Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1096: Atacuri în Kiev și alte regiuni. Macron și Starmer vor merge în SUA să discute cu Trump

investigații

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Yandex, umbra Kremlinului în Moldova. Ce scopuri urmărește compania apropiată lui Putin

05 februarie 2024, ora 08:10

În urmă cu trei luni, Cutia Neagră PLUS a documentat și publicat o investigație despre cunoscuta companie de taxi Yandex și scandalurile de spionaj în care a fost implicată în mai multe state.  La acel moment, Yandex profita de un vid legislativ existent în Moldova care îi permitea să activeze fără a avea reprezentanță oficială. Între timp, legea s-a modificat și autoritățile promiteau că de la mijlocul lunii decembrie, cunoscuta platformă rusească va disparea de pe piața moldovenească. În loc de asta, pe 30 ianuarie, Yandex a anunțat că s-a înregistrat oficial în Moldova și își propune să crească. 

Yandex și-a înregistrat companie în Republica Moldova

La sfârșitul săptămânii trecute, toți șoferii de taxi care folosesc aplicația rusească Yandex, au primit următorul mesaj:

În vederea respectării prevederilor Codului Transportului Rutier, începând cu data de 30.01.2024, Ridetech SRL, societate înregistrată în Republica Moldova, vă va acorda licența de a utiliza Yandex Pro și vă va procesa datele cu caracter personal”. 

Înregistrarea unei reprezentanțe oficiale a Yandex a devenit obligatorie după ce, la inițiativa deputaților PAS Alex Trubca și Marina Morozova, în Codul Transportului Rutier, a fost introdus un nou articol. Acesta stabilește că transportul de taxi reprezintă o activitate de interes public care poate fi desfășurată doar de operatori înregistrați oficial în țară. Prevederile legii au intrat în vigoare de pe 13 decembrie, ceea ce însă nu a împiedicat Yandex să continue să activeze ilegal în Republica Moldova timp de mai bine de o lună și jumătate. Alex Trubca spune că „ANTA ar fi trebuit să iasă în teren și să oprească taxiurile și să verifice automobilele la trei componente - înregistrarea platformei pe care el operează, dacă acest automobil este înregistrat în registrul operatorilor de transport rutier și achită toate taxele locale și impozitele aferente. Și, în final, să verifice dacă aceste automobile sunt dotate cu un aparat de casă care emite bon fiscal. În cazul în care s-ar fi depistat un automobil care utilizează o platformă ce nu este înregistrată în Republica Moldova, se amendează și automobilul și persoana juridică pentru care acesta lucrează”. 

ANTA declară că acest lucru s-a întâmplat. „De la intrarea în vigoare a noilor prevederi legale, tuturor operatorilor de transport rutier înregistrați li s-a solicitat să prezinte contractele cu agenții economici care pun la dispoziție aceste platforme electronice. Unii au prezentat aceste contracte. S-au efectuat controale în teritoriu, unde au fost depistate încălcări. S-au aplicat amenzi operatorilor de trasnsport rutier, inclusiv conducătorilor auto care foloseau aceste platforme neînregistrate pe teritoriul Republicii Moldova”, a declarat Valentina Gîrbu, de la servicul de presă al ANTA. 

Compania Ridetech SRL, despre care Yandex anunță că îi va reprezenta interesele în Moldova, a fost înregistrată în țara noastră încă la sfârșit de noiembrie 2023. Fondator al firmei apare un off-shore din Dubai - RIDE TECHNOLOGY GLOBAL. Până acum, Yandex din Moldova era administrat printr-o companie olandeză din Amsterdam.

Administrator al companiei-rezidente din Moldova este cetățeanul rus Kirill Svintsov. Svintsov este director de dezvoltare al grupului Yandex în țările CSI. El a fost numit în această funcție la trei luni după agresiunea Rusiei asupra Ucrainei. Anterior, Svintsov a activat în reprezentanțele din Rusia ale mai multor companii britanice. 

Reprezentatul oficial al  gigantului rus Yandex și-a înregistrat adresa juridică într-un oficiu modest din clădirea IPTEH din Chișinău. Oficiul este însă foarte întrebat. În biroul 806 de la etajul 8 al edificiului sunt înregistrate alte 23 de firme, unele cu trecut scandalos. 

Reprezentanta Yandex fără sediu fizic

Am încercat să mergem la această adresă ca să vorbim cu reprezentanții Yandex. Nu am găsit însă niciunul. Paza ne-a informat că în oficiul în care își are adresa juridică Ridetech SRL își desfășoara activitatea compania juridică ACI Partners, care prestează servicii juridice pentru mai multe companii, inclusiv pentru Ridetech. „Aici este biroul de avocați. Fizic ei nu se află în sediu. Compania de avocați le prestează serviciile juridice”, ne-a spus unul dintre paznici. 

Am solicitat să discutăm cu reprezentații firmei juridice, dar aceștia ni-au transmis că vor reveni ei la noi, lucru care nu s-a mai întâmplat. „Avocatul care se ocupă la moment nu este pe loc. Cum vine, eu îi dau telefonul dumneavoastră, să facă legătură cu dumneavoastră. Mai departe, vă înțelegeți - o să vină aici sau au sediul fizic în oraaș”, ne transmis paznicul clădirii.

În aceeași perioadă când și pregătea actele pentru înregistrarea oficială în Moldova, Svintsov participa la o lansarea oficială a Yandex în Uzbekistan. Autoritățile de acolo, asemenea celor din Moldova, au interzis anterior prin lege prestarea serviciilor de taxi de către companii neînregistrate în țară și care nu plăteau impozite. 

Fondatorul Yandex condamnă războiul și renunță la companie. 

După o reorganizare încheiată de curând, concernul ruso-olandez YANDEX a încăput întru totul în mâinile oamenilor de afaceri loiali președintelui rus Vladimir Putin. Arkadii Voloj, fostul acționar principal al companiei, a renunțat la Yandex după ce a ajuns în listele de sancțiuni internaționale odată cu începutul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina. 

Voloj în ultimul an a devenit un critic deschis al regimului lui Putin și condamnă războiul pornit de Rusia în Ucraina. “Eu sun categoric împotriva invaziei barbare a Rusiei în Ucraina. Eu, asemenea multora, am prieteni și rude. Eu sunt îngrozit că zilnic în casele ucrainenilor zboară bombe. Chiar dacă din 2014 eu nu mai trăiesc în Rusia, înțeleg că și eu port o parte din vină. Au existat multe cauze care m-au făcut până acum să tac. Pot fi făcute speculații asupra momentului în care am decis să fac această declarație, dar nu și asupra continutului. Eu sunt împotriva războiului!”, a scris Voloj.

Acțiunile lui Voloj de la YANDEX au ajuns în posesia lui Vladimir Potanin, proprietarul holdingului Interros, Alexey Mordashov, acționar principal al Severstal, Vagit Alekperov, fondatorul Lukoil și banca de stat VTB. Potrivit portalului rus Meduza, tranzacția a fost intermediată de Alexei Kudrin, fostul președinte al Curții de Conturi din Federația Rusă, cu acordul personal al lui Vladimir Putin.

„Yandex tolerează ilegalitățile”

Lipsa unei reprezentanțe oficiale în Republica Moldova nu este singura problemă în activitatea Yandex. Legislația moldovenească spune că fiecare automobil care prestează servicii de taxi trebuie să aibă taxometru înregistrat, o asigurare obligatorie specială destinată taxiurilor. Ulterior, compania de taxi este obligată să achite taxa locală pentru prestarea serviciilor și alte taxe oficiale stipulate în Codul muncii. Lucru care însă de multe ori nu se întâmplă.

Constantin Condrea este directorul Asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi, cea mai mare asociație moldovenească care apără drepturile taximetriștilor. Condrea acuză Yandexul că tolerează pe cei care nu respectă obligațiunile menționate mai sus, ceea ce creează o concurență neloială pentru prestatorii locali de servicii de taxi. „O problemă majoră este concurența neloială. Ea constă în faptul că la moment, pe piața taximetriei se tolerează activitatea ilegalilor, a oamenilor care nu sunt înregistrați oficial în câmpul de muncă în domeniul taximetriei. Astfel nu se achită impozite, automobilele pe care lucrează astfel de persoane nu sunt înregistrate în ROTR (registrul operatorilor de transport rutier). De fapt ei (n.r. Yandex) declară că lucrează numai cu companiile oficiale, dar în practică vedem că nu-i nicio problemă ca un taximetrist, sau oricine care nu are competențele necesare, mâine poate să presteze servicii de taxi. Compania înregistrată oficial de exemplu achită impozitele la stat pentru fiecare șofer, are cheltuieli care țin de taxele locale, asigurarea, care la taximetriști începe de la 8500 de lei. Cei care lucrează neoficial, nu au aceste cheltuieli”, se arată deranjat Constantin Codreanu, directorul ATAT.  

FISC-ul pierde anual zeci de milioane de lei  din activitatea de taxi

Alex Trubca, unul dintre autorii modificărilor la Codul Transportului rutier, declara, acum jumătate de an, că statul ratează anual zeci de milioane de lei din activitatea taximetriștilor ilegali. „Din informațiile pe care le am eu de la Serviciul Fiscal de Stat, astăzi, zilnic, în Chișinău sunt fiscalizate în jur de 6-7 mii de curse de taxi. Media zilnică în Chișinău este de circa 60 de mii. Practic 90% din curse nu sunt fiscalizate! Sistemul fiscal al nostru nu-i vede. Este vorba despre 700 de mii de lei pe zi, zeci de milioane de lei pe an”, a conchis deputatul PAS.

Trubca afirma atunci că noile prevederi urmează să asigure o fiscalizare mai eficientă a banilor proveniți din activitatea de taxi.  „Problema mare care a fost semnalată de către o parte dintre transportatorii rutieri este că nu există un control din partea statului în ceea ce privește platformele, fiindcă nu toate automobilele care preiau clienți prin intermediul platformelor sunt înregistrate în registrul de transport rutier. Asta înseamnă că nu sunt achitate taxele locale, care în Chișinău sunt 3000 de lei pe lună; nu sunt achitate toate impozitele aferente salariului; nu există componenta de fiscalizare, deoarece nu se emite bon fiscal. Plus, este asigurarea, care pentru un șofer simplu este un preț, iar pentru un taxi este de trei ori mai mare. Iată aceste costuri reprezintă acel avantaj competitiv pe care îl au cei care nu se înregistrează”, se arăta încrezul autorul modificărilor legilative.   

Constantin Condrea spune însă că situația pe piața taximetriei nu s-a schimbat de când au intrat în vigoare noile modificări la legislație. „După 13 decembrie au fost efectuate niște controale prin care au fost depistate 148 de mașini care lucrau prin aceste platforme, dar nu erau înregistrate oficial. Mașinile acestea au lucrat în regim de taxi, neavând actele permisive și nefiind înregistrate în registrul operatorilor de transport. Numărul acestor operatori de taxi a fost depistat timp de două săptămâni de controale. Această informație am prezentat-o organelor constatatoare, pentru a vedea de ce nu este respectată legislația în vigoare”, este de părere Condrea 

Alex Trubca constată și el că aplicarea în practică a noilor modificări legislative lasă de dorit. „Legea-i scrisă, parcă e scrisă bine, împreună cu dânșii (n.r. companiile de taxi), dar din păcate nu lucrează. Am avut o ședință vinerea trecută cu toți factorii de decizie. Cumva am contatat anumite lacune în implementarea legii de către organele executive. Ceea ce am constatat noi că, dincolo de cadrul normativ deja aprobat, este nevoie și de un cadru normativ secundar, care să prevadă ce se întâmplă cu cei care nu respectă cadrul normativ. Și să existe o prevedere care să permită blocarea platformelor care sistemic încalcă prevederile legii”, crede Alex Trubca

Agenţia Naţională de Transport Auto ne-a informat că au fost realizate mai multe controale în raza municipiului Chișinău și au fost aplicate zeci de sancțiuni șoferilor care nu respectau legislația. „Agenția Națională de Transport Auto, de la începutul anului 2024, a desfășurat un șir de măsuri de control a transportului rutier, unde au fost supuse controlului diferite vehicule care activau în regim de taxi. Au fost aplicate pedepse după cum urmează: unele încălcări au fost pedepsite cu amenzi până la 800 de unități contravenționale, unor șoferi li s-a suspendat dreptul de a utiliza mijlocul de transport timp de șase luni”, ne-a informat ANTA.   

Purtătoarea de cuvânt de la ANTA mai spune că în ultimile luni a avut loc o creștere semnificativă a numărului de taxiuri înregistrate. „Conform informațiilor înregistrate în registrul operatorilor de transport rutier, în luna noiembrie, când încă nu erau intrate în vigoare noile prevederi, au fost 163 de solicitări de înregistrare a mijloacelor de transport. În luna decembrie, deja cu noile modificări intrare în vigoare, solicitări de înregistrare au fost 195. Respectiv s-a observat o creștere a numărului de automobile înregistrate în registrul operatorilor de transport”, a declarat Valentina Gîrbu pentru Cutia Neagră Plus.  

Sute de taximetriști lucrează la negru

După lansarea în 2017 a Yandex pe piața moldovenească, companiile de taxi au apărut ca ciupercile după ploaie. Constantin Condrea spune că multe dintre companiile de taxi partenere ale Yandex au înregistrate doar câteva mașini, iar altele prestează ilegal servicii de taxi. 

Cutia Neagră Plus a analizat mai multe companii partenere ale Yandex pe teritoriul Republicii Moldova și a observat că unele dintre acestea declară venituri de milioane, chiar dacă au doar 2-3 angajați. Spre exemplu, compania Raisei Gherciu, RGWB Group, deși a avut doar doi angajați, în 2022 veniturile au fost peste două milioane de lei. Directorul ATAT ne-a prezentat mai multe screen-uri cu șoferi care ar lucra la această companie cu mașini neomologate. 

Am apelat-o pe proprietara RGWB Group pentru a o întreba cum este posibil un randament atât de mare din partea celor doi angajați. La telefon ne-a răspuns fiul acesteia, care s-a prezentat ca director-adjunct a companiei.

Victor Gherciu respinge toate acuzațiile și spune că banii câștigați provin și dintr-o altă activitate decât cea de taxi. „Reporter: - Eu m-am uitat pe rapoartele dumneavoastră finaciare și am observat că compania este relativ nou înființată, în 2021. Am văzut că în 2022 dumneavoastră indicați venituri de 2,2 milioane de lei moldovenești. În același timp la categoria angajați, indicați doar doi angajați. Voiam să știu, cum e posibil să aveți doar doi angajați și venituri atât de mari? Gherciu: - Compania nu se ocupă doar cu taxiurile. Reporter: - Pă și aveți în toată compania doar doi angajați? Câți taximetriști aveți atunci? Gherciu: - Nu sunt doar doi angajați, dumneavoastră ceva încurcați.  

Asociația Transportatorilor Auto de Taxi spune că a monitorizat timp de mai multe luni activitatea taximetriștilor moldoveni și a descoperit, doar pe străzile Chișinăului, sute de mașini neomologate ce lucrează prin YANDEX.

Primele semnale de alarmă despre activitatea pe platforma Yandex au fost trase încă din 2017, imediat după ce YANDEX a intrat pe piața moldovenească. Agenţia Naţională Transport Auto a depistat mai multe nereguli în activitatea taxiurilor care activau pe această platformă. Sergiu Bucătaru, viceministrul Transporturilor de atunci, spunea că verificările efectuate de ANTA la mai multe taxiuri Yandex au scos la iveală încălcări flagrante ale Codului Transportului Rutier. Controalele ANTA au descoperit că mai multe taxiuri care lucrau sub egida Yandex transportau gratuit clienții și în felul acesta distrugeau concurența loială. 

Ion, pseudonimul pe care i l-am dat pentru ai proteja identitatea, a început să lucreze în taxi acum patru ani. A prestat servicii de taxi inclusiv pe platforma Yandex și spune că nu s-a întâlnit niciodată cu reprezentanții companiei la care a lucrat. „Tu intri și scanezi documentele. Ție îți cer actele, să fie oficial, dar nimeni nu se interesează ce faci tu mai departe. Nimeni nu te vede în față, nimeni nu se interesează cine ești tu, cazier, foaie de parcurs, contor dacă ai. Pe nimeni nu interesa nimic atunci. Poftim! Lucrează și fă bani cât dorești. Principalul ei să-și ia comisioanele lor și atât MUSCA Eu îmi puneam banii pe  aplicație, de acolo mi se scoteau comisioanele pe care trebuia să le dau parcului de taxi. Eu am lucrat la mai multe parcuri de taxi, iar directorii parcurilor niciodată nu m-au văzut”, ne declarat tximetristul.

Yandex interzis în majoritatea statelor europene

Yandex Go este cea mai utilizată platformă de taxi din Republica Moldova. Lansată în 2017, platforma rusească a reușit foarte rapid să cucerească piața moldovenească. Astăzi, străzile Chișinăului sunt invadate de taxiuri yandex. Conform estimărilor Asociației Transportatorilor Auto în Regim de Taxi, pe platforma Yandex Go sunt operate zilnic aproximativ 40 de mii de curse, ce reprezintă aproximativ jumătate din toate cursele de taxi din Chișinău. Principalul motiv pentru care oamenii aleg să călătorească cu Yandex este prețul mai mic, în comparație cu celelalte companii de taxi.

După invazia Ucrainei, majoritatea statelor europene au inclus Yandex în lista de sancțiuni. Serviciile secrete ucrainene și din Țările Baltice au dezvăluit încă acum șase ani despre cum serviciile secrete ruse folosesc aplicația de taxi în scopuri de spionaj. Investigațiile și probele colectate de serviciile speciale din cele patru state au dus la interzicerea Yandex Go.

Ucraina a blocat încă din 2017 activitatea mai multor platforme de internet rusești, printre care VKontakte, Odnoklassniki, Yandex şi Mail.ru. Decizia a venit după ce în mai 2017 Serviciul de Securitate al Ucrainei a efectuat percheziții în birourile filialelor Yandex din Kiev și Odesa. SBU a constatat că Yandex a oferit serviciilor secrete rusești informații despre datele personale ale utilizatorilor ucraineni. Consiliului de Securitate al Ucrainei a comunicat că serviciile secrete ruse intenționau să folosească aceste informații pentru a organiza operațiuni subversive pe teritoriul Ucrainei. “Conducerea companiei (n.r. Yandex) a colectat, copiat și transferat în mod ilegal în Federația Rusă datele personale ale cetățenilor Ucrainei. Acestea nu sunt doar date personale, ci și date privind ocupația, locul de muncă, precum și domiciliul cetățenilor noștri; despre cum își petrec timpul liber, adresele de e-mail pe care le au ucrainenii; cum își cheltuiesc banii, sursele de venit și multe alte informații. Toate aceste informații au fost colectate și furnizate serviciilor secrete ale Federației Ruse în scopul planificării, organizării și desfășurării operațiunilor de recunoaștere, informare și sabotaj pe teritoriul statului nostrum”, declara în 2018 colonelul Serviciul de Securitate al Ucrainei, Iulia Laputina.

Fostul prim-viceministru al politicii informaționale al Ucrainei, Dmitri Zolotukhin, crede că decizia de a bloca platformele de internet rusești a avut un impact major asupra mersului războiului. “Dacă Federația Rusă ar fi continuat să aibă un asemenea instrument de presiune asupra spațiului informațional, prin folosirea acelor servere care se află sub controlul serviciilor secrete, consider că Federația Rusă ar fi avut un mare avantaj, atât prin colectarea informațiilor despre cei care folosesc aceste platforme sociale, dar și prin propagandă“, este de părere fostul oficial ucrainean.

Serviciul de taxi al Yandex a fost lansat în 2018 și în Lituania. La scurt timp după lansare, mai mulți oficiali lituanieni au îndemnat public cetățenii să nu folosească aplicația, solicitând instituțiilor de securitate să efectueze o investigație amănunțită. 

În urma investigației, autoritățile lituaniene au recomandat solicitanţilor de taxiuri, în special persoanelor care lucrează în instituții de stat, să nu mai folosească Yandex, pe motiv că aceasta ar colecta în mod ilegal datele utilizatorilor.

Edvinas Kerza, viceministrul Apărării Lituaniei, declara într-un interviu din 2018 că “atunci când programul nu este activ (nr. Yandex) totuși ceva face - trimite date, are acces la numerele de telefon, la sms-uri, microfon, camera foto. Practic la tot. Atunci s-a pus întrebarea: de ce o platformă de taxi, atunci când nu lucrează, are nevoie de acces la microfonul și camera dumneavoastră? Ei au mințit! Ei ne-au spus că toate datele vor rămâne pe teritoriul Uniunii Europene. Dar vedem că unele sunt trimise în Rusia”.

La o lună de la invazia Rusiei în Ucraina, activitatea Yandex Go a fost interzisă pe teritoriul tuturor statelor baltice. Autoritățile au constatat că datele personale ale cetățenilor erau trimise pentru procesare și stocare ulterioară pe serverele din Rusia.

Activitatea Yandex a ajuns și în atenția serviciilor secrete moldovenești. Într-un răspuns pentru Cutia Neagră Plus, Serviciul de Informații și Securitate menționa, în urmă cu trei luni, că:

SIS a remis informații privind evaluările riscurilor asociate utilizării platformelor online de taxi către instituțiile statului, exprim ate prin prejudiciile fiscale de proporții și utilizarea ilegală a datelor cu caracter personal ale cetățenilor Republici Moldova, și a recomandat implementarea de măsuri din partea instituțiilor cu atribuții în domeniu 

De fiecare dată când compania a fost acuzată de spionaj, conducerea Yandex a negat că ar furniza datele clienților săi către FSB-ul rusesc.

Contrar asigurărilor date de companie, o investigație recentă a portalul rusesc Meduza a demonstrat că toate datele utilizatorilor Yandex, inclusiv cele din afara Rusiei, sunt stocate pe serverele din Federația Rusă. Meduza mai scrie că de la începutul războiului serverul din Finlanda a fost deconectat. 

Fostul demnitar ucrainean, Dmitri Zolotukhin, nu are nici un dubiu că Yandex colaborează cu serviciile secrete rusești. “Eu consider că pe teritoriul Federației Ruse nu există companii care să nu colaboreze cu serviciile secrete ruse. Dacă o companie care lucrează în Rusia nu colaborează cu serviciile secrete, atunci ea dispare. În special, se referă la companiile care furnizează servicii digitale. Oameni au nevoie să își salveze cumva bussinesul, viitorul, munca lor.  Din această cauză, ei trebuie să aleagă - fie colaborează întru-totul cu serviciile secrete FSB și GRU, fie lasă totul și pleacă. Dacă tu continui să te afli și să lucrezi în Federația Rusă, înseamnă că tu îndeplinești acele sarcini pe care ți le dă tovarășul maior din FSB sau o persoană specială din administrația președintelui”, crede Zolotukhin. 

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Pericolul din telefon! Moldovenii sunt spionați cu o celebră aplicație de taxi?
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Preoți sancționați verbal pentru mesajele pro-război. Continuă „discursul agresiv”, vor fi altfel pedepsiți
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Propaganda Kremlinului recurge la o justificare religioasă a războiului. Rusia, asociată cu Lumina și Dumnezeu
Cum ar fi murit proprietarul de restaurant, găsit împușcat. Comunitatea Armeană: „Pierdere tragică”
Cum ar fi murit proprietarul de restaurant, găsit împușcat. Comunitatea Armeană: „Pierdere tragică”
/PROMO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/PROMO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1095: Războiul rezoluțiilor și șantaj Starlink. Zelenski nu cedează lui Trump, chiar dacă Putin presează
/PROMO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
/PROMO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
Prima reacție a Marinei Tauber, după ce s-a spus că ar fi fugit din Moldova: „Este deja de-a dreptul ridicol”
Prima reacție a Marinei Tauber, după ce s-a spus că ar fi fugit din Moldova: „Este deja de-a dreptul ridicol”

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Omul din spatele „gazului rusesc”. Legătura lui Vicol cu exportul camuflat de cărbune din Donbas

missing
09 februarie 2025, ora 21:45

Intermediarul de la Chișinău, prin care  Federația Rusă ar fi intenționat să asigure regiunea transnistreană cu gaz, ascunde în spatele său scandaluri mediatice regionale și afaceri mai vechi cu iz rusesc. Patronul companiei, Arcadie Vicol, a încheiat în ultimii patru ani mai multe contracte de milioane cu instituții de stat. Colega mea Stela Mihailovici a investigat activitatea firmelor lui Vicol și a descoperit implicarea acestuia în afaceri cu oligarhi din Donbass, și participarea la acțiuni, aparent concertate de achiziție a unor uzine de chimicale din România.

Într-un bloc rezidențial vechi de pe strada Sciusev din Centrul capitalei  se găsește oficiul companiei „Natural Gaz D.C.”. Firma a devenit vedetă a știrilor la începutul acestui an după ce s-a aflat că ar fi fost selectată de „Tiraspoltransgaz” să furnizeze așa-zisul gaz umanitar promis de Rusia regiunii transnistrene, după ce tot autoritățile ruse au sistat livrările din prima zi a lui 2025.

„Natural Gaz” a semnat un contract cadru cu „Tiraspoltransgaz” pe 14 ianuarie, chiar în ziua în care nerecunoscutul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselskii s-a întors de la Moscova, unde a discutat subiectul energetic.

Vadim Krasnoselskii: „Negocierile s-au desfășurat la nivelul Ministerului Energiei al Federației Ruse unde se rezolva problema reluării livărilor de gaze în Transnistria. Eu sper că, în rezultatul acestor negocieri, în viitorul apropiat, mai trebuie puțin de răbdat, gazul va veni în Transnistria. Va fi gaz umanitar, asta trebuie să înțelegeți din start, cum a fost anterior, gaz umanitar al Federației Ruse, în volumul necesar pentru populația Transnistriei, pentru căldură și pentru întreprinderile din Transnistria”.

Bănuit că ar face jocul Rusiei, în detrimentul intereselor statului, fondatorul companiei „Natural Gaz” Arcadie Vicol a fost chemat să dea explicații la Serviciul de Informații și Securitate. În timp ce presa scria că Vicol ar fi suspectat de trădare de Patrie, SIS a refuzat să comenteze. Iar omul de afaceri a negat atunci acuzațiile.

Arcadie Vicol: „Nu au fost audieri, dar a fost o discuție. Ei au avut anumite întrebări la contractul cadru pe care noi l-am încheiat cu „Tiraspoltransgaz”. Le-am oferit toate detaliile de care erau interesați și atât. Acesta este un contract comercial, ceea ce este o premieră. Tiraspolul nu a avut niciodată un contract comercial. Totul a fost prin Moldovagaz și nu era achitat niciun cub de gaz. Și a treia este că acest gaz va fi declarat și vor fi achitate toate procedurile vamale, inclusiv TVA.  Noi suntem considerați de Uniunea Europeană ca o companie care a contribuit cel mai mult la liberalizarea pieței. Sigur că noi o să avem dușmani în persoana monopoliștilor care nu o să fie mulțumiți și o să aducă diferite acuzații care să ne ponegrească și oamenii să creadă lucruri urâte despre noi”. 

Premierul Dorin Recean a comentat scurt subiectul, lăsând să se înțeleagă că agentul economic ar fi implicat în jocul Moscovei.

Dorin Recean: „Cunosc despre aceste audieri. Ele încă continuă și noi nu vom permite absolut nimănui să facă parte din scenariul agresiunii hibride a Rusiei aici la Chișinău”.

Ulterior, prim-ministrul  a venit cu mai multe detalii despre companie. „De ce le-au trebuit careva scheme foarte sofisticate în timp ce există un contract foarte bine stabilit și care trebuia respectat? Orice a pretins că propune această companie nu corespunde criteriilor de combatere a spălării banilor în ceea ce privește plata pentru gazele naturale și tranzit. Nici rezervări de capacitate nu au existat. Ceea ce a existat este o următoare operațiune a Rusiei de a spune că  că noi vrem să livrăm gaze naturale, după ce tot noi nu le-am livrat, dar Chișinăul se opune. Deci, această companie și acest individ nu are cum și nu a propus o soluție reală”, a declarat Recean.

Cine sunt clienții „Natural Gaz”

SRL „Natural Gaz D.C.” a fost fondată în octombrie 2019 și îl are în calitate de acționar majoritar pe Arcadie Vicol. Acesta a ocupat anterior funcții importante la întreprinderile Moldovagaz, Metalferos și Calea Ferată, iar presa a scris că a fost apropiat de liderul Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc.

În ultimii ani, „Natural Gaz” a ajuns cel mai mare jucător de pe piața liberă de gaze naturale. Potrivit ANRE, la începutul lui 2024, compania avea o cotă de piață de două procente. În actele depuse la o licitație publică, în vara anului trecut, „Natural Gaz” declara că are un milion de metri cubi de gaze naturale stocate în depozitele subterane din Ucraina.

Compania vinde gaz la circa 30 de întreprinderi private care activează în diverse domenii – vinării, ferme avicole, brutării, producători de lactate, sucuri sau materiale de construcție.

Anul trecut, „Natural Gaz” s-a lansat și în afaceri cu statul. A câștigat două licitații pentru a livra gaz la CET-NORD în valoare de 128 de milioane de lei.

„Noi am lansat mai multe licitații pe platforma de tranzacționare a gazelor naturale administrată de Bursa Română de Mărfuri. În rezultatul licitațiilor, a fost semnat mai întâi, pe 12 aprilie 2024, un contract pentru perioada de livrare a gazelor 1 mai - 30 septembrie, în sumă totală de 15,4 milioane lei,  fără TVA, la  un preț mai mic decât prețul reglementat. Ulterior, pe 24 septembrie 2024, am încheiat următorul contract, la fel în urma licitației, deja pentru trimestrul IV, în sumă totală de 113 milioane lei”, a explicat Marian Brînza, directorul SA CET-Nord.

Cel de-al doilea contract a fost însă reziliat înainte de termen. Compania lui Vicol a livrat gaz la CET- Nord doar în luna octombrie, în valoare de 22 de milioane de lei.

„După încheierea contractului, am mers la ajustarea tarifelor. Prețul era mai mare decât cel reglementat cu 109 lei. Regulatorul a exclus din cheltuielile recuperate prin tarif prețul mai mare decât cel reglementat. Pentru a nu cauza prejudicii întreprinderii, ne-am adresat către furnizor de a micșora prețul la cel reglementat. Furnizorul a refuzat și am găsit o opțiune de a rezilia contractul fără pretenții”, a precizat  Marian Brînza.

Vânzări către compania care a promis gaz ieftin din Turcia

Actele consultate de reporterul Cutiei Negre arată că firma lui Arcadie Vicol a avut relații comerciale cu o altă companie de pe piața liberă a gazelor ajunsă în atenția publică în 2023 - „East Gas Energy Trading”. Compania este conectată la fostul vicepreședinte al Partidului Democrat, Vladimir Cebotari.

Un an în urmă, „Natural Gaz” încerca să recupereze o datorie de 1,7 milioane de lei de la „East Gaz”. Chiar a ajuns să ceară în judecată intentarea procesului de insolvabilitate a firmei datornice. Ulterior, cei doi agenți economici s-au împăcat și procesul judiciar a fost încetat.

Arcadie Vicol ne-a oferit câteva detalii despre colaborarea cu „East Gas Energy Trading”. „Atunci când ei s-au lansat în piață, în 2023, încă nu erau pregătiți în materie de import de gaze naturale,  în materie de procurare a gazelor de pe alte burse, noi le-am vândut gaze naturale și într-un moment dat am ajuns în situația când gazele astea nu au fost plătite și am fost nevoiți să acționăm mai departe în conformitate cu legislația în vigoare. Noi am avut relații economice și discuții cu directorul companiei Vitalie Șaptefrați. Cândva am fost colegi la Moldovagaz. Eu îl cunosc pe dl Cebotari, dar nu avem relații, nu comunicăm.

Întrebat cum o companie care spunea că este gata să asigure tot consumul de gaz al R. Moldova a ajuns să cumpere gaz de la firma sa, Vicol a răspuns scurt: „Mai multe companii cumpărau de la noi”.

„East Gas Energy Trading” a ajuns în atenția publică în septembrie 2023, când a semnat un contract cu o companie de stat din Turcia - „BOTAȘ” ,  pentru livrarea gazelor naturale. În contextul crizei energetice, turcii și-au asumat să livreze câte două milioane de metri cubi de gaz pe zi în R. Moldova la un preț bun, dar gazul promis nu a mai ajuns la noi.

Nicolai Gaborak (stânga)

Cel care a semnat atunci contractul cu BOTAȘ din partea companiei „East Gas Energy Trading” a fost Nicolai Gaborak, un tânăr care a lucrat anterior la Moldovagaz. Acesta este fiul lui Mykola Gaburak, un cetățean ucrainean inclus de SIS în lista neagră ca fiind afiliat lui Vladimir Plahotniuc.  Cu trei ani în urmă, Mikola Gaburak a fost surprins la o terasă din Chișinău, unde avea o întâlnire cu Vladimir Cebotari.

Numele lui Nicolai Gaborak apare mai târziu și într-un alt episod și izează o altă firmă ce a avut relații comerciale cu Arcadie Vicol.

Arcadie Vicol, în centrul unui scnadal în România

În decembrie 2024, Arcadie Vicol a ajuns subiect de investigații jurnalistice și în România. Omul afaceri a investit două milioane de euro într-o uzină de chimicale falimentată. Presa de la București a sugerat că în spatele afacerii ar fi tot interese rusești.

La finele anului trecut, presa de peste Prut titra că „Rușii acaparează România bucată cu bucată”. Câteva investigații publicate de „Ziarul Național” dezvăluiau cum renumitul miliardar Ioan Niculae își pierde afacerile. Combinatele chimice din holdingul său „InterAgro”, intrat în faliment, ajung pe mâna unor cetățeni moldoveni. Iar unul dintre ei este chiar Arcadie Vicol.

În decembrie 2024, compania „Arvi Invest RO”, pe care Vicol a fondat-o în 2020 la Iași, a cumpărat la o licitație uzina „GA-PRO-CO CHEMICALS” din Săvinești, proprietate a holdingului „InterAgro” A plătit pentru acest activ 10 milioane de lei românești, echivalentul a două milioane de euro.

Cu an în urmă, un alt moldovean Ion Sajin a cumpărat prin intermediul companiei sale din București „Gaz Management Consulting” pachetul majoritar de acțiuni la „InterAgro”. Sajin a ajuns chiar administrator special al companiei.

Potrivit investigației, Ion Sajin și Arcadie Vicol ar fi acționat orchestrat în afacerea cu combinatul chimic din Săvinești. Jurnaliștii români au dezvăluit că firma „Arvi Invest Ro” a primit pe contul său bancar 9 milioane de roni de la „Gaz Management Consulting” pe 20 decembrie 2024. În aceeași zi, banii au fost virați către „InterAgro” ca plată pentru uzina chimică cumpărată de Vicol la licitație.

Combinatul din Săvinești a fost vândut la un preț de trei ori mai mic decât cel la care fusese evaluat în cadrul procesului de insolvabilitate.

Arcadie Vicol: „Eu îl cunosc pe Ion Sajin. Noi am cumpărat anul trecut de la compania lui gaze naturale. Atunci  ei aveau prețuri mai bune”.

Reporter TV8: „ Dvs ați spus că ați cumpărat de la ei gaz. Dvs de fapt ați transferat bani. Ei vă dădeau gaz și dvs le plăteați bani. Investigația spune că ei v-au transferat pe cont 9 milioane”.

Arcadie Vicol: „ Și noi lor le-am vândut gaz, pentru că operăm și pe piața României, pe piața angro.

Reporter TV8: „Deci banii care prin conincidență, chiar în ziua în care ați cumpăra acea uzină, au ajuns pe contul dvs, sunt bani pe care vi-i datora Sajin pentru gazul pe care l-ați livrat?” 

Vicol: „Nu! Aceștia sunt bani din afacerile economice între compania „Gaz Management” și „Arvi Invest”.

Uzina din Săvinești va fi vândută la fier vechi

Vicol ne-a dezvăluit că nu are de gând să facă investiții în combinatul de chimicale pe care l-a cumpărat în România.

Arcadie Vicol: „Întreprinderea asta nu funcționează de ani de zile și în esență este o grămadă de fier vechi”

Reporter TV8:  „Dar dvs de ce ați dat două milioane de euro pentru o grămadă de fier”? 

Arcadie Vicol: „Merită să plătești banii ăștia ca să fie demolată, vândută la fier vechi și toți banii valorificați. Cred că până la sfârșitul anului curent noi vom valorifica tot ce este acolo. Nu știu ce va fi cu terenul, poate cineva va fi interesat de terenul respectiv, dar cert este că până la sfârșitul anului noi vom valorifica ce este acolo. Nu are rost să restabilim afacerea. Asta este o întreprindere construită în anii 60. Consumul energetic este foarte  mare și randamentul pe care-l are întreprinderea nu-ți permite să produci ceva acolo”.

Cine este Ion Sajin?

Compania „Gaz Management Consulting”, care face afaceri cu Vicol, a fost înființată la București de Ion Sajin în 2021. Firma a ajuns în topul traderilor de gaze pe piața angro românească, având o cotă de circa trei procente.

Din mai 2023, până în aprilie anul trecut, Ion Sajin a figurat în calitate de acționar și într-o companie din R. Moldova  - SRL Omnicom. Aceasta face afaceri și cu statul. În ultimii 4 ani, firma a câștigat licitații publice în valoare de peste 40 de milioane de lei. Cele mai scumpe contracte fiind încheiate cu „Moldovatransgaz”.

Arcadie Vicol a avut interacțiuni cu SRL-ul Omnicom, dar mai devreme ca Ion Sajin să ajungă oficial coproprietar al firmei.

În decembrie 2022, Arvi Invest Logistics, o altă companie afiliată lui Vicol, i-a dat cu împrumut Omnicom-ului 2,4 milioane de lei. Pentru că banii nu au fost întorși la timp, cei doi agenți economici au ajuns în judecată. Ulterior, au încheiat un acord de împăcare prin care „Omnicom” s-a obligat să achite și o penalitate de aproape un milion de lei și litigiul s-a încheiat.

„Atunci când noi am avut relația respectivă, noi am avut-o cu fondatorul și directorul „Omnicom”  Andrei Zabolotnîi. El a fost și fidejusor în toate relațiile celea. Dacă erau să fie alți fondatori, ei tot deveneau fidejusori în procesul ăsta, dar ei nu se regăsesc acolo”, a precizat Vicol. 

În aprilie 2024, cota deținută de Ion Sajin în compania „Omnicom” i-a fost cedată lui Nicolai Gaburak, despre care v-am vorbit mai sus, tânărul care a semnat contractul cu turcii pentru livrarea gazului ieftin în R. Moldova.

Cărbune bănuit a fi din Donbas, adus în Moldova de fima lui Vicol

Dacă astăzi Arcadie Vicol este vizat în scandaluri legate de piața gazelor naturale din R. Moldova și piața chimicalelor din România, câțiva ani în urmă omul de afaceri avea legătură cu un alt scandal. De această dată în Ucraina și viza exportul camuflat de cărbune din regiunea Donbas, acaparată de ruși.

Pe 7 ianuarie 2019, în apropiere de portul Samsun din Turcia, a naufragiat nava „Volga Balt 214”. Șapte cetățeni ucraineni au fost atunci salvați, dar alți patru ucraineni și doi cetățeni ai Azerbaidjanului au murit. La bordul navei se aflau 3300 tone de cărbune. Ministerul Ucrainei pentru teritoriile temporar ocupate a declarat că acel cărbune a fost scos din teritoriul necontrolat al Donbasului. Autoritățile nu au dezvăluit atunci că marfa înecată era comandată de o companie din R. Moldova - „Arvi Invest”, fondată de Arcadie Vicol. Confirmarea am găsit-o într-o hotărâre de judecată descoperită de reporterul Cutiei Negre.  

SRL Arvi Invest s-a judecat cu o companie de asigurări căreia i-a cerut să-i achite drept despăgubire 198 de mii de dolari - costul cărbunelui aflat la bordul navei „Volga Balt” care s-a înecat. Marfa fusese asigurată de firma lui Vicol înainte să fie încărcată în portul Azov.

Din hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău aflăm că furnizorul cărbunelui a fost un offshore din Hong Kong (Vartech Enterprise LTD) care a semnat în 2018 un contract cu SRL Arvi Invest din Chișinău și s-a angajat să-i vândă 20 de mii de tone de cărbune.

Furnizorul cărbunelui, un offshore din Hong Kong conectat la oligarhul numit „portmoneul lui Ianukovici”

O investigație publicată în 2020 în Ucraina a dezvăluit că o mare parte a cărbunelui scos ilegal din Donbas era vândut prin intermediul unor offshore-uri conectate la oligarhul ucrainean Serghei Kurcenko, poreclit „portmoneul” lui Ianukovici. Compania din Hong Kong, de la care a cumpărat cărbune firma lui Arcadie Vicol, se regăsește în anchetă.

Serghei Kurcenko / sursa: forbes.com

Kurcenko a fost apropiat de ex-președintele ucrainean Viktor Ianukovici, ambii fiind fugari în Rusia. După ce rușii au ocupat Donbasul, Kurcenko a început să-și dezvolte afacerile în regiunea separatistă.

Fostul lider al regiunii Donețk, Alexandr Zaharcenko aduna compromat împotriva lui Kurcenko și intenționa să-l transmită președintelui rus Vladimir Putin. Cu o zi înainte de a merge la Moscova, la înmormântarea artistului Iosif Kobzon, unde planifica să se întâlnească cu Putin, Zaharcenko a fost asasinat printr-o explozie produsă într-o cafenea din apropierea casei sale, scriu autorii investigației.

Arcadie Vicol susține că nu-l cunoaște pe oligarhul ucrainean Serghei Kurcenko și nu bănuia că acel cărbune cumpărat prin offshore-ul din Hong-Kong era scos din Donbas.

Arcadie Vicol: „În procesul de judecată pe care noi l-am avut pe cazul ăsta, au fost verificate absolut toate circumstanțele. Cărbunele a fost cumpărat din Rusia și a fost destinat unei companii din Turcia care procesează fier uzat și procesează cărbune pentru a face produsul finit”.

Reporter TV8:  „Dvs ați cumpărat nu de la o companie din Rusia, dar de la un offshore din Hong Kong”.

Vicol: „Da” 

Reporter TV8: „Îl cunoașteți pe Kurcenko? El de fapt este fondatorul offshore-ului din Hong-Kong”.

Vicol: „Nu cunosc despre ce vorbiți”.  

Abonat la licitațiile publice

Compania Arvi Invest, fondată de Arcadie Vicol, a fost un important jucător pe piața cărbunelui din R. Moldova. Compania a vândut cărbune și unor instituții de stat. Am identificat 4 licitații publice în valoare de 3,5 milioane de lei câștigate de „Arvi Invest”. La tendere, firma a prezentat un certificat de conformitate pentru cărbune în care este indicat drept producător o companie din regiunea Rostov, iar furnizor – chiar offshore-ul din Hong Kong, conectat la oligarhul ucrainean Serghei Kurcenko.

„Am avut afaceri cu cărbunele până la declanșarea războiului în 2022. Noi îl cumpăram la condiții „free of bord” din portul Rusiei sau adus în portul Turciei. Noi ca agent economic cumpărăm un produs conform standardelor internaționale, cu procedurile vamale efectuate, cu calitatea controlată. Noi știm că sursa de proveniență este o întreprindere din Rostov. Atunci când ei vând printr-un offshore sau alt offshore noi nu cunoaștem care sunt motivele. Poate ei optimizează plățile fiscale, poate au alte motive. Pentru noi este important că au fost făcute procedurile vamale așa cum scrie legislația internațională”, a explicat Vicol.

Din datele publicate de Agenția Achiziții Publice, reiese că „Arvi Invest” s-a orientat spre altă marfă. În 2020 a vândut statului materiale de construcție, contractele fiind însă în sume mici.

Iar în noiembrie 2023, firma lui Arcadie Vicol a devenit furnizor de reagenți chimici pentru „Termoelectrica”, după ce a câștigat la licitație un contract de 4 milioane de lei. Reagenții sunt aduși din Turcia.

A mai fost în atenția Serviciului de Informații și Securitate

Numele lui Arcadie Vicol a figurat și  într-un raport al Serviciului de Informații și Securitate, transmis în 2019 președintelui Igor Dodon, care se referea la schemele care au fraudat Calea Ferată a Moldovei. Vicol era învinuit că, între anii 2013-2015, când ocupa funcția de vicedirector la Calea Ferată a Moldovei, ar fi contribuit la instaurarea unui monopol asupra serviciilor de expediție a mărfurilor pe calea ferată. Vicol neagă acuzațiile.

Ofițerii SIS pomenesc despre compania „Arvi Invest Logistics” că este neoficial gestionată de Arcadie Vicol. În 2019, firma livra cărbune către CFM și era operator de expediție pe calea ferată.

Arcadie Vicol: „Atunci când eu am fost angajat la Calea Ferată, erau mai multe companii de expediție, cred că peste 30, din care mai mult de jumătate aveau un portofoliu dintr-un tip de marfă, un tip de încărcătură și asta se petrecea de ani de zile. Companiile astea în esență  nu făceau nimic decât intermediau între companiile care transportă pe calea ferată și Calea Ferată. Toate schimbările care au fost făcute erau menite ca companiile de expediție să-și facă treaba: să caute mărfuri, să caute rute, să elaboreze mecanisme care ar crește volumul de transportare pe calea ferată. Dacă compania asta are un singur angajat și livrează aceeași marfă de 30 de ani înseamnă că ea nu face nimic, decât parazitează pe seama la Calea Ferată. Au fost discuții cu companiile de expediții la care le-au fost aduse la cunoștință că acel care lucrează, aduce mărfuri și crește volumele, acela trebuie să lucreze”. 

Reporter TV8: „Dvs direct sau indirect aveați afaceri în domeniul expediției”?

Arcadie Vicol: „Nu. Până în 2019 eu nu am avut nicio afacere în domeniul expediției.

Reporter TV8: „Dar cei care spun că au expediat  prin companiile dvs, mint?

Vicol: „Să aducă probe”.

Sediul firmei „Gaz Natural D.C.”, cumpărat de la BEM

Vicol a fost vizat anterior și într-o altă investigație „Cutia Neagră Plus” în care arătam că oameni din anturajul lui Plahotniuc au pus mâna pe mai multe imobile vândute la licitații de Banca de Economii după faliment. Firma „Arvi Invest” cumpărase două imobile de la BEM, inclusiv cel de pe strada Sciusev din centrul capitalei unde își au astăzi sediul companiile lui Vicol.  

În aprilie 2022, Arcadie Vicol s-a ales cu dosar penal pentru escrocherie, după dezvăluirile făcute în studioul Cutiei Negre de către fostul ofițer SIS, Eugen Cuzmin, care a fost delegat un timp la Moldovagaz.

Cuzmin a povestit că, în perioada în care Arcadie Vicol a fost consilierul președintelui Moldovagaz, l-a angajat fictiv la întreprindere pe Victor Gammer, un om din anturajul lui Plahotniuc, cercetat penal și în furtul miliardului.

„Victor Gammer a fost angajat la Moldovagaz pe 1 decembrie 2016 în calitate de specialist al Departamentului Metrologie și Măsurare a Gazului, în baza unei scrisori de serviciu a șefului departamentului, în lipsa unor studii de profil. În dosarul personal lipsește copia unei diplome. Contractul de muncă a fost semnat de vicepreședinte. Contractul a fost prelungit de două ori. Potrivit informației Departamentului Tehnologii Informaționale, pe toată perioada de lucru, Victor Gammer nu a folosit niciodată poșta electronică de serviciu. Adică, fiecare angajat are poștă de serviciu. - Poate nu știe să se folosească de poșta de serviciu. Salariul total încasat de Gammer de la Moldovagaz, pe toată perioada de angajare fictivă, a constituit 457 633 lei. În baza unui contract de arendă a automobilului personal al lui Victor Gammer, pentru călătoriile de serviciu prin Chișinău și în republică, în funcție de necesitate, angajatul fictiv primea lunar 324 litri de combustibil. Pentru toată perioada, Victor Gammer a primit combustibil în valoare de 60 270 lei sau 4 406 litri. Aici un moment hazliu. Lunar, Victor Gammer primea premii pentru îndeplinirea la timp a sarcinilor și cerințelor înaintate de conducerea întreprinderii Moldovagaz. Ca să înțelegeți, din ianuarie 2019 până în august 2019, eu am luat perioada în care Moldovagaz a trecut în oficiul nou din decembrie 2018,  Victor Gammer a vizitat sediul întreprinderii de 8 ori. Nici nu a avut legitimație ca să intre”, a povestit Eugen Cuzmin.

Dosarul angajărilor fictive la Moldovagaz, în care Arcadie Vicol este judecat împreună cu  Iacov Cazacu, fost vicepreședinte al Moldovagaz, se află pe rolul Judecătoriei Chișinău din septembrie 2022. De atunci, zeci de ședințe au fost amânate și s-a ajuns  la etapa de audiere a martorilor. Arcadie Vicol s-a declarat  nevinovat și a catologat dosarul penal ca fiind inițiat la comandă, în legătură cu activitatea sa profesională.

/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: „Spovedania” lui Șor și Platon despre frauda bancară și influența lui Plahotniuc
/VIDEO/ Cutia Neagră PLUS: Secretul din Karlovy Vary. Cum a avut Stoianoglo un Crăciun de poveste pe banii sponsorului lui Șor

Lilian Carp îl acuză pe Alexandr Stoianoglo de faptul că ar fi cerut grațierea unor traficanți de droguri, pe vremea când era procuror general și cere ca pe numele acestuia să fie pornit un dosar penal pentru abuz în serviciu. /Marina Tauber a fugit din Republica Moldova, acuză deptatul PAS, Andrian Cheptonar care crede că acest lucru ar fi fost posibil cu ajutorul procurorilor anticorupție. Cum răspunde Procuratura Anticorupție. /Două autobuze au fost aruncate în aer, aseară, într-un oraș din Israel. Din fericire nimeni nu a avut de suferit, iar autoritățile israeliene spun că este vorba despre un atac terorist, revendicat de Hamas.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Proiectul de lege care prevede fuzionarea celor două procuraturi specializate a fost votat, astăzi, în primă lectură. 61 de deputați PAS și-au dat acordul pentru implementarea reformei, în timp ce unii s-au arătați îngrijorați de forma actuală a proiectului. /Directorul și contabilul șef al colegiului de medicină din capitală, dar și alte 7 persoane au fost reținuți astăzi într-un dosar pornit pentru delapidarea banilor publici. Aceștia sunt bănuiți că ar fi colectat bani de la studenți, ar fi trucat lictații și ar fi utilizat resursele instituției în interesele proprii. /Donald Trump îl numește pe Volodimir Zelenski un dictator, un comedian modest și îl amenință că va pierde țara dacă nu va acționa. După ce a preluat retorica lui Putin, Trump a spus că toate cărțile, în acest război le au rușii.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Veronica Dragalin a demisionat din funcția de șefă a Procuraturii Anticorupție printr-un mesaj video postat pe pagina sa de Facebook. /Noul ministru al energiei a fost investit, azi, oficial în funcție. Maia Sandu i-a mulțumit lui Dorin Junghietu că a acceptat această provocare. /Ucraina este vinovată de începerea războiului, iar Zelenski este un incompetent care trebuie schimbat, a declarat Donald Trump în urma discuțiilor de ieri de la Riad.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Discuțiile trimișilor lui Putin și Trump din Arabia Saudită privind încheierea războiului inițiat de Rusia în Ucraina s-au încheiat. /Cinci persoane au ajuns la spital cu degerături și hipotermie, după ce temperaturile de azi noapte au coborât până la -15 grade. /Accident aviatic bizar la Toronto, unde un avion s-a răsturnat cu roțile în sus. 18 oameni au fost răniți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Două drone au violat, noaptea trecută, din nou, spațiul aerian al țării noastre. Se întâmpla exact în momentul în care Ucraina era supusă unui atac cu drone fără precendent, din partea rușilor. /Un microbuz în care se aflau mai mulți moldoveni a luat foc în România, după ce s-a ciocnit cu un automobil. /Summit de urgență la Paris. Țările Uniunii Europene discută despre negocierile de pace dintre Rusia și Ucraina. România nu a fost invitată la reuniune.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Regiunea transnistreană revine sub scutul energetic al Rusiei. Tiraspolul anunță că în stânga Nistrului ajung deja gaze cumpărate de ruși. Cât câștigă Chișinăul din această afacere, vă spunem în câteva clipe. /Așa cum au promis anterior, angajații CFM au ieșit azi la protest în centrul capitalei. Sute de oameni care nu și-au primit salariile încă din vara anului trecut, au cerut să fie plătiți, dar au plecat acasă fără niciun răspuns concret. /3 mercenari din Bălți și Ialoveni au fost reținuți pentru că ar fi luptat în Donbas alături de agresorii ruși. Aceștia ar fi făcut parte din grupul de mercenari Wagner, afirmă poliția.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Guvernarea a decis săm închidă centrul rus de cultură de la Chișinău, în urma exploziei a două drone în sudul țării. Decizia i-a fost comunicată ambasadorului rus, convocat la ministerul de Externe. /Comasarea procuraturilor specializate a scindat fracțiunea PAS. Mai puțin de jumătate dintre deputați au semnat inițiativa cu privire la fuziunea Procuraturii Anticorupție cu cea specializată în Combatarea Crimei Organizate. /Incendiul de aseara din sectorul Botanica al capitalei ar fi izbucnit din cauza unui cuptor microunde defect. Focul ar fi pornit din locuința celor doi soți care au murit.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va negocia cu Ucraina tranzitul gazului rusesc care urma să fie livrat în stânga Nistrului, așa că schema de aprovizionare a regiunii este la un pas de a eșua. Anunțul a fost făcut de premierul Dorin Recean care le-a sugerat liderilor separatiști să accepte ajutorul oferit de UE. /O dronă fără explozibil a fost descoperită, astăzi, pe un câmp din Taraclia. Dispozitvul a fost preluat de geniști și urmează să fie verificat. /Un baiat de 6 ani din Cahul a murit după ce a fost lovit de o mașină în timp ce traversa strada neregulamentar. Micuțul a fost dus la spital, dar medicii nu a au mai putut să îl salveze.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Compensațiile la lumină, oferite din banii europeni, de care urmează să beneficieze și cetățenii care nu sunt înscriși pe compensații.gov.md vor fi incluse în factură, anunță ministrul muncii. Doritorii pot să refuze ajutorul. /Fiecare al doilea salon de frumusețe și cabinet cosmetologic din municipiul Chișinău încalcă legea. ANSP a efectuat controale inopinate la 24 de companii. /Un cutremur de peste 5 grade pe Richter a zguduit ieri insula Santorini din Grecia. Seismul a fost resimițit și în Egipt, Libia și Turcia și este cel mai puternic înregistrat în ultima lună.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tiraspolul a refuzat ajutorul UE în valoare de 60 de milioane de euro. Premierul Dorin Recean afirmă că în spatele acestei decizii ar sta Rusia și că guvernul de la Chișinău a încheiat un acord pe termen scurt cu regiunea pentru ca localnicii să nu rămână în frig. /Doctorița care i-ar fi pus anestezie femeii de afaceri, Liubovi Babuțchi, decedată în timpul unei proceduri cosmetologice, a fost plasată în arest pentru 30 de zile. /Klaus Iohannis și-a anunțat demisia din funcția de președinte al României, începând de miercuri, 12 februarie. Este primul preşedinte din istoria țării care a demisionat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Caz revoltător în capitală. Un locuitor din stânga Nistrului a fost răpit ziua amiază mare de către miliția transnistreană. Poliția din Chișinău a reținut trei suspecți, iar Procuratura Generală a pornit o anchetă. /Procurorii au pornit un proces penal în cazul decesului tânărului de 29 de ani, survenit în timp ce era audiat de poliție. Aceștia vor investiga dacă bărbatul a fost supus torturii sau tratamentelor inumane. Șeful de la IP Rîșcani respinge această ipoteză. /Partidul Șansă, afiliat fugarului Ilan Șor ar putea fi dizolvat. CEC acuză formațiunea de faptul că nu ar fi respectat obligațiile legale privind raportarea financiară și a transmis o sesizare în acest sens către ministerul justiției.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fratele lui Igor Dodon, cercetat pentru îmbogățire ilicită, a fost eliberat din izolatorul CNA cu interdicția de a părăsi țara. Fostul președinte afirmă că reținerea fratelui său ar fi o răfuială de-a guvernării PAS. /Un tânăr de 29 de ani a murit în timp ce era audiat de polițiștii de la inspectoratul din sectorul Râșcani al capitalei. Barbatului, fără un loc permanent de trai, i s-ar fi făcut rău, iar ambulanța a ajuns când acesta era deja mort. /Tragedie aviatică la Parma, Italia. Trei persoane au murit după ce elicopterul în care se aflau s-a prăbușit. La bord se aflau piloții și un om de afaceri italian.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Liderii separatiști de la Tiraspol nu au venit deocamdată cu vreo reacție privind ajutorul de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană pentru achiziția gazelor naturale. /Soțul femeii care a decedat, recent, într-un salon de înfrumusețare din Chișinău rupe tăcerea. Bărbatul spune că soția sa a murit înainte de sosirea ambulanței și că nu a mai avut nicio șansă la viață. /Doi șefi de secție de la spitalul raional din Florești sunt cercetați penal pentru corupție. Ofițerii CNA îi bănuiesc de faptul că eliberau, contra plată, certificate de dizabilitate în lipsa fizică a pacienților, îi trimiteau la anumite centre private de diagnostic, și eliberau rețete pentru anumite farmacii de la care aveau comisioane.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Nu vom plăti mai mult pentru lumină. Diferența dintre noul și vechiul tarif pentru scumpirea din luna ianuarie va fi compensată de către Uniunea Europeană. A fost condiționat și ajutorul de 60 de milioane de euro pentru achiziția de gaze pentru locuitorii din strânga Nistrului. /Dublu omor la Cahul. Doi soți au fost găsiți fără suflare în propria casă. Principalul suspect este fiul lor. Potrivit poliției acesta se afla la evidența medicului psihiatru. Președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, vrea minereurile rare ale Ucrainei în schimbul continuării sprijinului american pentru țara devastată de războiul inițiat de Moscova.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
O gravidă din Drochia a murit, astăzi, în timp ce aștepta ambulanța. Femeii de 37 de ani i s-a facut rău, iar la sosire, medicii nu au putut decât să constate decesul. /Primăria anunță că Apă Canal a depus o cerere la ANRE prin care a solicitat majorarea tarifelor la apă. Nu este clar cu cât ar urma să se scumpească un metru cub și cand va examina Agenția pentru reglementarea în energetică, solicitarea. /Imagini greu de descris la Strășeni. Sute de capete de animale în stare de putrefacție au fost găsite împrăștiate pe un câmp.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Incident tragic într-un salon de frumusețe din Capitală. O femeie de afaceri a decedat, după ce a mers să-și facă niște proceduri cosmetologice. /Uniunea Europeană oferă un suport suplimentar, de urgență, în sumă de 34 de milioane de euro, pentru securitatea energetică a țării și consolidarea finanțelor publice. /Amenzi-record pentru corupere electorală. CNA a aplicat sancțiuni de peste 11 milioane de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Chișinăul nu va mai cumpăra gaze pentru regiunea transnistreană din cele 30 de milioane de euro, oferite ca și grant de Uniunea Europeană. /Populația Republicii Moldova este în scădere. În același timp, fiecare al treilea locuitor al țării trăiește la Chișinău. Biroul Național de Statistică a prezentat astăzi datele preliminare ale Recensământului populației și al locuințelor din 2024.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Procuratura Anticorupție și PCCOCS ar urma să fuzioneze, au anunțat astăzi autoritățile. Experții în justiție cred că în spatele acestei deciziei ar sta intenția de a o înlătura de la șefia Procuraturii Anticorupție pe Veronica Dragalin. /După o zi de tăcere, Tiraspolul se arată interesat de gazul cumpărat pe banii europeni. Reprezentanți de pe cele două maluri ale Nistrului au inițiat astăzi discuții la acest subiect. /Angajații din domeniul sănătății vor primi de luna viitoare salarii cu 15 la sută mai mari. Adaosurile vor fi calculate în funcție de specialitate, vechime în muncă și nivelul studiilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
4 angajați de la ANTA au fost reținuți azi dimineață de ofițerii CNA. Aceștia sunt bănuiți de faptul că închideau ochii la nereguli admise de transportatori și primeau mită pentru asta. /Liderul separatist care era extrem de activ in spațiul public, în ultima perioadă, se pare că a luat apă în gură de când Chișinăul a anunțat că Uniunea Europeană a aprobat un grant în valoare de 30 de milioane de euro pentru ca Tiraspolul să poată cumpăra gaz. /Aeroportul Internațional din Chișinău ar urma să facă investiții de milioane în renovarea pistei și a terminalului de la Mărculești pentru ca acolo să poată ateriza aeronave cargo de mari dimensiuni. Lucrările ar urma să înceapă din primăvara, după ce cele două aeroporturi vor fuziona.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Uniunea Europeană oferă un grant de 30 de milioane de euro regiunii transnistrene, iar Chișinăul împrumută Tiraspolul cu trei milioane de metri cubi de gaze, ca și soluție pe termen scurt de depășire a crizei energetice. /Ambasadorul Republicii Moldova de la Moscova a fost convocat astăzi la Ministerul de Externe al Rusiei pentru a i se înmâna o notă de protest. Despre ce este vorba, vă spunem la știri. /Scandal de corupție la Bălți. Unul din cei doi viceprimari precum și șefa adjunctă a direcției educație, au fost reținute, fiind acuzate d eluare de mită în proporții deosebit de mari.

/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/VIDEO/ Noi detalii în cazul dispariției Mădălinei în SUA: Focuri misterioase, bani trimiși unui preot și mesaje stranii din Moldova
/PROMO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/PROMO/ Trump și Putin împart lumea? Moldova, în meniul Moscovei? Despre războiul din Ucraina - la „Cutia Neagră PLUS”
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/DOC/ Top 100 cele mai bine plătite joburi vacante din Moldova: Salarii de până la 35.000 de lei
/PROMO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
/PROMO/ Secretul banilor: Reguli noi pe piața energiei regenerabile. Discutăm situația creată cu secretara de stat Carolina Novac
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”
Dosarul în care Mudreac e cercetat pentru spălare de bani, încă la etapa urmăririi penale! „A trecut un an și jumătate. Ce stați?”

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.