/VIDEO/ Petrecere plină de surprize pentru Gheorghe Urschi: Cum a fost sărbătorit „Regele umorului moldovenesc”
18 ianuarie 2024, ora 21:50
Gheorghe Urschi își sărbătorește ziua de naștere. Actorul, supranumit și „regele umorului moldovenesc” împlinește 76 de ani. Și în acest an umoristul a avut parte de o aniversare veselă și plină de surprize. Tonul petrecerii l-au dat, ca de fiecare dată, artiștii veniți să-i spună La mulți ani!
Apropiații și prietenii actorului omagiat s-au adunat astăzi într-un local din capitală. Mulți și-au amintit cu drag despre momentele petrecute împreună.
„Eu nu pot să lipsesc, pentru că, sufletește, în inima mea are un loc foarte important. Regele umorului din Moldova, dramaturgul, compozitorul Gheorghe Urschi care a scris și melodii, chiar pentru două piese din repertoriul meu, una dintre care o cântăm chiar și în duet și este ca și un tată al meu, pentru că m-a susținut foarte mult în acei ani, când am colaborat”, a declarat artista Mariana Mihăilă.
„Am avut ocazia încă pe timpuri, când încă mergea pe la nunți să-l cunoaștem și stăteam toți cu gura căscată, ascultam bancurile lui, felul lui liber de a fi. Aș spune eu că nu este o mare diferență între omul din scenă și omul din viața de zi cu zi, el era firesc ți asta este farmecul lui”, a menționat artistul Aurel Chirtoacă.
Artiștii i-au dedicat umoristului, dar și compozitorului Gheorghe Urschi un recital din piesele compuse de el, iar fiicele maestrului i-au fost și ele alături. În 2011 artistul a suferit un ictus cerebral, iar de atunci acestea îl îngrijesc și îl ajută să se recupereze.
„Fiecare zi pentru tata este ca un serviciu, ca un lucru, el știe ce are de făcut, el știe cum va fi ziua. Privește televizorul. L-am întrebat o dată „Tata, poate cu mânuța stângă, poate scrii câteva litere, să treacă în fraze, poate bagi un umor mai scurt?” La care el a spus „Eu sunt la pensie””, a vorbit fiica lui Gheorghe Urschi, Liliana Urschi.
În anul 2012 umoristului i-a fost conferit titlul de „Artist al poporului”, iar în 2014 a devenit cetățean de onoare al orașului Chișinău. Din anul 2019, Gheorghe Urschi este Laureat al Premiului Național.
Trump și Putin împart lumea? Ce urmează după întâlnirea din Arabia Saudită și declarațiile scandaloase ale președintelui american? Oficialii ruși jubilează. Se va afla și Republica Moldova în meniul Moscovei?
Cutia Neagră PLUS
Ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru, este invitata emisiunii „Cutia Neagră PLUS” cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Businessmanul prin care Rusia intenționa să asigure regiunea transnistreană cu gaz a fost implicat și în trecut în afaceri controversate cu iz rusesc. Cutia Neagră PLUS a descoperit în spatele omului de afaceri o întreagă rețea de companii din Moldova, România, Ucraina și Bulgaria. Mai mult, Arcadie Vicol a fost învinuit recent și de investiții dubioase în România.
Cutia Neagră PLUS
Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, invitata emisiunii Cutia Neagră PLUS: „Conducerea țării mi-a cerut să plec. Politicienii nu au dreptul constituțional și nici moral să-mi ceară mie demisia”.
Cutia Neagră PLUS
Reforma justiției prinde noi turații. Mănușile albe au fost aruncate Veronicăi Drăgălin?
Cutia Neagră PLUS
Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
/EXCLUSIV/ Alegeri în Germania, punct de cotitură pentru UE? Cum ar putea fi influențată Moldova de rezultatul scrutinului
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/VIDEO/ Dragostea are gust, culoare și miros: Cu ce li se asociază artiștilor și cele mai nebunești gesturi făcute în numele dragostei
Dior, Tom Ford sau Louis Vuitton: Accesorii și încălțăminte „de brand”, descoperite la o femeie care voia să intre în Moldova
O femeie din Strășeni și-ar fi pus capăt zilelor. Ce spune Poliția
Cum ar fi murit proprietarul de restaurant, găsit împușcat. Comunitatea Armeană: „Pierdere tragică”
/VIDEO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează
/VIDEO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
/EXCLUSIV/ Alegeri în Germania, punct de cotitură pentru UE? Cum ar putea fi influențată Moldova de rezultatul scrutinului
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/VIDEO/ Dragostea are gust, culoare și miros: Cu ce li se asociază artiștilor și cele mai nebunești gesturi făcute în numele dragostei
Dior, Tom Ford sau Louis Vuitton: Accesorii și încălțăminte „de brand”, descoperite la o femeie care voia să intre în Moldova
O femeie din Strășeni și-ar fi pus capăt zilelor. Ce spune Poliția
Cum ar fi murit proprietarul de restaurant, găsit împușcat. Comunitatea Armeană: „Pierdere tragică”
/VIDEO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează
/VIDEO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
/EXCLUSIV/ Alegeri în Germania, punct de cotitură pentru UE? Cum ar putea fi influențată Moldova de rezultatul scrutinului
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/VIDEO/ Dragostea are gust, culoare și miros: Cu ce li se asociază artiștilor și cele mai nebunești gesturi făcute în numele dragostei
Dior, Tom Ford sau Louis Vuitton: Accesorii și încălțăminte „de brand”, descoperite la o femeie care voia să intre în Moldova
O femeie din Strășeni și-ar fi pus capăt zilelor. Ce spune Poliția
/FOTO/ TOP 10 cele mai cunoscute picturi ale lui Leonardo da Vinci
23 februarie 2025, ora 20:15
Leonardo da Vinci nu a fost doar un artist desăvârșit, ci și un vizionar al epocii sale, un om care a îmbinat arta cu știința într-un mod unic. Într-o perioadă în care lumea trecea printr-o serie de schimbări profunde, acest reprezentant marcant al Renașterii a reușit să lase moștenire numeroase opere care fascinează și astăzi. De la celebra Mona Lisa și până la schițele sale de invenții revoluționare, da Vinci a demonstrat că mintea umană nu are limite. În cele ce urmează vom vorbi despre viața și opera sa, vom descoperi de ce Ziua Mondială a Artei (15 aprilie) îi este dedicată și vom prezenta cele mai cunoscute lucrări ale sale.
Renașterea, epoca geniilor și a marilor transformări
Renașterea a fost una dintre cele mai efervescente perioade din istoria umanității, una de „renaștere” culturală, artistică, politică și economică în Europa, care a făcut tranziția între Evul Mediu și epoca modernă. În același timp, Renașterea a fost o perioadă de iluminare și de inovație, în care gândirea umană a căpătat noi dimensiuni și a deschis drumul către modernitate. Apărută în Italia, în secolele XIV-XVI, această mișcare culturală, a pus bazele unei noi viziuni asupra lumii, inspirată de valorile Antichității clasice, promovând redescoperirea filosofiei, literaturii și artei clasice, relatează History.com. Unul dintre pilonii centrali ai perioadei renascentiste a fost Umanismul, o filosofie care promova ideea că omul este centrul propriului său univers și că el ar trebui să îmbrățișeze realizările umane în educație, arte clasice, literatură și știință. Spre deosebire de Evul Mediu, când cunoașterea era strict legată de religie, Renașterea a adus o redescoperire a științei, artei și literaturii antice grecești și romane. Oamenii au început să studieze anatomia, să cartografieze lumea, să dezvolte noi tehnici artistice și să experimenteze în domeniul ingineriei.
Cele mai importante figuri ale Renașterii
Din punct de vedere artistic, Renașterea a revoluționat complet pictura și sculptura, iar perspectiva liniară, redescoperită și perfecționată de artiști precum Filippo Brunelleschi, a permis reprezentarea realistă a spațiului. Un loc cu totul aparte în această epocă l-a avut Leonardo da Vinci, care a întruchipat spiritul renascentist prin capacitatea sa de a excela în multiple domenii, de la pictură și sculptură până la inginerie și anatomie.Așa-numita tehnică „sfumato” pe care a dezvoltat-o artistul originar din Vinci, fosta Republică Florența, avea să ofere picturilor un aer de naturalețe și de mister. Pe lângă artă, această perioadă a adus și progrese extraordinare în știință și tehnologie. Spre exemplu, Nicolaus Copernic a propus teoria heliocentrică, potrivit căreia Soarele este centrul sistemului solar, în timp ce Johannes Gutenberg a revoluționat lumea prin inventarea tiparului. În această epocă de referință au apărut și alte figuri marcante, cum ar fi Michelangelo, Sandro Botticelli, Rafael, Galileo Galilei, Niccolo Machiavelli, Rene Descartes sau William Shakespeare.
Cine a fost Leonardo da Vinci
Leonardo di ser Piero da Vinci (n. 15 aprilie 1452, Anchiano, Italia – d. 2 mai 1519, Amboise, Franța), cunoscut sub numele de Leonardo da Vinci, a fost un polimat italian al Renașterii din perioada de apogeu a acestei mișcări culturale. Supranumit „Il Florentine” deoarece locuia lângă Florența, el și-a asumat atât de multe roluri – pictor, sculptor, arhitect, inginer, inventator, muzician, anatomist, geolog, cartograf, botanist și scriitor – încât a întruchipat termenul de „om al Renașterii”.
De altfel, da Vinci este considerat adesea drept cel mai de seamă geniu din întreaga istorie a omenirii datorită contribuțiilor remarcabile pe care le-a avut în domeniile în care a activat. Ca o recunoaștere a aportului pe care l-a avut la îmbogățirea artei, culturii și spiritualității universale, Ziua Mondială a Artei este sărbătorită în fiecare an pe 15 aprilie, ziua în care s-a născut.
Cele mai cunoscute opere de artă ale lui Leonardo da Vinci
Fie că ești sau nu un fan al artei și mai ales al celei din perioada renascentistă, nu se poate să nu fi auzit de picturile lui Leonardo Da Vinci. Cele mai cunoscute sunt „Mona Lisa” (Gioconda), „Cina cea de Taină” și „Botezul lui Hristos”, însă acestea nu sunt toate operele realizate de către Leonardo da Vinci.
Operele sale, care nu au fost afectate de schimbările doctrinare ale esteticii din secolele următoare, au trecut testul timpului și s-au răspândit în întreaga lume, fiind considerate până astăzi adevărate capodopere. În continuare îți prezentăm cele mai cunoscute zece picturi ale sale.
Mona Lisa, 1503-1506
Fără îndoială, Mona Lisa este cea mai faimoasă pictură realizată de Leonardo da Vinci. Această capodoperă arhetipală a Renașterii italiene a fost opera despre care s-a vorbit, s-a scris și s-a cântat cel mai mult în lume. Aceasta este, în esență, o imagine a nobilei italiene Lisa Gherardini și a fost pictată în ulei pe pânză albă și măsoară 77 x 53 cm. Figura de femeie, îmbrăcată în stilul florentin al vremii și așezată într-un peisaj montan de vis este un exemplu clar al tehnicii „sfumato” a pictorului florentin, care implică modelarea blândă, profund umbrită. Deși a fost comandată de familia Giocondo, pictura nu i-a fost niciodată dată acesteia, iar da Vinci a lăsat-o prin testament lui Salai, ucenicul său preferat. Tabloul a fost pictat între 1503 și 1506, însă se spune că da Vinci ar fi continuat să lucreze la el până în 1517. Lucrarea este expusă la Muzeul Luvru din Paris încă de la sfârșitul anilor 1790. „Mona Lisa” deține și recordul mondial Guinness pentru cea mai costisitoare evaluare de asigurare din lume, potrivit Arthive.com.
Omul Vitruvian, 1485
O altă operă celebră a lui Leonardo da Vinci este „Omul Vitruvian”. Realizată în cerneală pe hârtie, aceasta înfățișează un bărbat care stă în două poziții suprapuse, cu brațele și picioarele despărțite, fiind încadrat într-un cerc și un pătrat. Acest tablou este însoțit și de câteva notițe care au la bază lucrările arhitectului roman Vitruvius, de unde și numele lucrării. Acest tablou demonstrează în principal reprezentarea lui Leonardo a proporțiilor ideale ale corpului uman. În timp ce inscripția într-un cerc și pătrat provine din descrierea din cartea lui Vitruvius, da Vinci nu a respectat măsurătorile brațului menționate în aceeași carte. Le-a inclus pe cele pe care le-a găsit prin măsurarea modelelor masculine din Milano.
Autoportret, 1490-1515
Deși nu sunt cunoscute de mulți oameni, comunitatea artistică venerează cu adevărat autoportretele celebre ale lui Leonardo da Vinci. El și-a făcut multe autoportrete, însă cel mai faimos dintre ele a fost cel realizat în cretă roșie. Deși se știe foarte bine că da Vinci era mai în vârstă atunci când a realizat acest tablou, el nu pare foarte îmbătrânit în desen. Criticii de artă susțin adesea că acest lucru provine mai degrabă din asemănarea sa cu el însuși, în loc să fie o reproducere exactă a sa. Lăsând la o parte alte aspecte, acest autoportret se potrivește perfect cu felul în care Leonardo se imagina. Un bărbat în vârstă stimat, cu ochii sever umbriți, sprâncene stufoase și o barbă lungă și albă era adesea modul tipic de reprezentare a filosofilor.
Cina cea de Taină, 1498
Această frescă este cea mai cunoscută pictură religioasă a lui Leonardo da Vinci. După cum sugerează și numele, pictura înfățișează momentul în care Iisus Hristos împreună cu discipolii săi stau la masa pentru ultima cină înainte să fie arestat și condamnat la moarte. Scena redă exact momentul în care Domnul le spune ucenicilor săi „unul dintre voi mă va vinde”, iar pe chipul acestora se citește surprinderea. Se estimează că această lucrare a fost începută între 1495 și 1496, iar da Vinci a avut nevoie de vreo doi ani pentru a fi mulțumit de lucrarea sa. Unul dintre patronii lui, Ludovico Sforza, a comandat Cina cea de taină ca parte a planurilor de renovare a mănăstirii Santa Maria Delle Grazie din Italia.
Ginevra de’ Benci, 1474
Pictura este una dintre puținele opere renascentiste ale lui Leonardo da Vinci expusă public în emisfera vestică, la „National Gallery of Art” din Washington. Portretul o înfățișează pe Ginevra de’ Benci, o tânără florentină, care era populară în acele vremuri. Tabloul a fost pictat în Florența între 1474 și 1478 și a fost realizat în principal pentru a marca logodna șefei pictorului la vârsta de 16 ani. La acea vreme, portretele de femei erau comandate în principal din două motive: fie pentru a recunoaște o logodnă, fie o căsătorie. Aceasta a fost, fără îndoială, una dintre cele mai faimoase picturi celebre ale lui Da Vinci din acea vreme.
Madonna cu pruncul, 1490
Cunoscută și sub numele de „Madonna Litta”, această pictură este încă relevantă și cunoscută ca fiind una dintre cele mai faimoase lucrări ale lui da Vinci. Tabloul o arată pe Fecioara Maria alăptându-l pe pruncul Iisus Hristos. Cei doi sunt pictați într-un interior întunecat, cu două arcade arcuite, un decor asemănător cu cel din prima pictură a lui da Vinci cu același subiect, intitulată „Madonna Garoafa”. Pe fundal se poate observa un peisaj muntos., iar dacă te concentrezi asupra figurii infantile a lui Hristos, poți vedea o aură în mâna stângă, care simbolizează pasiunea.
Doamna cu hermină, 1489-1490
Aceasta este o pictură de tip portret și este considerată de mai mulți critici ca fiind una dintre cele mai bune picturi ale lui Leonardo da Vinci. Pictura a fost realizată pe un panou din lemn de nuc folosind uleiuri și o are ca subiect pe Cecilia Gallerani, care ține în mână o hermină de parcă ar fi cel mai la modă accesoriu. Aceasta era la momentul realizării tabloului amanta unuia dintre patronii lui da Vinci, Ludovico Sforza. Leonardo a pictat trei tablouri cu ea, însă acesta este singurul care a rezistat atât de mult timp.
Fecioara între stânci, 1483-1486
Cunoscută uneori și sub numele de Fecioara de pe stânci, această pictură este una dintre cele două cu același nume realizate de Leonardo da Vinci. Prima versiune, care este și cea mai importantă, nu este restaurată, a fost pictată între 1483 și 1486 și se află la Muzeul Luvru. Cea de-a doua versiune este expusă la „National Gallery” din Londra și a fost pictată între 1495 și 1508. Ambele îi înfățișează pe pruncul Iisus și pe Maria cu pruncul Ioan Botezătorul, însă există unele diferențe subtile când vine vorba de detalii semnificative.
Madonna cu garoafă, 1480
Această pictură este cunoscută sub mai multe denumiri, inclusiv Madonna cu vas, Madonna cu copil și chiar Fecioara cu floare. Această operă de artă a lui da Vinci este o pictură în ulei și este expusă permanent la galeria „Alte Pinakothek” din München. Inițial s-a spus că a fost realizată de Andrea del Verrocchio, însă ulterior au apărut dovezi care au confirmat că este de fapt opera lui da Vinci și că a fost realizată în ucenicia lui Verrocchio. Tabloul o înfățișează pe Fecioara Maria, care îl ține în mâna dreaptă pe pruncul Iisus, care se întinde să prindă floarea ținută tandru în mâna stângă de Maria. Pruncul privește în sus spre mamă, în timp ce aceasta privește în jos, dar privirile lor nu se întâlnesc.
Salvator Mundi, 1500
Regele Ludovic al XII-lea al Franței și consoarta sa, Ana de Bretania, l-au însărcinat pe Leonardo da Vinci să picteze „Salvator Mundi”. Faimoasa operă de artă deține recordul pentru cea mai scumpă pictură vândută vreodată la o licitație publică. Tabloul „Salvator Mundi” a fost vândut pentru 450 de milioane de dolari, în 2017. Pictura nu a mai apărut de atunci și pânza a fost retrasă în 2019, cu puțin timp înainte de o expoziție la muzeul Luvru din Paris. Ea îl arată pe Iisus Hristos așa cum este descris în Ioan 4:14 din Evanghelia după Ioan: „Și am văzut și am mărturisit că Tatăl L-a trimis pe Fiul Său ca Mântuitor al lumii”. EL face semnul crucii cu mâna dreaptă, în timp ce în stânga ține un glob de cristal, care semnifică sfera celestă a cerurilor. Domnul poartă o rochie renascentistă albastră. În lume sunt circa treizeci de copii și variante ale acestei picturi, care au fost realizate de discipoli și studenți ai lui Da Vinci.
Lilian Carp îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de faptul că ar fi cerut grațierea unor traficanți de droguri, pe vremea când era procuror general și cere ca pe numele acestuia să fie pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu. /Marina Tauber a fugit din Republica Moldova, acuză deptatul PAS, Andrian Cheptonar care crede că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul procurorilor anticorupție. Cum răspunde Procuratura Anticorupție. /Două autobuze au fost aruncate în aer, aseară, într-un oraș din Israel. Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar autoritățile israeliene spun că este vorba despre un atac terorist, revendicat de Hamas.
Știri cu Angela Gonța
Proiectul de lege care prevede fuzionarea celor două procuraturi specializate a fost votat, astăzi, în primă lectură. 61 de deputați PAS și-au dat acordul pentru implementarea reformei, în timp ce unii s-au arătați îngrijorați de forma actuală a proiectului. /Directorul și contabilul șef al colegiului de medicină din capitală, dar și alte 7 persoane au fost reținuți astăzi într-un dosar pornit pentru delapidarea banilor publici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi colectat bani de la studenți, ar fi trucat lictații și ar fi utilizat resursele instituției în interesele proprii. /Donald Trump îl numește pe Volodimir Zelenski un dictator, un comedian modest și îl amenință că va pierde țara dacă nu va acționa. După ce a preluat retorica lui Putin, Trump a spus că toate cărțile, în acest război le au rușii.
Știri cu Angela Gonța
Veronica Dragalin a demisionat din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. /Noul ministru al energiei a fost investit, azi, oficial în funcție. Maia Sandu i-a mulțumit lui Dorin Junghietu că a acceptat această provocare. /Ucraina este vinovată de începerea războiului, iar Zelenski este un incompetent care trebuie schimbat, a declarat Donald Trump în urma discuțiilor de ieri de la Riad.
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile trimișilor lui Putin și Trump din Arabia Saudită privind încheierea războiului inițiat de Rusia în Ucraina s-au încheiat. /Cinci persoane au ajuns la spital cu degerături și hipotermie, după ce temperaturile de azi noapte au coborât până la -15 grade. /Accident aviatic bizar la Toronto, unde un avion s-a răsturnat cu roțile în sus. 18 oameni au fost răniți.
Știri cu Angela Gonța
Două drone au violat, noaptea trecută, din nou, spațiul aerian al țării noastre. Se întâmpla exact în momentul în care Ucraina era supusă unui atac cu drone fără precendent, din partea rușilor. /Un microbuz în care se aflau mai mulți moldoveni a luat foc în România, după ce s-a ciocnit cu un automobil. /Summit de urgență la Paris. Țările Uniunii Europene discută despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. România nu a fost invitată la reuniune.
Știri cu Angela Gonța
Regiunea transnistreană revine sub scutul energetic al Rusiei. Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului ajung deja gaze cumpărate de ruși. Cât câștigă Chișinăul din această afacere, vă spunem în câteva clipe. /Așa cum au promis anterior, angajații CFM au ieșit azi la protest în centrul capitalei. Sute de oameni care nu și-au primit salariile încă din vara anului trecut, au cerut să fie plătiți, dar au plecat acasă fără niciun răspuns concret. /3 mercenari din Bălți și Ialoveni au fost reținuți pentru că ar fi luptat în Donbas alături de agresorii ruși. Aceștia ar fi făcut parte din grupul de mercenari Wagner, afirmă poliția.
Știri cu Angela Gonța
Guvernarea a decis săm închidă centrul rus de cultură de la Chișinău, în urma exploziei a două drone în sudul țării. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus, convocat la ministerul de Externe. /Comasarea procuraturilor specializate a scindat fracțiunea PAS. Mai puțin de jumătate dintre deputați au semnat inițiativa cu privire la fuziunea Procuraturii Anticorupție cu cea specializată în Combatarea Crimei Organizate. /Incendiul de aseara din sectorul Botanica al capitalei ar fi izbucnit din cauza unui cuptor microunde defect. Focul ar fi pornit din locuința celor doi soți care au murit.
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va negocia cu Ucraina tranzitul gazului rusesc care urma să fie livrat în stânga Nistrului, așa că schema de aprovizionare a regiunii este la un pas de a eșua. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean care le-a sugerat liderilor separatiști să accepte ajutorul oferit de UE. /O dronă fără explozibil a fost descoperită, astăzi, pe un câmp din Taraclia. Dispozitvul a fost preluat de geniști și urmează să fie verificat. /Un baiat de 6 ani din Cahul a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada neregulamentar. Micuțul a fost dus la spital, dar medicii nu a au mai putut să îl salveze.
Știri cu Angela Gonța
Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice.
/Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri.
/Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”
/VIDEO/ Planul secret al Rusiei privind Moldova. Grosu: „Putin nu are nicio șansă. Europa va reacționa”
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/VIDEO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”
/VIDEO/ Planul secret al Rusiei privind Moldova. Grosu: „Putin nu are nicio șansă. Europa va reacționa”
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/VIDEO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
/VIDEO/ Verde-n ochi: TV8 și alte instituții media, țintele unei campanii orchestrate de denigrare. Cui le stăm în gât?
/VIDEO/ Avertisment dur: Viitorul european al Moldovei, în pericol. Ce s-a discutat la primul forum electoral din țară
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1090: Drone în Moldova, summit urgent și atacuri masive! Zelenski: „Putin va declara război NATO”
/VIDEO/ Planul secret al Rusiei privind Moldova. Grosu: „Putin nu are nicio șansă. Europa va reacționa”
Abonează-te la știri pe e-mail
TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.