/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 822: Atacuri cu rachete la Harkov. Kievul susține că a preluat controlul luptei la frontiera regiunii

/VIDEO/ O pădure în devenire, smulsă din rădăcini la Vatici. Primarul acuză un medic care deține terenuri alături. Doctorul se apară

missing
17 februarie 2024, ora 23:07

Un caz tulbure precum apa din mlaștină urmează să fie elucidat de Inspectoratul pentru Protecția Mediului. Acum o lună, conducerea instituției a primit un demers din partea primarului din Vatici, raionul Orhei, care cere să fie investigat modul în care a fost defrișat un teren al satului. Din spusele primarului, pe acel teren de circa 2 hectare fuseseră sădiți sute de copaci de salcâm. Recent, copacii au fost smulși cu tot cu rădăcină. Acesta dă vina pe un medic din capitală, care deține zeci de terenuri în satul Vatici. De partea cealaltă, doctorul afirmă că terenul defrișat nu era o pădure, fiind, de fapt, un teren agricol. Are și dovezi că el deține pământul unde au avut loc tăieri de arbori. Consultând datele de Cadastru, am descoperit că, de fapt, terenul cu pricina nu este înregistrat, deci nu este atribuit vreunui proprietar. 

Satul Vatici, raionul Orhei. O localitate înconjurată de păduri și coline, aflată în parcul național Orhei. În perioada anilor 2005 - 2008, Consiliul local Vatici a oferit mai multe suprafețe de teren către întreprinderea silvică Orhei și Ocolul Silvic Vatici, pentru a fi împădurite. Din memoria pădurarului de atunci, au fost plantați copaci de salcâmi. Terenurile au fost întoarse primăriei în 2012. 

Printre terenurile împădurite în acea perioadă s-a regăsit și unul de circa 2 hectare, cunoscut pentru săteni ca fiind zona Radova. Sectorul este în vecinătatea Codrilor. Primar pe atunci era Petru Dogocher, care a câștigat recent un alt mandat. Potrivit normelor în vigoare, după ce primăria preia lotul împădurit, consiliul local trebuie să-i schimbe destinația. Din teren agricol în teren împădurit. Acest lucru, din ce se cunoaște la momentul de față, nu s-a mai întâmplat, iar terenul a rămas cu destinația agricolă, deși pe el fuseseră plantați salcâmi. Primarul afirmă că nu a găsit în arhiva primăriei documentul de recepționare a terenului. Oamenii din sat vorbeau despre acest teren ca despre o pădure. Recent însă aceasta a fost făcută una cu pământul.

„Din toata suprafața asta de două hectare, cred că e singurul ciot de copac bătrân care a rămas în pământ. E un carpen de vreo 30 de ani, cred. Se pregătea să-și lase urmași, uite-l. Dar ăsta nu mai are nicio șansă, rămânând singur în tot deșertul ăsta, daca pot să-i spun așa”.

Primarul susține că terenul defrișat aparține satului și nimeni nu putea efectua lucrări acolo fără acordul primăriei. 

„Uite aici așa, partea de la vale deja vine terenul primăriei unde au fost plantați salcâmi prin proiectul ăsta „carbon”. Aici se mai văd doar unii la care au rămas cioturile, se vede că ăsta are 12-15 centimetri dar sunt care mai sănătoși. Uitați-vă cât e de mare ciotul ăsta, e la 20-25, dar acela ce sănătos este, au fost tăiați copaci, nu alta. Poftim și aici, ciot care are nu mai puțin de treizeci de centimetri”.

Petru Dogocher, care acum s-a întors în funcția de primar, spune că a fost sesizat despre tăieri de un consilier local, care a trecut prin zonă și a văzut lucrările. A încercat să discute cu persoana pe care o bănuiește că ar fi defrișat pădurea de salcâmi, dar fără mult succes. Așa că a adresat un demers către conducerea Inspectoratului pentru Protecția Mediului. 

„Se primește că el a defrișat aici, începând de la intrare, pe partea dreaptă, astea două sectoare. Aici a fost pădure bătrână. Pe urmă mergem pe drumul ăsta central înainte și iată aici, colțul ăsta, e peste două hectare, se vede cât e de mare pădurea, e practic ca codri de mare. Se vede cum au rămas doar movilele cu cioturile. Acolo era pădure tot masivul acela și el l-a scos și tot a vândut. Iată mergem așa, așa, aici venim așa și iată suprafața, două hectare și zece”.

Persoana despre care vorbește primarul a procurat mai multe terenuri pe teritoriul satului Vatici, fiind de baștină dintr-o localitate învecinată. Deși este medic de profesie, a decis să investească și în segmentul agricol. Ion Mihu deține loturi, unele împădurite și ele, chiar alături de pădurea defrișată. Ne-a spus că nimic din ce-l acuză primarul nu este adevărat și că terenul îi aparține, iar destinația este agricolă. Nici pomină de pădure. 

„- Ăsta e teren agricol privat, nu e al primăriei, e privat. - Domnul Mihu, conform datelor de la Cadastru, terenul pe care dumneavoastră îl aveți în proprietate nu este până la limita cu pădurea statului. - Dar nu e pădurea statului, acolo a fost viță de vie, ce-i cu voi? - Acolo a fost salcâm. - Uitați-vă, salcâmul acela care a fost, a fost al meu, sunt documente. Nu e nici un document la primărie. Acesta e proprietatea mea, cumpărată douăzeci de ani în urmă”.

Mihu a insistat că a procurat terenurile de la oameni, dar nu a putut să ne spună exact dacă terenul său este chiar până la Codri.

„Acolo terenul care a fost împădurit, eu l-am cumpărat personal de la persoane, de la oameni. Iacă acel teren eu am să vă arăt că acela e terenul meu. Eu nu pot să lucrez la comandă, am și eu viață personală. Toate terenurile acestea când au fost ele cumpărate, nu țin minte când, au fost cumpărate în treizeci de ani. Este număr cadastral unde mi s-a dat voie să fac acolo regulă. - Îmi permiteți să vă spun și eu ceva? - Vă rog. - Eu am văzut suprafețele pe care le aveți dumneavoastră acolo, dar este o suprafață de vreo două hectare si o sută, care nu vă aparține. - Dumneavoastră vreți să spuneți că acolo a fost împădurit? - Nu noi spunem, Moldsilva spune asta. - Dați să vedem cine zice și o să răspundeți și Moldsilva, fiecare om trebuie să răspundă pentru faptele lui”.

Am convenit să ne expedieze acte prin care se confirmă că terenul respectiv îi aparține. Ne-a expediat câteva decizii ale Consiliului Local Vatici, cu patru loturi și numere cadastrale. Însă, când le-am verificat în Registrul Cadastral, am constatat că sunt loturi vecine cu terenul defrișat. L-am contactat repetat, dar nu ne-a mai răspuns la apeluri. În încercarea de a afla și alte opinii la acest caz, l-am abordat și pe fostul primar, Dumitru Ciobanu. Inițial, ne-a spus că toate pământurile din acea zonă aparțin acelui proprietar privat, după care a menționat că terenul în cauză nu figurează ca pădure în actele primăriei. 

„Să știți că granițele nu sunt stabilite încă pădure, la primărie. De abia acum vor fi stabilite, prin măsurările masive care se efectuează. Și dacă el a încălcat, atunci direcția ecologie l-a tras la răspundere”. 

Fiind un teren împădurit de către subdiviziunile Moldsilva, am cerut un comentariu de la șeful ocolului silvic Vatici. 

„- Ar trebui să angajeze un pădurar la primărie, să fie achitat de primărie și să păzească toate bunurile astea ale lor. - Și asta înseamnă că orice primărie care e în Parcul Național Orhei, poate să taie? - Și noi suntem tot în Parcul Național Orhei, dar suntem la Moldsilva. - Deci ei pot să taie? - Noi nu avem treabă cu ale lor, din păcate”.

Am avut o discuție și cu directorul Întreprinderii Silvice Orhei. În afara camerei de filmat, ne-a spus că sunt mai multe astfel de cazuri când suprafețele împădurite revin la primării, dar nu li se schimbă destinația. Respectiv, nu figurează ca păduri, ci ca terenuri agricole ori cu altă destinație. Exact este și în acest caz.

„La moment, terenul este cu categoria de destinație agricol și autoritatea publica locală își asumă schimbarea destinației. Un alt aspect este că, din ceea ce cunoaștem neoficial pentru că acest caz e mult mai complex decât credem noi. Pe lângă aceste două hectare care au fost date la împădurire, urmează să verificăm și informația asta, s-au mai dat niște terenuri care aparțin unor persoane fizice, deci proprietate privată. Modul cum au fost predate aceste terenuri, au participat acei proprietari la procesul de transmitere sau nu, cred că o să trebuiască deja organele de anchetă să se ocupe de chestia asta. Pentru noi este primordial un lucru, să aflam legalitatea transmiterii la împădurire și înapoi, să verificăm cine trebuia să schimbe categoria de destinație a terenului, dacă a făcut-o, deși din câte știm nu a făcut-o, de ce nu s-a făcut asta, pentru că odată cu schimbarea destinației terenului din agricol în fond forestier, deja aceste terenuri erau luate la balanța statului ca extindere a fondului forestier”, a spus șeful Inspectoratului pentru Protecția Mediului, Ion Bulmaga.

Din cercetările preliminare, șeful inspectoratului susține că au fost admise încălcări, inclusiv prin prisma legislației penale. 

„Noi urmează acum să stabilim pe lângă circumstanțele pe care le-am spus eu, cine a admis acele defrișări, cine a admis netrecerea dintr-o categorie în alta a terenului, cine a admis faptul că nu a fost luat la balanță acel teren și ulterior să facem o interpelare către organele de anchetă și ulterior să fie deschis un dosar penal”.

Agenția Moldsilva urmează să verifice minuțios actele ce confirmă amploarea lucrărilor de împădurire pe acel teren. Ni s-a comunicat că în 2012, pământul a fost întors primăriei, care însă nu l-a transformat în pădure, lăsându-l teren agricol.

„Din ceea ce am reușit să ne documentăm până la interviul de astăzi, am aflat că terenul respectiv despre care merge vorba că a fost defrișat, este terenul Administraței Publice Locale. Nu este în administrarea Moldsilva, nici în gestiunea Întreprinderii pentru Silvicultură Orhei, mai mult ar fi corect să vă dea careva informații Inspectoratul pentru Protecția Mediului. - Ei așteaptă informații de la voi. - Posibil, dar ei sunt organul de control și ei aplică contravențiile silvice în cazul că sunt tăieri ilicite”.

Pământurile satului Vatici, alături de alte 17 localități, fac parte din componența Parcului Național Orhei. Vicedirectorul parcului, Vladislav Gratii, afirmă că unele tipuri de lucrări trebuie să fie coordonate cu specialiștii lor. 

„Dumneavoastră ați spus mai devreme ceva care ar putea să fie luat ca bază. Că terenului respectiv nu i s-a modificat categoria de folosință și atunci, e interpretabilă. - Dar dacă ar fi de exemplu o pădure, cu statut de pădure deja. - În mod normal, conform regulamentului de funcționare a Parcului Național Orhei, acolo așa și scrie că, activitățile care sunt legate de mediu, nemijlocit trebuie să fie coordonate cu parcul. Nu neapărăt să fie obținut avizul, dar coordonate, așa e scris, că trebuie”. 

Un reportaj de Constantin Niculae

Imagine de Vlad Glinjan

Montaj de Constantin Niculae 

O decizie a Procuraturii Anticorupție din perioada lui Alexandr Stoianoglo a deschis calea pentru 11 judecători implicați în Laundromat să ceară despăgubiri de milioane de la stat. Despăgubirile au fost dictate de instanță chiar dacă mulți dintre ei sunt judecați încă pe alte dosare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
O rețea internațională de partide extremiste pro-ruse din Uniunea Europeană au legat de curând o colaborare cu Partidul Renaștere, asociat lui Ilan Șor. La evenimentul comun, organizat în Bulgaria, a participat și controversatul politician găgăuz Victor Petrov. Asta chiar dacă se află în lista de sancțiuni a Uniunii Europene și a primit interdicție de călătorie în UE. Despre conexiunile din UE ale agenților de influență rusească din Moldova, aflați într-o nouă anchetă de la „Cutia Neagră PLUS”!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Multimilionari ruși, interesați de cetățenia moldoveneascǎ. /Scheme de corupție la obținerea permiselor auto. /Șeful Agenției Servicii Publice face mai multe dezvăluiri incendiare.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus: Fostul șef de la Calea Ferată, Oleg Tofilat /14.04.2024
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Mai multe familii din Chișinău se plâng că au plătit zeci de mii de euro pentru apartamente care însă au ajuns în proprietatea altor persoane. Printre păgubiți se regăsește și un fost viceprimar al Capitalei. Schema imobiliară implică nume cunoscute din business, sistemul judecătoresc și Uniunea administratorilor autorizați.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Șeful IGP, Viorel Cernăuțeanu, este invitatul de astăzi al emisiunii Cutia Neagră PLUS.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Ce fac autoritățile ca să atragă investitori străini în Moldova, dar și cum îi susținem pe cei deja prezenți - discutăm astăzi la Cutia Neagră PLUS. Invitați: Natalia Bejan, director Agenția pentru Investiți, Dumitru Vicol, analist financiar
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Detalii exclusive din dosarul fraudei bancare! 26 de milioane de lei sustrași din Banca de Economii prin firma lui Vlad Andronachi, cheltuiți pe imobile, mașini, studii la Cambridge și tratament la o clinică de lux din Elveția.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Preşedintele Consiliului Superior al Procurorilor, Dumitru Obadă, este invitatul de astăzi la Cutia Neagră PLUS cu Mariana Rață.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
A tăiat bugetele pentru compensații, asistenți sociali și program prelungit în școli și le-a umflat pentru concerte și chefuri. Pe ce alege să cheltuie banii Primăria Chișinău?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Directorul APP, Roman Cojuhari vine la Cutia Neagră Plus să ne spună cum s-a organizat licitația de la aeroport. De ce în funcțiile cheie a întreprinderilor de stat ajung oameni apropiați partidului de guvernare? Care este soarta bunurilor Republicii Moldova din Ucraina? Ce se întâmplă la „Metalferos”, „Moldtelecom” și ce va face APP pentru a aduce Hotelul Național în proprietatea statului. Detalii în emisiune!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Milioane de euro din AIR Moldova riscă să ajungă tot în buzunarul lui Șor și la partenerii săi de scheme din Rusia. Ce șanse au pasagerii păgubiți de Air Moldova să-și întoarcă banii?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Haos în sistemul judecătoresc? /De ce avem tot mai multe hotărâri controversate pe dosare de rezonanță? /Ce cred judecătorii despre cum își face munca CSM? / Despre acestea, dar și despre starea generală din sistemul judecătoresc, discutăm cu membrul CSM Ion Guzun și judecătoarea Angela Bostan.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Yandex, acuzată de evaziune fiscală și implicată în scandaluri de spionaj în mai multe state, și-a deschis reprezentanțǎ oficială în Moldova. Ce scopuri urmărește în Moldova compania apropiată lui Putin? Răspunsul îl aflați la Cutia Neagră PLUS!
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
25 ari de teren în coasta Parcului Dendrariu - miza unui scandal cu amenințări și plângeri la Poliție. Luptă între o pensionară și un om de afaceri multimilionar ce vrea să-și construiască casă lângă parc.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cum o eroare de calcul a făcut ca Moldova să cumpere gaz scump în exces?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră va fi deschisă de șeful adjunct interimar al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi. • De ce procurorii ar putea să nu-și primească salariile? • Ce detalii noi au apărut în dosarele lui Andronachi, Plahotniuc, Dodon și alți fugari? • Ce se întâmplă cu deputații rămași fără imunitate? • Care va fi soarta dosarelor pornite pe fapte de îmbogățire ilicită? • Pe cine a încercat să consulte Veaceslav Platon?
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Sute de persoane au fost incluse fictiv pe lista de donatori ai partidelor Renașterea, Șansă și MAN. Cutia Neagră Plus a găsit printre donatorii acestor partide politice mai mulți pensionari, femei de serviciu, studenți și angajați la stat.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră Plus, într-un format mai neobișnuit. Alături de reporterii de investigație Victor Moșneag, Liuba Șevciuc și Ștefan Bejan discutăm despre provocările cu care se confruntă jurnalismul de investigație din Republica Moldova. De asemenea, reporterii oferă și unele detalii din spatele unor anchete renumite.
Cutia Neagră PLUS
Cutia Neagră PLUS
Am urmărit predicile rostite de preoți în bisericile conduse de Mitropolitul Vladimir și am aflat cum lucrează Moscova prin slujitorii săi îmbrăcați în sutane. Investigația dezvăluie rolul clericilor propagatori ai minciunilor elaborate în laboratoarele Kremlinului în războiul informațional dus de Rusia contra Moldovei.

/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/VIDEO/ Crimă odioasă la Chișinău: Un tânăr gelos și-ar fi ucis partenera cu zeci de lovituri de cuțit
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ „Au înnebunit” trandafirii în Bulgaria: Florarii culeg petalele pentru ulei cu o lună mai devreme
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament
/VIDEO/ Cifre alarmante: Tot mai mulți copii fug de acasă sau din centrele de plasament
/FOTO/ Sărbătoare la Președinție! Maia Sandu împlinește 52 de ani. Ce a scris pe o rețea de socializare
/FOTO/ Sărbătoare la Președinție! Maia Sandu împlinește 52 de ani. Ce a scris pe o rețea de socializare

/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”

missing
24 mai 2024, ora 23:30

Muncesc din greu toată viața, iar când vine vremea de pensionare constată că li se calculează o sumă sub așteptări.

Mii de pensionari, revoltați de sumele calculate, încep o luptă cu sistemul. Deloc ușoară, ce se dă, în unele cazuri, chiar și în instanță. 

Le spunem istoriile sâmbătă, la „Moldova gândește”. De la 19:45, doar la TV8!

Șefa Procuraturii Anticorupție este așteptată în Parlament, pentru a oferi explicații în cazul învinuirilor aduse fostei membre a Comisiilor Prevetting și Vetting, care și-a dat demisia. Deputații vor să știe mai exact, care sunt dovezile că Tatiana Răducanu ar avea legătură cu fugarii Veaceslav Platon și Ilan Șor. / Încă un judecător, cercetat în dosarul Laundromat pentru complicitate la spălarea banilor, și scos ulterior de sub urmărire penală, va fi despăgubit de stat. Acesta va primi jumătate de milion de lei. / Ministerul Educației cere pedepse pentru ultragierea personalului didactic. Se întâmplă la câteva zile după ce directoarea unei școli și-a pus capăt zilelor, după ce a fost atacată și denigrată de un grup de părinți.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Scandalul din justiție a ajuns la CNA! Procuratura Anticorupție susține că mesajele dintre Platon și Colenco despre fosta judecătoare Tatiana Răducanu se aflau de peste cinci ani în computerul de serviciu al unui ofițer de acolo. / Deținutul politic, Victor Pleșcanov, a fost pus în libertate de autoritățile separatiste de la Tiraspol. Semnarea actului de grațiere a avut loc cu o zi înainte de întrevederea de astăzi a vicepremierului Serebrian cu șeful diplomației regiunii. / Și-au transformat casa într-o speluncă de droguri. Un cuplu din capitală cultiva marihuana în apartament. Bărbatul a fost reținut de poliție.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Parlamentul a acceptat demisia Tatianei Răducanu din Comisiile Prevetting și Vetting. Președintele Legislativului susține, însă, că Răducanu s-a grăbit cu demisia și critică scrisoarea Procuraturii Anticorupție și activitatea Veronicăi Dragalin. / Ex-judecătorul Gheorghe Marchitan, cercetat în dosarul „Laundromat”, rămâne vinovat, dar scapă basma curată. Curtea de Apel Chișinău a menținut sentința primei instanțe. Magistratul a scăpat de răspundere penală din cauza expirării termenului de prescripție. / Incendiu la un service auto de pe strada Calea Basarabiei din capitală! Cinci echipaje de pompieri au intervenit pentru a lichida flăcările.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
A fost ultima zi în care pretendenții la funcția de procuror general și-au putut depune dosarele. Sunt patru candidați la șefia Procuraturii Generale. / Încă o tranzacție cu banii lui Șor zădărnicită! Oamenii fugarului Ilan Șor au încercat să aducă de la Moscova echivalentul a peste două milioane de lei. Au rămas, însă, fără bani, la scurt timp după aterizarea la Chișinău. / Procuratura Anticorupție confirmă autenticitatea scrisorii, în care membra comisiei Pre-Vetting și Vetting, Tatiana Răducanu, este suspectată de legături cu fugarii Platon și Șor. Iar șefa statului cere probe pentru aceste acuzații.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Încă 30 de zile de arest pentru bărbatul suspectat de răpirea și uciderea cu deosebită cruzime a tinerei de la Orhei. Individul refuză în continuare să colaboreze cu ancheta și se declară nevinovat. / Scandal în justiție! Membra comisiei pre-vetting și evaluare a procurorilor, Tatiana Răducanu, a demisionat. Asta- după ce în spațiul public a apărut un document semnat de șefa Procuraturii Anticorupție, în care se menționează că Răducanu e investigată pentru acțiuni de corupție în interesele lui Platon și Șor. / Maladie periculoasă în capitală. Un copil de patru ani s-a îmbolnăvit de tetanos. Micuțul nu a fost vaccinat.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Creştinii ortodocşi își pomenesc astăzi morții. Oamenii au mers la cimitire pentru a cinsti memoria celor trecuţi în nefiinţă. La cimitirul „Sfântul Lazăr” din Chişinău, cel mai mare din Europa, au venit mii de oameni. /Serviciul Meteorologic de Stat a emis Cod Galben de îngheț. Acesta intră în vigoare astăzi, și este valabil până pe 16 mai. Între timp, agricultorii spun că din cauza vremii, culturile de toamnă s-au dezvoltat rapid, dar nu calitativ și vom avea roadă mai puțină. /În anul 2023 au fost constatate peste 700 de mii de contravenţii, în creștere cu 75 de mii față de anul precedent. Cele mai multe nereguli au fost în traficul rutier.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Rusia încearcă să deschidă un nou front în Ucraina. Armata Moscovei a lansat azi dimineață un atac terestru cu blindate asupra regiunii ucrainene Harkiv. Kievul susține că a respins ofensiva. / Poliția va împărți aproape 200 de amenzi peroanelor care au purtat, ieri, panglica Sfântul Gheorghe, simbol interzis în Republica Moldova. Despre ce sancțiuni este vorba, vă spunem imediat. / Armata Națională anunță noi exerciții de mobilizare cu rezerviștii. Bărbații cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani sunt chemați pentru clarificarea situației militare și înmânarea ordinului de participare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Estimări optimiste de la comisarul european Johannes Hahn. De Ziua Europei acesta a venit la Chișinău ca să ne spună că țara noastră ar putea adera la familia europeană înainte de anul 2030, așa cum estimează autoritățile moldovenești. / Ziua Europei și Ziua Victoriei, sărbătorite în aceeași zi, au adus în capitală două lumi paralele. În timp ce unii au ținut să ajungă neapărat în orășelul european amenajat în Piața Marii Adunări Naționale, alții au fluturat drepelul sovietic și panglica sfântului Gheorghe. / Orașul Strășeni a prins astăzi culoare. Dansatori de la noi, dar și de peste Prut ,au defilat prin localitate și s-au prins în hore în cadrul unui festival al dansului popular.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Avertizare de la poliție. Toți cei care vor purta de 9 mai panglica Sf. Gheorghe riscă amenzi. Acestea pot ajunge până la 9 mii de lei pentru persoanele fizice, iar în cazul demnitarilor- până la 18 mii de lei. / Reguli mai simple de creditare prin intermediul programului 3.7.3. Care sunt modificările? / Ambasadorul UE la Chișinău spune că negocierile cu cele 27 de state membre ale Uniunii Europene ar putea începe la sfârșit de iunie. Asta chiar dacă racordarea legislației naționale la cea europeană este abia la prima etapă.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fostul premier Vlad Filat a fost declarat nevinovat într-un nou dosar de spălare de bani. Procurorii afirmă că vor contesta decizia primei instanțe. / Poliția a confiscat sute de mii de ziare și pliante propagandistice ale partidelor controlate de Șor. Oamenii legii susțin că aceste au fost tipărite ilegal, înainte de startul perioadei electorale. / Compania care a livrat în magazine tone de banane cu pesticide riscă să-și piardă licența de activitate pentru un termen cuprins între 3 luni și un an. Va plăti și amenzi- de maximum 21 mii de lei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Un preot din raionul Drochia a descoperit ieri că, în noapte Învierii, i-au intrat hoții în casă. Slujitorul bisericii a fost prădat de 200 de mii de lei. / Programul „Prima Casă”, menit să asigure cu spații locative familiile tinere, este în prag de faliment. Statul este decis să revigoreze proiectul lansat de Plahotniuc. Cum anume? / Peste 20 hectare de stuf au ars azi dimineață pe lacul Dănceni, iar vântul puternic a umplut cu cenușă gospodăriile din preajmă. Pompierii cred că incendiul a fost provocat de neatenția oamenilor.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
De astăzi plătim mai puțin pentru gaze. Decizia ANRE cu noul tarif a fost publicată în Monitorul Oficial. /Tone de banane cu pesticide s-au vândut la două rețele de magazine din Moldova, fiind retrase abia la a treia zi după ce testele de laborator au indicat că sunt nocive. Care este explicația autorităților? / De ziua Internațională a Libertății Presei zeci de ziariști și activiști civici au pichetat sediul Ambasadei Federației Ruse la Chișinău, în semn de solidaritate cu jurnaliștii ruși care mai rămân liberi, dar în condiții de cenzură.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Se ieftinește gazul. Consumatorii casnici vor achita cu un leu și 35 de bani mai puțin. Noul tarif va intra în vigoare odată cu publicarea în Monitorul Oficial. / O nouă criză în sistemul judecătoresc! 17 magistrați de la Curtea de Apel Chișinău au anunțat că pleacă din funcție. Fug deoarece nu vor să fie supuși evaluării externe, susține președintele CSM. / Noi violențe la Tbilisi. Protestatarii au încercat să forțeze intrările și să intre în Parlament. Pentru a-i dispersa, poliția a recurs la gaze lacrimogene și grenade asurzitoare.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
/Ziua Internațională a Muncii este sărbătorită astăzi în majoritatea țărilor lumii. În Republica Moldova epicentul sărbătorii a fost la Comrat, unde oameni din anturajul cârnăciorilor Ilan Șor au criticat guvernarea și au împărțit frigărui. /Îmbulzeală la aeroport. Înăsprirea regulilor de securitate ține afară oamenii care vin să-și petreacă sau să-și întâlneacă apropiații. Autoritățile promit să renunțe la restricții din 16 mai. /Focuri de armă în centrul capitalei. Un bărbat a tras, în plină stradă, dintr-un pistol în amicul său de pahar. Medicii luptă pentru viața victimei.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Moldovei, subordonat canonic bisericii ruse, sugerează că în frecventele sale deplasări la Moscova le spune superiorilor săi că nu este de acord cu războiul din Ucraina, dar, în același timp, mitropolitul Vladimir evită să condamne agresiunea militară a Rusiei. /Directoarea spitalului de Psihiatrie din Bălți este acuzată că și-a cumpărat mobilă acasă din contul bolnavilor. CNA a pornit un dosar pe delapidarea a o sută de mii de lei din bugetul spitalului. /De mâine, Republica Moldova poate exporta carne de pasăre în Uniunea Europeană. Bruxelles-ul își deschide hotarul pentru produsele proaspete, dar și congelate, după trei ani de negocieri. Cât de atractivă este pentru producătorii noștri, aflați în câteva minute.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Fără panglica Sfântul Gheorghe și în acest an. Autoritățile anunță amenzi de la 4 mii 500 la 18 mii de lei pentru cei care vor purta simbolul agresiunii ruse. /De la 1 mai, accesul pe Aeroportului Internațional Chișinău va fi permis doar pasagerilor. Măsurile sunt luate pentru a spori nivelul de siguranță de sărbători, odată cu creșterea fluxului de pasageri. /Schemă de însușire ilegală a terenurilor din capitală, deconspirată de CNA. Oamenii legii au descins pe 30 de adrese, într-un dosar de corupere pasivă și luare de mită.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Tragedie într-o familie din Chișinău. Copilul acestora, în vârstă de opt ani, s-ar fi împușcat cu arma tatălui, deținută legal. Surse apropiate anchetei au declarat pentru TV8 că băiatul a făcut-o conștient. /Gazul natural s-ar putea ieftini. Moldovagaz a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică să revizuiască tariful de furnizare a gazelor naturale pentru consumatorii finali. /Cetățenii moldoveni care trăiesc în SUA, Canada, dar și alte patru țări vor putea vota prin corespondență la alegerile prezidențiale și la referendumul cu privire la aderarea la UE, care vor avea loc în această toamnă. Deputații au aprobat în lectura a doua un proiect de lege în acest sens.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Mitropolitul Vladimir îi cheamă înapoi pe preoții care au trecut la Mitropolia Basarabiei. După ce i-a renegat, interzicându-le să oficieze slujbe, aceasta îi îndeamnă să se pocăiască și să revină în subordinea lui. /Dosarul pe numele bașcanei Găgăuziei a ajuns pe masa judecătorilor. Evghenia Guțul riscă până la șapte ani de pușcărie pentru că a acceptat cu bună știință zeci de milioane de lei de la gruparea criminală Șor. /A plouat cu nisip adus din Africa. Un ciclon venit din Sahara a acoperit țara cu praf. Ce spune Agenția de Mediu despre nivelul de poluare?
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Peste 20 de milioane de lei au fost confiscați la Aeroport de la oamenii lui Șor. Procurorii au deschis un dosar penal pentru contrabandă în proporții deosebit de mari în interesul unui grup criminal organizat. /Tânăra de la Orhei, găsită moartă după opt zile de căutări, a fost condusă astăzi pe ultimul drum. Rudele și sătenii fetei spun că vor cere ca vinovatul să primească pedeapsa maximă. /Atac cu drone la Odesa. Nouă persoane, printre care patru copii, au fost rănite. Militarii ruși au atacat cu drone și Kievul.
Știri cu Angela Gonța
Știri cu Angela Gonța
Apar primele detalii despre cauza decesului tinerei de 19 ani, dispărută la Orhei. Potrivit anchetei, Ana Maria ar fi decedat în urma unei traume cranio-cerebrale deschise. Mai mult, surse TV8 spun că pe trupul neînsulfețit al tinerei au fost găsite urme de tortură. /Costul terenurilor pentru construcții din Chișinău s-a dublat în ultimii doi ani. Experții dau vine pe pandemia de Covid, ce a declanșat o cerere sporită pentru loturile de construcții. /Agenția Servicii Publice ar putea fi obligată să plătească unei companii bulgare peste 100 de milioane de lei în dosarul schemelor cu pașapoarte. Direcotrul ASP susține că în spatele firmei bulgare sunt Vlad Plahotniuc, Vladimir Andronachi și Alexandru Vîlcu.

/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/VIDEO/ Laundromat! Notele de plată pentru stat. Un judecător, despăgubit cu 850 mii lei. Cine cere 3 milioane de la Ministerul Justiției
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/PROMO/ Lupta pentru pensii mai mari chiar și în judecată - sâmbătă, de la 19:45, la „Moldova gândește”
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/EXCLUSIV/ „A fost foc și pară”: Carmen de Moldova la Opera din Sao Paulo. Cum a topit Lilia Istratii inimile brazilienilor
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ Scandal cu iz penal: Un pădurar se plânge că șeful de ocol i-ar cere mită. „Jur pe copiii mei că nu e așa”
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal
/VIDEO/ „Păcatele” inspectorilor judiciari: Probleme de integritate și trecut penal

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram