Președinta Maia Sandu nu a primit încă cei 30.000 de euro din partea Primăriei Timișoara. Șefa statului este în așteptarea transferului, dar a decis ce să facă cu banii - îi va dona unei organizații de caritate. Președinta susține că disputa apărută în jurul acestui premiu a fost menită să-i denigreze imaginea, în an electoral.
„Premiul este un premiu oferit pentru valori europene. Membrii juriului sunt oameni respectați, pe care eu îi respect și de aceea și am acceptat acest premiu. Banii nu au ajuns, în momentul în care o să avem o claritate cui merge această donație, pentru că va fi făcută o donație către o organizație de caritate sau o organizație care se ocupă de problemele unei sau altei categorii de cetățeni. Atunci o să anunțăm și unde merg acești bani. Dar deocamdată banii sunt în continuare la Timișoara”, a declarat Maia Sandu, la postul public de televiziune.
Președinta a mai subliniat că nu există o problemă de legalitate dacă acceptă premiul bănesc, lucru confirmat și de Centrul Național Anticorupție:
„Nu suntem noi primii și nu suntem ultimii. Și apropo, nu este primul premiu pe care eu îl primesc. A mai fost un premiu acum doi ani și premiul oferit de o organizație din Norvegia și acel premiu a fost donat iarăși pentru o organizație care se ocupă de probleme de sănătate ale copiilor. Au mai fost și alte premii. Nu există o problemă de legalitate”.
Sandu crede că valul de critici la acest subiect a pornit din Moscova și a ajuns în Moldova prin intermediul unor „slujitori ai Kremlinului”.
„A pornit discuția reprezentanta Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse și e clar că a încercat să pornească un val de denigrare. S-au găsit reprezentanți sau slujitori ai Kremlinului și pe aici care au preluat cu plăcere această discuție. Nu este un lucru ilegal, în momentul în care banii vor ajunge aici o să spun și cine sunt beneficiarii, deci la cine vor ajunge acești bani”, a spus șefa statului.
„E firesc să existe o discuție, doar că nu este bine atunci când se insinuează, atunci când se aduc acuzații nefondate în situația în care banii sunt încă la Timișoara, aici acuzațiile curg gârlă”, a adăugat președinta.
TV8.md reamintește că pe 13 ianuarie, primarul Timișoarei i-a conferit președintei Maia Sandu premiul „Timișoara pentru Valori Europene”. Faptul că distincția a venit la pachet cu o recompensă financiară de 30 de mii de euro a provocat discuții aprinse pe ambele maluri ale Prutului, așa că Președinția a cerut o interpretare a legii Centrului Anticorupție.
Ulterior, CNA a venit cu o expertiză în care se spune că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou”. În trei foi de interpretări, însă, CNA nu spune expres dacă premiul bănesc este sau nu este motiv de inițiere a unei cauze penale. Totuși, la scurt timp, Președinția, cu referire la expertiza CNA, a comunicat că Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați. Altfel spus, distincția de 30.000 de euro se acceptă.
Anterior însă, Cristina Ciubotaru, fostă directoare adjunctă la CNA și autoarea Legii Integrității, preciza pentru TV8 că premiul financiar nu poate fi acceptat, egalându-l cu actul de corupere pasivă. Gestul a fost criticat și peste Prut. Ce-i drept acolo i s-au cerut mai mult explicații primarului de Timișoara. De cealaltă parte, Alexandru Tănase, fostul președinte al Curții Constituționale precizează că istoria contemporană ne oferă mai multe exemple în care primele persoane în stat au acceptat premii bănești. La fel, Tănase face o paralelă și cu premiile Nobel, care înseamnă și recompense financiare generoase.