Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei

externe

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 690. Atacuri chimice efectuate de ruși și scandal în biserica rusă. Mesajul transmis de Franța

14 ianuarie 2024, ora 18:31

Noul ministru de externe al Franței, Stéphane Séjourné, a sosit în capitala ucraineană, Kiev, pentru a se întâlni cu omologul său, în semn de sprijin pentru Ucraina, în timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de a doua aniversare, relatează France Press. 

Totodată, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.

Între timp, armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând - ca de obicei - că și-a atins „toate” țintele.

UPDATE Ucraina a început negocierile cu România pentru un acord privind garanțiile de securitate, informează Biroul Prezidențial de la Kiev. Discuțiile au loc în marja celei de-a patra reuniuni a consilierilor de securitate națională și a consilierilor politici ai liderilor lumii la Davos, Elveția.

România a devenit cea de-a 9-a țară care a inițiat discuții bilaterale de securitate cu Ucraina și și-a reafirmat sprijinul neclintit pentru independența și integritatea teritorială a Ucrainei, precum și pentru parcursul său european și euroatlantic.

Potrivit lui Igor Zhovkva, șeful adjunct al Biroului președintelui Ucrainei, este imposibil de imaginat garanții depline de securitate în Europa, în special în regiunea Mării Negre, fără România. Ministrul adjunct al Afacerilor Externe al Ucrainei, Mykola Tochytskyi, și-a exprimat recunoștința față de România și față de poporul român pentru asistența constantă pe care o primește Ucraina.

Părțile au discutat principalele elemente ale unui viitor acord bilateral de securitate și au convenit asupra modalităților de continuare a negocierilor.

UPDATE Celebrul poet, eseist, jurnalist și personalitate publică Lev Rubinstein a murit la Moscova, la vârsta de 76 de ani, după ce a fost lovit de o mașină pe o trecere de pietoni, pe 8 ianuarie. Astăzi, 14 ianuarie, fiica sa Maria a anunțat decesul poetului pe rețelele de socializare.

Rubinstein este considerat unul dintre fondatorii Conceptualismului rusesc, o mișcare literară de avangardă care a ironizat doctrina oficială a realismului socialist în anii 1970 și 1980.

UPDATE Rusia utilizează împotriva soldaților ucraineni aflați în tranșee un explozibil ce conţine componente interzise de Convenția privind Armele Chimice, a anunţat duminică Statul Major General al Ucrainei, scrie Adevărul. Potrivit sursei citate, Rusia a recurs la 626 de atacuri chimice de la începutul invaziei sale în Ucraina (24 februarie 2022), dintre care 51 în primele două săptămâni ale acestui an.

Explozibil ce conţine gaz iritant CS, cunoscut şi ca gaz lacrimogen, a fost lansat din drone sau de artilerie, denunță Statul Majoar General al Ucrainei. Folosirea acestui gaz în război este interzisă de Convenţia ONU privind Armele Chimice, document semnat inclusiv de Rusia.

Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) afirmă că respectivul gaz iritant nu îi afectează grav pe soldaţii ucraineni, pentru că aceștia sunt dotaţi cu echipamente de protecţie împotriva armelor chimice, biologice şi nucleare. Totuşi, purtarea măştii de gaze este un impediment în timpul luptelor, precizează ISW, potrivit Agerpres.

UPDATE Estimarea ucraineană a pierderilor rusești de ieri: 840 de soldați, 10 tancuri, 33 de alte blindate de luptă, 19 tunuri, 2 sisteme antiaeriene, 8 echipamente speciale și 35 diferite vehicule.

De remarcat că, potrivit armatei ucrainene, pierderile forțelor de invazie ale lui Vladimir Putin au ajuns la 370.000 de soldați.

UPDATE Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski va participa personal la Forumul Economic Mondial de la Davos, a anunţat marţi preşedintele acestui for, Borge Brende.

Duminică, în ajunul începerii reuniunii anuale din Alpii Elveţieni a liderilor lumii politice, de afaceri şi financiare, la Davos va avea loc o întâlnire consacrată Ucrainei la care vor lua parte consilieri de securitate şi oficiali de rang înalt din circa 70 de ţări, relatează DPA și Agerpres.

Va fi cea de-a patra reuniune cu privire la aşa-zisa „Formulă de pace” a lui Zelenski.

UPDATE Între timp, armata rusă a afirmat că a lovit sâmbătă dimineață fabrici de armament din Ucraina, susținând - ca de obicei - că și-a atins „toate” țintele. Anterior urcainenii au spus că rușii au lansat 37 de rachete și 3 drone, dintre care opt au fost doborâte, iar peste 20 nu și-au atins țintele datorită măsurilor de război electronic.

UPDATE Ucraina a suferit un atac masiv cu rachete rusești în primele ore ale zilei de sâmbătă, a anunțat forțele sale aeriene, adăugând că Moscova a lansat unele dintre cele mai de temut rachete hipersonice ale sale, scrie The Guardian.

Apărarea antiaeriană a doborât rachete rusești în cel puțin cinci regiuni din Ucraina, potrivit oficialilor locali din provinciile respective. Cu toate acestea, nu au fost oferite detalii cu privire la faptul dacă au fost lovite ținte, iar oficialii au furnizat mult mai puține informații despre atac decât de obicei. Forțele aeriene ucrainene au avertizat în timpul atacului că Rusia a tras rachete Kinzhal - probabil cea mai greu de doborât rachetă convențională rusă, care se deplasează cu o viteză de câteva ori mai mare decât cea a sunetului.

UPDATE Un preot liberal proeminent riscă să fie expulzat din biserica ortodoxă rusă pentru că a refuzat să citească o rugăciune prin care îi cerea lui Dumnezeu să ghideze Rusia spre victoria asupra Ucrainei. Într-un verdict publicat sâmbătă, un tribunal bisericesc a declarat că Aleksiy Uminsky ar trebui să fie „expulzat din ordinele sfinte” pentru că și-a încălcat jurământul preoțesc.

UPDATE Scriitorul rus Boris Akunin, care trăieşte în exil încă din 2014, a fost clasificat vineri în ţara sa drept agent de influență străin, un calificativ acuzator care vine după plasarea sa pe lista „teroriştilor şi a extremiştilor”, transmite AFP și Adevărul.

Scriitorul pe numele real Grigori Cehartişvili, este un romancier de succes care apare pe lista noilor „agenţi străini” dată publicităţii vineri de Ministerul rus de Justiţie.

Autorităţile ruse îl acuză că „se opune operaţiunii militare speciale din Ucraina”, denumire pe care Moscova o dă invadării vecinului său în 2022. De asemenea, îl acuză că a „diseminat informaţii inexacte, care conferă o imagine negativă Rusiei şi forţelor sale armate” şi că a strâns resurse în favoarea armatei ucrainene.

UPDATE Noul ministru de externe al Franței, Stéphane Séjourné, a sosit sâmbătă în capitala ucraineană, Kiev, pentru a se întâlni cu omologul său, în semn de sprijin pentru Ucraina, în timp ce invazia la scară largă a Rusiei se apropie de a doua aniversare, relatează France Press, preluat de Agerpres. Stéphane Séjourné a precizat că Ucraina a fost prima sa vizită în străinătate de la numirea în urma unei remanieri guvernamentale din această săptămână.

„Ucraina este și va rămâne prioritatea Franței”, a declarat Séjourné. „Apărarea principiilor fundamentale ale dreptului internațional se joacă în Ucraina”, a adăugat acesta.

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 967: Atac masiv și plan prezentat la Bruxelles. ISW: Putin ia în calcul invazia totală a Moldovei
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
 BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
BOP: Cine este favoritul moldovenilor la prezidențiale, dacă mâine ar avea loc alegerile
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner
/VIDEO/ Percheziții masive în Moldova: Arme, bani și drone! Planul cu 100 de tineri antrenați în trei țări, inclusiv de Wagner

/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie

missing
17 octombrie 2024, ora 23:00

Noul editorial Verde în ochi cu Mariana Rață este despre ziua de duminică, 20 octombrie. În ultimele două luni am fost martori ai unei ample campanii de promovare a minciunilor și de corupere a alegătorilor. Colegii noștri de la Ziarul de Gardă au surprins de minune cum exact funcționează această mașinărie din interior.

În luptă au fost aruncați zeci de milioane de euro, mai mulți politicieni-candidați ghidați din umbră de criminalul Ilan Șor și conserve mai vechi ale Kremlinului. În disperare să păstreze R. Moldova în sfera sa de influență, Rusia a înrolat chiar și preoți în armata sa de propagandiști. Nu a ezitat nicio clipă să amestece credința și cele sfinte în noroiul corupției politice și a partizanatului pentru minciună. Iar asta demonstrează, dincolo de cuvinte, că nu au nimic sfânt în ei.

Miza cea mare a acestor eforturi disperate ale Kremlinului este referendumul. Un referendum care ar putea spune verde-n ochi întregii lumi că cetățenii R. Moldova vor în UE. Nu parte a russkii mir, care seamănă ură, război și dezbinare. Ci parte a lumii civilizate care trăiește de peste jumătate de secol în pace și prosperitate.

În ultimele 6 săptămâni am încercat, prin editorialele Verde-n ochi, să vă arăt, prin probe concrete și date oficiale, cum este viața oamenilor care trăiesc în UE. Cum dincolo de propaganda anti-UE, promovată violent de elitele rusești, copiii și soțiile lor își trăiesc Dolce Vita în țări din Occident. La fel ca și copiii unor candidați din această campanie electorală care se opun integrării europene.

V-am arătat ce pensii au bătrânii din UE, față de cei din R. Moldova sau Rusia. V-am explicat de ce corupții lumii se tem de UE. Și cel mai important, v-am arătat cum UE a susținut financiar dezvoltarea R. Moldova. Reparația drumurilor, școlilor, grădinițelor, spitalelor, dezvoltarea afacerilor și a agriculturii.

În cei peste 30 de ani de independenta, Moldova a primit suport extern în valoare de peste 3,5 miliarde de euro. Asta înseamnă cam 1400 de euro pentru fiecare cetățean al acestei țări. Cel mai important donator care a oferit bani Republicii Moldova a fost  este UE. De aici am primit mai mult de jumătate din toată suma.

Săptămâna trecută, Uniunea Europeană ne-a întins din nou mâna și a anunțat un nou sprijin, fără precedent pentru R. Moldova. Suport financiar de 1,8 miliarde de euro. Această sumă e aproape echivalentul întregului suport oferit de UE R. Moldova în cei 30 de ani de independență. Grație acestor bani, Moldova va putea crește, se va putea dezvolta și în sfârșit va deveni atractivă pentru copiii și nepoții noștri.

Avem o datorie față de generațiile care vin. În primul rând, NU avem dreptul să le furăm viitorul. NU avem dreptul să îl vindem și nici nu avem dreptul să îl tratăm cu nepăsare.

„În UE, dar NU acum” este egal cu nidiodată. În trenul schimbărilor mari trebuie să urci atunci când el ajunge în gara ta. Următoarea cursă ar putea să nu mai fie. Am tot auzit în ultimele luni că referendumul din 20 octombrie  este o luptă între UE și Rusia. Greșit. Aceasta este lupta noastră pentru a ne desprinde de un trecut trist, plin de șantaj, sărăcie și abuz. În 2015, R. Moldova a ratat ocazia să fie povestea de succes a Parteneriatului Estic. Am pierdut ocazia din cauza unor politicieni corupți și avari care erau mai preocupați de propriile interese, decât de cele ale țării. Atunci, șansa noastră era în mâinile lor. 

Astăzi, viitorul nostru e în mâinile noastre. Să avem grijă ce facem cu el. Cel mai important lucru este ca după 20 octombrie să ne putem privi în ochi copii și nepoții și să le putem spune sincer și verde în ochi că am ales ce e mai bun pentru ei. 

/VIDEO/ Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
/VIDEO/ Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia

Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai mulți tineri moldoveni au fost folosiți în ultimul an într-o campanie amplă de destabilizare a opiniei publice din Moldova și din Franța. Executorii au conexiuni directe cu protestele organizate la Chișinău de Partidul Șor. Iar scenariile poartă semnătura serviciilor secrete rusești. „Pionii FSB pe axa Chișinău-Paris”, o investigație transfrontalieră realizată de Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Andrei Năstase /16.06.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
INTERVIU EXCLUSIV cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii la Chișinău, FERN HORINE.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Munca în Guvern poate aduce venituri de milioane. Mai mulți secretari de stat și șefi de direcții câștigă din salarii și indemnizații mai mult decât primele persoane în stat la un loc. Cine sunt și unde lucrează funcționari cu cele mai mari venituri, aflați la Cutia Neagră Plus.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Cum prindem ultimul tren al reformelor în justiție
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldovenească. Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. Șeful Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu, face dezvăluiri incendiare la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024

/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ În numele Kremlinului! Cum au adunat preoții din subordinea lui Marchel semnături pentru Victoria Furtună
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/VIDEO/ Provocare la TV8, în timpul dezbaterilor. Mariana Rață: „Am chemat poliția. Ne cerem scuze de la telespectatori”
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/PROMO/ Ediție Specială la TV8: Alege liber! Află primul rezultatele prezidențialelor și referendumului din 20 octombrie
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări
/VIDEO/ Incendiu puternic în Chișinău. Subsolul unui bloc de locuit a fost cuprins de flăcări

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.