Războiul din Ucraina a intensificat ilegalitățile la graniță. De la invazia Rusiei în țara vecină, au fost pornite peste 900 de cauze penale pentru organizarea migrației ilegale și acest indice este în creștere. În mare parte, este vorba de bărbați ucraineni care nu doresc să lupte, dar și moldoveni care îi ajută să treacă ilegal frontiera de stat. Totodată, sunt în creștere și cazurile de contrabandă cu droguri, muniții și arme, a declarat Șeful Poliției de Frontieră, Ruslan Galușca, într-un interviu pentru adevărul.ro.
Potrivit lui Galușca, odată cu începerea războiului din Ucraina, Poliția de Frontieră a Republicii Moldova se confruntă cu mai multe provocări.
„ Cea mai mare provocare a fost fluxul mare de refugiați pe care l-am avut la frontieră. A fost o creștere a persoanelor care traversau frontiera de stat. Situația a impus multe reorganizări de proceduri și revizuiri de protocoale care trebuiau aplicate la frontiera de stat pentru a asigura o bună gestionare a acestui flux de refugiați pe care l-am avut la frontieră. Doi-securitatea frontierei și menținerea securității la frontiera de stat odată cu creșterea acestui flux”, a afirmat șeful Poliției de Frontieră.
Numărul total al cetățenilor ucraineni care au trecut frontiera moldo-ucraineană din februarie 2022 și până acum depășește 1.000.000 de oameni.
„Au traversat frontiera de stat pentru direcția de intrare în țară circă 1.400.000 și aproximativ 1.290.000 au părăsit Republica Moldova. Marea majoritate aleg ca destinație statele din Uniunea Europeană. Mulți revin, inclusiv în Ucraina. Respectiv, în jur de 110.000 de refugiați se află pe teritoriul național. Cifra este una constantă cu unele devieri de la caz la caz, dar în mediu noi zilnic procesăm câte 8-10 mii de cetățeni ai Ucrainei la traversarea frontierei de stat pentru ambele direcții”, a spus Ruslan Galușca.
Totodată, Galușca s-a referit și la anihilarea mai multor grupări specializate în facilitarea trecerii frontierei de bărbații ucraineni cu vârstele cuprinse între 18-60, deși au interdicție să iasă din Ucraina.
„Noi avem astăzi 912 de cauze penale pornite pe faptul organizării migrației ilegale și statisticele arată că acest indice este într-o creștere permanentă, începând cu anul 2022. În 2022 au fost circa 320 de cauze penale, iar în 2023 – 488 de cauze penale și de la începutul anului și până acum sunt deja 96 de cauze penale pornite, fiind identificate și documentate circa 50 de grupări criminale care desfășurau această activitate”, susține șeful Poliției de Frontieră.
Potrivit lui, în componența acestor grupări se numără atât cetățeni ai Republicii Moldova, cât și cetățeni din Ucraina, cu numărul total de circa 250 de membri activi, inclusiv angajați ai Poliției de Frontieră.
„În acest moment avem circa 17 de angajați de-ai noștri care au fost vizați în aceste anchete, doi dintre ei fiind condamnați pentru acte de corupție și alții 15 sunt suspendați din funcție, respectiv sunt anchetați penal pentru încălcările comise. Cu regret, din acest număr de 250 de membri activi, avem doar o singură persoană care a fost condamnată cu privațiune de libertate, conform hotărârii instanței judecătoreștii”, a mai spus Galușca.
Totodată, oficialul a menționat că războiul a favorizat și creșterea cazurilor de contrabandă pe segmentul verde al frontierei moldo-ucrainene.
„Războiul din Ucraina a reorientat ceea ce numim noi contrabanda peste frontieră. (...) Odată cu războiul am simțit o creștere destul de consistentă a cazurilor de traversare peste frontiera de stat a armelor, munițiilor și la fel a drogurilor. Nu avem depistate arme și muniții cu destinații militară, fiind vorba de regulă de tipul celor sportive sau vânătoare. În ceea ce privește drogurile sunt de origine vegetală, așa ca marijuana sau cannabis și de origine sintetică, dar și pastile psihotrope”, a precizat șeful Poliției de Frontieră.
Ruslan Galușca s-a referit și la cazurile de contrabandă pe segmentul verde al frontierei moldo-române. „Avem riscuri de contrabandă de produse de tutungerie. Nu avem o creștere semnificativă în ultimii doi ani de zile. În prezent, situația este stabilă, iar anul trecut circa 95 % dintre toate cazurile de contrabandă cu țigări depistate atât de noi, cât de colegii noștri din România se referă la punctele de trecere, iar celelalte 5 % rămân pentru segmentul verde al punctelor de frontieră”, a mai menționat șeful instituției.
Totuși, demnitarul a punctat că Poliția de Frontieră are o capacitate de a gestiona diverse riscuri, precum migrația ilegală, contrabanda, traficul de ființe umane și altele care sunt caracteristice pe acest domeniu, inclusiv depistarea de drone și ulterioarele acțiuni care trebuie întreprinse odată cu depistarea acestora fie în preajma frontierei de stat sau în zona de frontieră verde.