În curând și plantele vor fi create în laborator. Oamenii de știință chinezi, alături de colegi internaționali, au un nou tip de "frunză artificială", o peliculă fotoactivă, cu metal lichid. Acesta utilizează energia solară pentru a produce hidrogen prin descompunerea directă a apei, deschizând calea pentru producerea pe scară largă a unor dispozitive ecologice, scrie chinadaily.
Echipa de cercetare, condusă de Profesorul Liu Gang de la Institutul de Cercetare Metalurgică al Academiei Chineze de Științe a publicat recent cercetarea lor în Nature Communications, o revistă academică internațională.
Pelicula, care seamănă cu o frunză naturală, transformă direct energia solară într-un combustibil chimic, având un potențial imens în conversia directă a energiei solare în hidrogen. Această dezvoltare este deosebit de promițătoare în contextul inițiativei de neutralitate carbonică, conform echipei de cercetare.
Pentru a fabrica aceste „frunze artificiale”, oamenii de știință au dezvoltat o nouă tehnică de implantare a particulelor, care înglobează foto-absorbanți semiconductori în metalul lichid.
Sub iradierea luminii vizibile, activitatea fotocatalitică a peliculei, pentru descompunerea apei și producerea de hidrogen, este de 2,9 ori mai mare decât cea a peliculelor tradiționale. În plus, poate funcționa continuu timp de peste o sută de ore fără atenuare.
„Un avantaj suplimentar al acestor filme este că se pot utiliza o gamă largă de metale și semiconductori cu punct de topire scăzut, iar toate materialele utilizate pot fi ușor reciclate prin ultra-sonicare în apă caldă. În total, această nouă tehnică promite o rută de procesare scalabilă și cu costuri reduse pentru dispozitivele și aplicațiile de conversie a energiei solare”, a declarat Liu.
Unul dintre aspectele cele mai promițătoare ale acestei tehnologii este utilizarea materialelor reciclabile și a metalelor cu punct de topire scăzut, indicând o abordare rentabilă pentru fabricarea dispozitivelor de conversie a energiei solare.
Totodată, dezvoltarea acestor „frunze artificiale” reprezintă o avansare esențială în cercetarea energiei durabile, deschizând calea pentru adoptarea pe scară largă a tehnologiilor de conversie a energiei solare și contribuind semnificativ la căutarea globală a hidrogenului verde ca sursă alternativă de combustibil.