Primarul municipiului Timişoara, Dominic Fritz, a reacţionat, după ce premiul primit de președinta R. Moldova, Maia Sandu, la Timişoara, a ajuns în atenția Centrului Național Anticorupție (CNA). Totodată, acesta a comentat și declarațiile făcute la subiect de purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova.
Astfel, într-o înregistrare video, Dominic Fritz spune că orașul Timișoara a apărut pe un cont oficial al MAE rus, după ce Maia Sandu a primit premiul „Timişoara pentru Valori Europene”. Fritz crede că atacurile împotriva premiului primit de Maia Sandu nu sunt întâmplătoare.
„Timișoara a apărut pe un cont oficial al Ministerului de Afaceri Externe al Rusiei și vreau să vă povestesc cum s-a întâmplat asta și de ce e important pentru noi. Maia Sandu a venit la Timișoara acum o săptămână să primească un premiu pe care l-am înființat, „Premiul Timișoara pentru Valori Europene”.
A venit la Timișoara unde a ținut un speech care a fost foarte critic la adresa Rusiei. A spus foarte clar că este o amenințare reală, a povestit ce încercări de destabilizare au făcut rușii în Republica Moldova, și cumva cu acest premiu am vrut să subliniem că timișorenii sunt alături de ea, sunt alături de Republica Moldova. Și imediat au sărit rușii în sus, au publicat o poză cum înmânez acest premiu Maiei Sandu, au început să o atace, pentru că a acceptat acest premiu și imediat au apărut și în diferite publicații media tot felul de discuții pentru că premiul este dotat cu 30.000 de euro, cum sunt de altfel foarte multe premii de acest gen, de anvergură. Sunt dotate cu sume de bani tocmai să arate mai mult decât o diplomă, cumva să arate că este un premiu care chiar premiază lucruri extraordinare”, a spus Dominic Fritz.
Primarul Timișoarei spune că banii încă nu au ajuns în contul Maiei Sandu.
„Noi încă nu am virat acești bani. Dar deja sunt discuții și Maia Sandu și pentru asta este atacată. Pentru mine toată discuția asta și mai ales atacul Rusiei doar dovedește cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu. Este extrem de curajoasă, Republica Moldova este foarte vulnerabilă, nu este în Uniunea Europeană încă, nu este în NATO, războiul Rusiei este la graniță în Ucraina. Și faptul că ne atacă Rusia pentru acest semn de solidaritate față de Maia Sandu și față de Republica Moldova doar îmi confirmă că Timișoara este pe drumul cel bun, că Timișoara în continuare se luptă cu cine trebuie, că Timișoara arată că este curajoasă și că nu uitat de valorile sale, de libertate și de democrație, pentru care au murit oameni aici în Revoluție”, a afirmat primarul Timișoarei.
Totodată, într-un comentariu publicat pe Facebook, Fritz a menționat că „premiul Timișoara pentru Valori Europene nu este singurul premiu dotat cu bani. Cel mai celebru exemplu este premiul Nobel pentru Pace care vine împreună cu aproape 1 milion de dolari. Dar, nu e singurul. Alt exemplu, e Premiul Saharov pentru libertatea de gândire, al Parlamentului European, dotat cu 50.000 euro. Sau Premiul Charlemagne pentru tinerii europeni care sprijină democrația (7.500 euro). Niciun laureat al acestor premii nu a fost acuzat vreodată de „mită”.
Comentariul făcut de Fritz a urmat și declarațiilor făcute la Moscova. În cadrul unui briefing de presă de săptămâna trecută, purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe de la Moscova, Maria Zaharova, a comentat premiul oferit Maiei Sandu.
„Urmărim evoluţia situaţiei din Moldova, a cărei conducere nu reduce gradul de retorică antirusească. (...) Dacă ne amintim că Sandu este cetăţean român, este clar de ce urăşte atât de mult Uniunea Sovietică. (...) Se pare că, pentru promovarea „valori europene”, Maia Sandu a primit la Timişoara un premiu de 30.000 de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităţilor se numeşte „colonizare hibridă” sub masca integrării europene”, a spus Zaharova.
La cererea Președinției, CNA urmează să decidă dacă Maia Sandu poate intra în posesia a 30 de mii de euro. Banii sunt parte a premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, acordat zilele trecute președintei Republicii Moldova de primarul Timișoarei.
În timp ce unii cred că există loc de interpretarea legislației, autoarea Legii Integrității crede că șefa statului nu poate să accepte premii bănești nici într-un caz. Având în vedere salariul președintei, precizăm că pentru 30 de mii de euro Maia Sandu trebuie să muncească doi ani și jumătate.
„Pentru a clarifica orice suspiciune, instituția prezidențială a trimis un demers către CNA ca să ne ofere un răspuns despre modul în care legislația tratează astfel de situații. Precizăm că Președinta Maia Sandu nu a primit premiul bănesc, în momentul în care va fi clar dacă legea permite recepționarea acestuia, instituția prezidențială va acționa transparent și va informa publicul despre modul în care vor fi utilizate aceste resurse” - a declarat Irina Gotișan pentru TV8.
Presa a cerut și părerea președintei Comisiei Juridice a Parlamentului. Olesea Stamate, care a fost și consiliera Maiei Sandu crede că există loc de interpretare, atât timp cât, pe lângă 30 de mii de euro, premiul mai include o diplomă și o medalie.
„La moment Legea integrității spune că banii nu pot fi acceptați. Nu este ceva care se admite, dar nu este un cadou. Este parte a unui premiu, o diplomă cu suma respectivă de bani. Ceea ce nu este reglementat expres de legislație. O situație care nu este întru totul reglementată de lege. Legea nu poate să reglementeze toate situațiile care apar. Atunci vom aplica legea prin interpretare și vom vedea care este soluția”, a menționat președinta Comisiei Juridice, Numiri și Imunități, Olesea Stamate.
TV8 a cerut o interpretare și de la autoarea Legii Integrității. Cristina Ciubotaru, fostă directoare adjunctă la CNA, afirmă că nu există dubii asupra faptului că Maia Sandu ar comite o ilegalitate dacă ar intra în posesia banilor:
„Banii niciodată nu pot fi considerați cadouri admisibile. Transmiterea cu titlul gratuit este cadou. Ei i-au fost transmiși cu titlul gratuit, iau fost dăruiți acești bani. Ce înseamnă au fost înmânați ca premiu? Banii sunt un cadou inadmisibil, nu există o a treia categorie premiu. Premiul este o formă a cadoului”.
Tot primăria din Timișoara a scris că banii au fost colectați de la sponsori, fără să indice, însă, cine sunt ei. Acest lucru implică și anumite riscuri, spune autoarea Legii Integrității.
„Au fost adunați de la sectorul privat. Nu există așa procedură în care autoritățile locale să se ducă la business și să spună dați-mi vă rog bani pentru premiu. Dacă cineva dintre ei sunt sub urmările penală sau vor fi sub urmărire penală. Acum sau în viitor, pentru spălare de bani. Cum va arata un înalt demnitar care a primit premiul?”.
Cel mai scump cadou pe care l-a primit Maia Sandu, anul trecut, în calitatea ei de președinte este o vază din cristal poleită cu aur, dăruită de președintele Cehiei. Aceasta a fost evaluată la 26 de mii de lei. Potrivit legii, însă, șefa statului nu are dreptul să o ia acasă decât dacă se decide să o răscumpere.