„Regiunea transnistreană nu mai este controlată în totalitate de Federația Rusă”, iar „apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit și de colaps”. Declarațiile aparțin viceprim-ministru pentru Reintegrare al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, care au fost făcute în cadrul emisiunii „Vocile care contează” de la Euronews România.
De asemenea, el a acuzat regimul de la Tiraspol că alocă peste 250 de milioane de euro pentru securitate și apărare, iar sprijinul cerut Rusiei este „o operațiune de mascare a problemelor” economice cu care se confruntă regiunea, scrie Euronews.
„Este foarte clar o operațiune de mascare a problemelor pe care le are regimul de la Tiraspol în raport cu cetățenii din regiunea transnistreană. Lucrurile merg prost economic și social și trebuie o explicație pentru cetățenii din regiune și această explicație este că mama tuturor relelor este la Chișinău din cauza acestor taxe vamale, lucrurile încep să meargă prost în regiune.
De fapt, lucrurile au început să meargă prost în regiune de multă vreme, ele nu au mers prea bine niciodată, dar firește că odată cu anexarea Crimeei în 2014, cu începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, închiderea tronsonului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene”, a afirmat Oleg Serebrian, la Euronews România.
Vicepremierul Republicii Moldova a explicat că situația cetățenilor din regiunea transnistreană a devenit și mai precară, pe fondul declanșării războiului din Ucraina.
„Situația lor a devenit și mai precară. De fapt, vina pentru problemă și asta trebuie să fie clar pentru toți și pentru cetățenii din regiunea transnistreană, vina o poartă Federația Rusă care a declanșat acest război contra Ucrainei. Lucrurile merg pretutindeni din Germania, la țările din Europa de sud-est. Regiunea transnistreană nu putea să scape de toate aceste probleme”, a mai spus Oleg Serebrian.
De asemenea, politicianul moldovean a evidențiat că oamenii care locuiesc în regiunea separatistă sunt „tot mai dezamăgiți”, însă ”încep să înțeleagă că viitorul acestei regiuni este doar în componența Republicii Moldova”.
„Ca să contracareze această stare de spirit care se profilează tot mai clar, Tiraspolul vine cu aceste acuzații la adresa Chișinăului, tocmai pentru a responsabiliza Chișinăul de problemele pe care le au”, a mai precizat el.
Întrebat cine controlează regiunea, Oleg Serebrian a menționat că în momentul de față nu mai putem vorbi despre un control total al Federației Ruse asupra regiunii transnistrene.
„Sunt mai multe centre de control. Nu există un centru unic de control. S-a produs datorită agresiunii ruse în Ucraina un anumit dezechilibru în Tiraspol. Apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit, de colaps.
Federația Rusă controla aproape în totalitate lucrurile în regiunea transnistreană. În momentul de față nu mai putem vorbi despre un control total”, a explicat vicepremierul moldovean.
Menționăm că, așa-zișii aleși locali din stânga Nistrului, s-au reunit miercuri, 28 februarie, pentru a discuta, potrivit declarațiilor vicepreședintei consiliului suprem nerecunoscut de la Tiraspol, Galina Antiufeeva, probleme economice. Ședința vine pe fondul unor speculații că ei ar putea cere anexarea regiunii la Federația Rusă. De altfel, la așa-numitul congres, așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului s-a aprobat rezoluția prin care solicită Federației Ruse „să apere Transnistria și cei 220.000 de cetățeni ruși”.
Potrivit primului punct din așa-numitul proiect de rezoluție, Tiraspolul se adresează Consiliul Federației și Dumei de Stat a Rusiei cu scopul de a „întreprinde măsuri pentru protecția Transnistriei și a celor peste 220 de mii de cetățeni ruși, în fața presiunilor venite din partea Republicii Moldova”.
De asemenea, așa-zișii aleși de la Tiraspol cer de la ONU, dar și alte organizații internaționale, „implicarea pentru ca Moldova să-și reducă presiunile asupra zonei”.
Totodată, potrivit documentului, rezoluția urmează să fie transmisă către: Secretarul General al ONU, participanții la procesul de negociere în formatul „5+2”, Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa, Parlamentul European, Adunarea interparlamentară a CSI și Comitetul Internațional al Crucii Roșii.
Biroul Politici de Reintegrare a venit cu o reacție referitor la așa-zisul congres al „deputaților de toate nivelurile” din stânga Nistrului. „Vicepremierul pentru reintegrare și Biroul politici de reintegrare resping declarațiile propagandistice venite de la Tiraspol, amintind că regiunea transnistreană beneficiază de pe urma politicilor de pace, securitate și integrare economică cu Uniunea Europeană, avantajoase pentru toți cetățenii”, este reacția oficială a Biroului Politici de Reintegrare.