Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

Război în Ucraina, ziua 400: Stare de urgență prelungită în Moldova și scandal cu preoți la Kiev! Rusia alertează puterile atomice

30 martie 2023, ora 18:13

Războiul din Ucraina continuă și în ziua cu numărul 400 de la începutul invaziei la scară largă decretate de președintele rus Vladimir Putin. Starea de urgență va fi prelungită cu 60 de zile în Republica Moldova, începând cu 5 aprilie. Decizia a fost aprobată prin votul a 61 de deputați. Președinta Maia Sandu a avertizat că Republica Moldova este ținta unor atacuri hibride finanțate de Kremlin, al cărei scop este să-și asigure la Chișinău o conducere favorabilă precum cea de la Minsk pentru a o folosi împotriva Ucrainei, notează Adevărul.

Ucraina a recunoscut joi că forțele ruse au înregistrat unele câștiguri în interiorul orașului Bahmut, epicentrul luptelor din estul ţării, dar cu pierderi umane majore, ceea ce a slăbit ofensiva Moscovei, în timp ce Kievul îşi pregătește contraofensiva proprie, relatează Reuters. Ucraina denunță viitoarea președinție rusă a Consiliului de Securitate al ONU - începând de sâmbătă, 1 aprilie, timp de o lună - drept o „glumă proastă”.

UPDATE Agenția de presă RIA Novosti, controlată de statul rus, a publicat marți un articol intitulat „Nu ne-am așteptat la asta”, care conține declarațiile mai multor soldați ruși răniți pe front în Ucraina care nu au primit compensațiile promise de președintele Vladimir Putin, relatează Newsweek.

UPDATE Leagănul Ortodoxiei din Ucraina, altădată loc de perelinaj pentru milioane de credincioși din întreaga lume s-a transformat în teren de confruntări și înjurături între două tabere. Preoții, susținuți de zeci de credincioși s-au luat la harță cu presa și forțele de ordine. Tensiunile au apărut după ce clerul acuzat că a sprijinit activitățile subversive ale Rusiei a primit ordin de evacuare, dar nu l-a respectat. 

UPDATE Evgheni Stanislavov, ambasadorul Rusiei la Budapesta, a explicat într-un interviu acordat joi de ce Moscova a inclus Ungaria pe lista sa a țărilor „neprietenoase”, relatează Ukraîinska Pravda. Diplomatul a afirmat în cadrul unui interviu acordat agenției RIA Novosti că, în pofida încercărilor Ungariei de a-și apăra propriile interese, despre care afirmă că adesea contrazic politicile Uniunii Europene, „adevărul rămâne”.

UPDATE Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat joi ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapyatyi, care a anunțat totodată că guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor.

UPDATE Ucraina deplasează mai multe convoaie militare cu plăcuțe de înmatriculare și marcaje identice pentru a „deruta serviciile secrete rusești”, a sugerat un colonel separatist în retragere, relatează Sky News.

UPDATE Ucraina a calificat joi viitoarea președinție rusă a Consiliului de Securitate al ONU - începând de sâmbătă şi pentru o lună - drept "o glumă proastă", informează AFP, conform Agerpres.

UPDATE Moscova va continua să notifice în avans Statele Unite cu privire la testele sale de rachete, în ciuda suspendării participării la tratatul privind armele nucleare numit New START, a precizat joi ministrul adjunct de externe rus, Serghei Riabkov, potrivit presei de stat ruse TASS, citată de CNN.

UPDATE Șeful agenției ONU pentru energie atomică, Rafael Mariano Grossi, a vizitat miercuri centrala nucleară ucraineană Zaporojie, aflată în pericol, și a declarat că a avut loc o creștere semnificativă a numărului de trupe în regiunea centralei și că aceasta nu mai poate fi protejată, relatează Sky News.

UPDATE Cele zece runde de sancțiuni impuse Rusiei de când a început invazia pe scară largă în Ucraina, în februarie anul trecut, se traduc prin faptul că Uniunea Europeană a aplicat cea mai dură pedeapsă impusă vreodată împotriva unei țări străine Bruxelles-ul spune că sancțiunile sale sunt menite să reducă veniturile Moscovei și accesul acesteia la tehnologii ce pot fi folosite în război.  Dar impactul sancțiunilor „nu va fi suficient de sever pentru a limita capacitatea Rusiei de a purta un război împotriva Ucrainei în 2023”, se arată într-o notă de cercetare a Parlamentului European citată într-o analiză Reuters. 

UPDATE Fondatorul grupului de mercenari ruși Wagner a cerut ca sentința unui tată a cărui fiică, în vârstă de 12 ani, a realizat un desen cu o ilustrație împotriva războiului din Ucraina să fie revizuită, punând sub semnul întrebării legalitatea acesteia, a raportat un grup de reflecție cu sediul în SUA, relatează Sky News.

UPDATE Parlamentul Rusiei afirmă că noii recruți ruși ce urmează să fie încorporați în cadrul serviciului militar obligatoriu în aprilie nu vor fi trimiși în „noile regiuni” anexate de la Ucraina, relatează TASS.

UPDATE Comandantul militar suprem al SUA, generalul Mark Milley, a declarat miercuri că aproximativ 6.000 de profesioniști și 20.000-30.000 de noi recruți ai grupării de mercenari Wagner, inclusiv prizonieri recrutați, luptă în Bahmut și în împrejurimi, potrivit informațiilor sale, și că lupta pentru Bahmut a devenit pentru ruși „de sacrificiu”, relatează The Guardian.

UPDATE Corespondentul cotidianului american Wall Street Journal (WSJ) în Rusia, Evan Gershkovich, a fost arestat de FSB la Ekaterinburg pentru „spionaj”. Purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a precizat că a fost "prins asupra faptului", potrivit NewsWeek.

UPDATE Marile companii energetice internaționale care au obținut profituri uriașe în contextul creșterii prețurilor pe parcursul războiului ar trebui să ofere o parte din acești bani în reconstrucția infrastructurii distruse a Ucrainei, a declarat ministrul Energiei de la Kiev, German Galușcenko, pentru Politico.

UPDATE Șeful departamentului naval al Rosgvardia (garda națională rusă) a fost arestat în ceea ce ar putea fi o „amplă anchetă de corupție” în cadrul serviciului de securitate internă, a raportat un thinktank cu sediul în SUA, potrivit Sky News.

UPDATE Volodimir Zelenski a fost umilit de parlamentarii din Austria, atunci când deputații Partidul Libertății din Austria, de extremă dreapta şi cu orientare pro-Rusia, au părăsit joi camera inferioară a parlamentului austriac în timpul discursului preşedintelui ucrainean, notează Gândul.

UPDATE China trebuie să joace un rol în a face presiuni pentru o „pace dreaptă” în Ucraina, iar rolul său în conflict va fi vital în stabilirea relațiilor cu Uniunea Europeană, a declarat joi președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, scrie presa străină.

UPDATE În rândul parlamentarilor europeni au apărut nemulțumiri și apeluri la o reglementare mai strictă a fondului creat de țările Uniunii Europene pentru sprijinirea Kievului după invazia Rusiei, după ce au apărut informații că unele țări, începând cu Estonia, livrează Ucrainei armament vechi, de producție sovietică, pe care îl decontează însă la prețul unui echipament militar echivalent nou, iar cu sumele returnate din Facilitatea europeană pentru Pace își modernizează armata, potrivit Ziare.com.

UPDATE Potrivit presei ruse, autoritățile se pregătesc să lanseze o mare campanie de recrutare pentru înrolarea a 400.000 de soldați, administrațiile regionale încercând să atingă obiectivul forțând bărbații să se înroleze, notează Mediafax.

UPDATE Armata chineză este dispusă să colaboreze cu armata rusă pentru a consolida comunicarea şi coordonarea strategică, potrivit lui Tan Kefei, purtător de cuvânt al Ministerului chinez al Apărării, informează Reuters, citat de News.ro.

UPDATE Aproximativ 30% din teritoriul ucrainean este contaminat cu explozibili şi mine, a declarat joi ministrul adjunct de Interne de la Kiev, Bogdan Drapyatyi, care a anunțat totodată că guvernul lucrează la crearea unui centru specializat de găsire şi dezactivare a minelor, transmite EFE.

UPDATE Dacă Transnistria va fi atrasă într-un conflict militar, participanții săi vor fi în mod inevitabil Moldova, ca teritoriu vecin, apoi România, care este membră a NATO, și Rusia, a declarat liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski.

UPDATE La Moscova, Curtea Militară a garnizoanei 235 l-a arestat pe colonelul Serghei Volkov, șeful departamentului Administrației Navale a Gărzii Ruse, într-un caz de abuz de putere, care a avut consecințe grave, relatează TASS. Potrivit agenției, colonelul este acuzat că a furnizat sisteme radar de calitate scăzută pentru combaterea dronelor, care „ar putea fi folosite, printre altele, pentru a proteja podul din Crimeea”. Potrivit dosarului, Volkov a aprobat achiziționarea a două sisteme radar care nu îndeplineau cerințele tehnice. Prejudiciul total adus bugetului s-a ridicat la aproape 400 de milioane de ruble.

UPDATE ”Sancțiunile ar fi trebuit să distrugă sectorul financiar din Rusia. Așa trebuia, dar nu au făcut asta. Unde este criza bancară din Rusia?”, se întreabă Forbes. Sancțiunile au lovit instituțiile financiare din Rusia, însă nu au produs o criză bancară care să semene cu cea mai recentă criză din Statele Unite, cu falimentul Slicon Valley Bank, sau cu criza prin care trece Credit Suisse. Băncile din Rusia nu au falimentat, iar rubla a devenit ceva mai puternică. Băncile din Rusia sunt protejate de stat, iar banca centrală a muncit mult în ultimii zece ani pentru a igieniza sistemul financiar. Acesta este motivul pentru care băncile din Rusia au supraviețuit sancțiunilor occidentale și delistărilor de la bursele occidentale mai bine decât oricine s-ar fi așteptat, scrie Forbes. Pentru un rus mai cinic, a privi la prăbușirea Silicon Valley Bank și a Credit Suisse este ca și cum ai zâmbi superior la o cameră de luat vederi în fața unei clădiri în flăcări, scrie Forbes, potrivit Cotidianul.

UPDATE Cea mai importantă agenție de securitate din Rusia a anunțat că un reporter al Wall Street Journal a fost reţinut pentru spionaj. FSB a anunţat astăzi că Evan Gershkovich a fost reţinut în oraşul Ekaterinburg în timp ce ar fi încercat să obţină informaţii clasificate. Serviciul de securitate susţine că Gershkovici „colecta informaţii clasificate despre activităţile uneia dintre întreprinderile complexului militar industrial rus”, transmite The Guardian, potrivit Mediafax.

UPDATE Rusia rămâne atașată angajamentului său de a evita un conflict nuclear şi o confruntare militară între statele care dispun de arme nucleare, a declarat miercuri secretarul Consiliului Securității Rusiei, Nikolai Patruşev, citat de agenția oficială de presă rusă TASS, potrivit EFE şi Reuters, informează Agerpres. În cursul unei vizite la New Delhi, Patruşev a acuzat țările occidentale de 'comportament provocator în Ucraina', ceea ce ar putea avea 'consecințe catastrofale', întrucât - în opinia sa - atitudinea lor contrazice declarația liderilor celor cinci mari puteri nucleare din 3 ianuarie 2022 în care se subliniază inadmisibilitatea unui război nuclear. 'Rusia, la rândul său, rămâne pe deplin atașată acestei declarații şi este convinsă de necesitatea de a se evita o confruntare militară între țările care dispun de arme nucleare', a declarat Patruşev, citat de agenţia de stat TASS.

UPDATE Din surse neoficiale, care n-au putut fi confirmate, rușii se laudă că au cucerit complexul AZOM. Trupele Wagner ale controversatului Evgheni Prigojin ar fi reușit să preia controlul asupra uzinei, însă informația nu are susținere decât în tabăra rusă. Totuși, chiar și liderii de la Kiev au admis, în ultimele ore, că rușii avansează în Bahmut, având un oarecare succes. Însă soldații ucraineni încă rezistă și controlează orașul, dau asigurări generalii lui Zelenski, potrivit Gândul.

UPDATE Forțele rusești au avut un oarecare succes în orașul Bahmut, situat pe linia frontului, au declarat miercuri seară oficiali militari ucraineni, potrivit Reuters.

UPDATE Aproximativ 40 de vehicule de luptă germane Marder au ajuns în Ucraina, iar Kievul așteaptă cu nerăbdare livrarea tancurilor Leopard. Președintele Volodimir Zelenski a cerut din nou livrarea urgentă a sistemelor Patriot pentru a contracara rachetele lansate asupra țării.

UPDATE Clericii creştini ortodocşi vor rămâne la o mănăstire istorică din capitala Ucrainei, Kiev, în ciuda unei evacuări planificate, ordonate de guvern Lavra Pecersk este sediul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei (UOC), care s-a separat de patriarhia Moscovei după invazia Rusiei de anul trecut
UOC a primit ordin să părăsească site-ul până la sfârșitul zilei de miercuri, notează Mediafax.

UPDATE Invazia Rusiei în Ucraina a forțat Uniunea Europeană să caute soluții reale pentru a scăpa de dependența față de Rusia. Aceeași tendință se aplică acum și în relația cu Beijingul. China și Statele Unite sunt în plină cursă pentru constituirea blocurilor lor de putere și amândouă folosesc aceeași pârghie: războiul din Ucraina, se arată într-o analiză publicată de Politico.

UPDATE Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a numit drept o "analiză superficială" afirmaţiile secretarului de stat american, Antony Blinken, care s-a opus unei încetări imediate a focului în Ucraina, informează TASS, potrivit Rador.

UPDATE Războiul lui Putin din Ucraina are încă un final imprevizibil, însă eșecul armatei ruse este unul evident, după ce trupele Kievului au recuperat aproape jumătate din teritoriile ocupate. Așa cum rachetele HIMARS furnizate Ucrainei de Statele Unite au contribuit la întoarcerea frontului anul trecut, acum Ucraina dispune de bombe ghidate de precizie americane denumite GLSDB, ce pot lovi adânc în spatele liniilor ruse, la 150 de kilometri, putând schimba soarta războiului, notează Ziare.com.

UPDATE Șeful Statului Major al armatei SUA, generalul Mark Milley, a avertizat miercuri că un război între Statele Unite şi o altă mare putere va antrena un consum „extraordinar” de muniție şi că ţara ar trebui să se asigure că este pregătită, scrie AFP. „Nivelul incredibil de consum de muniție” este o „mare lecție” a conflictului din Ucraina care rămâne un „război regional limitat”, a declarat generalul Mark Milley. „Dacă ar fi un război în peninsula coreeană sau un război al puterilor între Statele Unite şi Rusia, acest consum ar fi extraordinar”, a adăugat el.

UPDATE O conductă de gaze naturale din nordul Siberiei, care era în curs de reparație, a luat foc miercuri, dar nu a existat nicio întrerupere a aprovizionării, a relatat agenția de presă TASS, citând un comunicat al companiei Gazprom, scrie Rador.

UPDATE Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri că omologul său rus Vladimir Putin ar putea să vină în vizită în Turcia la 27 aprilie cu ocazia inaugurării primului reactor nuclear al ţării construit de compania de stat rusă pentru energie nucleară Rosatom, informează Reuters, citată de News.ro.

UPDATE O rusoaică care a servit în Ucraina spune că femeile medic din unitatea sa au fost folosite ca sclave sexuale pentru ofițeri de rang înalt.Femeia soldat, identificată cu numele Margarita, a declarat că femeile medic din unitatea sa au fost transformate în "soții de teren" care trebuiau să gătească și să facă curat pentru ofițerii de pluton, precum și să le "facă pe plac" din punct de vedere sexual, potrivit businessinsider.com.

UPDATE Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, afirmă că lumea democratică are acum cea mai mare unitate de mult timp, însă este nevoie de mai mult. ”Pentru a câștiga în fața tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească”, susține el, potrivit news.ro. Zelenski a menționat, în mesajul transmis miercuri seară, că a participat la ”Summit-ul Democrației” la invitația preşedintelui american Joe Biden, arătând că poziția Ucrainei a fost ”foarte exactă şi cât se poate de practică”. ”Acum, mulțumită curajului ucrainean, mulțumită leadership-ului Statelor Unite, preşedintelui Biden, mulțumită Congresului Statelor Unite şi tuturor celor care muncesc pentru consolidarea lumii, avem cea mai mare unitate a țărilor democratice de mult timp. Şi această unitate, după cum putem vedea, este de ajuns pentru a lupta pentru libertate. Dar pentru a câștiga în fața tiraniei, este nevoie de o mai mare unitate. Sunt sigur că lumea democratică este capabilă să o dobândească. Este capabilă să câștige”, a declarat preşedintele Ucrainei.

Război în Ucraina, ziua 398: Tancuri donate și explozii la Kiev! Rusia avertizează Armenia, iar Zelenski are o profeție alarmantă
Război în Ucraina, ziua 399: Apelul Moldovei către Facebook și previziune sumbră de la Peskov. Când începe contraofensiva Kievului
Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”
/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Tragedie la Ialoveni: Un tânăr a murit electrocutat. Încerca să ridice remorca unui camion
/VIDEO/ Tragedie la Ialoveni: Un tânăr a murit electrocutat. Încerca să ridice remorca unui camion
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Ploaia a făcut ravagii în unele zone ale țării: Străzi „transformate” în cascade, grindină și mașină avariată
/VIDEO/ Ploaia a făcut ravagii în unele zone ale țării: Străzi „transformate” în cascade, grindină și mașină avariată

/VIDEO/ Război în Ucraina, ziua 458: Primii pași ai contraofensivei și sancțiuni UE. Zalujnîi: „E timpul să întoarcem ce ne aparține”

27 mai 2023, ora 20:52

Războiul din Ucraina continuă în ziua cu numărul 458. Ambasadorii UE au aprobat sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a situației în Republica Moldova, în privința a cinci persoane. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul român, Vlad Gheorghe, potrivit căruia o decizie oficială a Consiliului European urmează a fi luată pe 31 ma. Totodată, UE va introduce sancțiuni pentru cetățenii moldoveni Alexandr Kalinin și Grigore Karamalac, pentru „acțiuni care subminează sau amenință integritatea teritorială, suveranitatea și independența Ucrainei”. 

Comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujnîi, a publicat un videoclip care sugerează începutul contraofensivei. În filmare, soldații ucraineni se pregătesc de luptă, rostind o rugăciune de luptă. La sfârșitul videoclipului - un apel pentru a se alătura Forțelor Armate. „A venit timpul să întoarcem ce ne aparține”, a spus Zalujnîi în videoclip. Pe fondul așteptatei contraofensive a Forțelor Armate ale Ucrainei, această declarație a lui Zalujnîi poate sugera începutul ei.

UPDATE Consilierul biroului prezidențial de la Kiev, Mihail Podoliak, a declarat că Ucraina pregătește terenul pentru o contraofensivă împotriva forțelor de ocupație ruse, iar intensitatea ostilităților este în creștere. „Acesta este un proces complex, nu este o chestiune de o zi, o anumită dată sau o anumită oră. Acesta este un proces continuu de dezocupare. Unele procese sunt deja în curs, de exemplu, distrugerea liniilor de alimentare sau exploziile de depozite în spate. Intensitatea este în creștere, dar va dura destul de mult timp”, a spus el. este într-un interviu pentru The Guardian. Podoliak prezice că, pe măsură ce contraofensiva va câștiga avânt, grupurile ruse care luptă de partea Ucrainei vor efectua raiduri similare cu operațiunile recente din regiunea Belgorod a Federației Ruse.

UPDATE Forțele armate ale Ucrainei au început antrenamentele pe tancurile americane M1 Abrams în Germania. Pe 12 mai, Statele Unite au redistribuit 31 de tancuri în Germania pentru pregătirea corespunzătoare a Forțelor Armate ale Ucrainei. New York Times scrie despre acest lucru, citând o declarație oficială a purtătorului de cuvânt al Pentagonului, Garron Garn. Se observă că instructorii americani au început pregătirea a 400 de soldați ucraineni. 

UPDATE Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a impus sancțiuni împotriva a peste 200 de companii din Rusia și Belarus. Potrivit decretului lui Zelenski, au fost impuse sancțiuni împotriva a 51 de ruși, inclusiv a oamenilor de știință și a directorilor generali de fabrici, precum și împotriva a 220 de persoane juridice asociate cu Rusia. Lista sancțiunilor includea structurile MTS și Căile Ferate Ruse, precum și companii din Belarus, inclusiv Uzina de Automobile Minsk, Uzina Mecanică Minsk numită după S. I. Vavilov, Uzina de Componente Radio Monolit din Vitebsk, Uzina de Reparații de Avioane Orsha.

UPDATE Un atac cu două drone a provocat o explozie în regiunea rusă Pskov, în apropiere de granița cu Belarus, care a avariat clădirea administrativă a unei conducte de petrol, a declarat sâmbătă guvernatorul local Mihail Vedernikov pe Telegram, informează Reuters.

UPDATE Ucraina este pregătită să lanseze mult așteptata contraofensivă împotriva forțelor rusești, a declarat pentru BBC un oficial ucrainean de rang înalt, transmite The Guardian. Postul de televiziune a relatat că Oleksii Danilov nu a vrut să precizeze o dată exactă, dar a spus că un asalt pentru a recuceri teritoriul de la forțele de ocupație ale președintelui Vladimir Putin ar putea începe „mâine, poimâine sau peste o săptămână”.

UPDATE Explozii puternice au tunat în Berdiansk (regiunea Zaporojie), ocupată temporar, după un indiciu de dimineață de la comandantul șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Valeri Zalujni, despre posibila începere a unei contraofensive. Localnicii au început să raporteze zgomote puternice. Potrivit datelor preliminare, o „sosire” este posibilă în zona portului orașului, precum și prin acumularea de invadatori care se află pe teritoriul centrului de recreere Kimik.

UPDATE Cel mai probabil, fondatorul grupului de mercenari Wagner, Evghenii Prigojin, a început retragerea mercenarilor săi din Bahmut pentru a transfera controlul pozițiilor trupelor regulate ale armatei ruse. Rotația corespunzătoare va continua în mai multe etape, deoarece rușii vor încerca să mențină flancurile în vecinătatea orașului, potrivit informațiilor britanice. 

UPDATE Continuă operațiunea de căutare în urma atacului cu rachete rusești asupra unui spital din Dnipro. Potrivit șefului OVA din Dnepropetrovsk, Serhii Lisak, la Dnipro a fost declarată zi de doliu. „Până acum, 90% din dărâmături au fost demontate. Soarta a trei persoane care ar fi putut fi în clădirea afectată este încă necunoscută. Salvatorii au găsit fragmente de cadavre acolo. Experții criminaliști lucrează”, a spus Lisak.

UPDATE În adresarea sa de vineri seara, președintele Volodimir Zelenski i-a condamnat pe cei care se află în spatele atacului mortal cu rachete rusești asupra unei clinici medicale din Dnipro ca fiind „creaturi absolut bolnave”. Potrivit acestuia, bilanțul victimelor se ridică la doi morți și peste 30 de răniți.

UPDATE Ministerul ucrainean al Apărării a declarat că Rusia plănuiește să simuleze un accident major la centrala nucleară Zaporojie controlată de forțele pro-ruse. Astfel, ar încerca să zădărnicească o contraofensivă ucraineană planificată de mult timp pentru a recuceri teritoriul ocupat de Rusia. „În următoarele ore, rușii pregătesc o provocare de amploare pentru a simula un accident la centrala nucleară din Zaporojie. Pentru aceasta se va desfășura o grevă direct pe teritoriul centralei. După aceea, o scurgere de urgență. de substanțe radioactive vor fi anunțate. În mod tradițional, Ucraina va fi acuzată pentru incident”, a spus GUR, într-un comunicat.

UPDATE În direcția Bahmut, se constată o scădere a ritmului operațiunilor ofensive rusești. Este probabil ca Forțele de Apărare să înceapă o nouă fază a operațiunilor și să îngreuneze transferul planificat al pozițiilor Wagner către unitățile ruse din Bahmut. Acest lucru este precizat în raportul Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). Se observă că forțele ucrainene au efectuat contraatacuri cu succes în zona Orehovo-Vasilievka (11 km nord-vest de Bahmut) și Klesceevka (7 km sud-vest de Bahmut). Unul dintre corespondenții militari ai Federației Ruse susține că contraatacurile ucrainene din regiunea Orehovo-Vasilievka au forțat unitățile PMC veterane să se retragă la un kilometru de pozițiile lor din zonă.

UPDATE Pe 26 mai, în jurul orei 21:40, a fost înregistrat un cutremur în Ucraina, la 20 km vest de orașul Poltava. Potrivit Centrului Principal de Control Special, a avut o magnitudine de 3,5 (pe scara Richter) la o adâncime de 7 km. Experții au remarcat că mai devreme au fost înregistrate cutremure de putere similară de pe teritoriul regiunii Poltava, în special, ultimul dintre ele pe 14 ianuarie 2023 cu o magnitudine de 2,7 și pe 3 octombrie 2022 cu o magnitudine de 3,4.

UPDATE Două explozii puternice au tunat în zona Azovstal din Mariupol în seara zilei de 26 mai, a declarat Petr Andriușchenko, consilier al primarului, pe Telegram, citând confirmarea mișcării locale de rezistență. Agenția de propagandă TASS confirmă că un atac asupra orașului ocupat ar fi fost efectuat cu rachete cu rază lungă de acțiune.

UPDATE Parlamentul polonez, controlat de naționaliști, a adoptat vineri o lege controversată de creare a unei comisii de anchetă privind „influența rusă în Polonia”, descrisă de opoziție drept o „lovitură constituțională”, înainte de alegerile parlamentare din toamnă, potrivit AFP.

UPDATE La câteva zile după ce militarii ruși care luptă împotriva regimului lui Putin au realizat un raid transfrontalier care a generat panică în regiunea Belgorod, Legiunea pentru Libertatea Rusiei a postat un videoclip care ar rezuma incursiunea de două zile, subliniind că, deși erau în superioritate numerică, soldații armatei regulate a Rusiei s-au ascuns de teamă în casele localnicilor, pe după copaci și după garduri.

UPDATE UE avertizează împotriva demersului „extrem de periculos” al Rusiei de a amplasa arme nucleare în Belarus. „Regimul belarus este complice la războiul de agresiune ilegal și neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei”, a afirmat Serviciul European de Acțiune Externă într-un comunicat, făcând apel la Belarus să „revină asupra unor decizii care nu pot contribui decât la creșterea tensiunilor în regiune și la subminarea suveranității Belarusului”, potrivit CNN.

Război în Ucraina, ziua 457: Starea de urgență e prelungită în Moldova, iar UE cere insistența Chinei! Kievul: Putin e ținta nr.1
Război în Ucraina, ziua 456: Start contraofensivei! Rusia transferă arme atomice în Belarus, Zalujnîi apare viu, iar Putin e vânat
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Larnaca. Conexiunile dintre soțul Emmei Tăbîrță și fiul patronului Trans-Oil
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
Interviu cu jurnalista TV8, Mariana Rață: „Scopul unui jurnalist nu este să răstoarne puterea, ci să informeze publicul”
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
/VIDEO/ Detalii despre tragicul accident de la Orhei: Cum s-a întâmplat totul și cine s-ar face vinovat
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
TV8 angajează noi colegi! Cum poți deveni SMM, cameraman, reporter TV sau editor imagine
/VIDEO/ Ediție Specială TV8: Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesaje oficiale, rezoluție și horă în PMAN
/VIDEO/ Ediție Specială TV8: Adunarea Națională „Moldova Europeană”. Mesaje oficiale, rezoluție și horă în PMAN
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2023 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram