/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 845: Explozii la o fabrică și taxe majorate în Rusia. Peste 12.000 de civili, uciși în război

Război în Ucraina, ziua 400: Stare de urgență prelungită în Moldova și scandal cu preoți la Kiev! Rusia alertează puterile atomice

missing
30 martie 2023, ora 18:13

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 400 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin. Starea de urgență va fi prelungită cu 60 de zile în Republica Moldova, începând cu 5 aprilie. Decizia a fost aprobată prin votul a 61 de deputați. Președinta Maia Sandu a avertizat că Republica Moldova este ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin, al cărei scop este să-și asigure la Chișinău o conducere favorabilă precum cea de la Minsk pentru a o folosi împotriva Ucrainei, notează Adevărul.

Ucraina a recunoscut joi că forțele ruse au înregistrat unele câștiguri în interiorul orașului Bahmut, epicentrul luptelor din estul ţării, dar cu pierderi umane majore, ceea ce a slăbit ofensiva Moscovei, în timp ce Kievul îşi pregătește contraofensiva proprie, relatează Reuters. Ucraina denunță viitoarea președinție rusă a Consiliului de Securitate al ONU - începând de sâmbătă, 1 aprilie, timp de o lună - drept o „glumă proastă”.

UPDATE Agenția de presă RIA Novosti, controlată de statul rus, a publicat marți un articol intitulat „Nu ne-am așteptat la asta”, care conține declarațiile mai multor soldați ruși răniți pe front în Ucraina care nu au primit compensațiile promise de președintele Vladimir Putin, relatează Newsweek.

UPDATE Leagănul Ortodoxiei din Ucraina, altădată loc de perelinaj pentru milioane de credincioși din întreaga lume s-a transformat în teren de confruntări și înjurături între două tabere. Preoții, susținuți de zeci de credincioși s-au luat la harță cu presa și forțele de ordine. Tensiunile au apărut după ce clerul acuzat că a sprijinit activitățile subversive ale Rusiei a primit ordin de evacuare, dar nu l-a respectat. 

UPDATE Evgheni Stanislavov, ambasadorul Rusiei la Budapesta, a explicat într-un interviu acordat joi de ce Moscova a inclus Ungaria pe lista sa a țărilor „neprietenoase”, relatează Ukraîinska Pravda. Diplomatul a afirmat în cadrul unui interviu acordat agenției RIA Novosti că, în pofida încercărilor Ungariei de a-și apăra propriile interese, despre care afirmă că adesea contrazic politicile Uniunii Europene, „adevărul rămâne”.

UPDATE Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat joi ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapyatyi, care a anunțat totodată că guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor.

UPDATE Ucraina deplasează mai multe convoaie militare cu plăcuțe de înmatriculare și marcaje identice pentru a „deruta serviciile secrete rusești”, a sugerat un colonel separatist în retragere, relatează Sky News.

UPDATE Ucraina a calificat joi viitoarea președinție rusă a Consiliului de Securitate al ONU - începând de sâmbătă şi pentru o lună - drept "o glumă proastă", informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Moscova va continua să notifice în avans Statele Unite cu privire la testele sale de rachete, în ciuda suspendării participării la tratatul privind armele nucleare numit New START, a precizat joi ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, potrivit presei de stat ruse TASS, citată de CNN.

UPDATE Șeful agenției ONU pentru energie atomică, Rafael Mariano Grossi, a vizitat miercuri centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată în pericol, și a declarat că a avut loc o creștere semnificativă a numărului de trupe în regiunea centralei și că aceasta nu mai poate fi protejată, relatează Sky News.

UPDATE Cele zece runde de sancțiuni impuse Rusiei de când a început invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie anul trecut, se traduc prin faptul că Uniunea Europeană a aplicat cea mai dură pedeapsă impusă vreodată împotriva unei țări străine Bruxelles-ul spune că sancțiunile sale sunt menite să reducă veniturile Moscovei și accesul acesteia la tehnologii ce pot fi folosite în război.  Dar impactul sancțiunilor „nu va fi suficient de sever pentru a limita capacitatea Rusiei de a purta un război împotriva Ucrainei în 2023”, se arată într-o notă de cercetare a Parlamentului European citată într-o analiză Reuters. 

UPDATE Fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner a cerut ca sentința unui tată a cărui fiică, în vârstă de 12 ani, a realizat un desen cu o ilustrație împotriva războiului din Ucraina să fie revizuită, punând sub semnul întrebării legalitatea acesteia, a raportat un grup de reflecție cu sediul în SUA, relatează Sky News.

UPDATE Parlamentul Rusiei afirmă că noii recruți ruși ce urmează să fie încorporați în cadrul serviciului militar obligatoriu în aprilie nu vor fi trimiși în „noile regiuni” anexate de la Ucraina, relatează TASS.

UPDATE Comandantul militar suprem al SUA, generalul Mark Milley, a declarat miercuri că aproximativ 6.000 de profesioniști și 20.000-30.000 de noi recruți ai grupării de mercenari Wagner, inclusiv prizonieri recrutați, luptă în Bahmut și în împrejurimi, potrivit informațiilor sale, și că lupta pentru Bahmut a devenit pentru ruși „de sacrificiu”, relatează The Guardian.

UPDATE Corespondentul cotidianului american Wall Street Journal (WSJ) în Rusia, Evan Gershkovich, a fost arestat de FSB la Ekaterinburg pentru „spionaj”. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a precizat că a fost "prins asupra faptului", potrivit NewsWeek.

UPDATE Marile companii energetice internaționale care au obținut profituri uriașe în contextul creșterii prețurilor pe parcursul războiului ar trebui să ofere o parte din acești bani în reconstrucția infrastructurii distruse a Ucrainei, a declarat ministrul Energiei de la Kiev, German Galușcenko, pentru Politico.

UPDATE Șeful departamentului naval al Rosgvardia (garda națională rusă) a fost arestat în ceea ce ar putea fi o „amplă anchetă de corupție” în cadrul serviciului de securitate internă, a raportat un thinktank cu sediul în SUA, potrivit Sky News.

UPDATE Volodimir Zelenski a fost umilit de parlamentarii din Austria, atunci când deputații Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta şi cu orientare pro-Rusia, au părăsit joi camera inferioară a parlamentului austriac în timpul discursului preşedintelui ucrainean, notează Gândul.

UPDATE China trebuie să joace un rol în a face presiuni pentru o „pace dreaptă” în Ucraina, iar rolul său în conflict va fi vital în stabilirea relațiilor cu Uniunea Europeană, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie presa străină.

UPDATE În rândul parlamentarilor europeni au apărut nemulțumiri și apeluri la o reglementare mai strictă a fondului creat de țările Uniunii Europene pentru sprijinirea Kievului după invazia Rusiei, după ce au apărut informații că unele țări, începând cu Estonia, livrează Ucrainei armament vechi, de producție sovietică, pe care îl decontează însă la prețul unui echipament militar echivalent nou, iar cu sumele returnate din Facilitatea europeană pentru Pace își modernizează armata, potrivit Ziare.com.

UPDATE Potrivit presei ruse, autoritățile se pregătesc să lanseze o mare campanie de recrutare pentru înrolarea a 400.000 de soldați, administrațiile regionale încercând să atingă obiectivul forțând bărbații să se înroleze, notează Mediafax.

UPDATE Armata chineză este dispusă să colaboreze cu armata rusă pentru a consolida comunicarea şi coordonarea strategică, potrivit lui Tan Kefei, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, informează Reuters, citat de News.ro.

UPDATE Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat joi ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapyatyi, care a anunțat totodată că guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor, transmite EFE.

UPDATE Dacă Transnistria va fi atrasă într-un conflict militar, participanții săi vor fi în mod inevitabil Moldova, ca teritoriu vecin, apoi România, care este membră a NATO, și Rusia, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

UPDATE La Moscova, Curtea Militară a garnizoanei 235 l-a arestat pe colonelul Serghei Volkov, șeful departamentului Administrației Navale a Gărzii Ruse, într-un caz de abuz de putere, care a avut consecințe grave, relatează TASS. Potrivit agenției, colonelul este acuzat că a furnizat sisteme radar de calitate scăzută pentru combaterea dronelor, care „ar putea fi folosite, printre altele, pentru a proteja podul din Crimeea”. Potrivit dosarului, Volkov a aprobat achiziționarea a două sisteme radar care nu îndeplineau cerințele tehnice. Prejudiciul total adus bugetului s-a ridicat la aproape 400 de milioane de ruble.

UPDATE ”Sancțiunile ar fi trebuit să distrugă sectorul financiar din Rusia. Așa trebuia, dar nu au făcut asta. Unde este criza bancară din Rusia?”, se întreabă Forbes. Sancțiunile au lovit instituțiile financiare din Rusia, însă nu au produs o criză bancară care să semene cu cea mai recentă criză din Statele Unite, cu falimentul Slicon Valley Bank, sau cu criza prin care trece Credit Suisse. Băncile din Rusia nu au falimentat, iar rubla a devenit ceva mai puternică. Băncile din Rusia sunt protejate de stat, iar banca centrală a muncit mult în ultimii zece ani pentru a igieniza sistemul financiar. Acesta este motivul pentru care băncile din Rusia au supraviețuit sancțiunilor occidentale și delistărilor de la bursele occidentale mai bine decât oricine s-ar fi așteptat, scrie Forbes. Pentru un rus mai cinic, a privi la prăbușirea Silicon Valley Bank și a Credit Suisse este ca și cum ai zâmbi superior la o cameră de luat vederi în fața unei clădiri în flăcări, scrie Forbes, potrivit Cotidianul.

UPDATE Cea mai importantă agenție de securitate din Rusia a anunțat că un reporter al Wall Street Journal a fost reţinut pentru spionaj. FSB a anunţat astăzi că Evan Gershkovich a fost reţinut în oraşul Ekaterinburg în timp ce ar fi încercat să obţină informaţii clasificate. Serviciul de securitate susţine că Gershkovici „colecta informaţii clasificate despre activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militar industrial rus”, transmite The Guardian, potrivit Mediafax.

UPDATE Rusia rămâne atașată angajamentului său de a evita un conflict nuclear şi o confruntare militară între statele care dispun de arme nucleare, a declarat miercuri secretarul Consiliului Securității Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de agenția oficială de presă rusă TASS, potrivit EFE şi Reuters, informează Agerpres. În cursul unei vizite la New Delhi, Patruşev a acuzat țările occidentale de 'comportament provocator în Ucraina', ceea ce ar putea avea 'consecințe catastrofale', întrucât - în opinia sa - atitudinea lor contrazice declarația liderilor celor cinci mari puteri nucleare din 3 ianuarie 2022 în care se subliniază inadmisibilitatea unui război nuclear. 'Rusia, la rândul său, rămâne pe deplin atașată acestei declarații şi este convinsă de necesitatea de a se evita o confruntare militară între țările care dispun de arme nucleare', a declarat Patruşev, citat de agenţia de stat TASS.

UPDATE Din surse neoficiale, care n-au putut fi confirmate, rușii se laudă că au cucerit complexul AZOM. Trupele Wagner ale controversatului Evgheni Prigojin ar fi reușit să preia controlul asupra uzinei, însă informația nu are susținere decât în tabăra rusă. Totuși, chiar și liderii de la Kiev au admis, în ultimele ore, că rușii avansează în Bahmut, având un oarecare succes. Însă soldații ucraineni încă rezistă și controlează orașul, dau asigurări generalii lui Zelenski, potrivit Gândul.

UPDATE Forțele rusești au avut un oarecare succes în orașul Bahmut, situat pe linia frontului, au declarat miercuri seară oficiali militari ucraineni, potrivit Reuters.

UPDATE Aproximativ 40 de vehicule de luptă germane Marder au ajuns în Ucraina, iar Kievul așteaptă cu nerăbdare livrarea tancurilor Leopard. Președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou livrarea urgentă a sistemelor Patriot pentru a contracara rachetele lansate asupra țării.

UPDATE Clericii creştini ortodocşi vor rămâne la o mănăstire istorică din capitala Ucrainei, Kiev, în ciuda unei evacuări planificate, ordonate de guvern Lavra Pecersk este sediul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (UOC), care s-a separat de patriarhia Moscovei după invazia Rusiei de anul trecut
UOC a primit ordin să părăsească site-ul până la sfârșitul zilei de miercuri, notează Mediafax.

UPDATE Invazia Rusiei în Ucraina a forțat Uniunea Europeană să caute soluții reale pentru a scăpa de dependența față de Rusia. Aceeași tendință se aplică acum și în relația cu Beijingul. China și Statele Unite sunt în plină cursă pentru constituirea blocurilor lor de putere și amândouă folosesc aceeași pârghie: războiul din Ucraina, se arată într-o analiză publicată de Politico.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a numit drept o "analiză superficială" afirmaţiile secretarului de stat american, Antony Blinken, care s-a opus unei încetări imediate a focului în Ucraina, informează TASS, potrivit Rador.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina are încă un final imprevizibil, însă eșecul armatei ruse este unul evident, după ce trupele Kievului au recuperat aproape jumătate din teritoriile ocupate. Așa cum rachetele HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite au contribuit la întoarcerea frontului anul trecut, acum Ucraina dispune de bombe ghidate de precizie americane denumite GLSDB, ce pot lovi adânc în spatele liniilor ruse, la 150 de kilometri, putând schimba soarta războiului, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a avertizat miercuri că un război între Statele Unite şi o altă mare putere va antrena un consum „extraordinar” de muniție şi că ţara ar trebui să se asigure că este pregătită, scrie AFP. „Nivelul incredibil de consum de muniție” este o „mare lecție” a conflictului din Ucraina care rămâne un „război regional limitat”, a declarat generalul Mark Milley. „Dacă ar fi un război în peninsula coreeană sau un război al puterilor între Statele Unite şi Rusia, acest consum ar fi extraordinar”, a adăugat el.

UPDATE O conductă de gaze naturale din nordul Siberiei, care era în curs de reparație, a luat foc miercuri, dar nu a existat nicio întrerupere a aprovizionării, a relatat agenția de presă TASS, citând un comunicat al companiei Gazprom, scrie Rador.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că omologul său rus Vladimir Putin ar putea să vină în vizită în Turcia la 27 aprilie cu ocazia inaugurării primului reactor nuclear al ţării construit de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom, informează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE O rusoaică care a servit în Ucraina spune că femeile medic din unitatea sa au fost folosite ca sclave sexuale pentru ofițeri de rang înalt.Femeia soldat, identificată cu numele Margarita, a declarat că femeile medic din unitatea sa au fost transformate în "soții de teren" care trebuiau să gătească și să facă curat pentru ofițerii de pluton, precum și să le "facă pe plac" din punct de vedere sexual, potrivit businessinsider.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că lumea democratică are acum cea mai mare unitate de mult timp, însă este nevoie de mai mult. ”Pentru a câștiga în fața tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească”, susține el, potrivit news.ro. Zelenski a menționat, în mesajul transmis miercuri seară, că a participat la ”Summit-ul Democrației” la invitația preşedintelui american Joe Biden, arătând că poziția Ucrainei a fost ”foarte exactă şi cât se poate de practică”. ”Acum, mulțumită curajului ucrainean, mulțumită leadership-ului Statelor Unite, preşedintelui Biden, mulțumită Congresului Statelor Unite şi tuturor celor care muncesc pentru consolidarea lumii, avem cea mai mare unitate a țărilor democratice de mult timp. Şi această unitate, după cum putem vedea, este de ajuns pentru a lupta pentru libertate. Dar pentru a câștiga în fața tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească. Este capabilă să câștige”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 398: Tancuri donate și explozii la Kiev! Rusia avertizează Armenia, iar Zelenski are o profeție alarmantă
Război în Ucraina, ziua 399: Apelul Moldovei către Facebook și previziune sumbră de la Peskov. Când începe contraofensiva Kievului

Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?

Atenție! Vor răsuna peste 200 de sirene concomitent. Cât va dura semnalul sonor și de ce
Atenție! Vor răsuna peste 200 de sirene concomitent. Cât va dura semnalul sonor și de ce
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
/VIDEO/ Plan roșu de intervenție: Un autocar plin cu copii s-a ciocnit cu un TIR, în România
/VIDEO/ Plan roșu de intervenție: Un autocar plin cu copii s-a ciocnit cu un TIR, în România
Furtună în toată țara! O nouă alertă de ploi cu descărcări electrice și vânt puternic, în vigoare
Furtună în toată țara! O nouă alertă de ploi cu descărcări electrice și vânt puternic, în vigoare
/VIDEO/ Încă 30 de zile de arest: Primarul de Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani - la prima ședință de judecată
/VIDEO/ Încă 30 de zile de arest: Primarul de Boldurești, care a lovit mortal un copil de 14 ani - la prima ședință de judecată

Atenție, moldoveni! Vreme fierbinte în Italia. Ce temperaturi aduce un anticiclon de origine africană

missing
17 iunie 2024, ora 22:23

Italia se confruntă cu primul val major de căldură din această vară. Un anticiclon de origine africană va face temperaturile să depăşească pragul de 40 de grade Celsius. Această valoare termică este cu 10 grade Celsius peste media sezonieră, a anunţat meteorologul Antonio Sano, potrivit HotNews.

Potrivit acestuia, valul de căldură sahariană „va cuceri în curând întreaga ţară”.

Luni şi marţi, a prognozat Antonio Sano, termometrele vor indica temperaturi de 32-34 de grade Celsius în partea central-nordică a Italiei şi peste aceste valori în Puglia (Apulia), Sicilia şi Sardinia. 

„Apoi, de miercuri până vineri, va urma o nouă intensificare a căldurii”, a adăugat meteorologul italian.

Mercurul va urca în termometre până la 39°C-40°C la Roma, Napoli, Terni, Macerata, Florenţa, Forli şi Ferrara, valorile termice urmând să ajungă la 42°C-44°C în zone din Sardinia şi Sicilia.

Pe parcursul weekendului următor, „anticiclonul îşi va pierde din intensitate”, a precizat Antonio Sano, „cu primele ploi foarte puternice în nord şi cu o scădere generală a temperaturilor în toate regiunile”.

Plajele au fost aglomerate weekendul trecut, în condiţiile în care numeroşi italieni au căutat un refugiu din cauza căldurii, şi se aşteaptă ca ele să devină încă şi mai aglomerate în această săptămână odată cu creşterea temperaturilor şi cu începerea vacanţei şcolare.

Grecia, o altă destinație turistică populară de la Marea Mediterană, trece și ea printr-un val de căldură zilele acestea.

Primarul de la Boldurești, acuzat că a accidentat mortal un copil de 14 ani a compărut în fața judecătorilor la prima lui ședință de judecată. Acesta pledează nevinovat și refuză să facă declarații de presă. / Banca Mondială oferă Republicii Moldova 40 de milioane de dolari. Banii sunt destinați pentru sprijinul refugiaților ucraineni, familiilor care îi susțin, dar și dezvoltarea economiei țării. /Exploatați de cea care trebuia să îi apere. O polițistă din Edineț a fost condamnată la 20 de ani de închisoare pentru trafic de copii și de ființe umane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Zi fierbinte la Parlament. Deputații lui Ilan Șor s-au îmbrânzit cu agenții de pază, iar aproape 30 dintre activiștii de la un protest organizat de ei au ajuns la poliție. /O cursă charter plătită de Șor să aducă acasă moldoveni adunați la un eveniment politic la Moscova, a fost deviată spre București. Avionul a mobilizat forțele de ordine și personalul de pe aeroportul Otopeni, după o alertă cu bombă. / Ploaia puternică din această după-amiază a transformat unele străzi din capitală în râuri. A fost afectată și circulația transportului public. Îngropate în noroi după ploaia de aseară au fost și peste 30 de drumuri naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a deschis un dosar penal în cazul fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, acuzat de spionaj în favoarea Rusiei. / Evaziune fiscală de aproape 20 de milioane de lei. Este vizată o rețea de restaurante din țară. Aceștia evitau să dea bonul fiscal clienților, iar banii în numerar nu îi reflectau în evidența contabilă. / Peste zece localități din raionul Orhei, Cahul și Ceadâr Lunga sunt și astăzi parțial în beznă, după ploaia și furtuna puternică de acum aproape două zile. Între timp, meteorologii au emis un nou Cod galben de instabilitate atmosferică.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Furtuna și ploaia puternică de aseară a făcut două victime. O copilă de 13 ani, dar și regizorul Arcadie Spoială au murit striviți de copaci. Zeci de localități din țară rămân în beznă și la această oră. În capitală a fost anunțată situație de forță majoră. /Gheorghe Cotorobai, învinuit de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tânărei din Orhei, însărcinată, s-a mai ales cu un capăt de acuzare. Acesta este învinuit de viol. Procurorii au cerut astăzi prelungirea mandatului de arest cu încă 30 de zile. /Politicieni moldoveni au sărbătorit, astăzi, ziua Rusiei chiar în centrul Chișinăului. Deputații, asociați cu fugarul Ilan Șor, dar și fostul premier Vasile Tarlev au onorat invitația ambasadei Rusiei de a participa la recepția organizată cu ocazia sărbătorii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Ploile puternice au făcut prăpăd în mai multe raioane din țară. Sute de hectare de floarea de soarelui, viță de vie, porumb și grâu au fost distruse. /Încă o persoană a fost arestată în dosarul INTERPOL. Aceasta va sta după gratii 30 de zile, dar procurorii nu spun despre cine este vorba. /După câteva tergiversări a finalizării lucrărilor de pe strada Mihai Viteazul, primăria anunță o soluție de alternativă pentru ambuteiajele imense din zonă- un nou traseu care să ocolească zona șantierului.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Partidele europene de centru-dreapta şi de extremă-dreapta au obținut cel mai mare număr de locuri la alegerile de duminică. Conservatorii din Partidul Popular European își păstrează primul loc în Parlamentul European. / Tatăl care și-ar fi violat fiica vitregă de 11 ani, care ulterior a rămas însărcinată și a născut, va ajunge pe banca acuzaților. Dosarul penal pe numele acestuia a fost transmis în instanța de judecată. / Apă-Canal Chișinău cere scumpirea apei. Tariful propus pentru apă și canalizare este cu 6 lei mai mare decât cel actual.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
lan Șor și politicienii afiliați lui au fost incluși în categoria „organizațiilor și persoanelor periculoase” de compania care deține rețeau Faceebok și Instagram. Șor amenință Meta cu judecata. / Fostul deputat moldovean, Vadim Vacarciuc, a fost arestat în SUA. Acesta este acuzat de utilizarea neautorizată a documentelor. / Anchetă internă la Ministerul Culturii, după ce unii membri ai ansamblului Joc au dansat la un eveniment organizat la Sankt Petersburg, la care a participat și fugarul Ilan Șor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șeful biroului Interpol Moldova a fost băgat după gratii pentru 30 de zile. Viorel Țentiu este acuzat că face parte dintr-o grupare ce a asigurat refugiu în Republica Moldova pentru persoane influente date în căutare de Interpol. / Generalul acuzat că a spionat pentru ruși a ajuns și în vizorul justiției. Procuratura Generală anunță că-l investighează pe fostul șef al Marelui Stat Major, Igor Gorgan, iar președintele Parlamentului cere procurorilor să facă publice mai multe detalii. / De astăzi moldovenii pot purta toate actele în telefon. Statul a lansat aplicația numită EVO, obligând și instituțiile să recunoască autenticitatea documentelor digitale. Câte acte încap într-un smartphone?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandal uriaș de spionaj în Armată. Fostul şef al Statului Major al R. Moldova, Igor Gorgan, ar fi informator al spionajul militar rusesc. Sunt datele unei investigații The Insider. Președinția a condamnat actul de trădare. / Au apărut mai multe nume în dosarul schemei de corupție privind manipularea datelor INTERPOL. Printre bănuiți ar fi șeful biroului Interpol din Moldova,șeful Inspectoratului pentru Migrație, un fost viceministru al Justiției și un avocat. Informațiile nu au fost confirmate de autorități. / În India au avut loc cele mai masive alegeri din lume. Au fost 44 de zile de vot, iar la urne au fost chemaţi aproape un miliard de alegători.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Milioane de dolari pentru a ajuta persoane date în căutare de Interpol să obțină azil sau statut de refugiat în Republica Moldova. Procuratura Anticorupție anunță că au fost reținuți patru funcționari de la noi. / Percheziții într-un dosar de corupție la oficiile Serviciului Fiscal din Bălți și raioanele Florești, Fălești, Soroca și Șoldăneși. Oamenii legii au ridicat un milion 500 de mii de lei. / A început sesiunea de Bacalaureat. Primii au intrat în febra examenelor absolvenții de lidceu din școlile alolingve.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Noi percheziții la partidele afiliate lui Ilan Șor. Procurorii au mai ridicat trei milioane de lei de la oamenii din anturajul oligarhului fugar și spun că acesta a pus în aplicare o nouă schemă ilegală de a aduce bani în Republica Moldova. / Ședință de judecată cu proteste și o alertă cu bombă. S-a întâmplat la Judecătoria Centru, cu sediul Buiucani, unde a avut loc o nouă şedinţă în dosarul bașcanei Găgăuziei. Organizatorii dau vina pe poliție pentru alerta cu bombă. / Președintele ucrainean acuză China că ajută Federația Rusă să compromită Summitul de pace privind Ucraina. Evenimentul este programat pentru jumătatea acestei luni, în Elveția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Președinta, Maia Sandu și premierul Dorin Recean vor fi audiați în calitate de martori în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău. Cum a reacționat Președinția? Un polițist a fost făcut colonel după ce a refuzat mită de 20 de mii de dolari. Operațiunea CNA s-a soldat cu reținerea unei femei de afaceri din Ucraina. Germania mai oferă 14 blindate ”Pirahna” Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării de la Berlin după ce omologul său de la Chișinău i-a arătat dorările armatei naționale.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
CSP a ales un procuror general. Câștigătorul concursului este Ion Munteanu. Acesta urmează să fie numit în funcție de șefa statului. /Râuri pe mai multe străzi din capitală după ploile torențiale. Șoferii surprinși de șuvoaie au trecut prin momente de calvar. Între timp, meteorologii au prelungit codul galben de vreme rea. /Dezinformarea publică ar putea fi tratată drept trădare de patrie! Legea propusă de PAS este criticată dur de opoziție, care spune că e un instrument de luptă cu politicienii și presa incomodă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, este la Chișinău. Acesta a anunțat că Statele Unite ne acordă 50 de milioane de dolari pentru curățarea justiției, lupta cu dezinformarea și alegeri libere. Sosirea oficialului a fost marcată de proteste. / O nouă licitație pentru închirierea spațiilor comerciale de la aeroport. Autoritățile au schimbat regulile concursului. / Vom avea mai mulți militari de carieră. Guvernul a aprobat fondarea Colegiului Militar. Noua instituție se deschide la 1 septembrie.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă un judecător, achitat în dosarul Laundromat, așteaptă despăgubiri de 300 de mii de lei de la stat. Este vorba despre magistratul Mihail Moraru, care a solicitat 1 milion 250 de mii de lei cu titlu de prejudiciu moral. / Guvernul a anunțat cifrele programului guvernamental Prima casă Plus. Acesta va fi accesibil din luna iulie și va putea fi accesat de mai multe categorii de persoane. / A fost lansată platforma de înregistrare prealabilă pentru persoanele care vor vota peste hotare. Cum funcționează aceasta?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Doctoriță din Chișinău condamnată pentru malpraxis. Aceasta a fost găsită vinovată de tratarea superficială a situației medicale a unei gravide, care s-a soldat, în consecință, cu traumarea nou-născutului. / Probleme cu legea și pentru doi medici de la Orhei. Sunt suspectați că eliberau certificate medicale contra unor sume de până la 1 mie 500 de lei și au fost astăzi percheziționați de ofițerii CNA. / Mașinile electrice vor avea plăcuțe verzi cu numere de înmatriculare. Cât costă schimbarea acestora?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.

/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Arcadie Spoială, victima furtunii violente: Cunoscutul regizor moldovean a murit la 36 de ani
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
/VIDEO/ Podoliak, despre riscul închiderii granițelor cu Moldova: „Nu cred că este posibil un scenariu negativ”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Artiștii, în doliu după vestea tristă despre Arcadie Spoială. Irina Rimes: „Vei rămâne o amintire frumoasă în viețile multora”
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/VIDEO/ Copila ucisă de un tei, în urma furtunii, era la plimbare cu o prietenă. Ce spune mama fetei de 13 ani
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist
/EXCLUSIV/ „A fost complicat, dar vesel”: Imagini din culisele filmărilor „Dă-mă mamă după Iura”, lansată de Magnat și Feoctist

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram