/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 734: Muniție din afara UE și avion rusesc doborât. Kremlinul avertizează despre un război cu NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”

28 noiembrie 2023, ora 22:13

Recordul din China cu care se laudă Gazprom este, de fapt, indicatorul unui eșec. Gigantul rus al gazelor a rămas fără cea mai valoroasă piață a sa și este nevoit să se bazeze pe o piață nouă, unde cererea e relativ redusă, concurența este puternică, iar costurile sunt mari, dat fiind că trebuie să investească în infrastructură. În plus, Kremlinul nu mai poate folosi gazele nici ca pârghie politică în relația cu Beijingul. Altfel spus, dacă înainte Europa era dependentă de livrările de gaze din Rusia, acum Rusia este dependentă de livrările de gaze în China, notează Wall-Street.ro. Între timp, vremea severă a omorât zece oameni în Ucraina. Alte peste 20 de victime ale zăpezii au avut nevoie de îngrijiri medicale.

Rusia a detașat fregata Amiral Makarov în serviciu la Marea Neagră, nava poate avea până la opt rachete Kalibr, motiv pentru care a crescut riscul atacurilor aeriene împotriva Ucrainei, potrivit agenției Unian, scrie Adevărul. Forțele armate ale Kievului continuă să provoace „pierderi grele” invadatorilor ruși, afirmă secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, descriind luptele în curs din Ucraina ca fiind printre „cele mai intense” de la începutul războiului la scară largă, la 24 februarie 2022, notează Adevărul. Lupte grele se dau în estul Ucrainei, anunță ucrainenii. Aceștia spun că rușii încearcă să ocupe oraşul Avdiivka şi avansează din toate părțile, a declarat un oficial local. Totodată, miniștrii de Externe din NATO se reunesc, la Bruxelles, pentru a discuta diferite chestiuni legate de securitate, printre care și războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

UPDATE Parlamentul României îşi reiterează sprijinul deplin pentru avansarea integrării europene a Republicii Moldova, Ucrainei și Balcanilor de Vest. O rezoluție în acest sens a fost adoptată astăzi cu majoritate de voturi. În acest fel, Legislativul de la Bucureşti susţine adoptarea unei decizii pozitive a Consiliului European privind deschiderea negocierilor de aderare la UE pentru Republica Moldova şi Ucraina.

UPDATE Republica Moldova va păși în noul an fără stare de urgență. După aproape doi ani, în care cele mai controversate decizii au fost luate de Comisia pentru Situații Excepționale, guvernarea susține că prelungirea stării de urgență până la sfârșitul lunii decembrie, votată zilele trecute de Parlament, a fost ultima. Declarația a fost făcută de președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, Olesea Stamate, la TV8.

UPDATE Finlanda îşi va închide întreaga frontieră cu Rusia, cu excepția traficului de mărfuri, în încercarea de a opri fluxul de solicitanți de azil care vin către ţara nord-europeană, a anunțat marţi premierul finlandez, Petteri Orpo, transmit AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

UPDATE Politica de migrație a Rusiei trebuie modificată, a spus, marți, Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii, avertizând că altfel amenințările la adresa întregii lumi ruse vor continua, relatează agenția Interfax.

UPDATE Ucraina va boicota o reuniune ministerială a Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) din această săptămână, la Skopje, din cauza prezenței șefului diplomației lui Putin, Serghei Lavrov, a anunțat, marţi, ministerul de externe ucrainean.

UPDATE Evacuarea obligatorie a copiilor din districtul Kupiansk din regiunea Kharkiv Oblast s-a încheiat după ce 296 de copii au părăsit zona vizată în mod constant de atacurile rusești, a anunțat poliția regională la 27 noiembrie, notează Mediafax.

UPDATE Criza energetică din Europa, asociată cu sfârșitul pandemiei și cu invadarea Ucrainei de către Rusia, a luat sfârșit. Piețele s-au adaptat, se arată într-o analiză Reuters. Problema care a rămas este că Europa a înlocuit gazul rusesc relativ ieftin cu gazele lichefiate mai scumpe, punând în pericol competivitatea industrială, însă aceasta este mai degrabă o problemă cronică decât o criză, scrie HotNews.

UPDATE Alexandr Kalinin, liderul unui partid prorus de la Chișinău a rămas fără cetățenia Republicii Moldova. Decretul, semnat de șefa statului, a fost publicat, astăzi, în Monitorul Oficial. Președinția nu a comentat decizia, dar se se știe că Alexandr Kalinin este cercetat penal pentru propagarea războiului. Politicianul nu a reacționat, deocamdată, la decizia președintei.

UPDATE Menţinerea ajutorului pentru Ucraina în războiul său împotriva Rusiei este de o importanţă "existenţială" pentru Europa, a declarat astăzi cancelarul german Olaf Scholz, relatează AFP.

UPDATE Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un membru al unei presupuse reţele înfiinţate de agenţia de informaţii militare ruseşti, cunoscută sub numele de GRU. Suspecta, o femeie de afaceri locală, ar fi trimis GRU zeci de locaţii în care credea că se află unităţi militare ucrainene, potrivit SBU, scrie Mediafax.

UPDATE Soțiile rușilor recrutați în timpul mobilizării dictate anul trecut de Vladimir Putin au publicat un apel, în care critică Kremlinul pentru că și-a trădat propriul popor și a făcut promisiuni goale. Apelul a fost publicat pe canalul Telegram The Way Home. „Acesta este un apel către toată lumea sau mai degrabă o cerere de ajutor. Tragedia noastră se desfășoară chiar în fața ochilor voştri, pe care nu o putem suporta singure!”, se arată în mesajul rudelor soldaţilor. Apelul adaugă că publicul rus a fost „trădat și exterminat”. „Ne amintim cum președintele a promis că rezerviștii nu vor fi chemați, că sarcinile în [Ucraina] erau îndeplinite doar de voluntari profesioniști. Și apoi cei dragi au fost duși în Ucraina. Promisiunile s-au dovedit a fi goale. Mulţi nu se vor mai întoarce niciodată. Mobilizarea s-a dovedit a fi o greșeală teribilă”, a adăugat grupul, potrivit Spotmedia.

UPDATE Forţele de poliţie din Ucraina, Franţa, Germania, Norvegia şi Statele Unite l-au arestat, într-un efort comun, pe liderul unei reţele de hackeri care operează din Ucraina şi care s-a aflat în spatele unor atacuri cibernetice menite să extragă sute de milioane de euro de la victimele lor, a anunţat marţi Europol, potrivit AFP, citată de Agerpres.

UPDATE Forțele ruse își intensifică eforturile pentru capturarea localității Avdiivka din estul Ucrainei, încercând să înainteze din toate direcțiile după săptămâni de lupte, a anunțat principalul oficial din localitate, potrivit Reuters.  

UPDATE Un tribunal din Moscova a prelungit marţi cu două luni, până la 30 ianuarie, arestul preventiv al jurnalistului american Evan Gershkovich, care a fost reţinut în Rusia la sfârşitul lunii martie pentru „spionaj”, acuzaţie pe care el o neagă, potrivit Spotmedia.

UPDATE Vântul puternic, ninsorile şi inundaţiile care au măturat părţi din sudul Rusiei, dar și regiuni din Ucraina şi Moldova s-au soldat, luni, cu cel puţin 13 morţi, informează AFP, potrivit News.ro. Aproape două milioane de persoane au rămas fără curent electric.

UPDATE Camera superioară a parlamentului rus va anunța oficial data alegerilor prezidențiale din martie pe 13 decembrie, a declarat liderul Partidului Comunist, Ghenadi Ziuganov. Potrivit legii ruse, camera superioară a parlamentului trebuie să anunțe data exactă cu cel puțin 100 de zile înainte de vot. Ziua alegerilor este, în general, considerată a fi 17 martie, notează Spotmedia.

UPDATE Viktor Zhora, fost șef adjunct al Serviciului de Comunicații Speciale de Stat, a fost reținut în legătură cu o schemă de delapidare a fondurilor de stat, a informat Curtea Superioară Anticorupție. Alături de fostul șef al serviciului Yuri Şcihol și alți patru suspecți ar fi deturnat 62 de milioane de hrivne (1,7 milioane de dolari) din fonduri de stat alocate pentru achiziționarea de echipamente și software între 2020 și 2022. Zhora urmează să fie ținut în arest preventiv pentru două luni, cu cauțiune stabilită la 10 milioane de hrivne, adică 276.000 de dolari. Guvernul i-a demis pe ambii oficiali din posturile lor, scrie Spotmedia.

UPDATE Zece persoane au murit în furtunile de zăpadă din Ucraina, a declarat ministrul de Interne, Igor Klimenko. „Ca urmare a înrăutățirii condițiilor meteorologice, 10 persoane au murit în regiunile Odesa, Harkov, Nikolaiv și Kiev”, a scris Klimenko pe Telegram. „23 de persoane au fost rănite, inclusiv doi copii”, a adăugat el. 411 localităţi din 11 regiuni au rămas fără curent, iar peste 1.500 de maşini au trebuit să fie salvate din nămeţi, scrie Spotmedia.

UPDATE Mariana Budanova, soția șefului Direcției Principale de Informații a Ministerului Apărării al Ucrainei, a fost otrăvită cu metale grele. A fost internată în spital după o deteriorare prelungită a sănătății, scrie portalul Babel.ua citând surse din serviciile de informații. notează Ziare.com.

UPDATE Protestele organizate în Rusia de rudelor soldaților măcelăriți pe frontul din Ucraina s-au înmulțit în ultima perioadă, fapt de natură să irite puterea de la Moscova, potrivit Ziare.com.

UPDATE Secretarul Consiliului de Securitate și Apărare Națională al Ucrainei, Oleksi Danilov, a declarat că rușii au activat o rețea de spioni în Ucraina pentru a destabiliza situația și a submina unitatea statului. În timpul unui interviu pentru The Times, el a subliniat că scopul Federației Ruse este să creeze o ruptură între conducerea politică și cea militară a Ucrainei și să aprindă sentimentul antiguvernamental în rândul cetățenilor, notează Ziare.com.

UPDATE Ucraina are de gând să îşi schimbe practicile de recrutare, în încercarea de a menţine capacitatea de luptă a armatei după aproape doi ani de război cu Rusia, relatează The Guardian. Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei, a declarat pentru sursa citată că schimbările, care vor fi anunţate în această săptămână, vor include utilizarea firmelor de recrutare private pentru o mobilizare mai bine orientată şi pentru a-i asigura pe recruţi că vor fi repartizaţi în roluri ce corespund abilităţilor lor şi nu sunt pur şi simplu trimişi pe front. „Unii oameni sunt speriaţi, speriaţi să moară, speriaţi să tragă, dar asta nu înseamnă că nu pot fi implicaţi în alte activităţi. Acum avem un nou ministru cu o nouă abordare”, a declarat pentru The Guardian Oleksi Danilov, secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei.

UPDATE Preşedintele rus a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66% a sumelor alocate Apărării faţă de anul în curs, în contextul războiului din Ucraina, transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale. Pentru acestea din urmă sunt prevăzute 7,5 trilioane de ruble (84,3 miliarde de dolari), în timp ce Apărarea va primi 10,4 trilioane de ruble (111 miliarde de dolari), sumă ce reprezintă aproximativ o treime din întregul buget. Pentru anul în curs bugetul Apărării a fost de 6,5 trilioane de ruble (66,7 miliarde de dolari).

UPDATE Unităţile armatei ucrainene au fost nevoite să se retragă parţial din sectorul de front de la sud-est de oraşul Avdiivka din provincia Doneţk, pe care trupele ruse încearcă să-l încercuiască, potrivit unor observatori militari ucraineni citaţi luni de agenţia DPA.

UPDATE Rusia este nevoită să-şi retragă sistemele de apărare din Kaliningrad (o exclavă a Rusiei, situată între Polonia, Lituania și Marea Baltică), pentru a le înlocui pe cele pe care le-a pierdut în războiul din Ucraina, potrivit celei mai recente actualizări din teren de la Ministerul Apărării de la Londra. Mișcarea arată că Rusia este atât de suprasolicitată de războiul său din Ucraina încât trebuie să accepte riscuri suplimentare în Kaliningrad, un loc foarte important din punct de vedere strategic, fiind mărginit pe trei părți de teritoriu NATO.

UPDATE Piesele de schimb folosite pentru repararea avioanelor și elicopterelor militare rusești par să fi fost importate dintr-o serie de fabrici ucrainene, potrivit unei investigații publicate de publicația independentă de știri rusă Important Stories pe 27 noiembrie, scrie Ziare.com.

UPDATE Canale de Telegram locale au raportat zgomote de explozii în orașul rus în cursul nopții trecute. În replică, Ministerul rus al Apărării a declarat că forțele lor au doborât o dronă ucraineană deasupra regiunii Smolensk, în jurul aceleiași ore locale de 23:00. Guvernatorul regiunii a confirmat că nu au existat daune semnificative la infrastructură și nici victime în urma incidentului. Cu toate acestea, surse din serviciile secrete ucrainene au afirmat că au reușit să lovească fabrica rusă de avioane. Smolensk se află la aproximativ 400 de kilometri sud-vest de Moscova și la 300 de kilometri de granița ucraineană, scrie Realitatea.

UPDATE Nici președintele Franței, Emmanuel Macron, nici cancelarul german Olaf Scholz. Președintele ucrainean Volodimir Zelenski este cea mai influentă persoană din Europa în 2023, potrivit Politico. Zelenski a intrat în atenția opiniei mondiale odată cu invazia Rusiei în Ucraina.

UPDATE Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) notează, în raportul său din 27 noiembrie, că „în ciuda condițiilor meteorologice dificile, atât forțele rusești, cât și cele ucrainene continuă atacurile terestre pe teritoriul Ucrainei, deși într-un ritm ușor mai lent din cauza zăpezii și a vizibilității reduse”, relatează Ukrainska Pravda.

UPDATE Miniştrii de externe din NATO se reunesc începând de marţi la Bruxelles pentru a discuta diferite chestiuni de securitate, printre care războiul Rusiei împotriva Ucrainei şi tensiunile sporite dintre Serbia şi Kosovo, potrivit DPA.  

UPDATE Forțele rusești au lovit de șase ori districtul Nikopol din regiunea Dnipropetrovsk pe 27 noiembrie, rănind o femeie de 51 de ani, a anunțat guvernatorul Serhii Lysak, potrivit The Kyiv Independent.

UPDATE Forțele ruse continuă ofensiva asupra orașului ucrainean Avdiivka, din regiunea Donețk, unde avansează în șase direcții, potrivit unui raport al Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Lupte grele au loc în apropierea fabricii de cocs din oraș. Anterior, bloggeri ruși au afirmat că forțele Moscovei au capturat întreaga zonă industrială a orașului.

UPDATE Noaptea trecută, trupele rusești au lansat un atac cu rachete asupra orașului Krivoi Rog din regiunea Dnepropetrovsk, relatează Ukrainska Pravda, care citează autoritățile locale. „În timpul nopții, o țară teroristă a atacat din nou Ucraina cu rachete și UAV-uri (drone – n.r.). A avut loc un atac cu rachete asupra orașului nostru”, a anunțat șeful Consiliului de Apărare din Krivoi Rog, Alexander Vilkul. De asemenea, forțele ruse au tras cu artilerie grea asupra comunității Marganets din districtul Nikopol aflat în aceeași regiune. Nu au fost înregistate victime, scrie Libertatea.

UPDATE Potrivit mai multor surse ucrainene, rușii atacă pe toată linia Frontului din Donbas, mai ales la Avdiivka, dar ISW spune că nu există raportări confirmate că ar fi făcut vreun câștig teritorial. Anterior, ucrainenii au arătat că atacul furibund de la Avdiivka, care este o suburbie a orașului Donețk (ocupat din 2014), ar urmări o victorie cu orice preț, de care Putin ar urma să se folosească pentru a-și anunța, în decembrie, o nouă candidatură la președinția Federației Ruse, potrivit Biziday.

UPDATE Bulgaria şi-a acordat permisiunea pentru zborul ministrului rus de externe, Serghei Lavrov, prin spațiul său aerian, informează oficiali din cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Sofia. Lavrov va participa la reuniunea Consiliului miniştrilor OSCE în Europa, care va avea loc la Skopje, între 29 noiembrie şi 1 decembrie, scrie Rador.

UPDATE NATO a calificat drept „foarte dificilă” situația de pe linia frontului din Ucraina, iar linia frontului nu s-a schimbat prea mult de la începutul contraofensivei armatei ucrainene. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a făcut această declarație în ajun, înaintea reuniunii Consiliului Nord-Atlantic la nivelul miniștrilor de Externe, notează Libertatea Cuvântului.

UPDATE Pe rețelele de socializare circulă numeroase imagini cu furtuna care a lovit weekendul trecut inclusiv coastele Crimeei, acoperind tranșeele și deteriorând fortificațiile pregătite de ruși pentru situația unui asalt amfibiu al ucrainenilor. ISW observă faptul că este posibil ca și liniile feroviare să fi fost serios afectate, ceea ce complică și mai mult situația aprovizionării pe Frontul de Sud. Navele rusești purtătoare de rachete au fost retrase în porturi și există temererea că ancorele mai multor mine marine, plantate atât de Rusia cât și de Ucraina, au fost smulse de furtună, iar acestea plutesc acum în derivă, complicând orice operațiuni navale, atât militare, cât și civile, potrivit Biziday.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că se aşteaptă ca Turcia şi Ungaria să ratifice aderarea Suediei la NATO fără alte amânări, potrivit unui interviu acordat de Stoltenberg website-ului ungar index.hu, publicat marţi, potrivit Rador.

UPDATE Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a declarat că Occidentul încearcă să "înghețe" războiul din Ucraina pentru a câștiga timp și a reînarma Ucraina. În același timp, bloggerii din presa rusă susțin că orice "armistițiu" sau pauză în război va permite forțelor armate să se odihnească, să se reînarmeze și să reia ofensiva. Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au declarat că există o lipsă evidentă de consens în Federația Rusă cu privire la ceea ce anume va fi considerată victoria sa. Iar acest lucru sporește îngrijorarea în spațiul informațional rusesc cu privire la ritmul războiului, potrivit NewsWeek.

UPDATE Ucraina a respins 79 de atacuri pe mai multe direcții ale frontului. Forțele ruse au atacat în special pe direcțiile Avdiivka și Bahmut, unde armata ucraineană a respins 47 de atacuri, potrivit Statului Major al Forțelor Armate, scrie agenția Unian.

UPDATE Ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a fost autorizat să survoleze spaţiul aerian bulgar pentru a participa la o reuniune ministerială a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) la Skopje, în Macedonia de Nord, a anunţat luni seară Ministerul de Externe de la Sofia, relatează AFP. „Autorizaţia de survol diplomatic este de natură temporară (…) şi se încadrează în excepţii de la regimul de sancţiuni al Uniunii Europene împotriva lui”, potrivit unui comunicat, scrie Cotidianul.

UPDATE Armata ucraineană continuă să-și mențină capul de pod stabilit pe malul stâng al fluviului Nipru în regiunea Herson (sud), dar a fost nevoită să-și retragă parțial unele unități din orașul Avdiivka, în regiunea Donețk (est).

UPDATE Ministrul de Externe al Ungariei a lăsat să se înțeleagă că UE nu ar trebui să aprobe cel de-al 12-lea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei până când nu va analiza consecințele precedentelor pachete, potrivit Sky News.

UPDATE Preşedintele Vladimir Putin a promulgat luni bugetul Rusiei pentru perioada 2024-2026, care prevede pentru anul viitor o creştere cu 66 % a sumelor alocare Apărării faţă de anul în curs. În contextul războiului din Ucraina, anul viitor cheltuielile militare ale Rusiei le vor depăşi pentru prima dată pe cele sociale, scrie Adevărul.

UPDATE Gazprom nu a furnizat cifre concrete, dar, potrivit Bloomberg, Rusia vrea să ajungă la exporturi de gaze către China de 38 de miliarde de metri cubi în 2024. Vorbim însă doar de deziderate – fiindcă, în cifre reale, în 2022 exporturile de gaze rusești către China au fost de 15 miliarde de metri cubi. Iar anul acesta, nivelul contractat ar fi fost de 22 de miliarde, conform declarațiilor, destul de vagi, ale șefului Gazprom, Alexei Miller. Deci recordul anunțat de gigantul gazelor nu are cum să depășească 25 de miliarde. Chiar și așa, cifra pare impresionantă – pentru cei care nu cunosc volumul de gaze rusești importate de Europa înainte de declanșarea războiului din Ucraina. În deceniul dinaintea invaziei, acesta a fost constant peste 120 de miliarde, ajungând în 2021 la aproximativ 170 de miliarde de metri cubi, dintre care 146 în statele Uniunii Europene, notează Wall-Street.ro.

UPDATE Preşedintele Volodimir Zelenski a anunţat luni seară că vremea rea care s-a abătut asupra Ucrainei a făcut mai multe victime, cel mai grav bilanţ înregistrându-se în regiunea Odesa, unde cinci persoane au murit şi 19 au fost rănite. De asemenea, aproape 1.500 de localităţi din 17 regiuni au rămas fără energie electrică, în timp ce ciclonul se deplasează acum spre nordul ţării, scrie HotNews.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 642: Furtuna secolului în Crimeea și asalt la Avdiivka! Alertă: „Războiul s-ar putea extinde”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 641: Iarnă grea, drone negre și riposta Kievului! "Următoarele luni ar putea fi decisive"
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
Moldoveanul care a snopit în bătaie o tânără la București este luptător MMA. Cum și-a justificat violența
Moldoveanul care a snopit în bătaie o tânără la București este luptător MMA. Cum și-a justificat violența
Strigăt de disperare! Familia cere ajutor pentru a-i salva viața lui Marseli, un tânăr implicat într-un grav accident în Bali
Strigăt de disperare! Familia cere ajutor pentru a-i salva viața lui Marseli, un tânăr implicat într-un grav accident în Bali
Așa-numitul Congres de la Tiraspol, o încercare de victimizare? Cașu: „Ne dăm seama că e ceva organizat de cineva de sus”
Așa-numitul Congres de la Tiraspol, o încercare de victimizare? Cașu: „Ne dăm seama că e ceva organizat de cineva de sus”
/VIDEO/ Explozie muzicală: Carla's Dreams și Frații Advahov au dat o nouă viață piesei „Ne bucurăm în ciuda lor”
/VIDEO/ Explozie muzicală: Carla's Dreams și Frații Advahov au dat o nouă viață piesei „Ne bucurăm în ciuda lor”

Moldoveanul care a snopit în bătaie o tânără la București este luptător MMA. Cum și-a justificat violența

27 februarie 2024, ora 23:14

Cetățeanul moldovean care ar fi bătut o femeie până a lăsat-o inconștientă, în scara unui bloc din Centrul Vechi al Bucureștiului, este luptător MMA. Ajuns pe mâna oamenilor legii, individul și-a recunoscut vina și a declarat că a snopit în bătaie victima de frică. Acesta a mai povestit că avea în plan să întrețină contra cost relații sexuale cu femeia, scrie presa română

Tânăra l-ar fi condus duminică noapte într-o clădire aflată în Centrul Vechi al Bucureștiului, dar acolo agresorul ar fi intrat în panică în momentul în care s-ar fi apropiat de ei mai mulți oameni. Acesta a mai spus că a crezut că urma să fie tâlhărit și de aceea a devenit agresiv.

Anchetatorii nu îi cred povestea deoarece „...a lovit-o pe victimă în repetate rânduri, în special în zona capului, folosind corpuri dure, cu o intensitate deosebit de mare... Acționând în modul arătat mai sus, autorul a acceptat posibilitatea suprimării vieții victimei”, spun anchetatorii.

Victima sa este intubată, în secția de terapie intensivă a Spitalului Universitar.

Agresorul a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor. 

Circulația microbuzelor de pe unele rutele interurbane a fost dată peste cap de un protest al transportatorilor. Care este reacția autorităților?/ O dronă rusească a survolat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova, susțin Forțele de apărare aeriană a Ucrainei. Ce spune ministerul Apărării de la Chișinău?/ Gata cu protestele fermierilor. Agricultorii își retrag tractoarele de pe trasee, inclusiv de la vama Leușeni, după ce statul le-a promis astăzi noi împrumuturi în condiții preferențiale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un moldovean a murit în războiul din Ucraina, anunță autoritățile ruse. Acesta lupta de partea rușilor. Avem detalii la știri! /Transportatorii nu renunța la protestul programat pentru următoarele trei zile și spun că vor sista mai multe rute intrurbane și interraionale. Între timp, ANTA îi îndeamnă să renunțe la protest și să asigure transportul oamenilor. În caz contrar, vor fi amendați. /Început de săptămână cu ghinion pentru un șofer din Capitală. Mașina acestuia a ars ca o torță, pe o stradă din sectorul Buiucani. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După Ilan Șor și Marina Tauber a ajuns să fie interzisă în Statele Unite ale Americii. SUA a anunțat, astăzi, sancțiuni împotriva deputatei, motivând că l-a ajutat pe Șor să cumpere voturi. /Începâd de astăzi, vom plăti cu trei lei și 60 de bani mai puțin pentru gaze. Tarifele aprobate zilele trecute au intrat în vigoare. /Primarul din Boldurești, care a tamponat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost plasat în arest în penitenciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați în lipsa bănuitului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vama Leușeni a fost blocată din nou de agricultori. Aceștia au adus peste 50 de tractoare, împiedicând accesul tuturor unităților de transport. /Procurorii cer 30 de zile de arest, pentru primarul localității Boldurești, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Solicitarea va fi examinată mâine. /Protest la Curtea Constituțională. Magistrații au continuat astăzi examinarea articolului prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget, timp în care mai mulți locuitori din Găgăuzia au cerut anularea prevederii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei indivizi din Autonomia Găgăuză au fost reținuți pentru incendierea mașinilor și a centrelor de plasament pentru refugiații ucraineni. /Gaz mai ieftin din luna martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a micșorat astăzi tariful. /Șoferul, care a lovit mortal un copil de 14 ani, la Nisporeni, și a fugit de la fața locului a fost reținut. Este vorba de primarul localității Boldurești, anunță poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Patru ani de pușcărie pentru polițista care a urcat beată la volan și a lovit mortal o femeie la Sîngera! Avocații victimei spun că pedeapsa este prea blândă și vor să o atace la Curtea de Apel. /Întâlnire cu scântei la Guvern! Fermierii au plecat dezamăgiți de la întrevederea cu prim-ministrul Recean. Aceștia amenință că dacă mâine nu obțin ceea ce-și doresc, vor bloca din nou drumurile cu tractoarele. /Încă un capăt de acuzare pe numele fostului șef de la Calea Ferată, Iurie Topală. Acesta este invinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Miercuri se va decide ieftinirea gazelor. Autoritățile sunt gata să reducă tarifele cu aproape 25 la sută, se arată în proiectul făcut public de Agenția pentru Reglementare în Energetică. /Socialiștii moldoveni au mers din nou la Moscova. Au participat la o conferință anti Occident, organizată de partidul Edinnaia Rossia. /La un pas de tragedie. O tânără de 24 de ani a fost salvată de la înec. Aceasta a intrat în apa din parcul „Valea Morilor” și nu a mai putut ieși de una singură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al lui Putin, a murit într-o închisoare din Siberia. Acum două zile, acesta a scris pe rețelele sociale că a fost trimis pentru încă 15 zile în carceră. /Fermierii au blocat cu tractoarele Vama Leușeni- Albița, pentru a cincea zi consecutiv, și au venit la Chișinău să discute cu conducerea de vârf a țării. Aceștia urmează să aibă o întâlnire cu premierul, dar și cu ministrul de resort. /A adăpostit o fată de 14 ani la stână și a abuzat-o sexual. Un cioban din Criuleni a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru viol.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Occidentul avertizează că adevăratul război hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova abia urmează. / Înmormântare alegorică la Parlament. Simpatizanții Partidului Renaștere au adus în fața Legislativului un sicriu și mai multe coroane, după ce Parlamentul a mai denunțat astăzi trei acorduri cu CSI. /Nicio zi fără blocaje la vama Leușeni-Albiția. Este a patra zi în care fermierii închid principalul drum spre Uniunea Europeană. Deputații l-au chemat astăzi la raport în Parlament pe ministrul Agriculturii. /Și transportatorii auto și-au reluat protestele. Aceștia au adus zeci de microbuze în PMAN și cer anularea noilor prevederi legislative în domeniul transportului rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel puțin 80 de camioane sunt acum blocate la vama Leușeni. Fermierii au închis din nou drumul cu tractoarele, supărați că autoritățile n-au stabilit o întâlnire cu ei. Aceștia au blocat și traseul Cahul - Cantemir, iar la nord au făcut marșuri cu tehnică agricolă. /Avem, sistem de apărare aeriană, dar nu ne ajută. Ministrul Apărării susține că, pentru a fi funcțional, radarul francez recepțioinat de Moldova are nevoie de dotări suplimentare costisitoare. /3600 de dolari pentru a-l ajuta să treacă ilegal frontiera. Atât ar fi perceput doi bărbați și o femeie din Basarabeasca de la un ucrainean, pe care l-au ajutat să ajungă în Republica Moldova. Aceștia nu sunt la prima abatere, pe numele lor fiind inițiat un alt dosar similar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fermierii au blocat și astăzi vama Leușeni. După două ore drumul a fost redeschis, iar agricultori au amenințat să revină, dacă guvernarea nu va iniția un dialog cu ei. /Consiliera PAS, Zinaida Popa, a fost numită director la Moldexpo. Aceasta râmăne în Consiliul Municipal. /Crește numărul virozelor, iar spitalele și așa sunt pline. Cel mai mult sunt afectați copiii- peste 60% din cei infectați săptămâna trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Protestele agricultorilor se amplifică. Astăzi au blocat vama Leușeni și cer demisia ministrului Agriculturii. / Ca prin urechile acului! Fragmente de dronă Shahed au căzut lângă satul Etulia, Vulcănești. Aveau 50 de kg de explozibil și dacă ar fi explodat, ar fi provocat victime și distrugeri mari. / Cei care se simți nedreptățiți la examenul auto vor putea depune contestații. O pot face online, pe site-ul Agenției Servicii Publice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ion Ceban acuză consilierii PAS că au adus organizat oameni la ședința CMC și a spus că va sesiza structurile responsabile, dar și misiunile diplomatice despre ceea ce el numește „o depășire a tuturor normelor morale”. Care a fost replica partidului? / Incendiu la Centrul de informare NATO din Chișinău, aflat pe teritoriul Universității de Stat din Moldova. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au reușit să lichideze flăcările la scurt timp după izbucnire. / Angajații Căilor Ferate își vor primi salariile restante până la începutul lunii martie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta mai spune că zilele următoare va fi numit și un nou șef interimar la CFM. Ce alte declarații a mai făcut ministrul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fugarul Ilan Șor este la Moscova și susține că moldovenii sunt integrați cu forța în Uniunea Europeană. Biroul Interpol Moldova cere Rusiei să-l extrădeze./ Scene pline de cinism la ședința CMC. Pentru a convinge primăria să nu taie salariile asistenților personali, un tânăr cu dizabilități a ieșit din scaunul cu rotile și s-a târât pe jos în fața consilierilor./ Grav accident la Ungheni. O adolescentă a decedat, după ce mașina în care se afla a ajuns într-un copac. La volan era un tânăr băut și fără permis de conducere./ Senatorii americani au blocat din nou proiectul de lege prin care SUA urma să acorde un ajutor de 60 de miliarde de dolari Ucrainei. Acesta a fost negociat mai mult timp, iar acum câteva zile democraţii au ajuns la un acord cu republicanii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În plină zi, un bărbat a fost împușcat în orașul Soroca. Din fericire, a scăpat cu viață, fiind dus la spital rănit la un picior. / Kievul confirmă că ucrainenii au împușcat doi transnistreni într-un schimb de focuri la hotar cu regiunea separatistă. / Cele peste 3 mii de cartușe dispărute de la Fulger au fost sustrase anul trecut chiar din depozitul brigăzii de poliție. Ministrul de Interne a cerut revizii la toate structurile subordonate ministerului. / Agricultorii din Cahul au ieșit la proteste cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng că sunt faliți și nu au cu ce începe lucrările de primăvară. Ce spune ministrul Vladimir Bolea, vedeți imediat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Situație penibilă la brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În loc de cărtușe ofițerii au descoperit, într-o ladă pentru muniții, nisip și pietre. / Stare de alertă la Bălți. Poliția încearcă să prevină consecințele unui apel la ură interetnică, după ce persoane necunoscute au chemat oamenii, pe un canal anonim de telegram, să ia la pumni copiii vorbitori de limbă rusă. Oamenii legii ne asigură că nu există niciun pericol pentru etnicii ruși și că este vorba de răspândirea unor știri false. / Filmul „Carbonˮ, regizat de Ion Borș, a cucerit cele mai multe trofee la Gala Cineaștilor 2024. Iar „Oameni Gospodari”, difuzat de TV8, a fost desemnat cel mai bun serial. Cine mai sunt premianții?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bărbatul de 65 de ani suspectat că și-a violat nepoțica de numai 5 ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. / Sacoșă plină cu bani, la primăria Orhei! Un funcționar și un curier, originar din Găgăuzia, dar cu pașaport rusesc, au fost reținuți. Este vizat un fost partid politic. / Cristina Gherasimov a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană. Aceasta va fi și negociatorul șef al Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. / Alertă în Chile din cauza incendiilor puternice. Focurile uriașe, care au cuprins cartiere întregi de locuințe, a luat viața a peste 100 de persoane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tatăl vitreg al copilei de 11 ani, care recent a născut, nu-și recunoaște vina. Acesta este singurul suspect în cazul de viol al fetiței. Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. / La Comrat a avut loc un marș aniversar cu ocazia împlinirii a 10 ani de la cele două „referendumuri găgăuze”, declarate ilegale de Chișinău. Presa locală anunță că manifestanții au fost aduși organizat. Au fost prezenți și „un număr impunător de elevi”. / Scandal și îmbrânceli la prima ședință din acest an a Consiliului Municipal Chișinău. De la ce a pornit totul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un nou-născut al unei femei din Ucraina urma să fie vândut unui cuplu din România. În schemă este implicată și șefa unei maternități din țară, dar și președinta unei fundații de copii. / O nouă sesiune parlamentară cu protestatari la ușă. Deputații au reluat azi ședințele în plen, iar partidele afiliate fugarului Ilan Șor și-au scos din nou simpatizanții în stradă. / Accident în lanț la Cimișlia. Din cauza ceții dense și a poleiului, o mașină s-a tamponat într-un parapet, după care a derapat de pe traseu. Alte nouă, care veneau din spate, s-au tamponat în lanț.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Crimă înfiorătoare la Dubăsari. Un bărbat proaspăt externat de la Psihiatrie, și-a ucis cu bestialitate mama. Opt ani în urmă individul și-a omorât și tatăl. /Taxele indroduse de primăria Chișinău pentru grupele cu program prelungit au fost anulate. Și starea excepțională în domeniul educației din Capitală a fost declarată nulă. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. /Vom avea un recensământ al populației și al locuințelor în perioada aprilie-iulie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului.

/VIDEO/ Războiul l-a lăsat fără casă. Povestea incredibilă a lui Mikola din Bogorodicine: „Simt că va fi bine, Ucraina e de neînvins”
/VIDEO/ Războiul l-a lăsat fără casă. Povestea incredibilă a lui Mikola din Bogorodicine: „Simt că va fi bine, Ucraina e de neînvins”
/ULTIMA ORĂ/ Facturi mai mici la gaz! Cât vor achita consumatorii pentru un metru cub
/ULTIMA ORĂ/ Facturi mai mici la gaz! Cât vor achita consumatorii pentru un metru cub
Ucraina rezistă!
Ucraina rezistă!
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram