Anul trecut a fost mai puțin generos cu premierul Dorin Recean. Înalții oaspeți ai Guvernului i-au adus cadouri evaluate la doar 25 de mii de lei. Pentru comparație, în 2022, predecesoara sa, Natalia Gavrilița, a primit daruri de peste un milion și jumătate de lei. Ce-i drept, cadourile de preț sunt considerate proprietate de stat, iar dacă oficialii insistă să le ia acasă nu au decât să le răscumpere.
„Este vorba despre un steag care a fost recepționat în cadrul vizitei președintelui Radei Supreme a Ucrainei”.
„Stefanciuk a lăsat acest steag pe care scrie „Spre victorie!” ”.
În total în 2023, șeful Guvernului a primit de la oficialii străini peste 40 de cadouri. Cu circa 15 mai puține decât predecesoarea sa Natalia Gavrilița. Datele statistice arată că premierul a decis să răscumpere patru dintre ele. Prim-ministrul nu a vrut să se despartă de un covor din Azerbaijan în valoare de 1500 de lei și de un bol din porțelan, primit în dar din partea delegației europene.
„Dorin Recean a primit acest platou simbolic în dar exact la o săptămână după învestirea sa în funcția de prim-ministru. El a fost evaluat de experți la un preț de 3500 de lei și este cel mai scump cadou primit de premier în 2023. Aici este gravat sloganul Uniunii Europene: „Uniți în diversitate”, în cele 24 de limbi oficiale ale UE”.
Printre monede și platouri, Recean a primit și un cadou mai puțin obișnuit - un puzzle japonez.
„După cum vedeți ea are intrări secrete pe care trebuie să te pricepi să le găsești. Această cutie este un obiect deosebit care a fost creat în prefectura Odawara. Este regiunea centrală din Japonia. Conține elemente tradiționale japoneze”.
Un simplu calcul arată că toate darurile primite de Dorin Recean valorează aproximativ 25 de mii de lei. Adică nici doi la sută din valoarea cadourilor obținute de Natalia Gavrilița în aceeași perioadă a anului 2022. Purtătorul de cuvânt al Guvernului ne-a dezvăluit și câteva curiozități. De exemplu, este obligatoriu ca echipele de protocol să se consulte și să decidă dacă se va face schimb de cadouri. Pentru că, în caz contrar, oficialul care vine cu mâna goală se poate simți jenant față de cel care-i oferă un dar. Daniel Vodă ne-a povestit și ce cadouri le dă Guvernul de la Chișinău celor care vin în Moldova.
„Noi la fel ne gândim strategic. Să oferim daruri semnificative. Vorbim de o carte bună care de exemplu, vorbește despre monumentele de arhitectură din Moldova. Sau un vin de calitate, unul care are și o poveste în spate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
Fiecare cadou este ales minuțios în funcție de specificul țării și a oficialului care o reprezintă.
„Trebuie să ținem cont și de greșeli pe care să nu le admitem. De exemplu, în lumea arabă nu o să mergem cu un vin de calitate pentru că nu o să-l aprecieze interlocutorul, dar acolo va fi apreciat un obiect de meșteșug și ceramică. Ori dacă mergem într-o destinație europeană, un vin de calitate va fi înalt apreciat”, a menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului.
În prezent, toate aceste cadouri, unele care datează încă din anii 90" se află în depozitul Cancelariei, altele sunt expuse în holul Guvernului, dar unde au acces doar oficialii și cei care participă la ședințele executivului ori la evenimente. Reportajul nostru l-a inspirat pe purtătorul de cuvânt al Guvernului, care se gândește la o modalitate de a expune darurile pentru publicul larg.
„Ar fi interesant de digitalizat poate unele cadouri, dar pentru asta este nevoie de resurse umane. Și poate un start-up care s-ar ocupa doar de asta. Un cabinet virtual unde lumea ar putea să vadă aceste daruri și cadouri este o idee care poate examinată în timpul apropiat”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă.
La începutul anului 2023, TV8 a realizat un reportaj exclusiv despre cadourile protocolare primite de Natalia Gavrilița, în 2022. Atunci am constatat că ea este lider la capitolul cele mai scumpe cadouri primite de la oficialii străini. În iulie 2022, șeicii din Qatar au răsfățat-o cu bijuterii evaluate la aproape un milion și jumătate de lei. Este vorba de colier, cercei, brățară și ceas. Toate cu pietre prețioase. Angajații de la Guvern nu au putut să ne spună câte obiecte exact sunt păstrate în depozitul Cancelariei, pentru că fiecare minister are propria evidență și propriul depozit. Curios este că unele registre de evidență a cadourilor făcute pe timpul altor cabinete de miniștri au dispărut, împreună cu obiectele. De exemplu, de pe vremurile comuniștilor în depozit nu a rămas niciun cadou.