Experții susțin că Guvernul trebuie să pregătească un mecanism juridic complex în ceea ce privește gestionarea așa numiților deținuți politici pe care regiunea transnistreană îi va elibera. Fiecare caz trebuie examinat în parte așa cum unii dintre cei de pe lista autorităților de la Chișinău, au comis infracțiuni penale și trebuie judecați de instanțele din dreapta Nistrului, recunoscute la nivel internațional. Atenționarea vine în condițiile în care primul deținut care a fost eliberat de Tiraspol s-a dovedit a fi un traficant de droguri, condamnat anterior la închisoare pe malul drept.
Ieri, Biroul de Reintegrare anunța cu mare fast că Tiraspolul a eliberat primul deținut ilegal ca răspuns la condițiile impuse de Chișinău pentru implementarea schemei de transportare a gazului rusesc prin compania maghiară. Este vorba de Anton Malîșev, care a petrecut aproape doi ani în detenție nelegitimă într-un penitenciar din regiunea transnistreană. Deși presa de la Chișinău s-a grăbit să-l martirizeze, declarându-l deținut politic, tânărul s-a dovedit a fi un traficant de droguri care a fost reținut de polițiștii de pe malul drept imediat ce a trecut de postul de control. Malîșev a fost anterior condamnat la opt ani de închisoare de judecătoria Chișinău într-un dosar penal deschis în 2021.
„Asta nu înseamnă că automat ei sunt absolviți de pedepse și nu trebuie să poarte răspundere pentru faptele care le-au comis. Trebuie să fie elaborat un mecanism extrem de complex de justiție tranzitorie ca fiecare caz, a fiecărui deținut să fie studiat individual regula de eliberare automată fără să fie verificate faptele care au fost comise ar putea să aducă atingere intereselor victimelor infracțiunilor ceea ce s-a întâmplat trebuie să fie o lecție și lucrul la un asemenea mecanism trebuie să înceapă”, a menționat avocatul și expertul pentru Drepturile Omului, Vadim Vieru.
Și fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea, susține că autoritățile centrale trebuie să se gândească la un plan de preluare a deținuților din stânga Nistrului, iar cazurile lor să fie examinate și rejudecate, astfel încât să nu existe riscuri pentru societate.
„Sunt și hoți, tâlhari, violatori, traficanți de droguri dar pentru că nu au fost condamnați de o instanță legală sunt deținuți ilegal autoritățile trebuie să se gândească asta din timp și trebuie elaborat un mecanism juridic cu statut de lege care să reglementeze acest proces trebuie să se asigure dreptul tuturor și a persoanelor deținute în stânga Nistrului și a tuturor celorlalți cetățeni, dreptul la securitate, la viață, la sănătate, viață privată”, a punctat fostul vicepremier pentru Reintegrare, Alexandru Flenchea.
Chișinăul îi numește deținuți politici pe toți cei aproape 2000 de cetățeni ai Republicii Moldova deținuți ilegal în stânga Nistrului, deși recunoaște că unii dintre ei au comis infracțiuni, printre care și foarte grave.
„Acestea nu sunt instanțe legale, instanțele legale din partea dreaptă a Nistrului trebuie să confirme acest lucru, trebuie să existe o anchetă, aceste persoane trebuie să ispășească o pedeapsă în cazul în care au făptuit-o, dar noi considerăm toți cei 2000 de deținuți care sunt în partea stângă a Nistrului în momentul de față, drept deținuți politici nu din cauză că sunt în sensul clasic pentru viziunile lor politice întemnițați, ci și pentru faptul că o instanță ilegală îi ține în detenție, sunt ca și cum persoane răpite”, a subliniat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Potrivit Biroului de reintegrare, pe lângă Anton Malîșev și alți deținuți ar fi fost eliberați de Tiraspol.
„Avem o informație neoficială că anumite persoane au fost deja eliberate, până nu văd scrisoare oficială de la Tiraspol care îmi confirmă că persoana este eliberată eu nu pot comunica public acest lucru. Faptul că noi știm că s-au eliberat anumite persoane pe alte canale sau că ne-au comunicat chiar ei nu este întotdeauna suficient”, a menționat vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian.
Chișinăul a impus o serie de condiții Tiraspolului pentru a permite tranzitul gazului de la hotarul Republicii Moldova, până în stânga Nistrului. Printre acestea se numără: eliberarea deținuților politici, rezolvarea problemei liceului din Rîbnița, păstrarea televiziunii publice moldovenești în grilă și scoaterea posturilor de control instalate în 2022. Potrivit unor informații, postul de control de la Tighina ar fi fost evacuat deja, iar Chișinăul negociază retrocedarea clădirii liceului de la Rîbnița.