Artista Valeria Pasha va contesta rezultatul Selecției Naționale Eurovision 2024, în urma căreia Natalia Barbu a fost desemnată câștigătoare, iar ea a ajuns pe locul 2. Într-o postare pe Instagram, Valeria a menționat că va lupta până la capăt pentru susținerea pe care i-au acordat-o fanii, care au votat-o în număr mare.
„4771 de voturi - fiecare vot a contat pentru mine! Dar din păcate, având punctajul egal 22/22 - organizatorii au hotărât să nu ia în considerare voturile și părerea voastră? Împreună cu echipa, am decis ca vom lupta pentru suportul acordat, de către voi. Pentru fiecare din cele 4771 voturi. Din acest motiv vom contesta și mizăm pe susținerea voastră”, a spus Valeria Pasha.
Artista a precizat că nu încearcă să învinovățească echipa Nataliei Barbu, ci doar își dorește transparență.
Rezultatele Selecției Naționale Eurovision 2024 au stârnit dezbateri intense și critici în rândul fanilor, după ce s-a înregistrat egalitate de puncte între Natalia Barbu și Valeria Pasha. Punctajul juriului a fost decisiv în luarea deciziei finale. Astfel, Barbu a ieșit învingătoare, deși Pasha a fost cea mai votată de public.
Conform notelor acordate de cinci jurați, Natalia Barbu a acumulat 60 de puncte, iar Valeria Pasha - 43. Situația a fost diferită în cazul publicului, care a preferat-o pe Valeria Pasha, în detrimentul Nataliei Barbu. În urma însumării notelor, ambele concurente s-au ales cu același număr de puncte - 22. Câștigătoare a fost însă desemnată Natalia Barbu, votul juriului cântărind mai mult decât cel al telespectatorilor.
În cadrul unei ediții speciale după finala Selecției Naționale, șefa delegației Eurovision Moldova 2024, Daniela Crudu, a subliniat că în conformitate cu regulamentul, la orice etapă a concursului, organizatorul poate decide modul în care va fi desemnat reprezentantul țării, iar în acest caz s-a decis să se acorde prioritate punctajului juriului.
„Mi se pare firesc să fie emoții mai puține explicate. Există un regulament în baza căruia se desfășoară Eurovision Song Contest în Moldova. La orice etapă a concursului, TRM, care e organizatorul, poate lua decizii referitoare la modul în care va fi desemnat reprezentantul țării. Respectiv, noi am avut pe de o parte câștigătoarea publicului - Valeria Pasha, de cealaltă parte, avem piesa câștigătoare, a Nataliei, care a luat 12 puncte pe linie din partea juriului. Avem egalitate. În astfel de situații, TRM, în urma unui proces-verbal care se realizează în momentul în care se depistează o primă eventuală disonanță de opinii, se emite și se semnează un proces-verbal din partea comitetului organizatoric, în care TRM își rezervă dreptul de alege modalitatea de desemnare, s-a luat decizia că se va merge pe mâna punctajului juriului, și nu al publicului”.
Totuși, Valeria Pasha, clasată pe locul doi, a subliniat că în regulament nu se stipulează că notele juriului ar avea prioritate: „atunci când punctajul e același, de ce acest demers se hotărăște în acest moment? Nicăieri nu este stipulat că se face acest proces-verbal. Mi se pare că se schimbă regulile jocului în mijlocul jocului”.
În context, managerul Valeriei a reamintit o altă situație de egalitate, în anul 2017. Atunci, Sunstroke Project și Ethno Republic cu Surorile Osoianu au acumulat același număr de puncte. Însă în regulament se menționa clar - votul juriului e peste cel al publicului.
„Cum așa s-a primit că noi încurajăm oamenii să voteze, după care noi nici nu știm ce să le spunem de ce nu este auzită vocea lor. Asta defavorizează oamenii să privească la anul Eurovision. Dacă se hotăraște după juriu, de ce nu s-a făcut selecție internă?”, a adăugat acesta.
Aliona Moon, membru al juriului, a comentat situația, subliniind că fiecare participant care a obținut punctaj maxim își are dreptul să se considere învingător: „Mi se pare interesantă situația când avem egalitate. E normal că fiecare participant care a luat 12 puncte fie din partea juriului, fie din partea publicului, își are dreptul să se simtă învingător. Am notat exact așa cum am simțit. Mi-am pus pe categorii: voce, costume și la un moment dat am înțeles că m-am încâlcit foarte mult și m-am gândit ce îmi transmite acest artist”.
„Nu știu ce să mai zic, mulțumesc. Nu știam c-o să ajungem la discuții de genul”, a spus Natalia Barbu.
Potrivit directorului de dezvoltare a Teleradio-Moldova, Andrei Zapșa, artista Valeria Pasha poate contesta rezultatul în termen de 24 de ore, iar compania își rezervă 72 de ore pentru a răspunde la contestație. Nu este clar însă cine ar urma să examineze plângerea.
Între timp, pe rețelele de socializare, criticile curg gârlă: „De ce să mai voteze publicul dacă ei decid totul?”, „TRM a hotărât că așa vrea TRM. Nu mai votați, oameni buni, că nu are rost”, „Degeaba se face contestație, e praf în ochi!”, „Foarte urât a ieșit totul”, „Cel mai rușinos rezultat, fără argumente și un regulament clar”.
Natalia Barbu a fost aleasă câștigătoare și ar urma să reprezinte Republica Moldova pentru a doua oară la Eurovision, cu piesa sa, „In the middle”. Pe locul 2 s-a clasat Valeria Pasha cu piesa „Anti-Princess”. Top 3 a fost completat de Iulia Teleucă, care a cântat „Runaway”. Natalia Barbu a cântat pentru Republica Moldova la Eurovision și în 2007, obținând locul 10 cu melodia „Fight”.
TV8.md reamintește că la 11 ani distanță, orașul Malmö din Suedia va găzdui din nou Eurovision. Organizatorii concursului au anunțat că ediția din 2024 va uni țările participante la Malmö Arena. Semifinalele vor avea loc pe 7 și 9 mai, iar marea finală - pe 11 mai.
Astfel, Malmö a fost aleasă ca oraș gazdă pentru a treia oară, după anii 1992 și 2013. Este prima dată când concursul Eurovision Song Contest nu este găzduit de un oraș capitală timp de 5 ediții consecutive.
United By Music (Uniți prin muzică) va fi sloganul oficial și permanent al Concursului Muzical Eurovision începând din 2024.
Cea de-a 68-a ediție a Eurovision Song Contest va avea loc în Suedia, după ce Loreen a câștigat trofeul la ediția din 2023. Aceasta a acumulat 583 de puncte. Republica Moldova, reprezentată de Pasha Parfeni, s-a clasat pe locul 18 cu 96 de puncte.
37 de țări vor participa la Eurovision 2024: Albania, Armenia, Australia, Austria, Azerbaidjan, Belgia, Croația, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Georgia, Germania, Grecia, Islanda, Irlanda, Israel, Italia, Letonia, Lituania, Luxemburg, Malta, Moldova, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Portugalia, San Marino, Serbia, Slovenia, Spania, Suedia, Elveția, Ucraina și Marea Britanie.
Uniunea Europeană de Radiodifuziune (EBU) și radiodifuzorul SVT au dezvăluit deja primele imagini ale conceptului scenei Eurovision 2024, pe care cei 37 de participanți vor cânta la Malmö. Potrivit organizatorilor, Arena Malmö va fi plină cu LED-uri în luna mai. Scena va fi în formă de cruce și va fi plasată în mijlocul publicului, creând o experiență de 360 de grade.