Război în Ucraina, ziua 739: Traficul pe podul Crimeei, temporar închis. Zelenski face un nou apel asupra aliaților occidentali

/VIDEO/ Intersecția morții, de la Aeroport, testată de echipa TV8. „Polițiștii urmăreau o mașină”

29 octombrie 2023, ora 21:16

Un accident fatal și intens mediatizat a fost cel de lângă aeroport, în urma căruia au decedat două persoane - un motociclist și pasagera lui. Și în acest caz, la volanul mașinii de care s-a izbit motocicleta, se afla un om al legii. Este vorba de un polițist de la patrulare. Societatea moldovenească s-a împărțit, tradițional, în două tabere. Pe de-o parte sunt din cei care îi acuză pe polițiști că nu au oprit regulamentar la semnul STOP și nu au acordat prioritate, într-un loc unde ar fi trebuit să o facă. Alții dau vina și pe motociclist, pentru că ar fi circulat cu viteză mult prea mare pentru acea zonă. 

Am fost și noi la fața locului și am refăcut traseul echipajului de poliție, ca să vedem ce semne de circulație au fost încălcate. Am discutat cu experți auto, cu motocicliști, cu șefii polițistului, pentru a afla ce ar trebui schimbat astfel încât asemenea evenimente tragice să nu mai aibă loc și pentru ca pe drumurile țării să nu se mai scurgă atâta sânge. 

Acestea sunt imagini surprinse imediat după tragicul accident care a avut loc pe bulevardul Dacia, în fața Aeroportului Internațional Chișinău. Doi oameni au decedat, în urma coliziunii dintre un automobil al poliției și o motocicletă, care se deplasau din direcții opuse și pe segmente de drum diferite.

Am discutat cu un martor care se afla la fața locului. Ne-a confirmat ceea ce a menționat și pe Facebook: că echipajul de poliție a ieșit în intersecție fără să se asigure și fără semnalul sonor inclus. 

La scurt timp, poliția a publicat imagini de la o cameră de supraveghere din zona aeroportului. Se vede bine momentul impactului. Însă, zeci de oameni au criticat înregistrarea, pentru că se aude și sunet de sirenă pe video, contrar declarațiilor martorilor.

Pentru a răspunde acestor acuzații, șeful Inspectoratului General al Poliției a ieșit cu declarații la scurt timp după publicarea acestui video. S-a dispus o anchetă internă pentru a vedea cum a apărut acel sunet de sirenă pe video. 

„Camerele respective nu captează sunet audio. Sunetul respectiv, nu face parte din înregistrarea video originală care poate avea loc”, a spus Viorel Cernăuțeanu.

Pentru a vedea care sunt limitele legale și ce interdicții sunt pe porțiunea de drum de unde a ieșit echipajul poliției, am făcut un experiment.

„Acum intrăm pe teritoriul Aeroportului Internațional Chișinău, pentru a încerca să vedem, ce au văzut cei doi polițiști, sau șoferul echipajului care a produs accidentul de acum câteva zile de la aeroport. Și, în momentul în care vii dinspre aeroport către bulevardul Dacia, pe partea dreaptă ai niște indicatoare foarte mari. Pe unul dintre ele scrie „reduceți viteza”, pe celălalt scrie „atenție, trafic din stânga”, iar imediat după, avem un indicator STOP. Un indicator STOP la care au obligația să se oprească toți participanții la trafic. Iar mașinile cu destinație specială, să le spunem așa, au obligația de a se asigura atunci când trec prin intersecție, chiar dacă au luminile și semnalele acustice puse în funcțiune. 

Noi din câte am observat, echipajul de poliție avea luminile pornite, dar nu știm ce să spunem despre semnalele sonore. În momentul în care aceștia au ieșit din intersecție, nu am observat nici o dorință de a frâna. Au ieșit din intersecție, iar fix în acest loc au lovit motocicleta aruncând cei doi pasageri aici, în dreapta mea. Din păcate, aceștia n-au avut nici o șansă”. 

„Dacă vorbim despre regulile de circulație rutieră, atunci vedem că aici este semnul STOP, care obligă șoferii să oprească înainte de intersecție. Mai avem și așa o prevedere: șoferul mașinii de poliție, în timpul misiunii de serviciu, are dreptul să ignore regulile de circulație. Anume în acest moment apare acest moment critic: încălcarea nesemnificativă a regulilor de circulație reprezintă o încălcare gravă a condusului în siguranță. În acest caz a fost încălcată o regulă de bază a șofatului în siguranță: nu înaintez dacă nu văd ce se întâmplă”, a spus anteronul auto Alexandru Stratan.

„În regulamentul circulației rutiere scrie că poți folosi prioritatea oferită de către un automobil special și de către semnalele speciale, doar atunci când te-ai asigurat că această prioritate ți-a fost oferită. Cred că aici a fost mărul discordiei, undeva, cineva și-a permis să folosească mai multă prioritate, fără ca să se asigure că aceasta i-a fost oferită”, a menționat instructorul auto și motociclistul Tudor Sirețeanu.

Cât despre acuzațiile care le sunt aduse polițiștilor referitor la faptul că aceștia conduc agresiv și, uneori, pun în pericol ceilalți participanți la trafic, expertul auto are o explicație. 

„Problema celor din domeniul Afacerilor Interne este pregătire slabă a șoferilor. Toată lumea cunoaște acest lucru, dar nu se face nimic pentru a lupta cu asta. De ce o spun cu atâta convingere? Pentru că, așa cum v-am spus, locuiesc prin preajmă și în fiecare dimineață pe plimb pe aici. În fiecare dimineață văd această mașină de poliție. Știu cum conduce. Treceam cu soția mea pe aici, într-o zi, și i-am spus că acest echipaj nu va termina cu bine. Anume acest Jeep, se afla în misiuni de serviciu, nu știu de care anume”, a spus anteronul auto Alexandru Stratan.

Pe de altă parte, șeful polițistului implicat în accident afirmă că inspectorii de patrulare trec cursuri de șofat defensiv. 

Zona în care s-a produs accidentul este una destul de aglomerată, o zonă cu risc, unde s-au mai întâmplat accidente. 

„Dacă se conforma acestor reguli, trebuia să se deplaseze mai lent. De ce? Pentru că sunt trei zone critice, nu mai zic de intersecție. Este o benzinărie, unde mașinile se poziționează pe banda stângă. Este o trecere de pietoni. Este o oprire, cu mulți oameni, unde opresc autocare pentru a se duce în Odesa. Aici este un flux permanent de oameni. Și deja avem această intersecție. Situația în sine spune că aici trebuie de condus mai încet”, a precizat Stratan.

Am cerut detalii despre caz de la conducerea Inspectoratului Național de Securitate Publică. 

„Pe cazul de la aeroport se derulează urmărire penală condusă de către procurori, angajatul este în arest preventiv, toate măsurile de anchetă țin de organele de urmărire penală, așa că noi nu putem să ne expunem. Totodată este inițiată și o anchetă de serviciu internă, care va stabili anumite circumstanțe sau dacă sunt careva abateri disciplinare din partea angajatului nostru. Noi avem informații că erau încadrați într-o urmărire. Orice accident rutier este o situație neplăcută. E un caz tragic și noi regretăm ceea ce s-a întâmplat, nu dorim nimănui aceste cazuri să se întâmple”, a declarat șeful INSP, Grigore Guzun.

După acel tragic impact, polițistul care se afla la volan a fost reținut, apoi arestat preventiv pentru 30 de zile. Nu s-a prezentat la ședința de judecată, iar avocatul său a refuzat să facă declarații. 

„- Puteți să ne spuneți, avea semnalul sonor aprins? - Avea semnalul sonor aprins. - Cum pledează? - Nevinovat”. 

De cealaltă parte, procurorul de caz ne-a spus că, anterior, polițistul a fost sancționat contravențional, dar în afara orelor de serviciu.

„Învinuitul a fost audiat, însă acesta nu-și recunoaște vinovăția. Declarații a depus. Acesta este învinuit de comiterea infracțiunii prevăzute de articolul 264, aliniat 5 din Cod Penal, care prevede o pedeapsă privativă de libertate de la șase la zece ani. Anterior nu a fost tras la răspundere penală, dar anterior a mai fost tras la răspundere contravențională în domeniul circulației rutiere. - Pentru ce? - Inclusiv pentru depășirea vitezei”, a spus procurorul Mihail Cebotari.

Revenim la locul unde s-a produs accidentul. În pofida indicatoarelor și marcajelor rutiere evidente, zeci de mașini le-au sfidat de parcă nici nu erau acolo. 

„Suntem de aproximativ 30 de minute, în fața Aeroportului Chișinău, fix la semnul STOP, la intersecția cu bulevardul Dacia, unde am încercat să vedem câte mașini se opresc la acest semn. Vreo 10 la sută din toate mașinile pe care le-am observat au oprit complet la semnul STOP, iar celelalte au oprit de nevoie, pentru că venea trafic de pe bulevard, ceea ce ne arată un lucru. Că șoferii nu prea țin cont de aceste indicatoare și preferă să-ți riște viața, doar pentru a trece mai rapid dincolo de intersecție”. 

Văzuți mai des drept un pericol pe străzi, din cauza vitezei excesive pe care unii o aplică în trafic sau a manevrelor periculoase, motocicliștii au și ei explicații ce merită a fi luate în calcul. 

„Atunci când încalci o normă a regulamentului circulației rutiere și o faci conștient e o situație, atunci când faci orice ar putea să-ți păstreze viața, eu consider că e o altă situație. Iarăși, din această lipsă de comunicare nonverbală care ar trebui să existe pe drumul public, câteodată ești nevoit, ca și motociclist, să eviți careva impacturi. De ce, pentru că se face manevra pe stânga fără ca să se asigure, sau să iasă în depășire, fără ca să se asigure”, a menționat Tudor Sirețeanu. 

Instructorul moto, Gheorghe Boaghi, ne-a explicat cum ar trebui să fie echipat corespunzător un motociclist, chiar dacă legislația Republicii Moldova nu are trasate reguli clare referitor la acest lucru. 

„Din punct de vedere al condusului în siguranță, merge vorba despre faptul că motocicleta nu poate prezenta ceva elemente de siguranță în momentul în care s-a întâmplat un oarecare impact. Deci unica soluție de a fi cât de cât în oarecare siguranță, este echipamentul. Deci sunt lucrurile pe care în nici un caz nu trebuie să economisești, ceea ce presupune faptul că trebuie să fii full echipat. Tot ce ține de cap, mâini, brațe, picioare, absolut full. Asta face ca să fii într-o oarecare măsură să fii în siguranță, și doar aceste lucruri. 

Regulamentul circulației rutiere din Moldova presupune faptul că, minimul necesar este casca de protecție, dar din păcate sunt câteva lucruri pe care, într-o oarecare măsură, regulamentul nu le pune la punct corect. Merge vorba de exemplu de certificarea căștii. O cască trebuie să fie certificată și asta face ca ea să lucreze. Dacă vorbim de căștile alea super ieftine, de câteva sute de lei, ele nu te ajută, au doar forma căștii și atât. - Dacă nu sunt certificate, în anumite situații ar putea să-ți facă mai mult rău, banuiesc. - Probabil că, dar oricum, ele absolut deloc nu te ajută, asta e realitatea”.

Tudor Sirețeanu este de părere că unul dintre factorii care duc la acest condus agresiv, ce uneori are urmări foarte grave, este lipsa cursurilor de conducere defensivă. El consideră că acestea ar trebui să fie obligatorii, așa cum este în unele state europene.

„Cu certitudine da. Eu sunt de părerea că acest lucru lipsește, pentru că nu se duce o evidență a faptului cum crește în timp, a conducătorilor care obțin permisul de conducere. Cu siguranță da, eu știu state și știu practici care sunt obligatorii pentru cetățenii altor state. În primele 6 luni de zile după căpătarea permisului de conducere, oamenii sunt obligați să treacă un curs de conducere defensivă”.

Recent, motocicliștii au marcat închiderea sezonului. Potrivit datelor oficiale, în țară sunt înregistrate peste 700 de mii de autoturisme, pe când numărul motocicletelor este de circa 50 de mii. 

Un reportaj de Constantin Niculae 

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae

/VIDEO/ Tragedia nocturnă de la Bahmut, reconstituită: Ce spun rudele victimelor, dar și avocații procurorului

Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Gazul de 10 lei promis de Ilan Șor și bașcana Evghenia Guțul locuitorilor din Găgăuzia ascunde în spate o schemă sofisticată cu ramificații până la Moscova. Companiile din Turcia și Germania, care s-au angajat să livreze gaze la preț preferențial nu sunt decât firme interpuse să camufleze livrări de gaze din Rusia. Mai exact, acestea duc spre un oligarh ucrainean prorus, apropiat de fostul președinte al țării vecine Victor Ianukovici și de gigantul rus Gazprom, arată cea mai nouă investigație Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Procurorul General Interimar pune cărțile pe masa... despre judecătorii corupți, legi ineficiente si soarta dosarelor de rezonanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS dezvăluie cum războiul din Ucraina a dat peste cap piața de medicamente din Republica Moldova. Invazia Rusiei în Ucraina a avut multiple consecințe economice și sociale inclusiv asupra țării noastre. Una dintre crizele generate de agresiunea militară rusească a fost lipsa de medicamente pentru spitalele din Moldova. Din cauza sistării activității mai multor fabrici și depozite de medicamente din Ucraina și a schimbării lanțurilor de distribuție, mai multe medicamente au ajuns să coste chiar și de două ori mai scump.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De activitatea lor sunt legate cele mai mari așteptări privind reformarea justiției. Un scandal recent arată, însă, că evaluările lor pot avea lacune. Ce secrete ascunde Comisia Pre-vetting? Cutia Neagră PLUS vă dezvăluie numele mai multor membri ai secretariatului Comisiei, ținute în mare secret. Printre ei sunt ofițeri CNA, exponenți din societatea civilă, avocați și chiar angajați ai Parlamentului.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova este ostatica de decenii a Centralei electrice de la Cuciurgan. MGRES, controlată de gigantul energetic rusesc RAE EES și oameni din anturajul lui Vladimir Putin, plasați sub sancțiuni internaționale, nu este doar instrument de șantaj împotriva Chișinăului. O investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS de la TV8, împreună cu redacția Zelenîi List din Ucraina, a scos la iveală grave probleme de mediu provocate de activitatea termocentralei: inundații, poluarea excesivă a aerului și apei, intoxicarea solului mai multor sate ucrainene, ceea ce a determinat o explozie de cazuri de îmbolnăvire de cancer.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Alegerile locale generale vin cu diverse inginerii financiare și scheme frauduloase. În ultimele luni, zeci de primării din Republica Moldova au semnat contracte dubioase de sponsorizare cu o persoană-fantomă din Israel care și-a asumat să finanțeze proiecte locale de zeci de milioane de lei. Nimeni nu l-a văzut sau auzit vreodată pe enigmaticul filantrop. Bărbatul, cu rădăcini și afaceri în Rusia, nu a fost niciodată în Moldova, nu îl leagă nimic de țara noastră, decât doar faptul că este gata să susțină financiar, deocamdată doar pe hârtie, proiectele electorale ale fugarului Ilan Șor. În capcană au picat inclusiv primari de la PAS, partidul de guvernare care i-a declarat război oligarhului fugar.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Spionii ruși au devenit un subiect frecvent în presa de la Chișinău. Sunt identificați și expulzați de autorități. Ce ne facem însă dacă suntem spionați nu de oameni, ci de companii sau aplicații rusești. Poate fi compania noastră preferată de taxi un spion abil din telefonul nostru? Aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Interviu exclusiv cu primul șef al DNA din România, Daniel Morar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Rămâne vettingul cea mai bună soluție pentru o justiție mai curată și de unde să găsim oameni integri, onești și curajoși pentru reformă? Analizăm la Cutia Neagră PLUS! Invitați: Veronica Mihailov-Moraru, ministra Justiției /Sergiu Caraman, președinte interimar CSM /Ilie Chirtoacă, președinte CRJM /Nicolae Eșanu, fost secretar de stat Ministerul Justiției.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Coordonatorul Centrului de Angajament Global al Departamentului de Stat al SUA, reprezentantul Special al Departamentului de Stat al SUA, James Philip Rubin, i-a oferit un interviu în exclusivitate jurnalistei TV8, Mariana Rață. Diplomatul american a răspuns la mai multe întrebări legate de ce ar trebui să facă autoritățile nu doar din Moldova, ci și din întreaga lume pentru a combate propaganda.

/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/LIVE/ Cutia Neagră PLUS: „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/LIVE/ Cutia Neagră PLUS: „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ Evacuarea, de 3 ori mai scumpă decât amenda minimă pentru parcare. Magda Tur explică de ce anume 790 de lei
/VIDEO/ Evacuarea, de 3 ori mai scumpă decât amenda minimă pentru parcare. Magda Tur explică de ce anume 790 de lei
/VIDEO/ Și-au găsit liniștea și siguranța în Moldova, dar își doresc să se întoarcă acasă. Poveștile mai multor refugiați din Ucraina
/VIDEO/ Și-au găsit liniștea și siguranța în Moldova, dar își doresc să se întoarcă acasă. Poveștile mai multor refugiați din Ucraina
/VIDEO/ Un autocar arde pe traseul Anenii Noi - Mirnoe. Imagini de la fața locului
/VIDEO/ Un autocar arde pe traseul Anenii Noi - Mirnoe. Imagini de la fața locului

/LIVE/ Cutia Neagră PLUS: „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău

03 martie 2024, ora 19:45

A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri.

Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?

O nouă investigație „Cutia Neagră PLUS” - la TV8!

Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pentru a investiga cum a fost viciat concursul pentru funcția de Procuror General. / Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, se află într-o vizită la Moscova. Aceasta a avut o întrevedere cu preşedinta Consiliului Federaţiei Ruse căreia i s-a plâns de presiuni din partea autorităților de la Chișinău și a cerut ajutorul Moscovei. / Caz ieșit din comun în timpul misiunii de serviciu. Un felcer de pe ambulanță s-a ales cu răni pe față, după ce ar fi fost agresat de un om pe care a venit să-l ajute. Incidentul a avut loc la Orhei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După mai bine de doi ani de examinare a dosarului, magistrații de la Curtea Supremă de Justiție au decis să trimită imaginile, care îl surprind pe Igor Dodon în momentul în care primește o sacoșă de la Vladimir Plahotniuc, la expertiză. / Membra Consiliului Superior al Procurorilor, care i-a dat cel mai mic punctaj actualului Procuror General, circumstanțe care au dus la anularea concursului pentru funcția de procuror general, vine cu explicații. / Percheziții la Chișinău într-un dosar de abuz de serviciu. Sunt vizați arhitectul-șef al orașului și administratorul unei companii de construcții. Cei doi au pus la cale o schemă prin care urmau să deposedeze municipalitate de un teren în valoare de circa 22 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul procuror general Alexandr Stoianoglo a fost achitat în dosarul penal în care era învinuit de abuz în serviciu. Acuzatorii au cerut 8 ani de închisoare./Transportatorii nu renunță la proteste. Pentru a doua zi consecutiv, mai multe rute raionale și interraionale au fost sistate. Aceștia sunt nemulțumiți de prevederile noului Cod Rutier. /Liderul opoziției din Rusia, Aleksei Navalnîi, decedat în închisoare în circumstanțe suspecte, acum aproape două săptămâni, va fi înmormântat vineri, a anunțat soția acestuia. Ieri, a fost arestat avocatul lui Navalnîi, în timp ce o însoțea pe mama disidentului în căutarea de firme de servicii funerare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Circulația microbuzelor de pe unele rutele interurbane a fost dată peste cap de un protest al transportatorilor. Care este reacția autorităților?/ O dronă rusească a survolat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova, susțin Forțele de apărare aeriană a Ucrainei. Ce spune ministerul Apărării de la Chișinău?/ Gata cu protestele fermierilor. Agricultorii își retrag tractoarele de pe trasee, inclusiv de la vama Leușeni, după ce statul le-a promis astăzi noi împrumuturi în condiții preferențiale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un moldovean a murit în războiul din Ucraina, anunță autoritățile ruse. Acesta lupta de partea rușilor. Avem detalii la știri! /Transportatorii nu renunța la protestul programat pentru următoarele trei zile și spun că vor sista mai multe rute intrurbane și interraionale. Între timp, ANTA îi îndeamnă să renunțe la protest și să asigure transportul oamenilor. În caz contrar, vor fi amendați. /Început de săptămână cu ghinion pentru un șofer din Capitală. Mașina acestuia a ars ca o torță, pe o stradă din sectorul Buiucani. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După Ilan Șor și Marina Tauber a ajuns să fie interzisă în Statele Unite ale Americii. SUA a anunțat, astăzi, sancțiuni împotriva deputatei, motivând că l-a ajutat pe Șor să cumpere voturi. /Începâd de astăzi, vom plăti cu trei lei și 60 de bani mai puțin pentru gaze. Tarifele aprobate zilele trecute au intrat în vigoare. /Primarul din Boldurești, care a tamponat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost plasat în arest în penitenciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați în lipsa bănuitului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vama Leușeni a fost blocată din nou de agricultori. Aceștia au adus peste 50 de tractoare, împiedicând accesul tuturor unităților de transport. /Procurorii cer 30 de zile de arest, pentru primarul localității Boldurești, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Solicitarea va fi examinată mâine. /Protest la Curtea Constituțională. Magistrații au continuat astăzi examinarea articolului prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget, timp în care mai mulți locuitori din Găgăuzia au cerut anularea prevederii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei indivizi din Autonomia Găgăuză au fost reținuți pentru incendierea mașinilor și a centrelor de plasament pentru refugiații ucraineni. /Gaz mai ieftin din luna martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a micșorat astăzi tariful. /Șoferul, care a lovit mortal un copil de 14 ani, la Nisporeni, și a fugit de la fața locului a fost reținut. Este vorba de primarul localității Boldurești, anunță poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Patru ani de pușcărie pentru polițista care a urcat beată la volan și a lovit mortal o femeie la Sîngera! Avocații victimei spun că pedeapsa este prea blândă și vor să o atace la Curtea de Apel. /Întâlnire cu scântei la Guvern! Fermierii au plecat dezamăgiți de la întrevederea cu prim-ministrul Recean. Aceștia amenință că dacă mâine nu obțin ceea ce-și doresc, vor bloca din nou drumurile cu tractoarele. /Încă un capăt de acuzare pe numele fostului șef de la Calea Ferată, Iurie Topală. Acesta este invinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Miercuri se va decide ieftinirea gazelor. Autoritățile sunt gata să reducă tarifele cu aproape 25 la sută, se arată în proiectul făcut public de Agenția pentru Reglementare în Energetică. /Socialiștii moldoveni au mers din nou la Moscova. Au participat la o conferință anti Occident, organizată de partidul Edinnaia Rossia. /La un pas de tragedie. O tânără de 24 de ani a fost salvată de la înec. Aceasta a intrat în apa din parcul „Valea Morilor” și nu a mai putut ieși de una singură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al lui Putin, a murit într-o închisoare din Siberia. Acum două zile, acesta a scris pe rețelele sociale că a fost trimis pentru încă 15 zile în carceră. /Fermierii au blocat cu tractoarele Vama Leușeni- Albița, pentru a cincea zi consecutiv, și au venit la Chișinău să discute cu conducerea de vârf a țării. Aceștia urmează să aibă o întâlnire cu premierul, dar și cu ministrul de resort. /A adăpostit o fată de 14 ani la stână și a abuzat-o sexual. Un cioban din Criuleni a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru viol.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Occidentul avertizează că adevăratul război hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova abia urmează. / Înmormântare alegorică la Parlament. Simpatizanții Partidului Renaștere au adus în fața Legislativului un sicriu și mai multe coroane, după ce Parlamentul a mai denunțat astăzi trei acorduri cu CSI. /Nicio zi fără blocaje la vama Leușeni-Albiția. Este a patra zi în care fermierii închid principalul drum spre Uniunea Europeană. Deputații l-au chemat astăzi la raport în Parlament pe ministrul Agriculturii. /Și transportatorii auto și-au reluat protestele. Aceștia au adus zeci de microbuze în PMAN și cer anularea noilor prevederi legislative în domeniul transportului rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel puțin 80 de camioane sunt acum blocate la vama Leușeni. Fermierii au închis din nou drumul cu tractoarele, supărați că autoritățile n-au stabilit o întâlnire cu ei. Aceștia au blocat și traseul Cahul - Cantemir, iar la nord au făcut marșuri cu tehnică agricolă. /Avem, sistem de apărare aeriană, dar nu ne ajută. Ministrul Apărării susține că, pentru a fi funcțional, radarul francez recepțioinat de Moldova are nevoie de dotări suplimentare costisitoare. /3600 de dolari pentru a-l ajuta să treacă ilegal frontiera. Atât ar fi perceput doi bărbați și o femeie din Basarabeasca de la un ucrainean, pe care l-au ajutat să ajungă în Republica Moldova. Aceștia nu sunt la prima abatere, pe numele lor fiind inițiat un alt dosar similar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fermierii au blocat și astăzi vama Leușeni. După două ore drumul a fost redeschis, iar agricultori au amenințat să revină, dacă guvernarea nu va iniția un dialog cu ei. /Consiliera PAS, Zinaida Popa, a fost numită director la Moldexpo. Aceasta râmăne în Consiliul Municipal. /Crește numărul virozelor, iar spitalele și așa sunt pline. Cel mai mult sunt afectați copiii- peste 60% din cei infectați săptămâna trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Protestele agricultorilor se amplifică. Astăzi au blocat vama Leușeni și cer demisia ministrului Agriculturii. / Ca prin urechile acului! Fragmente de dronă Shahed au căzut lângă satul Etulia, Vulcănești. Aveau 50 de kg de explozibil și dacă ar fi explodat, ar fi provocat victime și distrugeri mari. / Cei care se simți nedreptățiți la examenul auto vor putea depune contestații. O pot face online, pe site-ul Agenției Servicii Publice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ion Ceban acuză consilierii PAS că au adus organizat oameni la ședința CMC și a spus că va sesiza structurile responsabile, dar și misiunile diplomatice despre ceea ce el numește „o depășire a tuturor normelor morale”. Care a fost replica partidului? / Incendiu la Centrul de informare NATO din Chișinău, aflat pe teritoriul Universității de Stat din Moldova. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au reușit să lichideze flăcările la scurt timp după izbucnire. / Angajații Căilor Ferate își vor primi salariile restante până la începutul lunii martie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta mai spune că zilele următoare va fi numit și un nou șef interimar la CFM. Ce alte declarații a mai făcut ministrul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fugarul Ilan Șor este la Moscova și susține că moldovenii sunt integrați cu forța în Uniunea Europeană. Biroul Interpol Moldova cere Rusiei să-l extrădeze./ Scene pline de cinism la ședința CMC. Pentru a convinge primăria să nu taie salariile asistenților personali, un tânăr cu dizabilități a ieșit din scaunul cu rotile și s-a târât pe jos în fața consilierilor./ Grav accident la Ungheni. O adolescentă a decedat, după ce mașina în care se afla a ajuns într-un copac. La volan era un tânăr băut și fără permis de conducere./ Senatorii americani au blocat din nou proiectul de lege prin care SUA urma să acorde un ajutor de 60 de miliarde de dolari Ucrainei. Acesta a fost negociat mai mult timp, iar acum câteva zile democraţii au ajuns la un acord cu republicanii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În plină zi, un bărbat a fost împușcat în orașul Soroca. Din fericire, a scăpat cu viață, fiind dus la spital rănit la un picior. / Kievul confirmă că ucrainenii au împușcat doi transnistreni într-un schimb de focuri la hotar cu regiunea separatistă. / Cele peste 3 mii de cartușe dispărute de la Fulger au fost sustrase anul trecut chiar din depozitul brigăzii de poliție. Ministrul de Interne a cerut revizii la toate structurile subordonate ministerului. / Agricultorii din Cahul au ieșit la proteste cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng că sunt faliți și nu au cu ce începe lucrările de primăvară. Ce spune ministrul Vladimir Bolea, vedeți imediat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Situație penibilă la brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În loc de cărtușe ofițerii au descoperit, într-o ladă pentru muniții, nisip și pietre. / Stare de alertă la Bălți. Poliția încearcă să prevină consecințele unui apel la ură interetnică, după ce persoane necunoscute au chemat oamenii, pe un canal anonim de telegram, să ia la pumni copiii vorbitori de limbă rusă. Oamenii legii ne asigură că nu există niciun pericol pentru etnicii ruși și că este vorba de răspândirea unor știri false. / Filmul „Carbonˮ, regizat de Ion Borș, a cucerit cele mai multe trofee la Gala Cineaștilor 2024. Iar „Oameni Gospodari”, difuzat de TV8, a fost desemnat cel mai bun serial. Cine mai sunt premianții?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bărbatul de 65 de ani suspectat că și-a violat nepoțica de numai 5 ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. / Sacoșă plină cu bani, la primăria Orhei! Un funcționar și un curier, originar din Găgăuzia, dar cu pașaport rusesc, au fost reținuți. Este vizat un fost partid politic. / Cristina Gherasimov a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană. Aceasta va fi și negociatorul șef al Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. / Alertă în Chile din cauza incendiilor puternice. Focurile uriașe, care au cuprins cartiere întregi de locuințe, a luat viața a peste 100 de persoane.

/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/VIDEO/ Ați parcat greșit? Sunt mari șanse să fiți amendat, dar puteți evita evacuatorul și economisi 790 de lei. Iată cum!
/LIVE/ Cutia Neagră PLUS: „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/LIVE/ Cutia Neagră PLUS: „Primăria-Chefurilor”. Cum se risipesc banii publici în Chișinău
/VIDEO/ Își aruncă acuzații, mai puțin soluții. Primăria Chișinău și MMPS se acuză reciproc pentru criza asistenților personali
/VIDEO/ Își aruncă acuzații, mai puțin soluții. Primăria Chișinău și MMPS se acuză reciproc pentru criza asistenților personali
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
Va ataca decizia? Iachimovschi, după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat: „Aparent, a fost viciat”
Va ataca decizia? Iachimovschi, după ce concursul pentru funcția de procuror general a eșuat: „Aparent, a fost viciat”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram