Premiul de 30.000 de euro primit la Timișoara de șefa statului Maia Sandu nu poate fi evaluat în calitate de „cadou”. Centrul Național Anticorupție (CNA) a analizat demersul Președinției prin care au fost solicitate clarificări referitor la respectivul premiu și dacă șefa statului poate intra în posesia acestuia.
În răspunsul CNA este menționat că „Legea integrității nr.82/2017 prevede regimul juridic al cadourilor, iar în sensul legii respective, banii aflați în circulație în monedă națională sau străină, cu excepția monedelor metalice jubiliare și comemorative, precum și mijloacele și instrumentele financiare de plată nu sunt considerate cadouri admisibile, respectiv sunt calificate ca fiind cadouri inadmisibile, iar solicitarea sau acceptarea cadourilor inadmisibile constituie acte de corupție în cazul în care oferirea sau acordarea lor este legată direct sau indirect de desfășurarea activității profesionale a agentului public”.
„Prin prisma examinării cadrului legal național care reglementează regimul juridic al cadourilor în Republica Moldova, observăm că termenul de „premiu” nu se regăsește în lista termenilor care se circumscriu noțiunii de „cadou” potrivit art.16 alin.(1) din Legea integrității nr.82/2017.
(...) În acest context, considerăm că în categoria laureaților/colectivelor laureate ar putea fi și o „entitate publică”, respectiv, calitatea de laureat ar putea fi deținută și de un „agent public” în sensul Legii integrității nr.82/2017. Prin urmare, constatăm că deciziile prin care sunt acordate aceste premii se bazează pe documente și un cadru legal care justifică procedura, criteriile de selecție și modalitatea transparentă de acordare a acestor premii. Cu referire la Premiul „Timișoara pentru Valori Europene” se constată că acesta a fost instituit prin Hotărârea Consiliului local nr.138/2023 din 11 aprilie 2023”, se arată în răspunsul CNA.
Într-un scurt comentariu plasat pe site-ul Președinției, șeful de cabinet al șefei statului, Adrian Băluțel, a menționat că premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional.
„Manipularea termenilor cu scopul de a denigra instituția prezidențială sunt un instrument de propagandă menit să slăbească încrederea în instituții și în societate. Premiile sunt o recunoaștere a meritelor, iar decernarea acestora este o practică firească la nivel internațional. De astfel de premii au beneficiat inclusiv, prim-miniștri și președinți de țară.”, a declarat șeful de cabinet al președintei, Adrian Băluțel.
Totodată, mai este indicat că președinta Maia Sandu va decide modul de utilizare a banilor după ce aceștia vor fi transferați.
La cererea Președinției, CNA a analizat dacă Maia Sandu poate intra în posesia a 30 de mii de euro. Banii sunt parte a premiului „Timișoara pentru Valori Europene”, acordat zilele trecute președintei Republicii Moldova de primarul Timișoarei.
În timp ce unii au considerat că există loc de interpretarea legislației, autoarea Legii Integrității a declarat că șefa statului nu poate să accepte premii bănești nici într-un caz.
Având în vedere salariul președintei, precizăm că pentru 30 de mii de euro Maia Sandu trebuie să muncească doi ani și jumătate.
Cel mai scump cadou pe care l-a primit Maia Sandu, anul trecut, în calitatea ei de președinte este o vază din cristal poleită cu aur, dăruită de președintele Cehiei. Aceasta a fost evaluată la 26 de mii de lei. Potrivit legii, însă, șefa statului nu are dreptul să o ia acasă decât dacă se decide să o răscumpere.