România va continua să depună eforturi pentru a oferi asistență în plan bilateral Republicii Moldova, asistență adaptată nevoilor autorităților și cetățenilor acestei țări. Declarația a fost făcută de ministra de Externe de la București, Luminița Odobescu, în cadrul întrevederii cu omologul său din Lituania, Gabrielius Landsbergis, în contextul participării la reuniunea informală „Snow Meeting”, organizată la Trakai, în perioada 11-12 ianuarie.
Totodată, în contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina, Odobescu a reafirmat poziția fermă a României pentru continuarea sprijinului multidimensional pentru Ucraina, atât timp cât va fi necesar.
În ceea ce privește politica de extindere a UE, cei doi interlocutori au salutat deciziile istorice luate de Consiliul European din decembrie 2023 și au evidențiat importanța continuării sprijinului oferit Ucrainei și Republicii Moldova pentru parcursul european.
„Am reiterat decizia fermă a României de a continua să acorde sprijin consistent și multidimensional pentru Ucraina. Vom continua să susținem lupta Ucrainei pentru independență, integritate teritorială și suveranitate atât timp cât va fi necesar. Mai mult, susținerea Ucrainei să își atingă obiectivele prin propriile alegeri, făcând dreptate victimelor șicombaterea impunității, toate acestea rămân obiective fundamentale, nu numai pentru Ucraina, ci și pentru noi. Pacea și dreptatea nu pot fi decuplate.
Poziția României cu privire la negocieri rămâne fermă: doar Ucraina are dreptul moral și politic de a decide când, dacă și în ce termeni dorește să discute cu Rusia”, a menționat Odobescu.
Totodată, oficialul de la București a subliniat relevanța sprijinului acordat creșterii rezilienței Republicii Moldova, în condițiile acțiunilor Rusiei de destabilizare în vecinătate.
„Am subliniat faptul că Republica Moldova este statul cel mai afectat dintre vecinii Ucrainei, pe fondul continuării de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei și, practic, acțiunile sale afectează și statele din vecinătate.
România va continua să depună eforturi pentru a oferi asistență în plan bilateral Republicii Moldova, asistență adaptată nevoilor autorităților și cetățenilor acestei țări. În plus, suntem angajați să susținem în continuare mobilizarea sprijinului politic, financiar și tehnic pentru Chișinău. Prin cooperare coordonată cu partenerii noștri, putem depune eforturile necesare în vederea combaterii acestor vulnerabilități, pentru a ajuta Republica Moldova să își consolideze reziliența”, a subliniat Odobescu.
Mai mult, în cadrul întrevederii au fost abordate aspecte ale cooperării în cadrul NATO ca urmare a Summit-ului din iulie 2023, de la Vilnius, și în perspectiva reuniunii la vârf a Alianței care va avea loc la Washington, în acest an.
În context, ministrul român al afacerilor externe a subliniat importanța întăririi posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic al NATO, într-o manieră coerentă și unitară, de la Marea Baltică la Marea Neagră.
Ministrul Gabrielius Landsbergis a felicitat România pentru adoptarea recentă de către Consiliul UE a Deciziei de aplicare a acquis-ului la Schengen care permite ridicarea controalelor la frontierele interne aeriene și maritime și a exprimat sprijinul pentru parcurgerea cât mai rapid și a etapei finale în procesul de aderare.
Totodată, miniștrii au subliniat coordonarea eficientă dintre cele două țări în cadrul UE, NATO și al formatelor regionale precum București 9 și Inițiativa celor Trei Mări.