O politică de umanizare a pedepselor defectuoasă! Așa a calificat fostul ministru al Justiției, Fadei Nagacevschi, modificările la legea amnistiei, care au permis eliberarea din penitenciare a mai multor deținuți condamnați anterior pentru infracțiuni extrem de grave. Nagacevschi admite că modificările s-au făcut chiar și din rea intenție ori factori de corupție.
„Noi am deformat realitățile. Oamenii ăștia au fost stabiliți de instanța de judecată ca fiind pasibili pentru condamnare pe viață, unii dintre ei la moarte. Asta înseamnă că ei sunt imposibil de reeducat. Totul se întâmplă grație unei politici defectuoase la nivel central. Am suspiciuni că aici s-a intervenit cu factori coruptibili, dar sunt organele competente care trebuie să se pronunțe”, a declarat Fadei Nagacevschi în ediția de joi, 10 aprilie, a emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.
De cealaltă parte, deputatul PAS Igor Chiriac crede că problema nu se rezumă la legea în sine ci la felul în care aceasta a fost interpretată.
„Legea nu trebuia și nu putea fi aplicată față de aceste persoane. Dacă instanța și penitenciarele o aplicau corect, noi nu eram azi în situația de a discuta despre aceste persoane”, a subliniat Chiriac.
Iar juristul Ștefan Gligor, membru al Blocului „Împreună”, consideră că aplicarea legii amnistiei ar trebui suspendată imediat.
„Trebuie suspendată imediat până la finisarea unei investigații exhaustive în cadrul unui proces penal în primul rând. Într-o comisie parlamentară eu și niciun cetățean nu o să aibă încredere.
Procuratura trebuie să se sesizeze pe fapte, să stabilească date, fapte, cronologie, să stabilească toate componentele și să fie sancționați cei posibil vinovați de intenția asta de a elibera condamnați deosebit de periculoși”, a spus Gligor.
Ștefan Gligor a mai menționat că ar trebui revizuit mecanismul de evaluare a riscului de recidivă. Juristul crede că deținuții ar trebui evaluați de experți din afara sistemului penitenciar, pentru a fi exclus astfel orice risc de corupție.
În urma modificărilor la Legea amnistiei, mai mulți pușcăriași au fost eliberați, inclusiv din cei condamnați pe viață pentru infracțiuni deosebit de grave. Ar fi vorba despre cel puțin 15 deținuți.
Printre cei eliberați sunt interlopii Alexandru Sinigur și Iurie Radulov. Primul a fost întors deja după gratii din nou, iar Radulov a părăsit Republica Moldova înainte ca Curtea de Apel Nord să dispună reîntoarcerea în închisoare a acestuia.