Statul pregătește ajutoare consistente pentru cei care nu-și permit luxul de a schimba electrocasnicele vechi. Asta înseamnă că frigiderele, mașinile de spălat, televizoare și alte tehnologii, fără de care nu ne mai imaginăm viața în secolul 21, vor putea fi cumpărate cu reduceri de până la 70 la sută, în funcție de gradul de vulnerabilitate al beneficiarului. Iar diferența față de prețul de piață va fi acoperită cu bani din fonduri europene, prin intermediul PNUD Moldova.
„- Produsele sunt înghețate. Nu pot să le scot de aici.
- Cum o să scoateți?
- Doar să dezgheț frigiderul. Altfel nu pot. Aici e rupt, nu are ușa”.
Ecesta este frigiderul pe care Maria Jujco l-a cumpărat acum șapte ani, la mâna a doua. Femeia recunoaște că nici nu mai știe cum arată frigiderul modern, așa că este mulțumită de felul în care tehnologia sovietică îi păstrează produsele. Singura nemulțumire este consumul mare de energie.
„Trăim și noi după puterea noastră, după cum este timpul de azi”, a declarat pensionara, Maria Jujco.
Zinaida Proțiuc spune că se chinuie cu un cuptor stricat de multă vreme, dar nu are de ales.
„Oamenilor nu le ajung bani, nu au pe ce cumpăra, de aceea și folosesc ceea ce au”, a menționat pensionara, Zinaida Proțiuc.
Există, însă, o speranță - pensionarii dar și familiile tinere cu venituri reduse sunt cei care vor fi ajutați să-și schimbe electrocasnicele la prețuri reduse cum nu s-a mai văzut în promoții. Guvernul și-a propus ca doar în acest an să împartă 50 de mii de vouchere cu reduceri.
„Acum, la nivel tehnic, se coordonează pentru ca Agenția pentru Eficiență Energetică să aibă acces la baza de date a ministerului pentru a prelua de acolo informația despre familiile vulnerabile. Este un proces în desfășurare care durează. Anul ăsta va fi lansat”, a vorbit ministrul Energiei, Victor Parlicov.
Guvernul vrea să împartă voucherele după principiul acordării ajutorului la factură, adică în funcție de gradul de vulnerabilitate. Și pentru că se urmărește și consumul rațional al energiei se va ține cont și de alți factori. De exemplu, familiile cu venituri mici, dar consum mare de curent ar putea primi vouchere pentru cumpărarea unui frigider. Iar dacă familia este și numeroasă atunci va putea obține și reduceri la achiziția unei mașini de spălat. Banii pentru aceste echipamente tehnice au fost oferiți de Uniunea Europeană, prin PNUD Moldova.
„Pentru programul de vouchere la moment este anunțată suma de 3,9 milioane de dolari. Urmează deja la etapa de implementare să fie precizată această sumă în funcție de procedurile de licitație. Deși există finanțe bugetate în cadrul programului, există și interes din partea autorităților pentru continuarea acestui program în următorii ani”, a declarat șeful Agenției pentru Eficiență Energetică, Ion Muntean.
În acest fel, autoritățile spun că cetățenii vor fi ajutați nu doar să facă rost de electrocasnice noi, dar și să facă economii la plata facturilor. Comercianții de electrocasnice afirmă că tehnica de ultima generație consumă, în unele cazuri, și de trei ori mai puțin în comparație cu cea din perioada sovietică.
„De exemplu, să luăm mașina de spălat din prezent. Ea consumă cu mult mai puțin curent electric, pentru că are funcția de a măsura kilogramele de haine pe care le puneți la spălat. Astfel, ea funcționează după o anumită programă care îi permite să consume mai puțin curent electric”, a menționat managerul la un magazin de electrocasnice, Xenia Paladi.
Pentru asta nu trebuie decât să fim atenți la abțibilduri, afirmă specialiștii:
„Să alegeți cea mai economă tehnică o să vă ajute acest abțibild. Pe el scrie ce cantitate de curent electric se consumă în timpul funcționării. Cel mai econom este indicat cu litera A și trei plusuri”.
Acum responsabilii de proiect sunt la etapa negocierilor cu rețelelor de magazine partenere, iar prezența în toate raioanele va fi una dintre cele mai importante criterii se selecție.