Așa-zișii aleși locali din stânga Nistrului, s-au reunit miercuri, 28 februarie, pentru a discuta, potrivit declarațiilor vicepreședintei consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, probleme economice. Ședința vine pe fondul unor speculații că ei ar putea cere anexarea regiunii la Federația Rusă. Potrivit presei din stânga Nistrului, pe ordinea de zi a așa-numitului Congres se află două subiecte: „«Discuție asupra situației politice și socio-economice din Transnistria» și «Adoptarea documentelor finale ale congresului»”.
Prezidiul așa-numitului congres este alcătuit din 10 membri, printre care se regăsesc și așa-zisul lider Vadim Krasnoselski, Alexander Korșunov și președinții tuturor consiliilor municipale și raionale. De asemenea, la ședință mai este prezent și Igor Smirnov, primul așa-numit președinte al regiunii transnistrene.
Totodată, la „congres” sunt prezenți și activiști publici din Găgăuzia. Este vorba de Ivan Burguji, liderul mișcării obștești din Găgăuzia. El a menționat că problemele regiunii transnistrene și Găgăuziei sunt similare, scrie presa locală.
„Presiunea economică a Moldovei este inacceptabilă, toate problemele trebuie rezolvate prin negocieri pașnice”, a susținut acesta, potrivit sursei citate.
La așa-numitul Congres al „deputaților de toate nivelurile” de la Tiraspol sunt prezenți 620 de așa-numiți deputați.
De cealaltă parte, autoritățile centrale de la Chișinău reiterează că așa-numitul Congres nu este decât un eveniment propagandistic, care are scopul de a „isteriza societatea”. Totodată, reprezentanții Guvernului au susținut că nu există pericol de destabilizare a situației din regiunea transnistreană.
„Vrem să spunem foarte clar și ferm că nu există pericole de escaladare și destabilizare a situației din regiunea transnistreană. Este o altă campanie de isterizare a societății în jurul așa-numitului eveniment de la Tiraspol. (...). Reiterăm că regiunea transnistreană este aliniată la obiectivele de pace și securitate ale Republicii Moldova. Este un alt eveniment propagandistic, care nu-și merită titlurile tensionate din buletinele de știri”, a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul unui briefing de presă susținut după ședința Cabinetului de miniștri.
„De la Chișinău lucrurile se văd calm”, a mai susținut Daniel Vodă.
La sfârșitul săptămânii trecute, au apărut zvonuri potrivit cărora la așa-zisul Congres din 28 februarie al reprezentanților așa-zisei puteri din stânga Nistrului, Tiraspolul ar urma să îi ceară lui Vladimir Putin anexarea regiunii separatiste. Serviciile Secrete ale Ucrainei au declarat atunci că nu dispun în prezent de informații care ar confirma zvonurile cu pricina. Potrivit presei din țara vecină, care citează un purtător de cuvânt al Serviciilor Secrete ucrainene, cel mai probabil, separatiștii nu vor veni cu o astfel de solicitare către liderul de la Kremlin. Kievul susține că potrivit informațiilor pe care le deține, la congres vor fi discutate subiecte de pe agenda politică a Republicii Moldova, iar reprezentanții Tiraspolului vor invoca faptul că Transnistriei nu îi sunt protejate interesele economice, aflându-se sub presiune.
Biroul de Reintegrare de la Chișinău a făcut apel la calm atunci și a precizat că „nu există temei să credem că situația din regiune s-ar putea deteriora”.
Totodată, pe 27 februarie, așa-numita administrație de la Tiraspol a negat informațiile precum că, la așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului, regiunea separatistă va cere Federației Ruse anexarea. Mesajul a fost transmis de vicepreședinta consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, care i-a numit „provocatori” pe cei care ar fi lansat zvonul.