Legislatorii se întrunesc luni, 31 iulie, în ultima ședință plenară din sesiunea de primăvară. Astfel, deputații vor examina propunerea Guvernului de prelungire a stării de urgență. De asemenea, în lectură finală, vor fi examinate inițiativa legislativă care prevede îmbunătățirea mecanismului de selecție, evaluare și răspundere disciplinară a procurorilor, precum și proiectul legii taxei de stat.
Propunerea de prelungire a stării de urgență a fost înaintată de Guvern în contextul pericolului iminent la adresa securității naționale cauzat de războiul din Ucraina.
În nota informativă a proiectului de hotărâre se menționează că riscurile sunt mari inclusiv din cauza atacurilor din imediata apropiere de frontiera NATO, în regiunile Odesa și Reni, aproape de frontiera Republicii Moldova.
„De asemenea, țara noastră va fi afectată după sistarea acordului privind exportul de cereale prin bazinul Mării Negre, impusă de Rusia la data de 17 iulie, ceea ce va conduce la creșterea tranzitului de cereale prin țara noastră”, se arată în proiect.
Autoritățile mai menționează că țara noastră rămâne expusă războiului hibrid, prin promovarea informațiilor false, manipulărilor cu scop militar și violenței interetnice. În același timp, războiul din Ucraina ar putea împiedica livrările către Republica Moldova de gaze naturale și energie electrică.
Pe perioada stării de urgență, Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova va emite dispoziții cu caracter obligatoriu și executoriu pentru autoritățile administrației publice centrale și locale, instituțiile publice, agenții economici și pentru cetățenii aflați pe teritoriul Republicii Moldova. Potrivit proiectului de hotărâre, starea de urgență nu va afecta organizarea și desfășurarea alegerilor pe teritoriul țării noastre.
Totodată, pe ordinea de zi a ședinței plenare au fost incluse mai multe proiecte care vor fi examinate în a doua lectură – inițiativa legislativă prin care se propune scutirea sindicatelor și patronatelor de achitare a taxei de înregistrare de stat, proiectul de lege privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice și modificarea Legii cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie.
Tot în a doua lectură va fi examinată ratificarea mai multor acorduri, precum și denunțarea unor acorduri încheiate pe platforma Comunității Statelor Independente.
Deputații vor mai examina, în prima lectură, inițiativa legislativă care presupune reformarea sistemului de asistență socială („Restart”), proiectul privind performanța energetică a clădirilor, precum și modificarea Legii securității statului.
Ultima ședință din sesiunea de primăvară 2023 a Parlamentului se va începe la ora 10:00