Deși Maia Sandu nu a petrecut nicio noapte la vila prezidențială de la Condrița, în cei trei ani de mandat ai președintei, statul a cheltuit pentru întreținerea reședinței peste șase milioane de lei. Sunt cheltuieli de conservare, menite să prevină degradarea patrimoniului. La ani distanță de la anunțul șefei statului privind schimbarea destinației, nu există un plan de valorificare a moșiei de la Condrița. Cum arată acum vila prezidențială vedeți în continuare.
„- Asta e clădirea administrativă? - Da. Asta este blocul central”.
Toate intrările centrale în clădirile de pe teritoriul reședinței prezidențiale sunt sigilate, semn că demult nimeni nu mai calcă pe acolo.
„La prima vedere, nimic nu dă de înțeles că aici nu trăiește nimeni. Deși vizitele Maiei Sandu la reședință sunt rare, curățenie se face regulat. O dată sau de două ori pe săptămână. Astăzi nu am găsit gram de praf pe polițe sau pervazuri”.
„- Trebuie să fie aranjat și curat. Este întreținută clădirea. - Cât de des se face curățenie? Este un grafic. - Cel mai mult se lucrează afară, fiindcă este pădure. Primul vânt și apare necesitatea de a face ordine de a aranja crengile”, a spus șeful Direcției de administrare a clădirilor Guvernului, Anatolie Ivanes.
Faptul că reședința prezidențială pustiește, nu înseamnă că nu sunt cheltuieli. Anual, pentru facturi și salariile celor 11 angajați care au grijă de imobil și de teritoriu, din haznaua statului se plătesc milioane de lei. Acum de exemplu, temperatura în clădirea centrală este menținută între 18 și 20 de grade Celsius.
„Încălzirea sediului este în mare parte pusă la minimum. Să nu înghețe, dar nu în toată clădirea. Unde am reușit am deconectat agentul termic. Dar se menține căldura ca să nu înghețe sistemul de încălzire”.
În 2021, toate cheltuielile pentru vila prezidențială au costat statul 2,3 milioane de lei. Un an mai târziu, când s-a început războiul și la reședința prezidențială au locuit în jur de peste 70 de ucraineni, suma a fost ceva mai mare, iar anul trecut a ajuns la puțin peste 1,9 milioane. Astfel, constatăm că, deocamdată, nu s-a ajuns la reducerea în jumătate a cheltuielilor, așa cum declara, acum trei ani, Andrei Spînu, pe atunci secretar general al instituției prezidențiale. De fapt, perioada 1 martie - 30 aprilie 2022 a fost singura când la vila prezidențială a locuit cineva.
„- Aceste spații au fost folosite numai de refugiați. Au fost aduse și paturi suplimentare pentru ei. Aici este zona de odihnă. Mai mult ex-președinții discutau aici despre vânătoare. - E adevărat sau fals. - E adevărat cerbul. Și blănurile la fel”.
Ultima dată, Maia Sandu a fost aici săptămâna trecută, într-o drumeție cu un grup de studenți din Comrat. Am fost curioși să vedem și beciul vilei prezidențiale, mediatizat intens în presă în timpul președinției lui Dodon. Mai mult, în anul 2019, acesta a servit și jurnaliștii cu conservele depozitate acolo, gest urmat de un mare scandal.
„În ultimii trei ani aici nu a fost depozitată nicio conservă, dar au rămas câteva borcane încă de pe timpurile fostului șef de stat Igor Dodon. Aici este carne înăbușită și ni s-a spus că Igor Dodon a adus-o de la o vânătoare peste hotare”.
„Acestea sunt suporturi pentru butoaie. Ele aici nu au fost de când este doamna președintă. Nu știu ce vom face cu ele”, a spus șeful Direcției de administrare a clădirilor Guvernului, Anatolie Ivanes.
„Pustiește și ferma din cadrul reședinței. Aici nu a rămas nici urmă de animale, decât mirosul”.
Acum trei ani, exact la 100 de zile de mandat, Maia Sandu declara că nu are nevoie de vila prezidențială de la Condrița, dând asigurări că proprietatea va fi utilizată în alte scopuri.
„O să mergem acolo să vedem și după asta o să decidem cum poate fi folosită această instituție în beneficiul țării”.
Ulterior, în presă, s-a vehiculat informația că acolo ar putea fi amenajat un centru cultural, o bibliotecă sau chiar un orfelinat. În decembrie 2020, Centrul Internațional „La Strada Moldova” a lansat o petiție, în care a cerut ca vila prezidențială de la Condrița să fie transformată într-un centru de plasament pentru victimele violenței în familie, dar, deocamdată, solicitării nu i s-a dat curs.
Deși mandatul Maiei Sandu se apropie de final, s-a schimbat doar faptul că, de la întâi ianuarie curent, reședința este gestionată de Guvern. Șeful Direcției de administrare a clădirilor Guvernului spune că discuțiile în privința vilei prezidențiale continuă.
„Lucrurile se analizează. Suntem în discuții. Nu se ia decizia într-o zi. Ar fi bine să fie de folos oamenilor și să aducă o eficiență bună”, a spus șeful Direcției de administrare a clădirilor Guvernului, Anatolie Ivanes.
Potrivit funcționarului, schimbarea destinației clădirii înseamnă și cheltuieli suplimentare pentru reamenajare. În primul rând, este nevoie să se construiască o rețea de canalizare modernă.
„- Există un studiu de fezabilitate și proiect pentru construcția canalizării și a stației de epurare. În 2020, proiectul costa undeva 800 de mii de lei, dar trebuie estimate costurile care sunt la moment. - În acest an se discută despre careva lucrări de reparație s-au renovare? - De menținere. Suntem obligați să facem aceste lucrări”.
Vila prezidențială de la Condrița a fost construită în anii 1970 și se află la 33 de kilometri de Chișinău. Aceasta se întinde pe un teren de peste 500 de hectare și, potrivit legii, în timpul exercitării atribuțiilor sale, șeful statului poate locui aici.