Drone rusești au atacat în timpul nopții regiunea Odesa, dinspre Marea Neagră. Autoritățile ucrainene au anunțat că apărarea aeriană a interceptat dronele, dar căderea unor fragmente a produs un incendiu la o instalație de infrastructură. De asemenea, regiunea Sumî, aflată la frontiera cu Rusia, a fost bombardată noaptea trecută. Iar Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că o dronă ucraineană a fost doborâtă asupra regiunii Belgorod, transmite Libertatea.
UPDATE Funeraliile lui Alexei Navalnîi şi ceremonia de adio vor avea loc pe 1 martie, la Moscova, a anunţat purtătoarea de cuvânt a opozantului rus, Kira Iarmîş.
UPDATE Instanţele ruse au condamnat peste 280 de soldaţi ucraineni pentru crime de război în Donbas, estul Ucrainei, a informat miercuri şeful Comitetului de Investigaţii al Rusiei, Aleksandr Bastrikin. Majoritatea celor condamnaţi "şi-au recunoscut vinovăţia". Circa 20 de ucraineni au fost condamnaţi la închisoare pe viaţă, a adăugat el, în timp ce alţii au primit pedepse între 20 şi 30 de ani de închisoare. "Pedeapsa medie de închisoare pentru aceste cazuri este de 23 de ani", a spus oficialul rus. Ucraina a informat în ianuarie că a urmărit penal 77 de soldaţi ruşi pentru crime de război.
UPDATE Un bărbat ucrainean a fost condamnat de un tribunal din sudul Rusiei la 11 ani și șase luni de închisoare pentru spionaj în favoarea Kievului. El a fost acuzat că a încercat să intre în posesia unor componente secrete de rachetă sol-aer S-300 pentru a le oferi Ucrainei. Bărbatul de 57 de ani din Melitopol, oraș ocupat de Rusia în 2022, era agent al spionajului militar ucrainean, a transmis FSB, fără a preciza dacă acesta a pledat vinovat sau nu. În 2023, Rusia a deschis 31 de dosare penale pentru spionaj și 98 pentru trădare, cel mai mare număr de la căderea Uniunii Sovietice, în 1991.
UPDATE La așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului s-a aprobat rezoluția prin care solicită Federației Ruse „să apere Transnistria și cei 220.000 de cetățeni ruși”. Potrivit primului punct din așa-numitul proiect de rezoluție, Tiraspolul se adresează Consiliul Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu scopul de a „întreprinde măsuri pentru protecția Transnistriei și a celor peste 220 de mii de cetățeni ruși, în fața presiunilor venite din partea Republicii Moldova”.
UPDATE Președinta Republicii Moldova Maia Sandu participă, în Albania, la summitul regional „Ucraina – Europa de Sud-Est”. La eveniment este prezent și președintele ucrainean Vladimir Zelenski.
UPDATE Iulia Navalnaia, discurs emoționant în plenul Parlamentului European: Putin este în stare de orice, nu se poate negocia cu el: „Nu aveți de-a face cu un politician, ci cu un monstru sângeros. Putin mi-a torturat și ucis soțul”. „Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Trebuie să încetați să mai fiți plictisitori”. Declarația aparține Iuliei Navalnaia, soția fostului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, decedat în închisoare. Aceasta a ținut un discurs în fața deputaților europeni în care a menționat că „uciderea” soțului ei a arătat publicului că „Putin este capabil de orice și că nu poți negocia cu el”.
UPDATE Camera inferioară a parlamentului rus, Duma de Stat, a aprobat miercuri, în unanimitate, un proiect de lege care interzice reclamele în publicații ale „agenților străini", o etichetă pe care autoritățile au aplicat-o politicienilor, activiștilor și presei anti-Kremlin. Noua lege va interzice tuturor cetățenilor și companiilor din Rusia să plaseze reclame pe site-uri, bloguri, rețele sociale plătite de un „agent străin". Viaceslav Volodin, președintele Dumei și aliat apropiat al președintelui Vladimir Putin, a declarat că legea va consolida securitatea Rusiei. „Mulți dintre ticăloșii care au primit acești bani nu ascund faptul că i-au folosit pentru a finanța regimul nazist de la Kiev, care ne ucide soldații, ofițerii și civilii. Adoptarea legii va pune capăt acestei practici", a declarat Volodin.
UPDATE Căderea unor resturi de la o dronă a Rusiei a provocat un incendiu la o instalație de infrastructură din Odesa, au anunțat Forțele de Apărare din sudul Ucrainei în noaptea de 27 spre 28 februarie, relatează The Kyiv Independent. Resturile de la o dronă interceptată au provocat un scurtcircuit în rețeaua electrică a unei instalații de infrastructură critică. Incendiul izbucnit din această cauză a fost stins în scurt timp. În timpul nopții, forțele rusești au lansat un val de drone Shahed spre Odesa din Marea Neagră. Potrivit armatei, unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei au interceptat cu succes toate dronele. Nu au fost raportate victime.
UPDATE Forțele rusești au atacat marți, 27 februarie, 13 comunități din regiunea de frontieră Sumî, în urma loviturilor două persoane fiind ucise, iar alte opt, rănite, a anunțat administrația militară regională, citată de The Kyiv Independent. Poliția Națională a Ucrainei a raportat că un atac asupra satului Khotin, unde doi ofițeri de poliție au murit și alți șase au fost răniți.
UPDATE rmata ucraineană s-a retras din satele Severne şi Stepove, situate în apropierea oraşului Avdiivka ce a fost capturat recent de trupele ruse în provincia Doneţk din estul Ucrainei, a anunţat marţi un purtător de cuvânt militar ucrainean citat de Reuters şi AFP, informează Agerpres. Potrivit acestui purtător de cuvânt, Dmitro Lihovii, trupele ucrainene s-au retras din cele două sate după ce în seara şi noaptea trecute s-au dat „lupte crâncene pentru Severne”, care au provocat „pierderi grele” în rândul trupelor ruse.
UPDATE Premierul ungar Viktor Orban și omologul său slovac Robert Fico au fost întâmpinați la Praga cu huiduieli și pancarte care îi numeau „slujitori” ai lui Vladimir Putin.
UPDATE Avocatul lui Alexei Navalnîi, Vasili Dubkov, arestat la Moscova. Dubkov, care a însoţit-o pe mama opozantului defunct, Liudmila Navalnaia, săptămâna trecută în timp ce aceasta cerea să i se predea trupul neînsufleţit al fiului său, a fost arestat marţi.
UPDATE SUA anunță că nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina. Statele Unite nu vor trimite soldați pentru a lupta în Ucraina, a transmis marți Casa Albă, după ce președintele francez Emmanuel Macron a evocat cu o zi înainte ideea trimiterii de trupe terestre.
UPDATE Aflat în plin turneu internațional, Volodimir Zelenski participă miercuri la o conferință de securitate în Albania, prima sa deplasare în Balcani după începutul invaziei ruse, notează AFP. Ministrul albanez de externe, Igli Hasani, a anunțat marți seara sosirea sa la Tirana, afirmând într-un mesaj postat pe rețelele de socializare că țara sa „este solidară cu Ucraina în lupta sa eroică împotriva Rusiei". Zelenski ar urma să participe la summitul liderilor din Balcanii de Vest, care se desfășoară până joi în capitala albaneză. Membră a NATO din 2009, Albania este un susținător clar al Ucrainei în fața ofensivei rusești, dar liderii săi au rămas rezervați pe tema furnizării de arme Kievului.