Datoriile moldovenilor față de furnizorii de resurse energetice vor crește, după ce statul a decis să renunțe la compensațiile din facturi. Acest lucru va afecta, în primul rând, companiile care livrează centralizat agent termic, susține expertul în energetică Sergiu Tofilat. Și autoritățile anticipează anumite riscuri, doar că, potrivit lor, suma datoriilor nu va crește atât de mult încât să compromită programul. Discuțiile au avut loc la Parlament, cu o zi înainte ca aleșii poporului să pună la vot proiectul în lectură finală.
Veriga slabă a inițiativei de a oferi bani în loc de compensații directe în factură, constă în faptul că nu se va putea închide căldura pentru cei care iau bani de la stat, dar acumulează datorii, susține expertul Sergiu Tofilat.
Ministerul Muncii și Protecției Sociale recunoaște problema și promite să găsească o soluție. Dar, în același timp, autoritatea crede că, totuși, renunțatarea la compensațiile din facturi a fost un pas corect. Secretarul de stat Corina Ajder susține că plățile monetare vor reduce riscul de fraudă.
Autoritățile se bazează și pe responsabilitatea și onestitatea cetățenilor.
Sergiu Tofilat insistă că autoritățile comit o greșeală care va genera multe bătăi de cap companiilor energetice.
Participanții s-au referit și la faptul că mulți consumatori nu dețin carduri, astfel vor face rânduri la poștă pentru a primi ajutorul.
Și întreprinderea Poșta Moldovei are anumite îngrijorări.
Nu se cunoaște, deocamdată sumele de bani pe care le vor primi gospodăriile însă acestea vor fi calculate în funcție de veniturile totale, numărul de membri, minorilor sau persoane cu grad de dizabilitate. Până în prezent, cereri la compensații au depus aproape 400 de mii de gospodării. Proiectul urmează a fi aprobat mâine în a doua lectură de către Parlament.