi o rachetă de producție sovietică S-300. Din fericire, nu a explodat la cădere și a fost detonată controlat de către geniști. Dacă explozibilul, căzut la câțiva kilometri de sat, ar fi detonat la contact cu solul, consecințele puteau fi dramatice pentru oamenii din zonă. TV8 are imagini exclusive de la operațiunea ce a implicat 200 de oameni. Totodată, războiul din Ucraina epuizează stocurile de tehnică rusă de calitate, crede expertul militar ucrainean, Oleg Jdanov. Potrivit acestuia, supremația în artilerie a fost redusă aproape la paritate, iar economisirea munițiilor a început să fie o practică. Declarațiile au fost făcute în cadrul ediției din 27 septembrie a emisiunii „Alternativa” de la TV8.

Între timp, apărarea antiaeriană ucraineană a distrus peste 30 de drone în timpul unui atac rusesc în regiunile Odesa şi Mikolaiv, în sudul ţării. Forţele ruseşti vizează în mod regulat aceste regiuni de la Marea Neagră, unde se află infrastructura portuară vitală pentru comerțul maritim, notează ZF. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, venit joi într-o nouă vizită surpriză la Kiev, a declarat că trupele ucrainene „câştigă teren puţin câte puţin” în contraofensiva împotriva armatei ruse, în timp ce preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a apreciat că aderarea ţării sale la NATO este doar o chestiune de timp. La Kiev se află joi și ministrul francez al apărării, care a mers cu o delegație importantă de industriași din domeniul apărării, precum și ministrul britanic al apărării, scrie HotNews.

UPDATE Jens Stoltenberg, a declarat joi că trupele Kievului "câștigă treptat teren", în contraofensiva lor de amploare împotriva liniilor de apărare rusești strânse din sud-estul Ucrainei. "Astăzi, forțele voastre (ale Ucrainei) avansează, se confruntă cu lupte aprige, dar câștigă treptat teren", a declarat Stoltenberg alături de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, în timpul unei vizite neanunțate la Kiev. "Fiecare metru pe care îl câștigă forțele ucrainene este un metru pe care îl pierde Rusia. Ucrainenii luptă pentru familiile lor, pentru viitorul lor, pentru libertatea lor", a spus Stoltenberg, adăugând că "Moscova luptă pentru iluzii imperiale".

UPDATE „Loviturile Rusiei lângă granița României sunt nesăbuite”, spune secretarul general al NATO, care a venit joi la Kiev într-o vizită surpriză. Trupele ucrainene câștigă treptat teren, a mai spus Jens Stoltenberg.  

UPDATE Ministrul polonez al Justiţiei, Zbigniew Ziobro, a confirmat joi, 28 septembrie, că racheta care a omorât doi civili în noiembrie 2022, în satul Przewodow aflat în apropiere de graniţa cu Ucraina, era ucraineană, nu rusă, relatează AFP.

UPDATE Nici Ucraina, nici Polonia „nu au nevoie de acest război al cerealelor”, a declarat şeful diplomaţiei ucrainene, Dmitro Kuleba, considerând că tensiunile sunt alimentate de campania electorală din ţara vecină şi aliată, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a fost întrebat, joi, la Kiev, despre moartea amiralului Viktor Sokolov, anunțată de serviciul de securitate SBU după lovitura cu rachete asupra Cartierului General din Sevastopol al Flotei ruse la Marea Neagră. Joi, într-o conferință comună cu șeful NATO, Jens Stoltenberg, Zelenski a refuzat să comenteze informațiile contradictorii legate de soarta amiralului rus, notează CNN.

UPDATE Belarusul, aliat al Moscovei, a acuzat joi, 28 septembrie, că un elicopter polonez i-ar fi încălcat în două rânduri frontiera în ultimul incident între cele două ţări vecine, într-un moment de tensiuni puternice, relatează France Presse şi Reuters.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat joi, 28 septembrie, o lege prin care stabileşte ca data de 30 septembrie să fie marcată de acum oficial ca ”Ziua reunificării” cu Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Kremlin acum un an, potrivit EFE.

UPDATE Informația privind existența unei componente explozive în lacul de la Hârbovăț, Anenii Noi, s-a confirmat. Mai mult, specialiștii de la Bombteh au reușit să detoneze explozibilul găsit în apă.

UPDATE De la începutul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, pe teritoriul Republicii Moldova au ajuns mai multe fargmente de rachetă. În octombrie 2022, o rachetă doborâtă de sistemul antiaerian ucrainean a căzut în extremitatea de nord a localității Naslavcea din Republica Moldova, aflată la hotar cu Ucraina. Nu au fost înregistrate victime, dar ferestrele mai multor locuințe din Naslavcea au fost distruse. Ulterior, în luna decembrie 2022, în zona sectorului de frontieră Larga, raionul Briceni, au fost descoperite noi resturi ale unei rachete. Tot la Briceni, fragmente de rachete au fost depistate pe 14 ianuarie și 16 februarie 2023. De asemenea, pe 10 februarie, o rachetă a traversat spațiul aerian al Republicii Moldova, deasupra comunei Mocra din regiunea transnistreană și deasupra comunei Cosăuți, din raionul Soroca, cu direcția Ucraina.

UPDATE Explozia controlată din lacul la Hîrbovăț vine la trei zile după ce fragmente de rachetă au fost descoperite la mai puțin de 30 de kilometri de locul deflagrației de astăzi. La Chițcani, localitate controlată de separatiștii de la Tiraspol, resturi de rachetă au ajuns într-o grădină.

UPDATE Șeful Centrului Tehnico Criminalistic și Expertize Judiciare susține că operațiunea a fost destul de tensionată având în vedere că racheta prezenta un pericol mare, într-un final însă au ajuns la rezultatul dorit.

UPDATE În cazul în care se va confirma faptul că racheta detonată la Hîrbovăț este de tip S-300, atunci, cel mai probabail, aceasta este din dotarea armatei ucrainești. Expertul militar ucrainean Oleg Jdanov a declarat aseară la emisiunea Alternativa de la TV8, că aceasta are o rază de acțiune de doar o sută de kilometri. Asta în timp ce linia frontului este cu mult mai departe de Republica Moldova.

UPDATE Autoritățile spun că e nevoie de o anchetă pentru spune cu exactitate ce fel de rachetă a ajuns în lacul de la Hîrbovăț. Surse apropiate anchetei, însă, au precizat pentru TV8 că una dintre ipoteze ar fi o rachetă S-300.

UPDATE După ce au îngrădit-o cu saci de nisip, s-a trecut la cea mai periculoasă etapă - dezamorsarea. În paralel a fost săpată o groapă adâncă unde geniștii au și detonat racheta.

UPDATE Despre faptul că în iazul de la Hîrbovăț au fost găsite elemente de rachetă s-a aflat încă ieri. Spre seară, forțele speciale s-au prins că nu e vorba de resturi inofensive, ci de o încărcătură imensă de explozibil. Din fericire, aceasta s-a înfipt în nămol, aproape de mal. Așa că a fost luată decizia să fie secat perimetrul pentru a extrage racheta.

UPDATE Ministerul Afacerilor Interne face publice primele imagini din zona lacului Hîrbovăț, Anenii Noi, unde au fost găsite resturi de rachetă. În același timp, specialiștii spun că există suspiciuni că pe fundul lacului ar putea să fie și componenta cu explozibil a rachetei prăbușite. Autoritățile au confirmat că resturile provin de la o rachetă aeriană, urmând ca specialiștii să identifice tipul și proveniența de fabricație a acesteia. TV8 are imagini exclusive de la locul prăbușirii rachetei:

UPDATE Comisia Unificată de Control s-a întrunit, astăzi, pentru a discuta cazul de la Chițcani, când o rachetă a căzut într-o grădină localitatea Chițcani, regiunea transnistreană. Peliminar s-a stabilit că proiectilul a ajuns în Republica Moldova, în urma atacului rus asupra portului Odesa și că ar fi vorba de o rachetă S-300. Potrivit expertului militar ucrainean, Oleg Jdanov, Rusia a folosit în mai multe rânduri rachetele modificate de acest tip împotriva Ucrainei, pentru a lovi ținte terestre. Declarațiile au fost făcute în cadrul emisiunii „Alternativa” de la TV8. 

UPDATE Creşterea cheltuielilor militare ale Rusiei, planificată pentru 2024, este „absolut necesară” din cauza „războiului hibrid” declanşat împotriva Moscovei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a spus acest lucru, citat de Tass. „Continuăm operaţiunea militară specială (în Ucraina) şi aceasta implică costuri mari”, a adăugat Peskov, potrivit Mediafax.

UPDATE Iranul ar putea încheia un acord pentru vânzarea de rachete Rusiei în octombrie. Şi mai ales după expirarea, pe 18 octombrie, a Rezoluţiei 2231 a Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite care interzice astfel de acorduri. Acest lucru a fost declarat de Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), citând rapoarte de informaţii ucrainene şi israeliene. Potrivit acestora, Rusia încearcă „să achiziţioneze rachete balistice iraniene Fateh-110 şi Zolfaghar, ambele cu o rază de acţiune de cel puţin 300 de kilometri sau mai mult”, notează Mediafax.

UPDATE Un grup non-profit rusesc strânge donații pentru marinarii care au fost răniți în urma unui atac cu rachete ucrainene asupra unui submarin aparținând Flotei Moscovei din Marea Neagră la începutul acestei luni, notează Adevărul.

UPDATE Volodimir Zelenski a decorat un român pentru sprijinul acordat Ucrainei în război. Președintele Ucrainei a semnat un decret prin care acordă unui cetățean român Ordinul de Merit, gradul III. Actul a fost publicat de autoritățile ucrainene pe 4 septembrie 2023. Românul decorat de Volodimir Zelenski, Radu Hossu, a ajuns popular în spațiul online din România în prima faza datorită rezumatelor de noapte, publicate începând cu februarie 2022 cu referire la evoluția luptelor pe frontul din Ucraina, potrivit Gândul.

UPDATE Statele Unite trimit avioanele de război să patruleze la granițele României după ce atacurile rusești cu rachete și drone de la Dunăre s-au intensificat. Patru avioane de luptă F-16 din cadrul Forțelor Aeriene ale SUA au fost desfășurate la Baza Aeriană Fetești din România pentru a susține misiuni de poliție aeriană în cadrul NATO, notează NewsWeek.

UPDATE Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, contează pe ajutorul statelor membre NATO în ceea ce priveşte furnizarea de sisteme suplimentare de apărare aeriană „pentru a închide cerul ucrainean de atacurile rusești asupra infrastructurii critice”. Potrivit Ukrinform, Zelenski a făcut o declaraţie în acest sens joi, la Kiev, în cadrul unei conferințe de presă comune cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a sosit într-o vizită neanunţată în capitala ucraineană, notează Rador.

UPDATE Generalul James Clapper, fostul Director al Serviciilor Naționale de Informații, SUA, a oferit un interviu în exclusivitate pentru Antena 3 CNN. "Cred că sunt mai multe scenarii rele, unul din ele înseamnă utilizarea armelor nucleare, ceea ce ar fi rău pentru toată lumea. Putin a mai făcut asemenea amenințări. Perspectiva nu este chiar zero, dar este puțin probabil să facă acest lucru. Un alt scenariu rău ar fi o înfrângere a ucrainenilor și o victorie a rușilor. Așa ceva ar fi teribil, nu doar pentru Ucraina, cât și pentru întreaga lume liberă. Cred că dacă rușii au obține ceva ce ar putea numi victorie, asta i-ar încuraja să meargă mai departe spre Moldova, Georgia sau Țările Baltice. Cred că viziunea lui Putin este de a reface Uniunea Sovietică așa cum era ea înainte. În acest război sunt capcane, dar este important ca Occidentul condus de SUA să susțină și să sprijine Ucraina, să-i echipeze ca să învingă", a spus fostul director al Serviciilor de Informații. În contextul unirii României cu Moldova, generalul a spus "Cred că totul este posibil, deși politic ar fi foarte dificil. Ar fi foarte ciudat pentru Moldova, având în vedere prezența rusă de acolo. Cred că asta ar fi inacceptabil pentru ruși și ar face tot ce le-ar sta în putință să împiedice această unire. Ar fi greu pentru Republica Moldova să reușească așa ceva" a remarcat generalul.

UPDATE Ucraineanul Oleksandr Kovalenko, un analist militar-politic al grupului „Rezistența informațională”, susține, surprinzător, că Rusia a folosit spațiul aerian al României și al Republicii Moldova în timpul atacurilor cu rachete și drone asupra Ucrainei. Mai exact, spune el, teritoriul acestor două state a servit drept acoperire pentru ruși, deoarece apărarea aeriană ucraineană nu a putut distruge țintele aeriene ale inamicului din România și Republica Moldova, scrie Spotmedia.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, face o vizită-surpriză la Kiev. Alianţa anunţă acest lucru, anticipând conferinţa de presă cu preşedintele ucrainean. „Forţele ucrainene recuceresc treptat teritoriul”, a declarat el. Nordicul a mai explicat că a încheiat contracte de furnizare de muniţie a Ucrainei în valoare de 2,4 miliarde de euro. „Cu cât Ucraina devine mai puternică, cu atât ne apropiem de sfârşitul războiului. Rusia poate opri războiul astăzi, Ucraina nu are această opţiune”, scrie Mediafax.

UPDATE Ministrul ucrainean al Apărării Rustem Umerov a numit trei noi adjuncți la mai bine de o săptămână după ce a anunțat că departamentul „repornește” în urma unei concedieri în masă a personalului, scrie Antena3: Yurii Dzhygyr (finanțe), Nataliia Kalmykova (dezvoltare socială), Kateryna Chernogorenko (dezvoltare digitală).

UPDATE Pentru a stabiliza situația pe piața internă a produselor petroliere, este posibil să se aplice mecanisme similare cu cele deja utilizate în reglementarea exportului de îngrășăminte, a sugerat președintele rus Vladimir Putin la o întâlnire cu reprezentanții guvernului. "Avem practică în alte industrii, pe îngrășăminte, de exemplu. Într-adevăr, am pus volumul necesar pe piața internă și apoi câștigăm bani pe piața externă. Ei bine, există, funcționează. Este clar că există o specificitate în industria petrolieră, dar, cu toate acestea, nu există o mare diferență, trebuie doar să iei aceste decizii în timp util și asta este", a spus el, relatează Interfax.

UPDATE Întrebat în repetate rânduri, miercuri, de către CNN, cum au ajuns sute de cubanezi să lupte pentru Rusia în războiul declanșat în Ucraina, ambasadorul rus la Havana, Victor Koronelli, a declarat că cele două țări sunt în contact și comunică pe această temă, scrie HotNews.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin s-a întâlnit joi la Kremlin cu Ramzan Kadîrov, în plină controversă legată de starea de sănătate a liderului cecen. Unele publicații ucrainene au observat că liderul cecen are vocea schimbată și vorbește cu greutate. În plus, Kadîrov și-a apărat fiul, care a bătut recent un deţinut pentru că a ars Coranul: „Da, sunt mândru de ceea ce a făcut Adam”, a spus Kadîrov.

UPDATE Declarația fostului secretar de stat al SUA, Hillary Clinton, despre "vinovăția" șefului de stat rus, Vladimir Putin, în extinderea NATO este "un nonsens complet și o înlocuire de concepte", notează TASS, potrivit Rador Radio România. Această opinie a fost exprimată de președintele Comisiei Dumei de Stat pentru afaceri internaționale, liderul Partidului Liberal Democrat din Rusia, Leonid Sluţkii. După cum a anunţat Reuters, Clinton, luând cuvântul la Departamentul de Stat, s-a adresat lui Vladimir Putin pe nume și a spus că el însuși "a cerut" extinderea NATO.

UPDATE Cheltuielile militare ale Rusiei vor creşte cu aproape 70% în 2024, potrivit unui document al Ministerului de Finanţe publicat joi, o decizie care ilustrează hotărârea Moscovei de a-şi continua intervenţia militară în Ucraina în pofida costului uman şi economic, relatează AFP.

UPDATE Premierul canadian Justin Trudeau a prezentat miercuri scuze după ce fostul preşedinte al Camerei Comunelor a elogiat un veteran nazist în timpul unei sesiuni la care a fost prezent şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski, transmite Reuters.

UPDATE Statele Unite au anunțat sancțiuni împotriva unei companii iraniene, precum și a unor companii din China, Turcia și Emiratele Arabe Unite pentru că ar fi sprijinit programul iranian de drone de „atac unidirecțional” prin furnizarea de componente critice, potrivit CNN.

Război în Ucraina, ziua 581: Tancuri false, semn de război lung și alerta lui Budanov! Letonia: Risc de Al Treilea Război Mondial
Război în Ucraina, ziua 580: Atac lângă Moldova, condiții din SUA și apariție suspectă! Medvedev amenință cu un război NATO-Rusia
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”
/FOTO/ Un moldovean care ar fi desenat Steaua lui David la Paris, implicat în „acțiuni de destabilizare dirijate de grupul Șor”
/FOTO/ Un moldovean care ar fi desenat Steaua lui David la Paris, implicat în „acțiuni de destabilizare dirijate de grupul Șor”
Finlanda anunță că închide toate vămile de la granița cu Rusia: Excepția admisă și termenul limită
Finlanda anunță că închide toate vămile de la granița cu Rusia: Excepția admisă și termenul limită
/VIDEO/ Guvernul planifică să majoreze salariul minim pe economie: Ar putea ajunge la 5.000 de lei din 1 ianuarie
/VIDEO/ Guvernul planifică să majoreze salariul minim pe economie: Ar putea ajunge la 5.000 de lei din 1 ianuarie
/ULTIMA ORĂ/ Kalinin, anchetat pentru propaganda războiului, lăsat fără cetățenia Republicii Moldova. Decretul, semnat de președintă
/ULTIMA ORĂ/ Kalinin, anchetat pentru propaganda războiului, lăsat fără cetățenia Republicii Moldova. Decretul, semnat de președintă

O „capsulă a timpului”: Un oraș antic din China a fost găsit pe fundul unui lac artificial

28 noiembrie 2023, ora 23:10

Un oraș antic a fost găsit perfect conservat pe fundul unui lac. Orașul subacvatic este ascuns la 40 de metri sub suprafața lacului artificial Qiandao din estul Chinei, conform indy100. Iată care este povestea locului.

Se crede că orașul antic uitat, cunoscut sub numele de Orașul Leului sau Shi Cheng, a fost construit în timpul dinastiei Han între anii 25 și 200 după Hristos. A fost cândva un centru politic și economic în provincia de est a Zhejiang. Zidurile orașului, despre care se crede că datează din secolul al XVI-lea, aveau cinci porți de intrare, spre deosebire de cele patru tradiționale din vechile orașe chineze, iar străzile sale largi conțin piatra dragonului și piatra Phoenix, scrie Alephnews

Guvernul chinez nu a părut impresionat de frumusețea locului, iar în 1959 a decis să construiască o centrală hidroelectrică în zonă și a decis să inunde orașul pentru a o face. Însă un efect surprinzător a fost că orașul a rămas ca o capsulă a timpului după ce a fost inundat. Apa folosită pentru a fi scufundat nu conținea nimic coroziv și nu era propice vieții marine, iar rămășițele sunt în stare perfectă. 

Acum, scafandrii lucrează cu grijă prin fiecare clădire, structură, arcadă, drum și casă pentru a crea în cele din urmă o imagine completă a felului în care ar fi arătat orașul.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Cine se află în spatele gazului ieftin promis de Șor. Planul ascuns pus la cale
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Ca într-un film american! Cum arată spitalul din Taraclia, după reparația de milioane, susținută partenerii de dezvoltare ai UE
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Parlicov, despre gazul de 10 lei promis de Guțul: „Multe promisiuni înainte de alegeri. Toate s-au stins undeva”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Primele declarații ale celor doi fermieri cu dosar penal: „Mașina a fost zdruncinată, nu înseamnă că a fost distrusă”
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
/VIDEO/ Zăpada a adus și bucurie! Moș Crăciun pe lac și imagini de poveste din Capitală, surprinse de TV8
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram