Chișinăul nu pune niciun impediment în livrarea de gaz în regiunea transnistreană, asta ne-a declarat șeful de la Moldovagaz, care susține că și astăzi au avut loc ședințe de lucru pentru a găsi soluții viabile. Între timp, liderul separatist a anunțat că s-a întâlnit cu ambasadorul Federației Ruse la Chișinău, care a mers la Tiraspol. Deși autoritățile de la Chișinău au spus că Federația Rusă orchestrează un nou șantaj energetic, și că nu au răspuns la solicitările de a livra prin rețeau trans-balcanică, rușii schimbă macazul și spun că au fost dintotdeauna deschiși să rezolve această problemă, care nu este politică, ci umanitară.
„De fapt, din cele declarate de Federația Rusă și acțiunile întreprinse, am reușit să ne înțelegem în ce privește livrare de gaze în regiunea transnistreană. Doar că de cum s-a aflat de acest lucru, am observat din partea demnitarilor din Republica Moldova o opunere înverșunată. Cu alte cuvinte, demnitarii de acolo fac tot posibilul ca gazul să nu ajungă în regiunea transnistreană, în casele oamenilor, ci să continue criza.”
Krasnoselskii și-a menținut retorica din ultimele zile, deși întreaga regiunea se confruntă cu o criză fără precedent din cauza sistării livrărilor de gaz de Federația Rusă.
„Într-un fel că Kremlinul a provocat această criză, că Kremlinul vrea să escaladeze situația, ei deja spun că deja livrarea de gaz este escaladarea situației.”
Rușii care, după o perioadă de tăcere și incertitudine, înainte de anul nou, au trimis notificare companiei Moldovagaz că refuză să mai livreze gaz, pentru că Republica Moldova nu-și onorează constant plățile, acum schimbă macazul. Ei o fac pe mortul în popușoi, proverbial vorbind, și spun că dintotdeauna și-au dorit rezolvarea cât mai rapidă a acestei probleme.
„Conducerea Federației Ruse s-a expus pentru a rezolva cât mai curând această criză umanitară, pe care noi nu o vedem ca o criză politică sau legată de probleme politice, considerăm că este o problemă umanitară.”
Ambasadorul Rusiei la Chișinău nu s-a sfiit să arunce săgeți la adresa guvernării Republicii Moldova.
De cealaltă parte, șeful interimar de la Moldovagaz, Vadim Ceban, susține că autoritățile de pe malul drept nu pun niciun impediment și că în aceste zile ar urma să fie găsite soluțiile viabile pentru ca în regiunea transnistreană să ajungă gazul rusesc. Ș astăzi au avut loc ședințe de lucru.
„Noi suntem în căutarea soluțiilor, conform cadrului legal, ca să fie organizate aceste livrări de gaze in regiunea transnistreană, dar vă asigur că nimeni nu pune nicio piedică, toate operațiunile trebuie efectuate conform legii, asta este scopul. Sunt și alte companii pot furniza gaze naturale, licența lor este valabilă ...unde este certificat operatorul de sistem, în regiunea transnistreană nu este.”
Deocamdată, conducerea țării nu a reacționat la acuzațiile pretinsului lider de la Tiraspol, dar nici vizavi de vizita la Tiraspol a ambasadorului Rusiei în Republica Moldova. Anterior, șefa statului a declarat că în realitate nu există o criză energetică, ci una politică, declanșată de Moscova. Potrivit Maiei Sandu, obiectivul rușilor este să creeze o stare de nemulțumire pe ambele maluri ale Nistrului. Autoritățile noastre au mai declarat că retorica și refuzul Tiraspolului de ajutor din partea Chișinăului este dictat de Kremlin.