Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1011: Kievul cere NATO să fie invitată în Alianță. Rusia ar putea relua testele cu armament nuclear

social

/VIDEO/ Șansa sorocenilor de a avea o stație de epurare: Cu 11 milioane de euro, bomba ecologică poate fi stopată

29 aprilie 2023, ora 21:00

Nu cred că uimim pe cineva cu afirmația că orașul Soroca, ce numără peste 20 mii de locuitori, nu are o stație de epurare. E un lucru știut de multă lume și discutat inclusiv în cele mai înalte cercuri. Și ce dacă nu există, ar spune unii. Răspundem în felul următor: toată apa uzată ce iese din casele și apartamentele sorocenilor, prin sistemul de canalizare, se varsă direct în râul Nistru. Vorbim aici inclusiv de masele fecale și de urină.

Locul unde impuritățile intră în apele râului se produce chiar lângă faimoasa cetate construită de Ștefan cel Mare. Iar de aici, mizeria este purtată mai departe de curenți și transportată spre satele care sunt în aval. Mulți folosesc apa Nistrului pentru irigarea pământurilor ori pentru adăparea animalelor. Iar vara, oamenii se scaldă în ea. Poluarea rușinoasă are loc de aproape trei decenii, timp în care autoritățile nu au fost în stare să găsească o soluție. După atâția ani distanță, abia acum pare să se creioneze un plan care poate deveni realitate. Până în 2025, cu circa 11 milioane de euro, orașul ar putea să aibă o stație de epurare, care să pună punct dezastrului ecologic. 

De mai bine de 25 de ani, subiectul construcției unei stații de epurare la Soroca a fost folosit în campaniile electorale de toți actorii politici. În tot acest timp, apele reziduale ale orașului se scurg în Nistru, fără nicio intervenție sau tratare.

„Guvernările s-au schimbat și la fel și conducerea orașului Soroca. Dar după cum vedem, situația în care se află acum orașul și anume lipsa unei stații de epurare, a persistat în tot acest timp. Apa care ajunge în Nistru e de o culoare pe care îmi e greu să o exprim, dar mirosul în schimb, este unul foarte înțepător. Vedem cum râul Nistru este poluat în permanență”. 

Au existat mai multe încercări de a construi o stație de epurare în Soroca, dar, până acum, toate s-au soldat cu eșecuri. Anul trecut, la insistențele TV8, fosta ministră a Mediului, Iuliana Cantaragiu, a anunțat un nou proiect de construcție a unei stații de epurare în acest oraș. 

„Deci, se va construi în timpul apropiat. Tocmai am votat în Guvern acordul de împrumut, la ședința precedentă. - Ce înseamnă timpul apropiat, doamna Cantaragiu? - Asta înseamnă că, în trei ani de zile, municipiul Soroca va avea stație de epurare. Dacă ea va fi funcțională pe termen lung, asta depinde doar de autoritățile publice locale din Soroca”.

Jurnalistul Vadim Șterbate locuiește și activează în oraș de mai multă vreme. Atât el, cât și colegii săi de la publicația „Observatorul de Nord” au scris, în repetate rânduri, despre dezastrul ecologic provocat de lipsa unei stații de epurare. Fiind mai des pe urmele acestui subiect, și-a făcut propria concluzie despre întreaga situație. 

„La Soroca a fost politizat până și rahatul. Să nu fi fost implicată politica, Soroca ar fi avut de mult stație de epurare. Primul proiect a fost prin 2009, cu grant din partea Băncii Mondiale, de vreo 4 milioane jumătate de dolari. Până la urmă s-a stopat”, ne-a spus jurnalistul.

Ne-am propus să aflăm la ce etapă este proiectul „salvator”, anunțat anul trecut de autoritățile centrale. Drept urmare, am pornit mergând după miros și... nu am dat greș.

Regia Apă-Canal Soroca este cea care gestionează rețelele de apă și canalizare ale orașului. Aceasta se află în insolvabilitate în acest moment, neavând surse financiare pentru construirea unei stații de epurare.

„S-au făcut mulți pași, dar erau pași care nu puteau fi implementați, deoarece conducerilor nu le era a face stație de epurare, dar politică. Numai făceau politică atunci când le trebuia și făceau studii de fezabilitate. Eu știu că acele studii costă bani foarte buni. Făceau studii cu firmele lor, spălau bani și nimeni nu facea nimic. Studiile se făceau și apoi murea proiectul”, a menționat Igor Focșa, director tehnic la Regia Apă-Canal Soroca.

„Nu prea poți să o faci unde vrei. La deal era complicat, pentru că trebuia pompată apa și facturile ar fi fost mai mari, la vale nu se poate, pentru că este deja o rezervație naturală. Și s-a discutat să se facă mai multe mini-stații de epurare în fiecare cartier al orașului. Până la urmă, nici varianta aceea nu a mers”, a mai spus Vadim Șterbate.

În cele din urmă, locul pentru viitoarea stație de epurare a fost ales pe teritoriul unei foste baze de odihnă între orașul Soroca și satul Trifăuți. Terenul, spune Focșa, aparținea celor de la Moldsilva, iar ca să-l poată folosi, primăria din oraș a oferit o suprafață în altă parte.

„Este demonstrat că cel mai bun teren este terenul situat în baza de odihnă. Acolo e un teren care nu e folosit, un fost bazin acvatic care s-a uscat. Pe acel teren o să fie situată stația de epurare. Stația va fi de o capacitate de la 2500 până la 3500 metri cubi pe 24 de ore”, a explicat Focșa.

Actuala conducere a Primăriei din Soroca speră la o rezolvare cât mai rapidă a acestei situații dezastruoase.

La Soroca au existat toate premisele pentru construirea unei stații de epurare de tip zonă umedă. Dar acest tip de proiect nu a fost susținut de populația din zonă și a fost abandonat, fiind mutat și implementat la Orhei, în anul 2013. 

„Inițial se dorea să se construiască la Egoreni. Oamenii de acolo au fost împotrivă, pentru că li s-a spus că vor fi mirosuri, vor avea țânțari. Dar autoritățile nu le-au explicat ce înseamnă de fapt, au fost dezinformați. Au fost puși oameni contra oameni”, a relatat Șterbate.

„Aceștia nu s-au înțeles și Orheiul a luat-o, a implementat-o și au stație de epurare. Doar că iarna nu poate să lucreze această stație, este pe anotimpuri”, a precizat Focșa.

În 2015, Soroca a pierdut o altă finanțare. Conform informațiilor publicate de Observatorul de Nord, printr-un parteneriat, ar fi urmat să ajungă în bugetul local aproximativ 7,7 milioane de euro, sumă care ar fi acoperit cheltuielile de construcție a stației de epurare. Dar nu a fost să fie. De cele mai multe ori, promisiunile rezolvării acestei situații, coincideau cu alegerile locale. 

Așa a fost și în anul 2019, atunci când primăria Soroca a semnat un parteneriat cu o firmă din România, iar prin programul ROAID ar fi urmat să primească o finanțare de peste 10 milioane de euro. S-a facut chiar și un studiu de prefezabilitate dar, ca de fiecare dată, alegerile au trecut și dosarele au ajuns să se prăfuiască prin sertarele primăriei. 

În timpul discuțiilor cu Vadim, aveam să aflăm că orașul Soroca a avut o stație de epurare, lucru curios pentru multă lume, doar că era dincolo de Nistru, în actuala Ucraină, pe teritoriul satului Țechinovca. Conform unor documente din perioada sovietică, în anul 1965, Primăria Soroca a cumpărat cinci hectare de pământ, pe care a construit stația de epurare. Doar că, după proclamarea independenței Ucrainei și a Republicii Moldova, autoritățile sorocene au fost nevoite să achite chirie pentru exploatarea terenului. 

„Când a fost concepută construcția stațiilor de epurare, au considerat că stațiile să fie construite pe malul celălalt. Aici așa s-a făcut. Stația era acolo, dar s-a furat cam tot ce se putea fura. Autoritățile ucrainene au deschis două dosare penale, li s-a spus celor din oraș, care erau proprietarii bunurilor de acolo că, uitați, noi am prins în flagrant delict persoane care fură. Ce facem mai departe? Ăștia nu au răspuns, pentru că nu le-a păsat și ei au clasat dosarul. Până la urmă, toți au avut de câștigat, doar orașul și natura au avut de pierdut”, spune jurnalistul Vadim Șterbat.

„Acum acolo au furat, au fărâmat, e Doamne ferește. După ce am văzut că e imposibil de discutat cu țara vecină de a face stația de epurare, de a o recondiționa, noi am considerat că trebuie să avem stația de epurare nu în alt stat, dar pe teritoriul Republicii Moldova. Așa am convenit în 2019, că facem stația de epurare în țara noastră”, a menționat directorul tehnic de la Regia Apă-Canal Soroca.

Am vrut să aflăm ce crede despre reabilitarea stației de epurare din Ucraina și de la doamna primar, dar s-a eschivat de la răspuns. 

Deversarea apelor uzate din municipiul Soroca nu afectează doar fauna și flora din Nistru, ci și apele subterane din zonă. Inspectoratul pentru Protecția Mediului amendează Regia Apă-Canal Soroca pentru această situație.

„Ne amendează, pentru că poluăm râul Nistru. Și noi achităm. Mai mult decât atâta, vreau să vă spun că noi am beneficiat în 2013 de un proiect de construcție a rețelelor de apeduct, canalizare. S-au construit rețele de apeduct în satele din jurul Sorocii. Noi le livram apă și mă întreb, unde evacuează ei apa aceasta? Pe ei de ce nu-i amendează nimeni?”, a spus Igor Focșa.

L-am abordat pe șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, în încercarea de a afla dacă și alte localități sunt amendate pentru deversarea apelor uzate, dar nu ne-a răspuns la apelurile telefonice. 

Apa uzată, ce iese prin conductele de canalizare, ajunge mai apoi în localitățile din aval, fiind amestecată cu tot felul de detergenți și alte substanțe chimice. 

„S-au făcut analize, s-a detectat că apa e neconformă standardelor. Dar pe lângă partea chimică, noi dăunăm foarte mult naturii. Beau alte orașe și localități la vale apa asta din Nistru. Și problema asta nu e doar la Soroca”, a subliniat jurnalistul.

Autoritățile promit că lucrările vor începe curând și stația de epurare va fi gata până la finalul anului 2025. 

„Nouă ni s-a promis că dacă va fi proiect tehnic, până la sfârșitul anului vor începe lucrările. Dar acum vin alegerile locale. Și vor ieși iar cu steagurile în mâini și vor spune, oameni buni, noi o să fim aceia care vă vom face stație de epurare. Dar e foarte neplăcut când spălarea asta de bani se vede. Au luat bani, au făcut un studiu și s-au dus. Au venit alții, au făcut alt studiu și s-au dus”, a zis Focșa.

„Sperăm ca măcar de această dată să rezolvăm problema și să nu rămână Soroca locul unde se află cea mai veche toaletă, ea se află în cetate, dar să nu rămână și ca locul unde se află cea mai mare toaletă, în râul Nistru”, a conchis Șterbate.

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Satul Gotești ascunde o comoară naturală: Apa dintr-un izvor poate arde și are puteri tămăduitoare
/VIDEO/ Autoritățile reacționează după un reportaj TV8, despre râul Bîc! Au făcut un control în teren
/VIDEO/ Imagini șocante cu Bîc, cel mai degradat râu din țară! Ce arată testele de laborator și cum „șmecherii” varsă apa murdară
/DOC/ Alegeri parlamentare în România: Secțiile de votare deschise în Moldova pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2024
/DOC/ Alegeri parlamentare în România: Secțiile de votare deschise în Moldova pe 30 noiembrie - 1 decembrie 2024
/VIDEO/ Mărturii dramatice despre accidentul de lângă Codreanca: „M-au sunat și mi-au spus că au murit toți”. Șoferul pledează vinovat
/VIDEO/ Mărturii dramatice despre accidentul de lângă Codreanca: „M-au sunat și mi-au spus că au murit toți”. Șoferul pledează vinovat
Peste 100 de pachete de țigări, tăinuite de un moldovean la vamă. Cum a reușit să le ascundă
Peste 100 de pachete de țigări, tăinuite de un moldovean la vamă. Cum a reușit să le ascundă
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Cutremur în România, vineri seara: Cât de puternic a fost seismul
Cutremur în România, vineri seara: Cât de puternic a fost seismul

/VIDEO/ Numărul moldovenilor diagnosticați cu HIV ar putea atinge cifra de o mie. Tinerii sunt cei mai vulnerabili

missing
30 noiembrie 2024, ora 21:50

Numărul moldovenilor diagnosticați cu HIV, în acest an, ar putea atinge cifra de o mie. În mare parte este vorba despre tineri care se droghează sau întrețin relații sexuale neprotejate cu parteneri instabili. Virusul le atacă sistemul imunitar, lăsând corpul vulnerabil în fața infecțiilor. Partea bună a lucrurilor este că persoanele infectate nu mai sunt condamnate și pot avea o viață lungă dacă își iau pastilele la timp.

„La mine s-au început problemele cu pielea, eu mă tratam la dermatologul meu mult timp, noi nu înțelegeam ce se întâmplă pentru că noi nu ne-am gândit, eu nu m-am gândit că aș putea avea HIV. Medicul mi-a propus să trec testul, să înțelegem dacă este acest virus, așa și am aflat că am HIV, de ce s-au început problemele de sănătate.” 

Andrei a fost diagnosticat cu HIV acum 14 ani. Își amintește și acum momentul în care s-a întrebat cum a ajuns să se infecteze. 

„Pot spune că nu chiar m-am mirat, pentru că atunci când tu îți cunoști stilul tău de viață, cum trăiești, ce faci în viață și ce greșeli faci, sau ce noi facem și nu ne gândim care pot fi consecințele, de asta pentru mine nu a fost chiar o mirare. Eu am înțeles că într-adevăr undeva am făcut o greșeală, pentru că eu nu m-am gândit că este această boală, cu toate că am auzit despre asta, m-am uitat la filme dar nu m-am gândit că asta mă poate privi și pe mine.” 

De atunci a învățat să controleze virusul, sar cel mai important este că tratamentul pe care-l administrează face virusul inofensiv atât pentru el, cât și pentru cei care-l înconjoară. HIV/SIDA nu mai este un verdict fatal, iar astăzi cu ajutorul tratamentelor moderne, persoanele care trăiesc cu acest virus pot avea o viață lungă și sănătoasă.

„În fiecare situație, sunt unele lucruri care nu sunt plăcute dar în orice situație, față de sine, fașă de sănătate, nu trebuie să ne oprim, nu se poate de lăsat mâinile în jos. Trebuie să te ajuți pe tine, bineînțeles că să lași mâinile în jos și o să mor sau altceva, eu cred că omul când se străduie să facă pentru el ceva, el asta reușește, pentru că la noi este disponibil totul la noi totul este dar trebuie să arăți dorința de a te ajuta.”

Pentru a sprijini oamenii diagnosticați cu HIV, asociația „Inițiativa Pozitivă” a lansat o campanie, care va dura 30 de zile. Campania națională „JUST TEST” își propune să crească cererea și să extindă accesul la testarea HIV, având ca scop conștientizarea și informarea populației despre importanța acesteia. 

„Noi o să promovăm testarea la HIV, noi vrem să formăm părerea publică, ridicând nivelul de informare, noi o să continuăm să combatem aceste mituri despre faptul că HIV este problema anumitor oameni.” 

Dacă acum 20 de ani HIV/SIDA era o boală mortală în Republica Moldova, acum lucrurile s-au schimbat. Cu ajutorul unei pastile, pe care pacientul trebuie să o ia zilnic, virusul devine inofensiv atât pentru persoana care-l are, cât și pentru cei din jur. 

„Unii oameni încă cred că HIV nu este un subiect care îi prevede pe ei personal, eu mă mir de ce oamenii așa cred, eu am așa un sentiment, că ei stau după ușile închise, legați de calorifer și aici lumea lor se termină, dacă asta este așa, desigur că putem să ne gândim la asta, dar dacă nu, atunci nu se poate, noi toți suntem oameni activi, noi toți avem viață sexuală, HIV de mult nu mai este în categoria vulnerabilă, asta ne privește pe noi toți, de asta trebuie să ne intereseze.” 

La nivel mondial, întâi decembrie este ziua de luptă împotriva HIV/SIDA. Testul HIV poate fi făcut gratuit în orice farmacie. În Republica Moldova, numărul estimat de persoane care trăiesc cu HIV a ajuns la 16 mii 400. Doar în acest an numărul cazurilor noi depistate este de 928, ceea ce înseamnă că 2024 ar putea aduce o mie de infecții noi.

ANRE a scumpit gazul cu 3 lei și 62 de bani, majorare care vine la pachet și cu scumpirea căldurii centralizate din Chișinău și Bălți. Decizia a fost luată pe fundalul unui protest organizat de socialiști și simpatizanții lor. /În acest context, socialiștii și comuniștii pregătesc o nouă moțiune de cenzură împotriva guvernului Recean si vor alegeri anticipate. Ei consideră că guvernarea nu este capabila să gestioneze situația actuală din domeniul energetic. /Maia Sandu se arată îngrijorată de instaurarea unei guvernări pro-ruse în România dupa alegerile prezidențiale și parlamentare. Cu ce îndemn a venit președinta.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Curtea Constituțională a validat rezultatele alegerilor prezidențiale și cel de-al ldoilea mandat al Maiei Sandu. În timp ce magistrații examinau demersul, afară, socialiștii și simpatizanții lor au organizat un protest scurt prin care au cerut renumararea voturilor. /Curtea de Apel Bălți va rămâne fără judecători. 12 magistrați de acolo, între care și președintele interimar demisionează. Se anunță plecări și la Cahul, dar și la Comrat. /Localnicii din Bîrnova, Ocnița s-au trezit azi dimineață cu bubuituri și explozii, iar un punct de trecere al frontierei moldovenești si-a sistat temporar activitatea. Rușii au atacat cu rachete hidrocentrala de la Novodnestrovsc, de lângă granița cu Republica Moldova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rușii ar putea lăsa fără gaz regiunea transnistreană de la 1 ianuarie. Asta ar putea duce la o catastrofă umanitară în stânga Nistrului și la scumpiri simțitoare pentru cetățenii de pe malul drept, afirmă premierul Dorin Recean. /ANRE va decide vineri dacă majorează tarifele la gaz, iar săptămâna viitoare, legislativul va organiza dezbateri publice pe acest subiect. Experții cred că majorările au fost impuse de Gazprom pentru a nu lăsa stânga Nistrului fără gaz. /Bunurile obținute fraudulos vor putea fi confiscate chiar dacă vor fi înregistrate pe persoane terțe. Guvernul a votat azi mai multe modificări la mecanismul de confiscare a bunurilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În prag de iarnă, am putea plăti mai mult pentru gaz. „Moldovagaz” a depus la Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică o cerere de majorare a prețului. Cu cât am putea plăti mai mult! /Procuratura anticorupție anunță că Interpol a acceptat cererea de revizuire a refuzului din 2020 de a-l anunța pe Vladimir Plahotniuc în căutare internațională. O decizie în acest sens ar urma să fie luată în câteva luni. /Risc de explozie la Vadul lui Vodă, unde pompierii au scos dintr-o casă cuprinsă de flăcări mai multe butelii cu gaz. Din fericire, nimeni nu a avut de suferit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șoc și surpriză la alegerile din România. Candidatul independent Călin Georgescu a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale. Pe locul doi s-a clasat Elena Lasconi, care a fost și în topul preferințelor alegătorilor din Republica Moldova. /La 5 ani de când a fugit din țară, ANI a constatat nereguli in averea lui Ilan Șor. Acesta nu ar fi declarat peste 10 milioane de lei pe vremea când era primar și deputat. /Un marș de solidaritate față de femeile din țara noastră, supuse violenței a fost organizat astăzi în capitală. De la an la an, statisticele devin tot mai îngrijorătoare, afirmă ONG-urile.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secțiile de votare din afara țării, pentru prezidențialele din România, au fost deschise. Moldovenii cu cetățenie romana vor putea vota de astăzi și până duminică la cele 59 de birouri electorale deschise pe teritoriul țării noastre. /Avocatul Poporului pentru drepturile copilului s-a autosesizat în cazul fetiței din Tohatin, batută cu cruzime de mama ei și a solicitat statului să intervină pentru a proteja copila de violență. /Parlamentul urmează să modifice legea specială a fermierilor, votată acum două luni. Ar urma sa fie lărgit cercul agricultorilor eligibili, iar perioada de înghețare a datoriilor va fi extinsă. Anunțul a fost făcut aseară de președintele Comisiei parlamentare pentru agricultură!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Percheziții la viceguvernatorului Găgăuziei, Ilia Uzun. Acesta este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Avem detalii, dar și reacția viceguvernatorului! /Guvernul î-l trimite pe ministrul Energiei la Gazprom după gaz rusesc pentru regiunea transnistreană. Este prima vizită a unui ministru în Federația Rusă după declanșarea războiului de invazie a Ucrainei. /Prima ninsoare din acest an a venit la pachet și cu primele incidente în trafic. Zeci de salvatori și echipe de intervenție au muncit în teren pentru a scoate din șanțuri automobilele derapate de pe șosele, dar și pentru a împrăștia material antiderapant.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Remanierile de la Guvern sunt corecte, afirma președinta Maia Sandu, ca răspuns la criticile aduse ultimelor schimbări din Executiv. /Ministerul apărării anunță ca urmează sa achizitioneze doua sisteme noi de identificare și nimicire a dronelor. Totuși acestea nu sunt suficiente și ar mai fi nevoie de câteva, susțin autoritățile. /Guvernul a ratificat acordul cu Italia care prevede ca moldovenii cu stagiu de muncă atât în Moldova cât și în statul italian, vor fi calificați pentru a beneficia de pensii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O dronă a fost găsită de un trecător în capitala. Dispozitivul a fost descoperit in zona Arenei Chișinău și a fost preluat de geniști pentru examinare. /Analiștii politici de la noi consideră ineficiente remanierile guvernului și se arată sceptici față de schimbarile făcute. Ce așteptări aveau aceștia! /Astăzi se împlinesc 1000 de zile de când ucrainenii trăiesc în teroarea semănată de invazia rusă în țara vecină. Cu această ocazie, Volodimir Zelenski a publicat un filmuleț în care a arătat prin ce încercări a trecut Ucraina în tot acest timp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile pe marginea remanierilor s-au finalizat. Premierul Dorin Recean urmează să anunțe din clipă în clipă cine sunt miniștrii care își pierd fotoliile. /Tot astăzi, șefa statului Maia Sandu s-a întalnit la Președinție cu liderii partidelor politice. S-a discutat despre reforma justiției și lupta împotriva corupției. Ce au declarat liderii de partide la ieșire! /Un copil de 3 ani și un barbat de 42 de ani au murit intoxicați cu gaz în propria lor locuință. S-a întâmplat în satul Gura Bîcului, Anenii Noi.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doi cameramani ai postului de televiziune Studio-L din Căușeni au fost reținuți de forțele nerecunoscute de la Tiraspol, în timp ce își exercitau misiunea jurnalistică. /Zvonurile încep să se confirme. Ministrul Justiției, cel de la Interne, dar al Agriculturii sunt cei care ar putea fi schimbați. Informația a fost confirmată de către deputatul PAS, Adrian Belâi. Luni, premierul urmează să anunțe noii miniștri. /S-a decis.Parlamentul a votat în lectură finală decizia de a oferi compensații la energie sub formă de plată monetară. Beneficiarii vor trebui să ridice banii până la 30 iunie. Altfel, vor rămâne fără compensații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Conturi bancare cu peste 100 milioane de dolari, provenite din spălarea de bani cunoscută drept „Laundromatul rusesc”, au fost înghețate în străinătate, în baza probelor aduse procurorii anticorupție de la Chișinău. De asemenea, pentru alte 90 de milioane de dolari, urmează să fie pus sechestru. /Întreprinderile de stat trebuie să implementeze măsuri anticorupție mai riguroase, în conformitate cu bunele practici europene. Asta relevă un raport, prezentat astăzi de Comitetul Consultativ Independent Anticorupție. Cu ce recomandări vin experții în domeniu! /Un bărbat de 72 de ani din Drochia ar fi încercat să-l omoare pe presupusul amant al soției. Acesta a fost reținut în flagrant, fiind denunțat la poliție de cel pe care îl angajase inițial să comită crima.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Dosarul de trădare de patrie în care este vizat șeful serviciului juridic al Parlamentului, un ofițer al Poliției de Frontieră și soția acestuia, care ar fi fost complice, a fost trimis în instanță. /Notă de protest Kremlinului, înmânată Ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. Oleg Ozerov a fost chemat astăzi la Ministerul de Externe. Autoritățile moldovenești i-au cerut Rusiei să se abțină de la orice ingerință în afacerile interne ale Republicii Moldova. /Un șef de secție de la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga” este cercetat de ofițerii anticorupție, pentru că ar fi perceput sistematic plăți ilegale de la pacienți. Care este reacția instituției!
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină fotoliul șefei de la Procuratura Anticorupție. „Am văzut un eșec total”, a spus președinta Maia Sandu, după ședința Consiliului Suprem de Securitate, unde s-a discutat despre corupția politică. Cu ce reacție a venit Procuratura Anticorupție! /Andrei Spînu se retrage din Guvernul Republicii Moldova și din Partidul Acțiune și Solidaritate. Anunțul a fost făcut într-o postare pe Facebook. Cum și-a motivat plecarea, dar și care a fost reacția colegilor! /Notă de protest Kremlinului pentru ingerințele Federației Ruse în procesul electoral și căderea dronelor rusești pe teritoriul țării. Autoritățile de la Chișinău îl convoacă pe Ambasadorul Rusiei în Republica Moldova, Oleg Ozerov.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Socialiștii nu se pot resemna cu înfrângerea. Membri, dar și simpatizanți ai partidului au protestat astăzi în fața Comisiei Electorale Centrale, în timp ce membrii acesteia examinau sesizările depuse de ei, care se referă la presupusele încălcări în timpul scrutinului. Care este reacția PAS-ului! /Amenzile aplicate până acum alegătorilor care au luat bani în schimbul votului la alegerile prezidențiale și referendum se ridică la 5 milioane de lei. Sancțiunile au fost aplicate de Centrul Național Anticorupție, pe baza proceselor contravenționale întocmite de polițiști. /Mai mulți medici, dar și pacienți au ieșit astăzi astăzi în fața Spitalului Clinic din Bălți, în semn de protest față de decizia instanței de a-l condamna la doi ani de închisoare pe medicul urolog Serghei Cozub. Aceștia au cerut grațierea medicului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Victor Furtună a câștigat concursul pentru funcția de procuror-șef al Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Acesta a obținut cel mai mare punctaj în urma interviului desfășurat astăzi de Consiliul Superior al Procurorilor. /Partidul Socialiștilor din Moldova amenință cu proteste. Igor Dodon acuză guvernarea și pe președinta nou aleasă că a furat voturile alegătorilor. Ce răspuns au cei din urmă! /Moldovenii cu cetățenie română vor fi așteptați 5 zile la urne ca să voteze președintele țării și să-și aleagă reprezentanții în Parlamentul de la București. România va deschide în Republica Moldova 59 de secții de votare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se clatină unele fotolii în Guvern. Premierul Dorin Recean promite schimbări în următoarele zile. Acesta nu a precizat însă despre ce miniștri ar fi vorba. /Ministerul Afacerilor Externe respinge acuzațiile autorităților ruse, care au spus că nu recunosc rezultatele alegerilor prezidențiale din Republica Moldova și le consideră „nedemocratice”. Care a fost și reacția purtătorului de cuvânt al Guvernului! /În doar două zile, peste 100 de mii de persoane s-au înscris în sistem pentru a beneficia de compensații pentru perioada rece a anului. Cei care vor cheltui banii acordați de stat în alte scopuri decât plata facturilor pentru încălzire, vor fi lipsiți de compensație.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Decizia Curții Constituționale privind confirmarea rezultatelor referendumului republican a fost publicată în Monitorul Oficial. Integrarea europeană va fi legalizată în Constituție. /Fraudă de zece milioane de lei dintr-un proiect finanțat de Uniunea Europeană. Ofițerii anticorupție au descins la cinci angajați ai Moldsilva. /Peste 50 de mii de persoane s-au înscris în sistemul de compensații în prima zi de la lansare. Cererile pot fi depuse până pe 28 noiembrie, inclusiv.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Maia Sandu câștigă alegerile prezidențiale și devine singurul politician căruia moldovenii i-au încredinţat direct două mandate. Rezultate preliminare arată un scor de 55,3 la sută pentru Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cu 44,6%. /Aproape 800 de încălcări în ziua alegerilor au fost semnalate de Observatorii Misiunii Promo-Lex. Și poliția a înregistrat peste 200 de incidente care au vizat procesul electoral și au întocmit 31 de procese-verbale. Cele mai multe țin de coruperea electorală, fotografierea buletinelor de vot sau transportarea organizată la secțiile de votare. /De astăzi, cetățenii Republicii Moldova se pot înregistra pe platforma compensații.gov.md pentru a beneficia de ajutor la energie în sezonul rece. Compensațiile vor fi acordate sub formă de bani direct în contul bancar sau prin oficiile poștale, nu ca reducere în facturi.

/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/INFOGRAFIC/ Alegeri prezidențiale în România. Rezultate finale: Călin Georgescu și Elena Lasconi se vor duela în turul II
/VIDEO/ Mărturii dramatice despre accidentul de lângă Codreanca: „M-au sunat și mi-au spus că au murit toți”. Șoferul pledează vinovat
/VIDEO/ Mărturii dramatice despre accidentul de lângă Codreanca: „M-au sunat și mi-au spus că au murit toți”. Șoferul pledează vinovat
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Ministra Justiției, despre activitatea Procuraturii Anticorupție: „S-au oferit pârghii și se vede că tot nu a fost eficient”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini
/VIDEO/ Grav accident la Galați: Trei moldoveni au murit. Primele imagini

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.