„Dacă vreți cu adevărat să-l învingeți pe Putin, trebuie să deveniți inovatori. Trebuie să încetați să mai fiți plictisitori”. Declarația aparține Iuliei Navalnaia, soția fostului lider al opoziției ruse, Alexei Navalnîi, decedat în închisoare. Aceasta a ținut un discurs în fața deputaților europeni în care a menționat că „uciderea” soțului ei a arătat publicului că „Putin este capabil de orice și că nu poți negocia cu el”.
Iulia Navalnaia, vizibil emoționată, și-a susținut discursul în limba engleză în fața eurodeputaților.
„Alexei a fost torturat și înfometat. (...) Și apoi l-au ucis. Chiar și după aceea au abuzat de corpul său și au abuzat de mama sa”, a spus ea. Aceasta susține că „uciderea” soțului ei a arătat publicului că „Putin este capabil de orice și că nu poți negocia cu el”.
Navalnaia adaugă că oamenii sunt șocați de moartea soțului ei și sunt îngrijorați de faptul că „Putin nu poate fi învins”.
„Alexei a inspirat oamenii în ciuda restricțiilor pe care Putin le-a impus în timpul vieții sale. Când nu i s-a permis să apară la televizor, el s-a orientat spre Youtube. Când nu i s-a permis să voteze, a venit cu o strategie pentru a lua locuri de la partidul lui Putin. (...) Chiar și în gulagul lui Putin, Alexei a reușit să transmită idei de proiecte care ar fi făcut Kremlinul să intre în panică”, a spus Navalnaya.
Soția opozantului rus a mai afirmat că pentru a-l învinge pe Putin este nevoie „să devii un inovator”. Ea avertizat eurodeputații că Putin nu poate fi rănit prin sancțiuni sau rezoluții, sau pe baza moralei și a regulilor.
„Acesta este răspunsul la întrebare. Dacă vrei cu adevărat să-l învingi pe Putin, trebuie să devii un inovator. Și trebuie să încetați să mai fiți plictisitori. (...) Nu-l poți răni pe Putin cu o altă rezoluție sau cu un alt set de sancțiuni care nu sunt diferite de cele anterioare. Nu îl poți învinge crezând că este un om de principiu care are morală și reguli”, a continuat Iulia Navalnaia.
Totodată, aceasta a mai spus în Parlament că trebuie să fie continuată lupta împotriva „acestei bande criminale” și afirmă că investigațiile financiare în locul metodelor diplomatice vor fi esențiale.
Ea spune că „zeci de milioane de ruși” sunt împotriva lui Putin și că aceștia nu trebuie persecutați.
Navalnaia adaugă că Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut Rusiei, Ucrainei și soțului ei.
„Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut țării mele. Putin trebuie să răspundă pentru ceea ce a făcut unei țări vecine și pașnice. Și Putin trebuie să răspundă pentru tot ceea ce i-a făcut lui Alexei”, a spus ea.
„Soțul meu nu va vedea niciodată cum va arăta frumoasa Rusie în viitor, dar noi trebuie să o vedem. Iar eu voi face tot ce pot pentru ca visul lui să devină realitate, ca răul să cadă și acest viitor frumos să vină”, a conchis Iulia Navalnaia.
În cadrul ședinței de astăzi, legislatorii europeni vor discuta cu reprezentanți ai Comisiei și Președinției belgiene despre asasinarea principalului opozant al lui Putin și despre necesitatea unei acțiuni a Uniunii Europene pentru a sprijini prizonierii politici și societatea civilă oprimată din Rusia. O rezoluție în acest sens va fi supusă la vot joi.
Mai mult, se așteaptă ca deputații să condamne regimul rus și pe președintele Vladimir Putin și să discute situația periculoasă cu care se confruntă personalitățile din opoziție, jurnaliștii și apărătorii drepturilor omului din Rusia.
Totodată, deputații europeni urmează să ceară mai multe muniții și arme pentru Kiev și o aplicare mai strictă a sancțiunilor împotriva Rusiei, într-o rezoluție care va fi supusă la vot joi, încheind astfel dezbaterea care a avut loc în timpul sesiunii plenare precedente.
Alexei Navalnîi, unul dintre cei mai cunoscuți activiști anticorupție din Rusia, politician de opoziție, laureat al Premiului Saharov 2021 și un critic frecvent al președintelui Vladimir Putin, a murit în circumstanțe misterioase într-o colonie penală izolată din Arctica vineri, 16 februarie, în timp ce își ispășea o lungă pedeapsă.
Într-un comunicat de presă, Serviciul Federal Rus de Penitenciare a precizat că Navalnîi s-a simțit rău după o plimbare și aproape imediat și-a pierdut cunoștința. Paramedicii veniți la fața locului au încercat să-l resusciteze, dar fără succes. Deținutul a fost declarat mort.
Vestea despre moarta lui Navalnîii a stârnit indignare la nivel înalt. Liderii mondiali s-au declarat revoltați de cele întâmplate și au declarat că au foarte multe întrebări în adresa Moscovei. Iulia Navalnaia, soția lui Alexei Navalnîi, a cerut comunității internaționale să se unească pentru a învinge „regimul terifiant din Rusia”. Declarațiile au fost făcute de către aceasta în marja Conferinței de Securitate de la Munchen.
Mai mult, pe 19 februarie, soția lui Navalnîi a anunțat că intenționează să continue munca în absența acestuia. De asemenea, ea a declarat că știe de ce soțul ei a fost omorât și în viitorul apropiat va dezvălui numele și fețele celor care i-au luat viața lui Alexei Navalnîi.
Alexei Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, era unul dintre cei mai vocali lideri ai opoziției din Rusia. Politicianul era condamnat la aproape 30 de ani de închisoare, în baza unor acuzaţii despre care se spune că au fost inventate pentru a-l ţine departe de politică. Navalnîi a contribuit la provocarea protestelor din 2011-2012 în Rusia. Opozantul a luptat împotriva fraudelor electorale și a corupției guvernamentale de la Moscova, investigând cercul interior al lui Putin și publicând ulterior dovezi în presa rusească. A fost arestat în Rusia, în ianuarie 2021, la întoarcerea sa în ţară după ce fusese otrăvit şi internat pentru tratament în Germania.
Fiind cel mai vehement critic al președintelui Vladimir Putin, Alexei Navalnîi acuza Kremlinul de otrăvirea sa. Înainte să fie arestat, Alexei Navalnîi a fost întrebat în cadrul unui interviu ce mesaj ar avea pentru poporul rus dacă va fi arestat, condamnat sau chiar ucis. Răspunsul a fost răspicat:„Nu trebuie să cedați. Dacă s-a ajuns la asta, înseamnă că noi suntem foarte puternici în acest moment, dacă ei au decis să mă ucidă. Singurul lucru de care e nevoie ca răul să triumfe este ca oamenii buni să nu facă nimic. Trebuie să folosim acest moment, nu cedați”.