Rezoluția prin care ieri Tiraspolul a cerut să fie apărat de autoritățile constituționale de la Chișinău este un joc regizat de Kremlin, afirmă deputații guvernării de la Chișinău. Experți de la Institutul Războiului de la Washington, însă, ne atrag atenția asupra faptului că separatiștii au trecut în document că solicită protecție Moscovei, iar asta ar putea fi interpretat că se cere o intervenție militară.
„Așa-numita administrație nu face decât să amintească din când în când că ei există. Și tot gazul ieftin pe care îl primesc și îl papă măcar pentru asta trebuie să spună din când în când că vă iubim și vă mulțumim. Mai dați-ne niște banii pe care tot ei o să fure”, a spus președintele Parlamentului, Igor Grosu.
„Eu văd acest cor comun al Transnistriei, opoziției din Parlament, al Kremlinului și sunt și dintre cei care se declară pro-europeni, care cântă sub bagheta unui singur om, care a pornit războiul în Ucraina”, a menționat deputatul PAS, Vasile Șoimaru.
„Nimic nou sub soare. Al șaptelea congres de acest fel. Concluzia mea este că acest teritoriu din nefericire continuă să aibă statutul de zonă ocupată”, a zis deputatul PAS, Mihail Druță.
Opoziția crede însă că solicitarea Tiraspolului a fost interpretată greșit.
„- Protecția în ce domeniu? Ce ei au cerut tancuri, avioane sau bombe? - De ce au nevoie de protecție transnistrienii? La ce pericole sunt supuși? - În domeniul economic, comerț, apărarea drepturilor omului. Au nevoie de această protecție transnistrienii”, a spus deputatul BCS, Vladimir Voronin.
„Republica Moldova nu are nevoie de protecție, dar are nevoie de apreciere și de diplomație. Noi trebuie cu toți să avem relații bune. Conform Constituției suntem un stat neutru”, a vorbit deputatul BCS, Adrian Albu.
„Noi suntem o țară întreagă și trebuie să avem respect față de toți cetățenii care trăiesc în țara noastră, indiferent de regiune și indiferent de interese și cultură”, a spus deputata neafiliată, Marina Tauber.
Astăzi, și Institutul pentru Studiul Războiului, cu sediul la Washington, a comentat solicitarea Tiraspolului. Potrivit analiștilor străini, autoritățile separatiste au detectat un cuvânt cheie care poate crea condiții pentru ca Kremlinul să interpreteze „apărarea” în sens militar. Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a declarat că Statele Unite ale Americii urmăresc îndeaproape situația din regiunea transnistreană.
„Urmărim problema cu mare atenție. Nu vreau să presupun ce se poate întâmpla pe parcurs, dar evident am văzut că Rusia a pornit o serie de acte de destabilizare în regiune. Asta nu este ceva nou. Așa că tocmai acesta este motivul, așa cum am mai spus, pentru care urmărim această chestiune atât de atent”.
Deputații așa-numitului Soviet Suprem din stânga Nistrului, consilierii locali, raionali și municipali au votat ieri la Tiraspol o rezoluție prin care au cerut Federației Ruse să apere cei peste 220 de mii de cetățeni ruși care locuiesc în regiune de presiunile politice și economice ale Chișinăului.