/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 734: Muniție din afara UE și avion rusesc doborât. Kremlinul avertizează despre un război cu NATO

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 644: Atac din Marea Neagră, optimism la Kiev, iar Zelenski e la Odesa! Rusia nu exclude un război cu NATO

29 noiembrie 2023, ora 20:35

O fregată a Flotei ruse a Mării Negre a lansat un atac cu patru rachete de croazieră asupra infrastructurii militare din Ucraina, a anunțat miercuri dimineață Ministerul rus al Apărării, transmite Reuters, citată de News.ro. Ministerul a precizat că „țintele desemnate” au fost lovite. Pe de altă parte, Kievul susține că direcția principală a loviturii cu drone a fost regiunea Hmelnîțk, iar rachetele au fost îndreptate spre sudul țării. Deși nu a fost distrusă, nici a treia rachetă „nu și-a atins” ținta, mai spun ucrainenii. Marina ucraineană a declarat marţi seara târziu că marina rusă a menținut două submarine, complet echipamente cu până la opt rachete Kalibr, în serviciu în Marea Neagră, notează Mediafax. 

Ezitările Occidentului și hotărârea tot mai fermă a Rusiei de a-și pune toate resursele – umane și economice – în slujba războiului prevestesc un an greu pentru apărarea Ucrainei, scrie „The Wall Street Journal“. SUA, Uniunea Europeană și Marea Britanie au o producție economică anuală combinată de aproximativ 45 de trilioane de dolari — de 20 de ori mai mare decât economia Rusiei — și tehnologie superioară. Pe hârtie, susținătorii Ucrainei sunt mult mai puternici decât atacatorul ei. Dar Rusia face mult mai mult efort. Totuși, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, s-a declarat marţi „încrezător” cu privire la continuarea ajutorului militar american pentru Ucraina, îndemnând totodată statele aliate să își mențină efortul, informează AFP. Între timp, Moscova avertizează SUA împotriva unei noi „curse a înarmării” şi nu exclude un război între Rusia şi NATO.

UPDATE O iarnă aspră va afecta în primul rând soldații ruși din prima linie, iar Ucraina va câștiga timp prețios. Ofițerii ucraineni speră într-o iarnă grea care să le facă rău rușilor. Spre deosebire de soldații ucraineni, care au îmbrăcăminte de iarnă, adăposturi și încălțăminte adecvată, majoritatea soldaților ruși de pe frontul din Ucraina sunt prost echipați și nepregătiți pentru temperaturi scăzute și zăpadă, scrie publicația germană Bild, citată de Ziare.com.

După întâlnirea de ieri cu Kuleba, diplomatul șef al UE Josep Borrell a fost întrebat dacă sprijinul neclintit pentru Ucraina este „elefantul din cameră.” „Uite, camera este plină de elefanți. Avem o sală plină de probleme mari și întrebări mari. Și cu siguranță, perspectiva războiului din Ucraina este una dintre cele mai importante probleme, pe care le confruntăm,” a replicat Borrell. „Dar, să fiu sincer, nu văd niciun semn ca statele membre ar da semne de „oboseală,” așa cum vorbește presa. “Retorica nu poate plăti facturile sau umple arsenalul de luptă, conchide editorialistul. Premierul României, Marcel Ciolacu, a promis că va ajuta Ucraina până la capăt. Vorba cea, “va coborî și ultimii cârnați din podurile românilor, pentru a-i hrăni pe ostașii eliberatori”, potrivit Newsstandard.

UPDATE Un bărbat care a scris cu degetul „Nu războiului” pe un turnichet acoperit cu zăpadă la intrarea pe un patinoar din parcul Gorki din Moscova a fost condamnat la 10 zile de închisoare, relatează Reuters.

UPDATE Ministrul ungar de externe Peter Szijjarto a afirmat miercuri că, „în circumstanţele actuale”, aderarea Ucrainei la NATO este exclusă de către statele membre, relatează agenţia EFE, citată de Agerpres.

UPDATE Rusia a pierdut peste 300.000 de soldaţi, sute de avioane şi mii de tancuri în războiul din Ucraina, dar a acumulat un stoc de rachete cu care ar putea ataca din nou iarna aceasta infrastructura energetică ucraineană, a declarat miercuri secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Vorbind la o întâlnire a miniștrilor de externe ai NATO la Bruxelles, Jens Stoltenberg a spus că războiul a diminuat influența Rusiei în străinătate, a făcut-o mai dependentă de China și a costat-o o parte substanțială din forțele sale convenționale.

UPDATE Rusia pregătește o nouă lege conform căreia oricine vizitează ţara trebuie să se angajeze că nu va critica obiceiurile sau politicile ruse. Agenţia oficială de presă rusă TASS transmite că „Acordul de loialitate” a fost elaborat de Ministerul rus de Interne. Conform acestuia, nu trebuie să fie puse la îndoială valorile morale şi spirituale ale Rusiei, iar relatările oficiale privind modul în care Uniunea Sovietică a câştigat Al Doilea Război Mondial nu trebuie contestate. Practic, noua lege ar interzice vizitatorilor străini să desfăşoare orice activitate pe care guvernul rus o consideră dăunătoare intereselor Rusiei, transmit corespondenţii BBC. O purtătoare de cuvânt a Ministerului de Interne a declarat că noua lege va ajunge în scurt timp în faţa Parlamentului rus, notează Rador.

UPDATE Andrey Kolesnikov şi Denis Volkov (Centrul Levada) au publicat o nouă lucrare pentru think tank-ul Carnegie, care documentează atitudinile Rusiei faţă de război. Concluzia principală: sprijinul pentru cursul imprimat de Kremlin nu a scăzut. Sprijinul pentru acţiunile Rusiei în Ucraina a fost în medie de 75% de la începutul războiului. Marea majoritate a ruşilor se află într-o stare de indiferenţă. Ei „susţin” ceea ce face regimul, aşteptând ca totul să se termine. Numărul celor care nu susţin războiul a rămas şi el constant, la 19-20%. Doar 13% dintre ei atribuie însă responsabilitatea conflictului Rusiei, scrie Mediafax.

UPDATE Kremlinul se arată ofensat de faptul că Finlanda își întărește frontiera cu Rusia, spunând că ”nimeni și nimic” nu amenință statul scandinav. Dimpotrivă, masarea de trupe la graniță poate constitui o amenințare pentru Rusia.  

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a deplasat miercuri în regiunea Odesa (în sudul ţării) să se întâlnească cu responsabili militari din zonă şi să analizeze situația de securitate de la Marea Neagră, potrivit EFE, citată de Agerpres. „Astăzi lucrăm în regiunea Odesa. Am început cu informări militare şi reuniuni privind securitatea în regiune”, a declarat Zelenski pe rețelele sale de socializare, subliniind situația din regiunea Mării Negre ca fiind una dintre problemele care urmează să fie discutate. Printre problemele abordate, preşedintele ucrainean a evidențiat „măsuri împotriva minelor” explozive cu care Rusia încearcă să îngreuneze navigația în largul coastei ucrainene la Marea Neagră şi „garanțiile de securitate pentru coridorul de cereale” deschis în mod unilateral de marina ucraineană pentru a permite din nou exportul de cereale ucrainene pe mare.

UPDATE Dacă se aşteaptă să câștige următoarea cursă a înarmărilor, SUA se înșală, a spus ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, într-un interviu pentru cotidianul Izvestia, publicat miercuri, în care nu a exclus un posibil conflict militar între Rusia şi NATO, potrivit Reuters. Circumstanțele actuale nu sunt "favorabile" unor discuții cu Washingtonul pe tema controlului armelor, a declarat într-un interviu pentru semioficiosul Izvestia, Serghei Riabkov, responsabil de legăturile cu SUA, neproliferare şi controlul armelor în Ministerul de Externe rus. 

UPDATE După ce nu a reușit să avanseze atât de mult pe cât spera în contraofensiva sa de vară, Ucraina se pregătește de o iarnă în defensivă, în fața unei armate ruse care desfășoară ofensive cu forţe din ce în ce mai multe în Donbas (est), ceea ce i-a permis să preia inițiativa pe frontul de est, relatează EFE. În aceste condiţii, preşedintele Volodimir Zelenski a anunțat marţi seara, în discursul său către națiune, că a ordonat o „întărire semnificativă” a fortificațiilor defensive ale Ucrainei, scrie Cotidianul.

UPDATE Ucrainenii au spulberat cu rachete HIMARS oficialii ruși care se bucurau că au capturat un sat. Armata ucraineană a spulberat 5 oficiali de rang înalt ai conducerii militare rusești exact în momentul în care aceștia se întâlneau într-un sat capturat din regiunea Herson, notează NewsWeek.

UPDATE Dmitro Kuleba, ministrul de externe ucrainean, respinge îngrijorările privind lipsa de progres a forțelor armate ucrainene în războiul împotriva Rusiei. Miercuri, la sosirea la reuniunea miniștrilor de externe ai NATO de la Bruxelles, Kuleba a spus că "Nu există niciun impas. Trebuie să continuăm, trebuie să luptăm în continuare. Ucraina nu va da înapoi". În ceea ce privește angajamentele de ajutor pe termen lung din partea Uniunii Europene şi a Statelor Unite, Dmitro Kuleba a declarat că rămâne „încrezător” în luarea unor decizii favorabile Ucrainei, relatează DPA, citată de Agerpres. 

UPDATE Uniunea Europeană a livrat Ucrainei aproximativ 300.000 de obuze din cele un milion promise până în prezent, a declarat miercuri ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, care participă la o reuniune NATO la Bruxelles, informează Reuters. În ultimele luni, Kievul s-a angajat într-o campanie concertată de atragere a principalilor producători mondiali de armament pentru a înființa operațiuni în Ucraina, în încercarea de a nu mai fi dependent de armele și munițiile oferite de aliații săi.

UPDATE Adam, fiul șefului Ceceniei, Ramzan Kadîrov, va supraveghea batalionul Șeih Mansur, al Ministerului Rus al Apărării, a declarat președintele parlamentului cecen, Magomed Daudov, preluat de Meduza. „Lui Adam Kadîrov i s-a încredințat o sarcină importantă: de acum înainte va supraveghea una dintre cele mai pregătite unități de luptă din cadrul Ministerului Apărării al Federației Ruse, batalionul Șeih Mansur”, a scris el pe canalul de Telegram. Daudov a subliniat că adolescentul Kadîrov, care a împlinit 16 ani pe 24 noiembrie, are o muncă grea, dar hotărârea și responsabilitatea îl vor ajuta să-și îndeplinească sarcinile, notează Libertatea.

UPDATE Ministerul de interne de la Moscova a pregătit un proiect de lege care i-ar forța pe străinii care vor să intre în Rusia să semneze un „acord de loialitate” care le-ar interzice să critice politica statului rus, „discrediteze” istoria militară sovietică sau încalce „valorile de familie tradiționale”, relatează Reuters.

UPDATE Șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat marți că Dreptul internaţional trebuie să se aplice în toate conflictele, dar că războaiele din  le ale Occidentului, potrivit Reuters.

UPDATE Rusia a acuzat Occidentul că încearcă să-i obstrucţioneze participarea la reuniunea ministerială de la Skopje a Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE).  

UPDATE Criza ucraineană a marcat un punct de cotitură pentru consumul de gaze din Europa, care se așteaptă să scadă din nou în acest an, pe măsură ce locuințele și firmele adoptă măsuri de îmbunătățire a eficienței și pompe de căldură, potrivit organismului mondial de supraveghere a energiei, Agenția Internațională pentru Energie (AIE), scrie The Guardian.

UPDATE Ucraina suspectează Rusia de otrăvirea soţiei şefului spionajului militar ucrainean Kirilo Budanov, declară un purtător de cuvânt al GUR, Andrii Iusov, AFP.

UPDATE Direcția Principală de Informații a Ministerului Apărării de la Kiev (GUR) a confirmat pe 28 noiembrie otrăvirea soției lui Kyril Budanov. Pe lângă Mariana Budanova, au fost otrăviți și alți ofițeri de informații care erau responsabili de operațiuni legate de Federația Rusă.

UPDATE Comandantul adjunct al Corpului 14 Armată al Forțelor Armate Ruse, generalul-maior Vladimir Zavadsky a murit pe frontul din Ucraina, scrie Ziare.com.

UPDATE Președintele Rusiei, Vladimir Putin, nu va face pace în Ucraina înainte de a ști rezultatele alegerilor din SUA din noiembrie 2024, a declarat un oficial de rang înalt din Departamentul american de Stat, în contextul îngrijorărilor că o eventuală victorie a lui Donald Trump ar putea reduce sprijinul occidental pentru Kiev, relatează Reuters.

UPDATE Dacă Occidentul nu poate câștiga războiul din Ucraina, atunci ce război (mai) ar putea câștiga? Bună întrebare! Șeful diplomației ucrainene, Dmitro Kuleba, a fost cel care a pus întrebarea într-un interviu pentru ziarul german Die Welt, publicat vineri, 10 noiembrie. Interesul întrebării, de fapt, constă nu atât în ​​răspuns, cât în ​​faptul că se pune astăzi chestiunea, după douăzeci de luni de război. Întrebarea presupune că ipoteza unei înfrângeri a Ucrainei, în ciuda sprijinului occidental, nu este doar luată în considerare, ci și plauzibilă, relatează în Le Monde editorialistul Silvie Kaufmann citat de Rador.

UPDATE „Distragerea atenției de la Ucraina îi folosește doar Rusiei”, a declarat Bret Schafer, șef al departamentului care cercetează manipularea informației al grupului de reflecție de la Washington „German Marshall Fund of the United States' Alliance for Securing Democracy”. „Cu cât se concentrează publicul occidental mai mult pe Israel și Hamas, cu atât e mai puțin atent la faptul că Congresul e pe punctul de a renunța la finanțarea efortului de război ucrainean”, a precizat el. „Când pui reflectorul pe alte locuri distragi atenția de la Ucraina”, notează Știripesurse.

UPDATE Bancherul Oleg Tinkov, care a părăsit Rusia și a renunțat la afacerile din țară, l-a criticat aspru pe dictatorul rus Vladimir Putin.Acesta l-a acuzat că a distrus Rusia. Postarea îndrăzneață a fost publicată pe contul său de Instagram, pe 28 noiembrie. Bancherul a scris jumătate din postare în engleză. El l-a numit pe Putin „al naibii de idiot” și „maniac nebun”, notează Ziare.com.

UPDATE Deși Rusia a renunțat momentan la mobilizarea civililor din cauza nepopularității măsurii din septembrie 2022, ea reușește să-și regenereze forțele prin recrutarea masivă pentru armata sa profesionistă și concentrează cea mai mare parte a efortului uman asupra războiului din Ucraina. „În acest moment, Norvegia ar putea lua ocupa Murmanskul doar cu forțele de poliție, pentru că nordul Rusiei este pustiu”, glumește un expert scandinav, notează Ziare.com.

UPDATE Președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a spus că „Moldova este pe drumul cel bun, iar Uniunea Europeană va continua să o susțină”, notează Știripesurse.

UPDATE Ministerul rus al Apărării a afirmat miercuri că o fregată a Flotei ruse din Marea Neagră a lovit cu rachete de croazieră infrastructura militară ucraineană, deși nu e clar când a fost lansat atacul. Forțele aeriene ucrainene au anunțat la scurt timp că Rusia a lansat în vestul și sudul Ucrainei 21 de drone și trei rachete, majoritatea fiind doborâte. Singura rachetă care a trecut de apărarea aeriană nu și-a atins ținta, au mai susținut forțele aeriene ucrainene, scrie HotNews.

UPDATE Premierul olandez în exerciţiu, liberalul Mark Rutte, pare bine plasat pentru a-i succeda lui Jens Stoltenberg în postul de secretar general al NATO, în pofida şocului provocat de victoria extremei drepte la alegerile legislative în Olanda, scrie marţi France Presse, conform Agerpres.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 22 de atacuri în zona de frontieră a regiunii Sumî, în urma cărora 3 persoane au fost ucise și trei au fost rănite, a transmis administrație militară, potrivit Libertatea.

UPDATE România susține adoptarea, în luna decembrie, a deciziei pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Republica Moldova și Ucraina, potrivit Știripesurse.

UPDATE Un cetățean rus din Kemerovo a fost reținut și acuzat de trădare și terorism, în timp ce încerca să călătorească în Ucraina pentru a lupta de partea inamicului, relatează serviciul de presă al serviciului regional de securitate - FSB, potrivit Ziare.com.

UPDATE Zece țări nord-europene, membre ale Forței Expediționare Comune (JEF), au ales să pună în aplicare, marți, o "clauză de apărare" care implică mobilizarea de resurse militare suplimentare pentru a proteja infrastructura submarină din Marea Baltică, ca răspuns la o serie de incidente, potrivit Ziare.com.

UPDATE În ultimele 24 de ore, rușii au efectuat 22 de atacuri în zona de frontieră a regiunii Sumî, în urma cărora 3 persoane au fost ucise și trei au fost rănite, a transmis administrație militară ucraineană. Într-un discurs la Consiliul Mondial al Rusiei, președintele Vladimir Putin a declarat că „suntem acum în fruntea creării unei ordini mondiale mai echitabile”, scrie Ziare.com.

UPDATE Preşedintele rus Vladimir Putin a acuzat marţi Occidentul că doreşte să dezmembreze şi să jefuiască Rusia, într-un mesaj prin videoconferinţă adresat participanţilor la cel de-al XXV-lea Consiliu Mondial al Poporului Rus, care se desfăşoară la Moscova, informează agenţia EFE. "Ce vor de fapt (occidentalii) ? Ce vor ei de fapt este să dezmembreze şi să jefuiască Rusia. Dacă nu reuşesc prin forţă, atunci seamănă haosul", a indicat liderul de la Kremlin, scrie Realitatea.

UPDATE Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi secretarul general adjunct, Mircea Geoană, s-au întâlnit, marţi, cu secretarul de stat american Antony Blinken, înaintea reuniunii miniştrilor de Externe NATO. Jens Stoltenberg a transmis, marţi seară, într-o postare pe Twitter, că miniştrii de externe NATO se întâlnesc pentru a aborda probleme stringente de securitate, potrivit Cotidianul.

UPDATE Președintele rus încearcă să transforme avantajul al națiunii sale în ceea ce privește numărul populației și muniții în progres pe câmpul de luptă, în timp ce voința și asistența occidentală pentru Kiev început să devină șovăielnice. Rusia are mult mai mulți oameni care să-i completeze armata decât ucrainenii, scrie WSJ. Președintele Vladimir Putin militarizează economia rusă, folosind venituri mari din petrol pentru a crește producția de arme. Între timp, paralizia politică din SUA și Europa amenință furnizarea de arme și bani de care depinde supraviețuirea Ucrainei, scrie „The Wall Street Journal“, citat de Ziare.com.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 643: Luptă grea, vămi închise, record dubios și lider influent! „Criza energetică din Europa s-a sfârșit”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 642: Furtuna secolului în Crimeea și asalt la Avdiivka! Alertă: „Războiul s-ar putea extinde”
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
Moldoveanul care a snopit în bătaie o tânără la București este luptător MMA. Cum și-a justificat violența
Moldoveanul care a snopit în bătaie o tânără la București este luptător MMA. Cum și-a justificat violența
Strigăt de disperare! Familia cere ajutor pentru a-i salva viața lui Marseli, un tânăr implicat într-un grav accident în Bali
Strigăt de disperare! Familia cere ajutor pentru a-i salva viața lui Marseli, un tânăr implicat într-un grav accident în Bali
Așa-numitul Congres de la Tiraspol, o încercare de victimizare? Cașu: „Ne dăm seama că e ceva organizat de cineva de sus”
Așa-numitul Congres de la Tiraspol, o încercare de victimizare? Cașu: „Ne dăm seama că e ceva organizat de cineva de sus”
/VIDEO/ Explozie muzicală: Carla's Dreams și Frații Advahov au dat o nouă viață piesei „Ne bucurăm în ciuda lor”
/VIDEO/ Explozie muzicală: Carla's Dreams și Frații Advahov au dat o nouă viață piesei „Ne bucurăm în ciuda lor”

Moldoveanul care a snopit în bătaie o tânără la București este luptător MMA. Cum și-a justificat violența

27 februarie 2024, ora 23:14

Cetățeanul moldovean care ar fi bătut o femeie până a lăsat-o inconștientă, în scara unui bloc din Centrul Vechi al Bucureștiului, este luptător MMA. Ajuns pe mâna oamenilor legii, individul și-a recunoscut vina și a declarat că a snopit în bătaie victima de frică. Acesta a mai povestit că avea în plan să întrețină contra cost relații sexuale cu femeia, scrie presa română

Tânăra l-ar fi condus duminică noapte într-o clădire aflată în Centrul Vechi al Bucureștiului, dar acolo agresorul ar fi intrat în panică în momentul în care s-ar fi apropiat de ei mai mulți oameni. Acesta a mai spus că a crezut că urma să fie tâlhărit și de aceea a devenit agresiv.

Anchetatorii nu îi cred povestea deoarece „...a lovit-o pe victimă în repetate rânduri, în special în zona capului, folosind corpuri dure, cu o intensitate deosebit de mare... Acționând în modul arătat mai sus, autorul a acceptat posibilitatea suprimării vieții victimei”, spun anchetatorii.

Victima sa este intubată, în secția de terapie intensivă a Spitalului Universitar.

Agresorul a fost pus sub acuzare pentru tentativă de omor. 

Circulația microbuzelor de pe unele rutele interurbane a fost dată peste cap de un protest al transportatorilor. Care este reacția autorităților?/ O dronă rusească a survolat, noaptea trecută, spațiul aerian al Republicii Moldova, susțin Forțele de apărare aeriană a Ucrainei. Ce spune ministerul Apărării de la Chișinău?/ Gata cu protestele fermierilor. Agricultorii își retrag tractoarele de pe trasee, inclusiv de la vama Leușeni, după ce statul le-a promis astăzi noi împrumuturi în condiții preferențiale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un moldovean a murit în războiul din Ucraina, anunță autoritățile ruse. Acesta lupta de partea rușilor. Avem detalii la știri! /Transportatorii nu renunța la protestul programat pentru următoarele trei zile și spun că vor sista mai multe rute intrurbane și interraionale. Între timp, ANTA îi îndeamnă să renunțe la protest și să asigure transportul oamenilor. În caz contrar, vor fi amendați. /Început de săptămână cu ghinion pentru un șofer din Capitală. Mașina acestuia a ars ca o torță, pe o stradă din sectorul Buiucani. Din fericire, nu au fost înregistrate victime.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
După Ilan Șor și Marina Tauber a ajuns să fie interzisă în Statele Unite ale Americii. SUA a anunțat, astăzi, sancțiuni împotriva deputatei, motivând că l-a ajutat pe Șor să cumpere voturi. /Începâd de astăzi, vom plăti cu trei lei și 60 de bani mai puțin pentru gaze. Tarifele aprobate zilele trecute au intrat în vigoare. /Primarul din Boldurești, care a tamponat mortal un copil de 14 ani și a fugit de la locul accidentului, a fost plasat în arest în penitenciar pentru 30 de zile. Decizia a fost luată de magistrați în lipsa bănuitului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Vama Leușeni a fost blocată din nou de agricultori. Aceștia au adus peste 50 de tractoare, împiedicând accesul tuturor unităților de transport. /Procurorii cer 30 de zile de arest, pentru primarul localității Boldurești, Nicanor Ciochină, care a lovit mortal cu mașina un adolescent de 14 ani și a fugit de la locul accidentului. Solicitarea va fi examinată mâine. /Protest la Curtea Constituțională. Magistrații au continuat astăzi examinarea articolului prin care autonomia este obligată să restituie taxa pe valoare adăugată din propriul buget, timp în care mai mulți locuitori din Găgăuzia au cerut anularea prevederii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Trei indivizi din Autonomia Găgăuză au fost reținuți pentru incendierea mașinilor și a centrelor de plasament pentru refugiații ucraineni. /Gaz mai ieftin din luna martie. Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a micșorat astăzi tariful. /Șoferul, care a lovit mortal un copil de 14 ani, la Nisporeni, și a fugit de la fața locului a fost reținut. Este vorba de primarul localității Boldurești, anunță poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Patru ani de pușcărie pentru polițista care a urcat beată la volan și a lovit mortal o femeie la Sîngera! Avocații victimei spun că pedeapsa este prea blândă și vor să o atace la Curtea de Apel. /Întâlnire cu scântei la Guvern! Fermierii au plecat dezamăgiți de la întrevederea cu prim-ministrul Recean. Aceștia amenință că dacă mâine nu obțin ceea ce-și doresc, vor bloca din nou drumurile cu tractoarele. /Încă un capăt de acuzare pe numele fostului șef de la Calea Ferată, Iurie Topală. Acesta este invinuit că ar fi prejudiciat bugetul de stat cu cinci milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Miercuri se va decide ieftinirea gazelor. Autoritățile sunt gata să reducă tarifele cu aproape 25 la sută, se arată în proiectul făcut public de Agenția pentru Reglementare în Energetică. /Socialiștii moldoveni au mers din nou la Moscova. Au participat la o conferință anti Occident, organizată de partidul Edinnaia Rossia. /La un pas de tragedie. O tânără de 24 de ani a fost salvată de la înec. Aceasta a intrat în apa din parcul „Valea Morilor” și nu a mai putut ieși de una singură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Alexei Navalnîi, cel mai aprig opozant al lui Putin, a murit într-o închisoare din Siberia. Acum două zile, acesta a scris pe rețelele sociale că a fost trimis pentru încă 15 zile în carceră. /Fermierii au blocat cu tractoarele Vama Leușeni- Albița, pentru a cincea zi consecutiv, și au venit la Chișinău să discute cu conducerea de vârf a țării. Aceștia urmează să aibă o întâlnire cu premierul, dar și cu ministrul de resort. /A adăpostit o fată de 14 ani la stână și a abuzat-o sexual. Un cioban din Criuleni a fost condamnat la zece ani de închisoare pentru viol.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Occidentul avertizează că adevăratul război hibrid al Federației Ruse împotriva Republicii Moldova abia urmează. / Înmormântare alegorică la Parlament. Simpatizanții Partidului Renaștere au adus în fața Legislativului un sicriu și mai multe coroane, după ce Parlamentul a mai denunțat astăzi trei acorduri cu CSI. /Nicio zi fără blocaje la vama Leușeni-Albiția. Este a patra zi în care fermierii închid principalul drum spre Uniunea Europeană. Deputații l-au chemat astăzi la raport în Parlament pe ministrul Agriculturii. /Și transportatorii auto și-au reluat protestele. Aceștia au adus zeci de microbuze în PMAN și cer anularea noilor prevederi legislative în domeniul transportului rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Cel puțin 80 de camioane sunt acum blocate la vama Leușeni. Fermierii au închis din nou drumul cu tractoarele, supărați că autoritățile n-au stabilit o întâlnire cu ei. Aceștia au blocat și traseul Cahul - Cantemir, iar la nord au făcut marșuri cu tehnică agricolă. /Avem, sistem de apărare aeriană, dar nu ne ajută. Ministrul Apărării susține că, pentru a fi funcțional, radarul francez recepțioinat de Moldova are nevoie de dotări suplimentare costisitoare. /3600 de dolari pentru a-l ajuta să treacă ilegal frontiera. Atât ar fi perceput doi bărbați și o femeie din Basarabeasca de la un ucrainean, pe care l-au ajutat să ajungă în Republica Moldova. Aceștia nu sunt la prima abatere, pe numele lor fiind inițiat un alt dosar similar.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fermierii au blocat și astăzi vama Leușeni. După două ore drumul a fost redeschis, iar agricultori au amenințat să revină, dacă guvernarea nu va iniția un dialog cu ei. /Consiliera PAS, Zinaida Popa, a fost numită director la Moldexpo. Aceasta râmăne în Consiliul Municipal. /Crește numărul virozelor, iar spitalele și așa sunt pline. Cel mai mult sunt afectați copiii- peste 60% din cei infectați săptămâna trecută.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Protestele agricultorilor se amplifică. Astăzi au blocat vama Leușeni și cer demisia ministrului Agriculturii. / Ca prin urechile acului! Fragmente de dronă Shahed au căzut lângă satul Etulia, Vulcănești. Aveau 50 de kg de explozibil și dacă ar fi explodat, ar fi provocat victime și distrugeri mari. / Cei care se simți nedreptățiți la examenul auto vor putea depune contestații. O pot face online, pe site-ul Agenției Servicii Publice.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ion Ceban acuză consilierii PAS că au adus organizat oameni la ședința CMC și a spus că va sesiza structurile responsabile, dar și misiunile diplomatice despre ceea ce el numește „o depășire a tuturor normelor morale”. Care a fost replica partidului? / Incendiu la Centrul de informare NATO din Chișinău, aflat pe teritoriul Universității de Stat din Moldova. La fața locului au intervenit două echipaje de pompieri, care au reușit să lichideze flăcările la scurt timp după izbucnire. / Angajații Căilor Ferate își vor primi salariile restante până la începutul lunii martie, anunță ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale. Acesta mai spune că zilele următoare va fi numit și un nou șef interimar la CFM. Ce alte declarații a mai făcut ministrul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fugarul Ilan Șor este la Moscova și susține că moldovenii sunt integrați cu forța în Uniunea Europeană. Biroul Interpol Moldova cere Rusiei să-l extrădeze./ Scene pline de cinism la ședința CMC. Pentru a convinge primăria să nu taie salariile asistenților personali, un tânăr cu dizabilități a ieșit din scaunul cu rotile și s-a târât pe jos în fața consilierilor./ Grav accident la Ungheni. O adolescentă a decedat, după ce mașina în care se afla a ajuns într-un copac. La volan era un tânăr băut și fără permis de conducere./ Senatorii americani au blocat din nou proiectul de lege prin care SUA urma să acorde un ajutor de 60 de miliarde de dolari Ucrainei. Acesta a fost negociat mai mult timp, iar acum câteva zile democraţii au ajuns la un acord cu republicanii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
În plină zi, un bărbat a fost împușcat în orașul Soroca. Din fericire, a scăpat cu viață, fiind dus la spital rănit la un picior. / Kievul confirmă că ucrainenii au împușcat doi transnistreni într-un schimb de focuri la hotar cu regiunea separatistă. / Cele peste 3 mii de cartușe dispărute de la Fulger au fost sustrase anul trecut chiar din depozitul brigăzii de poliție. Ministrul de Interne a cerut revizii la toate structurile subordonate ministerului. / Agricultorii din Cahul au ieșit la proteste cu tehnica agricolă. Aceștia se plâng că sunt faliți și nu au cu ce începe lucrările de primăvară. Ce spune ministrul Vladimir Bolea, vedeți imediat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Situație penibilă la brigada de poliție cu destinație specială Fulger. În loc de cărtușe ofițerii au descoperit, într-o ladă pentru muniții, nisip și pietre. / Stare de alertă la Bălți. Poliția încearcă să prevină consecințele unui apel la ură interetnică, după ce persoane necunoscute au chemat oamenii, pe un canal anonim de telegram, să ia la pumni copiii vorbitori de limbă rusă. Oamenii legii ne asigură că nu există niciun pericol pentru etnicii ruși și că este vorba de răspândirea unor știri false. / Filmul „Carbonˮ, regizat de Ion Borș, a cucerit cele mai multe trofee la Gala Cineaștilor 2024. Iar „Oameni Gospodari”, difuzat de TV8, a fost desemnat cel mai bun serial. Cine mai sunt premianții?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Bărbatul de 65 de ani suspectat că și-a violat nepoțica de numai 5 ani a fost plasat în arest pentru 30 de zile. / Sacoșă plină cu bani, la primăria Orhei! Un funcționar și un curier, originar din Găgăuzia, dar cu pașaport rusesc, au fost reținuți. Este vizat un fost partid politic. / Cristina Gherasimov a depus astăzi jurământul de învestire în funcția de viceprim-ministră pentru integrare europeană. Aceasta va fi și negociatorul șef al Republicii Moldova în procesul de aderare la Uniunea Europeană. / Alertă în Chile din cauza incendiilor puternice. Focurile uriașe, care au cuprins cartiere întregi de locuințe, a luat viața a peste 100 de persoane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tatăl vitreg al copilei de 11 ani, care recent a născut, nu-și recunoaște vina. Acesta este singurul suspect în cazul de viol al fetiței. Bărbatul a fost plasat în arest pentru 30 de zile. / La Comrat a avut loc un marș aniversar cu ocazia împlinirii a 10 ani de la cele două „referendumuri găgăuze”, declarate ilegale de Chișinău. Presa locală anunță că manifestanții au fost aduși organizat. Au fost prezenți și „un număr impunător de elevi”. / Scandal și îmbrânceli la prima ședință din acest an a Consiliului Municipal Chișinău. De la ce a pornit totul?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un nou-născut al unei femei din Ucraina urma să fie vândut unui cuplu din România. În schemă este implicată și șefa unei maternități din țară, dar și președinta unei fundații de copii. / O nouă sesiune parlamentară cu protestatari la ușă. Deputații au reluat azi ședințele în plen, iar partidele afiliate fugarului Ilan Șor și-au scos din nou simpatizanții în stradă. / Accident în lanț la Cimișlia. Din cauza ceții dense și a poleiului, o mașină s-a tamponat într-un parapet, după care a derapat de pe traseu. Alte nouă, care veneau din spate, s-au tamponat în lanț.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Crimă înfiorătoare la Dubăsari. Un bărbat proaspăt externat de la Psihiatrie, și-a ucis cu bestialitate mama. Opt ani în urmă individul și-a omorât și tatăl. /Taxele indroduse de primăria Chișinău pentru grupele cu program prelungit au fost anulate. Și starea excepțională în domeniul educației din Capitală a fost declarată nulă. Decizia a fost luată de Comisia pentru Situații Excepționale. /Vom avea un recensământ al populației și al locuințelor în perioada aprilie-iulie. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost aprobat în ședința de astăzi a Guvernului.

/VIDEO/ Războiul l-a lăsat fără casă. Povestea incredibilă a lui Mikola din Bogorodicine: „Simt că va fi bine, Ucraina e de neînvins”
/VIDEO/ Războiul l-a lăsat fără casă. Povestea incredibilă a lui Mikola din Bogorodicine: „Simt că va fi bine, Ucraina e de neînvins”
/ULTIMA ORĂ/ Facturi mai mici la gaz! Cât vor achita consumatorii pentru un metru cub
/ULTIMA ORĂ/ Facturi mai mici la gaz! Cât vor achita consumatorii pentru un metru cub
Ucraina rezistă!
Ucraina rezistă!
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/VIDEO/ CIFRE/ Obligațiile „Air Moldova” față de firmele conectate la Ilan Șor. Planul de preluare a activelor din contul datoriilor
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc
/VIDEO/ Poliția a reținut un presupus traficant de droguri, după o filmare TV8. De ce ni s-au plâns locatarii unui bloc

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram