Ziua Națională a Limbii Române este sărbătorită la Chișinău pe 31 august. Toți chișinăuienii sunt așteptați pe strada pietonală „Eugen Doga”, pentru a onora limba română, care ne reflectă identitatea, cultura și bogăția neamului.
Primăria Municipiului Chișinău și Direcția Cultură a pregătit un vast program cultural-artistic.
De la depunere de flori, lectură publică, programe pentru și scene teatralizate, seara va culmina cu un concert. În scenă vot urca Cătălin Josan, Brio Sonores, Radu Dolgan, Natalia Barbu, Tania Cerga, Adriana Babin, Mariana Bulicanu și Vitalie și Cătălin Advahov.
În contextul mișcării de renaștere națională de la sfârșitul anilor '80 din RSSM, la Chișinău are loc Marea Adunare Națională de la 27 august 1989, o întrunire la care participă aproximativ 750.000 de oameni (circa 1/6 din populația de atunci a republicii). În cadrul adunării, se cere declararea limbii române ca limbă de stat în RSSM, precum și trecerea la grafia latină. Sub acest impuls, peste două zile, pe 29 august 1989 se deschid lucrările celei de-a XIII sesiuni a Sovietului Suprem din RSSM, care durează până pe 1 septembrie. În rezultatul unor intense dezbateri avute cu oponenții din Sovietul Suprem, deputații românofoni reușesc să impună limba română ca limba de stat și adoptarea alfabetului latin. Discuțiile cele mai aprinse din Sovietul Suprem au loc pe 31 august, când se votează și cea mai mare parte a legislației privitoare la limba de stat și alfabet. Ulterior, ziua de 31 august este declarată sărbătoare națională în Republica Moldova.
Sărbătoarea a început sa fie celebrată în 1990 (la un an de la evenimentul istoric), sub numele de „Limba noastră cea română” sau „Ziua limbii române”. În 1994 guvernul agrarian, a decis schimbarea denumirii inițiale în „Limba noastră”, modificare determinata de prevederile art.13 din Constituția Moldovei. În 2004 Parlamentul a decis comasarea sărbătorii cu Ziua Independenței, comasare care nu a mai avut loc. De la venirea administrației liberale în fruntea municipiului Chișinău, sărbătoarea și-a recăpătat numele de „Limba noastră cea română”, cel puțin în capitala republicii.
La 2 martie 2023, Parlamentul Republicii Moldova a votat schimbarea numelui sărbătorii în „Limba Română”.