„Întreruperea livrărilor de gaze în regiunea transnistreană ar fi nu pur şi simplu o criză, ci de fapt o catastrofă umanitară”. Declarația a fost făcută de vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, la postul public de televiziune, cu referire la discuţiile cu Gazprom despre livrările de gaze naturale în regiunea transnistreană în baza contractului existent după 1 ianuarie, în special în cazul în care tranzitul prin Ucraina este întrerupt.
„Nu este vorba doar de regiunea transnistreană, este vorba şi de localităţi din perimetrul controlat de Chişinău, care ar fi afectate de un astfel de scenariu. Circa 30 de mii de locuitori consumatori şi de pe malul drept sunt conectaţi la acea reţea de distribuire a gazelor – Varniţa, Copanca, practic întreg raionul Dubăsari. Însă, dincolo de toate este vorba de oamenii care locuiesc în regiunea transnistreană, mare parte cetăţeni ai Republicii Moldova.
Fireşte că o astfel de situaţie de întrerupere a livrărilor de gaze ar fi nu pur şi simplu o criză, îndrăznesc să spun că de fapt ar fi o catastrofă umanitară. Asta pentru că ar duce şi la o prăbuşire a sistemului economic de livrare a energiei electrice, ar fi afectate zeci de mii de familii de pe malul stâng al Nistrului, dar şi de pe malul drept”, a explicat Serebrian.
Oleg Serebrian a mai subliniat că acesta este un scenariu pe care orice stat este dator să îl evite.
Luni, ministrul Energiei, Victor Parlicov a mers la Sankt Petersburg unde s-a întâlnit cu președintele Consiliului de administrație al Gazprom, Alexei Miller. Într-o postare pe Facebook, Parlicov susține că a discutat cu Miller despre livrările de gaz rusesc în regiunea transnistreană, în baza contractului existent, după 1 ianuarie 2025, când Ucraina nu mai permite tranzitarea.
Ministrul Energiei nu precizează, însă, dacă s-a ajuns la vreun compromis pe acest subiect. Potrivit unui comunicat de presă al Gazprom, discuțiile privind tranzitul gazului vor continua.