Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1084: Zbor misterios, condițiile lui Putin și preț de la Trump. „Ucraina să devină al 52-lea stat al SUA”

/VIDEO/ Intersecția morții, de la Aeroport, testată de echipa TV8. „Polițiștii urmăreau o mașină”

missing
29 octombrie 2023, ora 21:16

Un accident fatal și intens mediatizat a fost cel de lângă aeroport, în urma căruia au decedat două persoane - un motociclist și pasagera lui. Și în acest caz, la volanul mașinii de care s-a izbit motocicleta, se afla un om al legii. Este vorba de un polițist de la patrulare. Societatea moldovenească s-a împărțit, tradițional, în două tabere. Pe de-o parte sunt din cei care îi acuză pe polițiști că nu au oprit regulamentar la semnul STOP și nu au acordat prioritate, într-un loc unde ar fi trebuit să o facă. Alții dau vina și pe motociclist, pentru că ar fi circulat cu viteză mult prea mare pentru acea zonă. 

Am fost și noi la fața locului și am refăcut traseul echipajului de poliție, ca să vedem ce semne de circulație au fost încălcate. Am discutat cu experți auto, cu motocicliști, cu șefii polițistului, pentru a afla ce ar trebui schimbat astfel încât asemenea evenimente tragice să nu mai aibă loc și pentru ca pe drumurile țării să nu se mai scurgă atâta sânge. 

Acestea sunt imagini surprinse imediat după tragicul accident care a avut loc pe bulevardul Dacia, în fața Aeroportului Internațional Chișinău. Doi oameni au decedat, în urma coliziunii dintre un automobil al poliției și o motocicletă, care se deplasau din direcții opuse și pe segmente de drum diferite.

Am discutat cu un martor care se afla la fața locului. Ne-a confirmat ceea ce a menționat și pe Facebook: că echipajul de poliție a ieșit în intersecție fără să se asigure și fără semnalul sonor inclus. 

La scurt timp, poliția a publicat imagini de la o cameră de supraveghere din zona aeroportului. Se vede bine momentul impactului. Însă, zeci de oameni au criticat înregistrarea, pentru că se aude și sunet de sirenă pe video, contrar declarațiilor martorilor.

Pentru a răspunde acestor acuzații, șeful Inspectoratului General al Poliției a ieșit cu declarații la scurt timp după publicarea acestui video. S-a dispus o anchetă internă pentru a vedea cum a apărut acel sunet de sirenă pe video. 

„Camerele respective nu captează sunet audio. Sunetul respectiv, nu face parte din înregistrarea video originală care poate avea loc”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Pentru a vedea care sunt limitele legale și ce interdicții sunt pe porțiunea de drum de unde a ieșit echipajul poliției, am făcut un experiment.

„Acum intrăm pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a încerca să vedem, ce au văzut cei doi polițiști, sau șoferul echipajului care a produs accidentul de acum câteva zile de la aeroport. Și, în momentul în care vii dinspre aeroport către bulevardul Dacia, pe partea dreaptă ai niște indicatoare foarte mari. Pe unul dintre ele scrie „reduceți viteza”, pe celălalt scrie „atenție, trafic din stânga”, iar imediat după, avem un indicator STOP. Un indicator STOP la care au obligația să se oprească toți participanții la trafic. Iar mașinile cu destinație specială, să le spunem așa, au obligația de a se asigura atunci când trec prin intersecție, chiar dacă au luminile și semnalele acustice puse în funcțiune. 

Noi din câte am observat, echipajul de poliție avea luminile pornite, dar nu știm ce să spunem despre semnalele sonore. În momentul în care aceștia au ieșit din intersecție, nu am observat nici o dorință de a frâna. Au ieșit din intersecție, iar fix în acest loc au lovit motocicleta aruncând cei doi pasageri aici, în dreapta mea. Din păcate, aceștia n-au avut nici o șansă”. 

„Dacă vorbim despre regulile de circulație rutieră, atunci vedem că aici este semnul STOP, care obligă șoferii să oprească înainte de intersecție. Mai avem și așa o prevedere: șoferul mașinii de poliție, în timpul misiunii de serviciu, are dreptul să ignore regulile de circulație. Anume în acest moment apare acest moment critic: încălcarea nesemnificativă a regulilor de circulație reprezintă o încălcare gravă a condusului în siguranță. În acest caz a fost încălcată o regulă de bază a șofatului în siguranță: nu înaintez dacă nu văd ce se întâmplă”, a spus anteronul auto Alexandru Stratan.

„În regulamentul circulației rutiere scrie că poți folosi prioritatea oferită de către un automobil special și de către semnalele speciale, doar atunci când te-ai asigurat că această prioritate ți-a fost oferită. Cred că aici a fost mărul discordiei, undeva, cineva și-a permis să folosească mai multă prioritate, fără ca să se asigure că aceasta i-a fost oferită”, a menționat instructorul auto și motociclistul Tudor Sirețeanu.

Cât despre acuzațiile care le sunt aduse polițiștilor referitor la faptul că aceștia conduc agresiv și, uneori, pun în pericol ceilalți participanți la trafic, expertul auto are o explicație. 

„Problema celor din domeniul Afacerilor Interne este pregătire slabă a șoferilor. Toată lumea cunoaște acest lucru, dar nu se face nimic pentru a lupta cu asta. De ce o spun cu atâta convingere? Pentru că, așa cum v-am spus, locuiesc prin preajmă și în fiecare dimineață pe plimb pe aici. În fiecare dimineață văd această mașină de poliție. Știu cum conduce. Treceam cu soția mea pe aici, într-o zi, și i-am spus că acest echipaj nu va termina cu bine. Anume acest Jeep, se afla în misiuni de serviciu, nu știu de care anume”, a spus anteronul auto Alexandru Stratan.

Pe de altă parte, șeful polițistului implicat în accident afirmă că inspectorii de patrulare trec cursuri de șofat defensiv. 

Zona în care s-a produs accidentul este una destul de aglomerată, o zonă cu risc, unde s-au mai întâmplat accidente. 

„Dacă se conforma acestor reguli, trebuia să se deplaseze mai lent. De ce? Pentru că sunt trei zone critice, nu mai zic de intersecție. Este o benzinărie, unde mașinile se poziționează pe banda stângă. Este o trecere de pietoni. Este o oprire, cu mulți oameni, unde opresc autocare pentru a se duce în Odesa. Aici este un flux permanent de oameni. Și deja avem această intersecție. Situația în sine spune că aici trebuie de condus mai încet”, a precizat Stratan.

Am cerut detalii despre caz de la conducerea Inspectoratului Național de Securitate Publică. 

„Pe cazul de la aeroport se derulează urmărire penală condusă de către procurori, angajatul este în arest preventiv, toate măsurile de anchetă țin de organele de urmărire penală, așa că noi nu putem să ne expunem. Totodată este inițiată și o anchetă de serviciu internă, care va stabili anumite circumstanțe sau dacă sunt careva abateri disciplinare din partea angajatului nostru. Noi avem informații că erau încadrați într-o urmărire. Orice accident rutier este o situație neplăcută. E un caz tragic și noi regretăm ceea ce s-a întâmplat, nu dorim nimănui aceste cazuri să se întâmple”, a declarat șeful INSP, Grigore Guzun.

După acel tragic impact, polițistul care se afla la volan a fost reținut, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile. Nu s-a prezentat la ședința de judecată, iar avocatul său a refuzat să facă declarații. 

„- Puteți să ne spuneți, avea semnalul sonor aprins? - Avea semnalul sonor aprins. - Cum pledează? - Nevinovat”. 

De cealaltă parte, procurorul de caz ne-a spus că, anterior, polițistul a fost sancționat contravențional, dar în afara orelor de serviciu.

„Învinuitul a fost audiat, însă acesta nu-și recunoaște vinovăția. Declarații a depus. Acesta este învinuit de comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 264, aliniat 5 din Cod Penal, care prevede o pedeapsă privativă de libertate de la șase la zece ani. Anterior nu a fost tras la răspundere penală, dar anterior a mai fost tras la răspundere contravențională în domeniul circulației rutiere. - Pentru ce? - Inclusiv pentru depășirea vitezei”, a spus procurorul Mihail Cebotari.

Revenim la locul unde s-a produs accidentul. În pofida indicatoarelor și marcajelor rutiere evidente, zeci de mașini le-au sfidat de parcă nici nu erau acolo. 

„Suntem de aproximativ 30 de minute, în fața Aeroportului Chișinău, fix la semnul STOP, la intersecția cu bulevardul Dacia, unde am încercat să vedem câte mașini se opresc la acest semn. Vreo 10 la sută din toate mașinile pe care le-am observat au oprit complet la semnul STOP, iar celelalte au oprit de nevoie, pentru că venea trafic de pe bulevard, ceea ce ne arată un lucru. Că șoferii nu prea țin cont de aceste indicatoare și preferă să-ți riște viața, doar pentru a trece mai rapid dincolo de intersecție”. 

Văzuți mai des drept un pericol pe străzi, din cauza vitezei excesive pe care unii o aplică în trafic sau a manevrelor periculoase, motocicliștii au și ei explicații ce merită a fi luate în calcul. 

„Atunci când încalci o normă a regulamentului circulației rutiere și o faci conștient e o situație, atunci când faci orice ar putea să-ți păstreze viața, eu consider că e o altă situație. Iarăși, din această lipsă de comunicare nonverbală care ar trebui să existe pe drumul public, câteodată ești nevoit, ca și motociclist, să eviți careva impacturi. De ce, pentru că se face manevra pe stânga fără ca să se asigure, sau să iasă în depășire, fără ca să se asigure”, a menționat Tudor Sirețeanu. 

Instructorul moto, Gheorghe Boaghi, ne-a explicat cum ar trebui să fie echipat corespunzător un motociclist, chiar dacă legislația Republicii Moldova nu are trasate reguli clare referitor la acest lucru. 

„Din punct de vedere al condusului în siguranță, merge vorba despre faptul că motocicleta nu poate prezenta ceva elemente de siguranță în momentul în care s-a întâmplat un oarecare impact. Deci unica soluție de a fi cât de cât în oarecare siguranță, este echipamentul. Deci sunt lucrurile pe care în nici un caz nu trebuie să economisești, ceea ce presupune faptul că trebuie să fii full echipat. Tot ce ține de cap, mâini, brațe, picioare, absolut full. Asta face ca să fii într-o oarecare măsură să fii în siguranță, și doar aceste lucruri. 

Regulamentul circulației rutiere din Moldova presupune faptul că, minimul necesar este casca de protecție, dar din păcate sunt câteva lucruri pe care, într-o oarecare măsură, regulamentul nu le pune la punct corect. Merge vorba de exemplu de certificarea căștii. O cască trebuie să fie certificată și asta face ca ea să lucreze. Dacă vorbim de căștile alea super ieftine, de câteva sute de lei, ele nu te ajută, au doar forma căștii și atât. - Dacă nu sunt certificate, în anumite situații ar putea să-ți facă mai mult rău, banuiesc. - Probabil că, dar oricum, ele absolut deloc nu te ajută, asta e realitatea”.

Tudor Sirețeanu este de părere că unul dintre factorii care duc la acest condus agresiv, ce uneori are urmări foarte grave, este lipsa cursurilor de conducere defensivă. El consideră că acestea ar trebui să fie obligatorii, așa cum este în unele state europene.

„Cu certitudine da. Eu sunt de părerea că acest lucru lipsește, pentru că nu se duce o evidență a faptului cum crește în timp, a conducătorilor care obțin permisul de conducere. Cu siguranță da, eu știu state și știu practici care sunt obligatorii pentru cetățenii altor state. În primele 6 luni de zile după căpătarea permisului de conducere, oamenii sunt obligați să treacă un curs de conducere defensivă”.

Recent, motocicliștii au marcat închiderea sezonului. Potrivit datelor oficiale, în țară sunt înregistrate peste 700 de mii de autoturisme, pe când numărul motocicletelor este de circa 50 de mii. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Tragedia nocturnă de la Bahmut, reconstituită: Ce spun rudele victimelor, dar și avocații procurorului

Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.

/VIDEO/ „Dureri insuportabile”: Anesteziologa Ecaterina Maniuc a fost dusă urgent din penitenciar la spital
/VIDEO/ „Dureri insuportabile”: Anesteziologa Ecaterina Maniuc a fost dusă urgent din penitenciar la spital
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1084: Zbor misterios, condițiile lui Putin și preț de la Trump. „Ucraina să devină al 52-lea stat al SUA”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1084: Zbor misterios, condițiile lui Putin și preț de la Trump. „Ucraina să devină al 52-lea stat al SUA”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/VIDEO/ Compensații la lumină direct în factură: Când vom primi ajutorul din banii UE. Oricine îl poate refuza
/VIDEO/ Compensații la lumină direct în factură: Când vom primi ajutorul din banii UE. Oricine îl poate refuza

/VIDEO/ Pericolele din mediul online: Unul din 10 copii din Moldova a fost hărțuit sexual pe internet

missing
11 februarie 2025, ora 22:30

Aproape toți copiii din Republica Moldova au acces la internet, indiferent de mediul din care provin, iar cel puțin unuia din zece i s-au cerut, pe online, imagini foto sau video care să conțină părți intime ale corpului. Sunt datele unui studiu despre Siguranța Online a Copiilor realizat recent de cei de la „La Strada”, care mai spun că țara noastră se află pe locul 15 în lume după numărul de materiale cu caracter sexual, disponibile pe internet, cu participarea minorilor. Specialiștii cred că părinții și instituțiile de învățământ sunt principalele surse de informare ale copiilor în ceea ce privește pericolele din mediul online. 

Abuzuri sexuale, bullying sau amenințări, sunt doar câteva din fenomenele la care sunt expuși copiii, în prezent, în mediul online. Un alt pericol este escrocheria, situație prin care a trecut și această femeie pe când fetița ei avea 11 ani. Câțiva indivizi i-au scris pe rețelele de socializare să scoată din casă cât mai multe obiecte de preț pentru a-și salva tatăl care ar fi fost răpit.

„Zic ”Unde ieși mamii?” și am văzut pe fața ei un semn de întrebare și o frică și am văzut că nu știu cine a telefonat-o și ea așa niște ochi speriați avea, era ziua, ora unu ziua și am luat geanta, am răsturnat-o și a căzut tot acolo ce avea de căzut și zic ”Puiul mamei”, când m-am uitat pe WhatsApp. Escrocii i-au zis să iasă afară și să aducă toate bunurile, precum că noi pe tatăl vostru l-am luat și îl ținem aici și el dă mărturii''.

Totul era însă o minciună inventată de escroci. Mama a sesizat poliția, indivizii au fost pedepsiți conform legii, iar incidentul a făcut-o pe copilă să înțeleagă faptul că mediul online poate deveni o distracție periculoasă. Acum, fetița de atunci, a ajuns la vârsta de 19 ani, iar experiența a determinat-o să evite, în prezent rețelele de socializare. 

În realitate, astfel de cazuri sunt multe, iar o mare parte dintre minori nu sunt conștienți de pericolele la care se expun. Conform unui studiu realizat de „La Strada”, 41 la sută dintre copii cred că sunt în siguranță și nimic nu le trezește suspiciuni atunci când navighează pe internet. Mai mult, și unii părinți cred că cei mici nu se află în pericol și respectiv nu le verifică telefoanele.

„ -Ai mei mai mult se joacă jocuri, nu comunică pe rețelele de socializare dar jocuri joacă și în jocurile online discută între ei. - Dar dumneavoastră cunoașteți cu cine ei acolo comunică?- Nu, mie mi se pare că pot fi escroci dar nu știu, mi se parte că acolo este ceva dar eu mă mai cer cu ei dacă văd ceva ce nu este bine, atunci le luăm totul”.

„- Ați verificat vreodată? Ați verificat ce prieteni au în mediul online?- Nu- Niciodată nu ați verificat?- Nu- De ce nu? Nu v-ați gândit că mediul online nu este unul sigur pentru ei?- Asta e bineînțeles și dacă îi verific oricum fiecare își face, șterge, sunt atâtea aplicații”.

Iar mulți dintre adulții care încearcă să-și protejeze copiii sau nepoții de pericolele de pe mediul online spun că întâmpină dificultăți atunci când discută cu ei pe acest subiect.

„Au fost timpurile când am fost noi educați, atunci nu erau toate astea și vă spun cinstit, asta nu este în folosul nostru, nu este în folosul țării noastre, nu este în folosul copiilor, nu este nici în folosul nostru, că noi părinții, buneii, pătimesc de la asta. Eu îi zic nepotului de pe lijancă, îi zic o vorbă și el îmi răspunde în limba rusă și mă trimite undeva”.

Psihologii spun că părinții sunt cei care trebuie să le ofere copiilor atenție și să discute cu ei despre asta chiar și de la o vârstă fragedă. Rețelele de socializare ale minorilor trebuie verificate, iar timpul de navigare pe internet trebuie limitat. Specialiștii centrului La Strada spun că tendințele în ceea ce priveste abuzurile sexuale ale copiilor pe online sunt tot mai îngrijorătoare și că un copil din 10 din țara noastra s-a confruntat cu un astfel de fenomen.

„ Observăm unele tendințe care vizează sexul copiilor și vârsta acestora, în mare parte este vorba despre fete prezentate în matertialele de abuz, practic sunt mai mult de 60 la sută din materialele raportate. La fel, vârsta copiilor, preponderent, categoria de vârstă 7 - 10 ani este considerată cea mai vulnerabilă”, a menționat directoare executivă, Centrul Internațional La Strada, Elena Botezatu.

Doar anul trecut, Inspectoratul General al Poliției a înregistrat 122 de cauze penale pornite pentru infracțiuni cu caracter sexual asupra copiilor, cu 50 mai multe decât în 2023. 

„ În ultimii ani, în Republica Moldova s-au atestat mai multe forme de abuz asupra copiilor, precum ademenirea lor în scopuri sexuale, hărțuire sexuală, răspândirea materialelor de abuz sexual a copiilor, care este infracțiunea cea mai răspândită din categoria MASC”, a subliniat șef al Centrului pentru combaterea crimelor cibernetice al INI, IGP, Iurie Roșca.

Orice persoană care descoperă pe internet fotografii sau imagini video cu copii în ipostaze sexual explicite le poate raporta anonim și confidențial pe siguronline.md. Pedeapsa pentru orice tip de violență online asupra copiilor se pedepsește cu închisoare de până la trei ani.

Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice. /Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri. /Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Locuitorii din regiunea transnistreană au fost scoși azi în stradă pentru a cere Chișinăului să accepte condițiile Tiraspolului în soluționarea crizei energetice. Guvernul afirmă ca așa numitul "protest" este dirijat de la Moscova și vine să creeze tensiuni. /Bărbatul care în ziua alegerilor a incendiat o mașină a poliției în parcarea IGP a fost prins de poliție. Acesta le-a povestit oamenilor legii ca trebuia să primească o mie de euro pentru fapta sa. /3 persoane și-au pierdut viața, iar peste 60 au fost rănite după ce armata rusă a lansat atacuri în mai multe regiuni din Ucraina. Și armata din țara vecină a țintit cu drone mai multe locații din Rusia, una dintre care a perturbat activitatea a trei aeroporturi din Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul face totul ca să împiedice Rusia să livreze gaz în regiunea tranansistreana, insistă Vadim Krasnoselski. Liderul separatist de la Tiraspol a înregistrat un nou mesaj video în care a venit cu acuzații în adresa Maiei Sandu. /Între timp, la forumul economic de la Davos, premierul Dorin Recean a declarat că Gazprom trebuie să își onoreze obligațiunile din contractul de livrare a gazelor naturale, încheiat cu Moldovagaz care este valabil până în 2026. /Un atac rusesc cu rachete a făcut cel puțin un mort și 25 de răniți la Zaporojie. Armata rusă a atacat un cartier rezidențial, lăsând în urma doar ruine.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un nou scenariu de livrare a gazelor în regiunea transnistreană. Presa rusă scrie că Rusia ar putea aproviziona malul stâng prin conducta Turk Stream și că ar fi rezervat o capacitate de trei milioane de metri cubi de gaze de la o companie cipriotă. „Soluții speculative”. Este reacția Guvernului de la Chișinău. /Primăria capitalei vrea compensații de la Guvern pentru cheltuielile mai mari în urma majorării prețului la energie electrică. Suma se ridică la 400 milioane lei. /Republica Moldova nu va participa la Concursul Eurovision din acest an. Este o premieră pentru țara noastră. Anunțul a fost făcut de directorul televiziunii naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Transnistria rămâne fără gaze rusești și în luna februarie. Gazprom nu a făcut rezervări de capacitate pentru transportul gazelor naturale pe gazoductul transbalcanic. /Fără cozi la postul Vamal Costești! Transportatorii de camioane care ies din țară își vor putea programa ziua și ora traversării frontierei. /Un caz de febră tifoidă a fost depistat în Republica Moldova. Virusul agresiv a fost diagnosticat la un pacient din Nigeria, care a intrat recent în țară.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vadim Krasnoselski a acceptat ca gazele naturale pentru regiunea transistreană să fie livrate de Moldovagaz. /Maia Sandu a convocat în secret Consiliul Suprem de Securitate. Despre ce s-a discutat la ședință, aflați în jurnal. /O avarie la o conductă de înaltă presiune a lăsat fără gaz peste 6 mii de gospodării din Ialoveni și Hâncești.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Reluarea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană se amână. În timp ce Tiraspolul insistă pe un furnizor de alternativă, Chișinăul suține că aprovizionarea este posibilă exclusiv prin Moldovagaz. /Un fost primar din Anenii Noi a fost condamnat pentru furtul a patru tone de benzină. Ce pedeapsă i-a fost aplicată, vă spunem la știri! /Încă unul din capii grupării Șor a fost trimis în judecată. este vorba de președintele organizației teritoriale Basarabeasca.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Aprovizionarea cu gaze a regiunii transnistrene rămâne în ceață după ce Moscova a anunțat că vrea să semneze un nou contract cu Moldovagaz, în pofida celui existent. /Fugarul Ilan Șor ar fi pus în aplicare o nouă schemă de corupere a alegătorilor. Oamenii legii investighează mai multe cazuri în care aceiași oameni care au cumpărat voturi înainte de prezidențiale, oferă acum așa numite compensații cetățenilor. /Războiul din Fâșia Gaza care a făcut aproape jumatate de milion de morți ar urma să se încheie. Hamas și Israel au semnat un acord de pace care intră în vigoare de duminică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După vizita sa la Moscova, liderul separatist Vadim Krasnoselski anunță glorios că Rusia va relua în curând livrările de gaz in regiunea transnistreana, doar că în volum mai mic. /Ne asteaptă noi scumpiri la lumină, dacă nu vom face economie, avertizează premierul Recean care anterior spunea ca nu există premise pentru o nouă majorare a tarifelor. /Alerte aeriene au fost emise pe întreg teritoriul Ucrainei. Armata rusă a lansat rachete de croazieră, tintă fiind sistemul energetic din țara vecină.

TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni reporter de investigație sau editor video la „Cutia Neagră PLUS”
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
Fetița de 12 ani, dispărută la Șoldănești, a fost găsită! Ce spune poliția
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
/VIDEO/ Verde-n ochi: Suspendarea suportului USAID și euforia trubadurilor pro-ruși de la Chișinău
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor
Bebelușul care a murit la Spitalul „Gheorghe Paladi” nu s-ar fi înecat cu lapte: Prima reacție a medicilor

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.