Deși 90 la sută din cei care au solicitat compensații, le-au primit, majoritatea se plânge că ajutorul este mult pre mic. Atât prin sate, cât și la oraș, oamenii nu știu cum vor trece peste iarnă în condițiile în care se așteaptă la facturi care le depășesc veniturile. Ministrul Muncii și Protecției Sociale susține că valoarea compensațiilor este raportată la prețul la gazele naturale, care în acest an este mai mic, comparativ cu anii trecuți.
Imediat ce au aflat despre valoarea compensației pe care le-au oferit-o Guvernul, unii nu au încetat să critice autoritățile. Oamenii nu au încredere că vor reuși să treacă fără datorii peste perioada rece a anului.
„- Câți bani ați primit? - Minim. - Doar trei sute de lei? - Da, 300 de lei. - Credeți că este suficient, vă va ajuta? - În ziua de astăzi nu este suficient, este foarte puțin, asta este realitatea din țara noastră. Cu copii peste hotare la învățat, totul s-a scumpit, nu știu cum mă voi descurca”.
„- Dimineață m-a telefonat feciorul și mi-a spus că suntem notificați non vulnerabili. Are soțul pensia mai mare, suntem doar noi doi, el este fără un picior. - Cu atât mai mult. - Au decis că nu”.
„- Eu am pensie 2900, soțul are 3600, și doar 300 de lei compensație. - Și cum o să vă descurcați? - Nu știu, în perioada rece plătim foarte mult”.
„- Nu am primit absolut nimic. - Cum credeți, de ce nu ați primit? - Nu vreau să cred nimic, nici să mă gândesc, ei nu merită asta”.
Și chiar dacă ajutoarele nu sunt tocmai generoase, unii se declară mulțumiți și de puținul primit.
„- Mulțumesc, am primit chiar astăzi. - Cât ați primit? - 300. - Credeți că este suficient? - Mulțumesc și pentru asta, un ajutor mic este oricum. - Ați fi vrut să fie un pic mai mult? - Sigur sau măcar pensia să fie mai mare pentru a reuși să achităm serviciile”.
„- Ne bucurăm că Guvernul ne alocă. - Vor fi de ajutor. - Da, îmi va fi de folos. - Ați văzut că sunt de la 300 la 800, nu credeți că este puțin? - Eu mă bucur de cât ni se oferă”.
„Puțini bani, trebuie să de mai mult, mai ales cei care sunt la pensie și au o pensie mizeră”.
Totuși nu toți cetățenii au aflat dacă sunt eligibili pentru compensații, datele fiind încă procesate. Și oamenii de la sate spun că se așteaptă la o iarnă grea. Deși și-au umplut șoproanele cu lemne, le este frică să nu ajungă cu ele până în primăvară.
„Toți au acum probleme cu lemnele pe timpul rece, dar noi încercăm să ne aprovizionăm din timp. Nu sperăm să avem mari compensații pentru că anul trecut la fel nu au fost la fel cu ne-au promis”.
„- Mă ajută copii, pensia mea de 2700 este prea puțin. Anul trecut mi-au dat, anul asta nu știu. - Cum credeți în acest an autoritățile vă vor ajuta? - Nu sunt sigură, mai ales că se oferă de la 300 până la 800 și nu vor primi toți”.
„- Atunci când se dau lemne sau cei 800 de lei, mie niciodată nu mi-au dat. - Dar v-ați înscris la compensații? - Mă înscriu, dar niciodată nu mi se oferă”.
Alexei Buzu, ministrul Muncii și Protecției Sociale a explicat de ce valoarea compensației în acest an este mai mică în comparație cu anii trecuți.
„Compensația din 2022-2023 a fost mai mare comparativ cu valoare compensației din 2024-2025, pentru că tariful în 2022-2023 era de 29 de lei, acum este de 13 lei și 29 de bani”.
Cetățenii care sunt nemulțumiți de lipsa sau valoare compensației pot telefona la linia verde 08000 5000, pentru a solicita reevaluarea gospodăriei lor. La sfârșitul lunii noiembrie, în sistemul de compensații au fost înregistrate peste 700.000 de solicitări, care cifrau aproximativ 1.400.000 de persoane, zece la sută din cei înscriși nu au fost eligibili și nu vor primi ajutor la contor.