Comitetul Economic și Social European (CESE), un organism consultativ al Uniunii Europene (UE), a acceptat pentru prima dată, joi, membri din țările candidate la aderarea la blocul european. Astfel, CESE a acceptat ca membri Albania, Bosnia-Herțegovina, Georgia, Muntenegru, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Serbia, Turcia și Ucraina, care sunt oficial țări candidate la aderare.
În acest fel, CESE a devenit prima instituție a UE care demonstrează simbolic, dar și practic, modul în care țările candidate pot fi integrate treptat în Uniunea Europeană, chiar înainte de a deveni membre oficiale ale blocului. Cu toate acestea, Kosovo a fost lăsat în afara acestui proces, chiar dacă este în proces de extindere.
„O primire călduroasă a membrilor candidați la lansarea oficială a CESE, în cadrul ședinței plenare de astăzi. Este un pas important pentru integrarea treptată”, a transmis șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană, Daniela Morari, care a participat la evenimentul de lansare.

Oliver Ropke, președintele CESE, a subliniat că această inițiativă marchează un pas important către integrarea treptată a statelor candidate, înainte ca acestea să adere oficial la UE. El a adăugat că se așteaptă ca, colegii din aceste țări să aducă experiență utilă activității instituției pe care o conduce.
Comisarul european, Vera Jourova, a spus că extinderea UE este un interes comun, „o stradă cu două sensuri de care beneficiază atât țările candidate, cât și UE”. Ea a cerut țărilor candidate să se concentreze pe valorile democrației și să se îndrepte către UE, respectând valorile comune, în special statul de drept și libertatea presei.
Noii membri din țările candidate au participat pentru prima dată la lucrările CESE și vor fi egali cu colegii lor din UE din această instituție, cu excepția dreptului de vot, pe care nu îl vor avea, pentru că acesta este un drept rezervat doar țărilor membre ale blocului european.
Comitetul Economic și Social European (CESE) este un organism consultativ al UE, format din reprezentanți ai organizațiilor de lucrători și angajatori și ai altor grupuri de interese. CESE emite avize pe teme legate de UE adresate Comisiei Europene, Consiliului UE și Parlamentului European, acționând astfel ca o punte între instituțiile decizionale ale UE și cetățenii europeni.
Cu alte cuvinte, CESE le oferă grupurilor de interese un cuvânt de spus la nivel oficial cu privire la propunerile legislative ale UE.