Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin

/VIDEO/ Fritz, reacție după ce premiul de 30.000 de euro primit de Sandu a fost comentat de Kremlin: „Timișoara luptă cu cine trebuie”

missing
22 ianuarie 2024, ora 11:03

Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a reacţionat, după ce premiul primit de președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Timişoara, a ajuns în atenția Centrului Național Anticorupție (CNA). Totodată, acesta a comentat și declarațiile făcute la subiect de purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova.

Astfel, într-o înregistrare video, Dominic Fritz spune că orașul Timișoara a apărut pe un cont oficial al MAE rus, după ce Maia Sandu a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”. Fritz crede că atacurile împotriva premiului primit de Maia Sandu nu sunt întâmplătoare.

„Timișoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei și vreau să vă povestesc cum s-a întâmplat asta și de ce e important pentru noi. Maia Sandu a venit la Timișoara acum o săptămână să primească un premiu pe care l-am înființat, „Premiul Timișoara pentru Valori Europene”. 

A venit la Timișoara unde a ținut un speech care a fost foarte critic la adresa Rusiei. A spus foarte clar că este o amenințare reală, a povestit ce încercări de destabilizare au făcut rușii în Republica Moldova, și cumva cu acest premiu am vrut să subliniem că timișorenii sunt alături de ea, sunt alături de Republica Moldova. Și imediat au sărit rușii în sus, au publicat o poză cum înmânez acest premiu Maiei Sandu, au început să o atace, pentru că a acceptat acest premiu și imediat au apărut și în diferite publicații media tot felul de discuții pentru că premiul este dotat cu 30.000 de euro, cum sunt de altfel foarte multe premii de acest gen, de anvergură. Sunt dotate cu sume de bani tocmai să arate mai mult decât o diplomă, cumva să arate că este un premiu care chiar premiază lucruri extraordinare”, a spus Dominic Fritz.

Primarul Timișoarei spune că banii încă nu au ajuns în contul Maiei Sandu.

„Noi încă nu am virat acești bani. Dar deja sunt discuții și Maia Sandu și pentru asta este atacată. Pentru mine toată discuția asta și mai ales atacul Rusiei doar dovedește cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu. Este extrem de curajoasă, Republica Moldova este foarte vulnerabilă, nu este în Uniunea Europeană încă, nu este în NATO, războiul Rusiei este la graniță în Ucraina. Și faptul că ne atacă Rusia pentru acest semn de solidaritate față de Maia Sandu și față de Republica Moldova doar îmi confirmă că Timișoara este pe drumul cel bun, că Timișoara în continuare se luptă cu cine trebuie, că Timișoara arată că este curajoasă și că nu uitat de valorile sale, de libertate și de democrație, pentru care au murit oameni aici în Revoluție”, a afirmat primarul Timișoarei.   

Totodată, într-un comentariu publicat pe Facebook, Fritz a menționat că „premiul Timișoara pentru Valori Europene nu este singurul premiu dotat cu bani. Cel mai celebru exemplu este premiul Nobel pentru Pace care vine împreună cu aproape 1 milion de dolari. Dar, nu e singurul. Alt exemplu, e Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, al Parlamentului European, dotat cu 50.000 euro. Sau Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni care sprijină democrația (7.500 euro). Niciun laureat al acestor premii nu a fost acuzat vreodată de „mită”.

Comentariul făcut de Fritz a urmat și declarațiilor făcute la Moscova. În cadrul unui briefing de presă de săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a comentat premiul oferit Maiei Sandu.

„Urmărim evoluţia situaţiei din Moldova, a cărei conducere nu reduce gradul de retorică antirusească. (...) Dacă ne amintim că Sandu este cetăţean român, este clar de ce urăşte atât de mult Uniunea Sovietică. (...) Se pare că, pentru promovarea „valori europene”, Maia Sandu a primit la Timişoara un premiu de 30.000 de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităţilor se numeşte „colonizare hibridă” sub masca integrării europene”, a spus Zaharova.

La cererea Președinției, CNA urmează să decidă dacă Maia Sandu poate intra în posesia a 30 de mii de euro. Banii sunt parte a premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, acordat zilele trecute președintei Republicii Moldova de primarul Timișoarei. 

În timp ce unii cred că există loc de interpretarea legislației, autoarea Legii Integrității crede că șefa statului nu poate să accepte premii bănești nici într-un caz. Având în vedere salariul președintei, precizăm că pentru 30 de mii de euro Maia Sandu trebuie să muncească doi ani și jumătate. 

„Pentru a clarifica orice suspiciune, instituția prezidențială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislația tratează astfel de situații. Precizăm că Președinta Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va acționa transparent și va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse” - a declarat Irina Gotișan pentru TV8. 

Presa a cerut și părerea președintei Comisiei Juridice a Parlamentului. Olesea Stamate, care a fost și consiliera Maiei Sandu crede că există loc de interpretare, atât timp cât, pe lângă 30 de mii de euro, premiul mai include o diplomă și o medalie.

„La moment Legea integrității spune că banii nu pot fi acceptați. Nu este ceva care se admite, dar nu este un cadou. Este parte a unui premiu, o diplomă cu suma respectivă de bani. Ceea ce nu este reglementat expres de legislație. O situație care nu este întru totul reglementată de lege. Legea nu poate să reglementeze toate situațiile care apar. Atunci vom aplica legea prin interpretare și vom vedea care este soluția”, a menționat președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate.

TV8 a cerut o interpretare și de la autoarea Legii Integrității. Cristina Ciubotaru, fostă directoare adjunctă la CNA, afirmă că nu există dubii asupra faptului că Maia Sandu ar comite o ilegalitate dacă ar intra în posesia banilor:

„Banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile. Transmiterea cu titlul gratuit este cadou. Ei i-au fost transmiși cu titlul gratuit, iau fost dăruiți acești bani. Ce înseamnă au fost înmânați ca premiu? Banii sunt un cadou inadmisibil, nu există o a treia categorie premiu. Premiul este o formă a cadoului”.

Tot primăria din Timișoara a scris că banii au fost colectați de la sponsori, fără să indice, însă, cine sunt ei. Acest lucru implică și anumite riscuri, spune autoarea Legii Integrității.

„Au fost adunați de la sectorul privat. Nu există așa procedură în care autoritățile locale să se ducă la business și să spună dați-mi vă rog bani pentru premiu. Dacă cineva dintre ei sunt sub urmările penală sau vor fi sub urmărire penală. Acum sau în viitor, pentru spălare de bani. Cum va arata un înalt demnitar care a primit premiul?”.

Cel mai scump cadou pe care l-a primit Maia Sandu, anul trecut, în calitatea ei de președinte este o vază din cristal poleită cu aur, dăruită de președintele Cehiei. Aceasta a fost evaluată la 26 de mii de lei. Potrivit legii, însă, șefa statului nu are dreptul să o ia acasă decât dacă se decide să o răscumpere.

Așa cum ne așteptam din start, gazul rusesc revine în Transnistria. Grinch și-a făcut treaba băgând frigul, întunericul și spaima în locuitorii din stânga Nistrului, iar acum, cu pompă, anunță ajutor umanitar pentru salvarea regiunii de dezastrul pe care tot el l-a produs. Haideți să vorbim verde-n ochi despre pagubele politice după noul raid energetic al Rusiei în Moldova.
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Grinch de la Moscova, morocănosul care fură Crăciunul moldovenilor
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Salariile mizerabile ale profesorilor vs. pensiile obraznice ale judecătorilor Curții Constituționale
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Gazul otrăvit al Rusiei. Cum Moldova a ajuns din nou în capcana Gazprom?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Cine este Călin Georgescu? Terapia cu șoc de la alegerile prezidențiale din România
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: 1000 de zile de război. Ucraina rezistă contra ursului turbat, înnebunit după miros de sânge
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Epopeea reformelor de la Procuratura Anticorupție. De la DNA, la covata spartă?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Antieroii campaniei electorale. Cine sunt cei care incită la ură și dezbinare în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Referendum salvat la limită de diasporă. Alegerile au fost influențate de corupție, îngâmfare și lene
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: UE sau russkii mir? Să avem grijă ce alegem la referendumul din 20 octombrie
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Apostolii minciunii și războiului. Cum unii preoți au devenit propagandiști cu crucea în mână
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Pensii de lux în UE vs. sărăcia pensionarilor din Republica Moldova și Rusia
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Putin, Lavrov, Peskov și viața de lux a copiilor lor în Europa
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: De ce hoții din Moldova se tem de UE și se opun procesului de integrare al țării noastre?
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi: Unde sunt banii de la UE? Cum au fost cheltuiți 2,2 miliarde de euro în Moldova
Verde-n ochi
Verde-n ochi
Verde-n ochi cu Mariana Rață: Zero bani din Rusia vs. 2,2 miliarde de euro de la UE! Întrebarea de care se teme Putin

/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1064: Schema lui Șor, alerta UE, 100 de zile și ucigaș tăcut. Trump îl avertizează pe Putin
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Scandalul provocat de Macan la Chișinău: Se cere anularea concertului! „Susține agresiunea Rusiei”
/VIDEO/ Scandalul provocat de Macan la Chișinău: Se cere anularea concertului! „Susține agresiunea Rusiei”
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/VIDEO/ Valleria, descalificată de la Eurovision Moldova 2025, vrea să reprezinte altă țară. Unde a depus dosarul
/VIDEO/ Valleria, descalificată de la Eurovision Moldova 2025, vrea să reprezinte altă țară. Unde a depus dosarul

PSRM, în vizorul procurorilor anticorupție: PA solicită documente privind finanțarea campaniilor între anii 2011-2014

missing
22 ianuarie 2025, ora 23:19

Partidul Socialiștilor a ajuns în vizorul procurorilor anticorupție. PA a solicitat reprezentanților formațiunii să prezinte documente privind finanțarea campaniilor electorale în perioada anilor 2011-2014. Anunțul a fost făcut pe site-ul oficial al socialiștilor. 

„Ei au reactivat un dosar deschis încă la începutul anului 2019, când procuratura era sub influența oligarhilor, și solicită documente legate de perioada 2011–2014, adică evenimente de acum 14 ani!”, susțin socialiștii. 

Solicitarea Procuraturii Anticorupție a fost făcută din numele ofițerului de urmărire penală detașat în cadrul instituției, Radu Grosu. 

În comunicatul de presă, PSRM califică solicitarea PA drept o persecuție, scopul fiind eliminarea partidului din viitoarele alegeri. Procuratura nu a reacționat deocamdată la acest subiect. 

Cutie Neagră PLUS cu vicepremierul pentru Reintegrarea Republicii Moldova, Oleg Serebrian
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Investigațiile anului 2024. Analizăm provocările jurnaliștilor și (in)acțiunile autorităților astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitate: Alina Radu, directoarea Ziarului de Gardă și Cornelia Cozonac, directoarea Centrului de Investigații Jurnalistice.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Fostul prim-ministru al Republicii Moldova, Vlad Filat, este invitatul emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Republica Moldova a fost vizitată, în secret, de mai mulți miliardari ruși în 2023. Unii dintre ei se regăsesc pe lista de sancțiuni a Ucrainei, pentru suspiciuni că ar finanța armata rusă. Alții au fost declarați indezirabili în state membre UE pentru aceleași motive. La Chișinău i-a adus un scop comun - obținerea cetățeniei moldovenești. După închiderea programului cetățenie prin investiții, în Moldova s-a dezvoltat o piața neagră de servicii de facilitare a obținerii cetățeniei. Afacerea se bazează pe falsificarea certificatelor de naștere. În calitate de părinți ai oligarhilor ruși sunt persoane decedate, în fragedă copilărie, încă acum 75 de ani. Cutia Neagră PLUS a identificat printre beneficiarii schemei și un businessman rus, care s-a ocupat de administrarea banilor oligarhului Roman Abramovici.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Comisia Pre-vetting a ajuns pe final de mandat. Despre cele mai importante provocări și scandaluri legate de procesul de evaluare a candidaților și de membrii Comisiei. Invitați: Herman von Hebel și Nadejda Hriptievschi.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
De ce trenează schimbările în justiție? Cum a ajuns reforma anticorupție un eșec? De ce durează atât de mult curățenia în sistem? Aflăm răspunsurile de la ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a intrat în posesia mai multor ore de înregistrări audio ale discuțiilor purtate de Veaceslav Platon cu Ilan Șor, doi prieteni buni în acea perioadă. Discuțiile ne-au ajutat să reconstruim, piesă cu piesă, întregul puzzle al celei mai mari crime financiare din istoria Republicii Moldova - „Furtul miliardului”.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Vettingul este cea mai discutată reformă din domeniul Justiției. Urmează noi demisii la Curțile de apel Bălți, Cahul și Comrat? Câți judecători de la Curtea de Apel Chișinău vor promova testul de integritate? Cine și cum influențează procesul de evaluare a magistraților? Cum se simte vettingul pe interior, dar și care este impactul acestuia asupra întregului sistem, discutăm la Cutia Neagră PLUS. Invitați: vicepreședintele Comisiei Vetting Andrei Bivol și judecătorul Dumitru Racoviță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Candidatul la funcția de președinte Alexadr Stoianoglo și-a petrecut, anul acesta, Crăciunul pe stil vechi în prestigioasa stațiune balneară cehă, Karlovy Vary. Stoianoglo și soția sa Țvetana Curdova au mers acolo însoțiți de prieteni de familie. Cel care a plătit hotelul pentru toți este un moldovean cu afaceri în România, care în utimii doi ani a sponsorizat cu milioane de lei diverse proiecte sociale promovate de Șor. Sponsorul lui Șor l-a însoțit pe Stoianoglo în această vacanță.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Campania electorală pentru alegerile prezidențiale și referendum a determinat Kremlinul să își mobilizeze toate resursele din R. Moldova. În lupta pentru fotoliul de șef al statului, dar și pentru compromiterea referendumului, au fost aruncate chiar și cele mai „sfinte” resurse - preoții. Cutia Neagră PLUS a aflat că în campania de colectare a semnăturilor pentru candidata Victoria Furtună, susținută de gruparea criminală Șor, au fost implicați activ și câțiva preoți din nordul republicii. Fețele bisericești au adunat semnături de la oameni din sate sub pretexte false. Aceiași preoți, cu câteva săptămâni mai devreme, au fost în pelerinaj la Moscova de unde s-ar fi întors cu instrucțiuni și carduri bancare MIR.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Afaceri profitabile în UE și cetățenie europeană. Ce secrete ascunde în familie candidatul pro-rus Vasile Tarlev? Ce nu a spus Natalia Morari despre investiția sa în Bitcoin? Din ce surse financiare trăiește și cine stă în spatele Victoriei Furtună? Aflați în noua investigație de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Unsprezece candidați s-au înscris în cursa electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Cei mai mulți dintre ei nu sunt noi în politică. Au deținut anterior funcții publice în Guvern sau au fost aleși locali. Și-au schimbat viziunile politice în funcție de context. Au făcut promisiuni electorale, dar nu le-au respectat. S-au jurat că nu vor face anumite lucruri, dar și-au încălcat cuvântul. Cutia Neagră PLUS a urmărit cum și-au schimbat în timp retorica unii actuali candidații la funcția de șef al statului și vă spunem despre ei în noua investigație.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Procurorul general, Ion Munteanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Găgăuziyaland, proiectul electoral al lui Ilan Șor, are un sponsor misterios din echipa fugarului Gheorghe Cavcaliuc. Parcul de distracții a fost deschis în ajunul campaniei pentru alegerile prezidențiale. Inaugurarea a avut loc în lipsa autorizației de funcționare și în pofida încălcărilor admise la construcție.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Emisiunea Cutia Neagră PLUS se întoarce cu un NOU SEZON de investigații. În fiecare duminică - demascăm hoții și analizăm minuțios fărădelegile. Doar la TV8!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS a realizat investigații despre promisiuni electorale false făcute de Șor, în spatele cărora se ascundeau scheme de spălarea a banilor. Investigații despre riscurile de Securitate pentru R. Moldova ascunse în activitatea unei companii de taxi, sau în predicile bisericești ale unor clerici din Mitropolia Moldovei, despre problemele din justiție și cele legate de vetting, despre ilegalități si hoții care se întâmplă chiar astăzi în R. Moldova și încă ar putea fi oprite. Ce s-a întâmplat după apariția acestora, dar și cum reacționează autoritățile atunci când presa de investigații le semnalează ilegalități?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul Agenției Proprietăți Publice, Roman Cojuhari, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Peste 70 de judecători au fost cercetați penal în ultimii 10 ani în R. Moldova pentru acte de corupție, trafic de influență, spălare de bani sau emiterea unor hotărâri contrare legii. Dar până astăzi, niciun magistrat nu a ajuns la închisoare. Reporterul de la Cutia Neagră PLUS a analizat cele mai răsunătoare dosare pornite pe numele magistraților și vă spune care este soarta lor.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Este unul dintre cei mai vizibili și vocali bloggeri pro-Kremlin din Moldova. A servit tuturor oligarhilor apropiați puterii, iar acum promovează activ agenda lui Ilan Șor. În ultimii ani, Gabriel Călin a făcut mai multe achiziții importante. Ce îl leagă pe Gabriel Călin de interesele Kremlinului și ce bunuri și-a procurat, aflați de la Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS: Președintele interimar al Consiliului Superior al Magistraturii, Sergiu Caraman

/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ A greșit sau nu Chișinăul, lăsându-l pe Krasnoselski să plece la Moscova? Serebrian: „Unii parteneri au apreciat”
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ Verde-n ochi: Noul raid energetic al Rusiei în Moldova. Grinch de la Moscova și-a făcut treaba
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
/VIDEO/ „Atacurile Tiraspolului la adresa Chișinăului au atins cote fără precedent”: Serebrian explică scopul Moscovei în timpul crizei
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
„Strategie clară de destabilizare”: Interesele din umbra declarațiilor alarmante ale lui Patrușev despre Moldova
/VIDEO/ ZdG: Scandal cu iz politic. Care e adevărul despre „bunicuța” dată în judecată de președinta Maia Sandu
/VIDEO/ ZdG: Scandal cu iz politic. Care e adevărul despre „bunicuța” dată în judecată de președinta Maia Sandu

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2025 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.